![]() |
|
![]() |
#661 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2012
|
Bağda ki sebzelerin de maşallahı var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
@ donygul, pek güzel çalışmalarınız ellerinize sağlık. Bir kaç katkı, gözlem paylaşmak istedim. İple askı sistemi pek güzel ancak özellikle domateslerin ağırlıklarına yere sabitlediğiniz T demirin kanatları dayanabilecek mi? Üzerindeki tahtalar falan kırılacak gibi duruyor, domateslerin olgunlaştığında ben demirlere sardırıyorum, ona rağmen hafiften eğiyor. Bir de 70 lik viyollere çifterli ektiğiniz börülce ise belki de fasulye ise küçük gelmeyecek mi. Ben plastik su bardağına tek fasulye ektim, topraktan çıktıktan bir kaç gün sonra dahi neredeyse bardağın dibini kökleri sarmıştı. Sizin bu bahçede seyri bırakın misafir olarak çalışmak dahi insana yaşama sevinci verecektir, haddim olmayarak tebrik etmek isterim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
|
'Fasulye böyle ekilir Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor. ' Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi. Fasülyeleri ekmeden önce 1 gün suda bekletmiştim. Yaptığım hata acaba bu muydu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#664 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Alıntı:
Sayın TCM; o ipler ağırlığı tartıyor ayrıca bu sistemi yani çardağı, demirleri 3-4 yıldır kullanıyorum. Hiç bir sorun olmadı, ipler kopmadı ya da demirler bükülmedi sadece çardak üstü tahtalar yükten biraz yamuluyor onların da altında tek bir sırık dikiyorum tahtalar yamulmasın diye o kadar. Sizin gördüğünüz gibi kırılma gibi bir sorun olmadı. Sayfamda geçen yıllara ait çardak görüntüsünü sizle paylaşayım bir fikriniz olsun. - Domateslerin olduğu kısım çardakta gayet ağırlık maksimum durumumda ama bir yamulma görünmüyor... ![]() - Geçen yıllara ait çardak yeni ekim yapılmış hali; ![]() - Viyollere ektiğim fasulye börülce değil, kendisi hanımteni fasulyesi yani sarı fasulye; ben her zaman böyle ekiyorum sorun olmuyor ancak çıkışı olunca sizinle fotoğrafını paylaşırım. Ancak geçen haftalardan viyollerdeki fasulyeyi diktim aşağıdaki fotoğraf onlara ait ama gayet sorun olmuyor çıkıyor ve büyüyor. Yeter ki viyol toprağının besin maddesini iyi ayarlayın. ![]() Alıntı:
Sayın Dutlubahçe; Benim yaptığım ekim şu şekilde viyollere toprak dolduruyorum toprağı hafif ıslatıyorum fasulyeleri ıslatmadan direk ekiyorum sonra üzerine nemli toprakla kapatıyorum sonra üzerini nemli bezle kapatıyorum. Sonuç yukarıdaki gibi çıkım sağlıyorum. Belki sizin çimlenme olmama durumu tohumlardan kaynaklanıyor da olabilir. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#665 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Alıntı:
![]() Üç sene önceydi galiba, yaylada bakliyat grubunu ekiyoruz. Domates, biber, kabak, mısır bir gün suda bekletilirse daha kolay çimleniyor ya ben bu işlemi fasulye ve barbunyalara da uyguladım. Ertesi gün yaylaya çıktık kayınpeder ziraatçı, 'oğlum bu ne' dedi. Ben anlattım domates-biberi, kafasına yatmadı ama bendeki tüm tohumlar şişmiş yapacak bir şey yok, Allahtan onun evden getirdikleri kuru. Neyse uzatmayalım benim tohumların da çimlenme başarısı sizinki gibi oldu. Arada tek-tük nasıl olduysa çimlenmiş, ama neredeyse tamamı sıcak toprakta pişmiş... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#666 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
|
Benim için oldukça üzücü bir tecrübe oldu. Demek daha öğreneceğimiz çok şey var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Ağaç Dostu
|
Hasat zamanı Tohumdan yetiştirdiğim ürünlerim; zorlu, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli süreç sonunda zafere ulaştık. Büyük serada birlikte yetiştirdiğim; - Badem salatalıklarım; ilk hasat 5 adet. ![]() - Oturak fasulyem; ilk hasat 1 kilo kadar. ![]() - Domateslerin arasınada ektiğim oturak fasulyeler de çiceklenmeye başladı ^_^ ![]() Hayatımda ilk defa bu kadar erken zamanda ürün yetiştirmiş bulunmaktayım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#668 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Alıntı:
![]() Sn. Aziz Sancar'ın sözü geldi aklıma: " ... Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum." demiş. Siz de canlı kanıtlarından birisiniz!.. Sevgi ve saygıyla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#669 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Jakin; çok teşekkür ederim. Sayın Aziz Sancar'ın söylediği söz çok güzel yüreğine sağlık^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
Ağaç Dostu
|
Son durumlar - Kıvırcık, sarımsak, patlıcan ve domates kardeşliğinde kıvırcıklar toplanmaya hazırlar. ![]() ![]() - Japon salatalıkları belirginleşmeye başladı, geçen sene yeterli tohum elde edemediğim için tohum paylaşım etkinliğine katılamamıştım bu sene Japon salatalığı tohumunu paylaşmakta kararlıyım ^^ ![]() - Sayın Birnefestopraktan gelen Pablo kıvırcık tohuma kalkarsa sizlerle paylaşmak istiyorum ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#671 |
Ağaç Dostu
|
Kendi çapımda gözlemlediklerim Bundan sonra yetiştirdiğim ürünlerde gözlemlediğim özellikleri daha kapsamlı sizlerle paylaşmak istiyorum. - Murat f1 salatalık; sap kısımları koyu, uç kısımları açık yeşil, bol sulu, çıtır, lezzetli bir çeşit. En önemli özelliği 20-25 cm kadar uzayabiliyor ve çekirdeklenmiyor, şuan topladıklarım hemen hemen 17 cmler. Diğer çeşitlere göre dökümü az iri göründüğü için satımı zor. İri olmalarına rağmen çekirdeklenme süreleri çok geç. ![]() - Badem f1 salatalık; açık yeşil renkli, bol sulu depolamaya çok müsait değil, satımı kolay, ufak tefek boyutlu olduğu için albenisi çok pazar alanı yüksek, boyutları maksimum 10-12 cm uzunluğunda, kolay çekirdeklenen, bol döküm yapan bir tür. ![]() - Nazende fasulye; Oturak, erkenci, bol döküm yapan, enlenebilen, boyutları 18 cm kadar çıkabilen. İplik oluşturmayan, lezzetli, taze kullanıma uygun bir çeşit. Dezavantajı oturak olduğu için yere değen fasulyelerde deformasyon meydana gelebiliyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#673 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#674 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
|
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#675 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2014
|
İlk hasatın görüntüleri iç çektiriyor.. afiyetler olsun.. Emek, özen ve bilgi hepsi birarada.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#676 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Gilan; Çok teşekkür ederim zamanım olduğu kadarıyla paylaşım yapacağım ^^ Alıntı:
Alıntı:
Sayın Selma_321; Çok teşekkür ederim ^^ |
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Ağaç Dostu
|
- Eğer sebzeleri sularken suyu biraz fazla kaçırırsanız sabahları bu olayla karşılamanız olağan, bu olaya gutasyon deniyor. Yıllar önce lisans da bitki fizyolojisi dersinde duymuştum her zaman gördüğüm bir olay ancak çiy olarak biliyordum. Aslında bu olaya çiy değil gutasyon deniyormuş. Gutasyon; bitkilerde su basıncının arttığı zamanlarda yapraklarda hidadot denilen özel yapılardan ksilem özsuyunun damlalar halinde dışarıya çıkması. ![]() - Her sabah uyanır uyanmaz heyecanla ilk işim bahçeye çıkmak oluyor, her seferinde sebze toplama kovamı almayı unutuyorum sonuç bu; ceplerimin hepsi tıka basa dolu ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#678 |
Ağaç Dostu
|
Bahçede son durumlar - Sevgili Gilan'ın göndermiş olduğu "Bush french filet beans rolande" cinsi fasulyeler, domateslerin arasına ekmiştim çiçeklenmeye başladılar. Boyları ufak ancak yürekleri büyük fasulyeler bol bol çiçeklenme yaptılar ![]() ![]() - Sayın Lonicera'dan gelen kolhrabiler baş yapmaya başladılar, sanırım yağmurlar işe yaradı. ![]() - Sayın Rana58'den gelen kınalı bamyalar normallerine göre gövdeleri bile kınalanmış gibi; çok tatlı görünümleri var ![]() ![]() - Pazarda fidecilerin önünden geçerken hızlı olmaya çalışıyorum yoksa aklım kalıyor sonuç eve torba torba çiçek, fideyle dönüyorum, bugünde kendimi pazarda fidecilerin önünden geçerken buldum sonuç; bir demet pırasa aldım ucuz kurtardım gene aslında pırasa tohumu saksıya ekmiştim biraz geç kalmışlar gibi düşündüm aldım. Bahçede bir karışlık boş alan dahi kalmadı ![]() ![]() - Japon salatalıkları; yağmurlar salatalıklara çok iyi geldi bakalım bu sene kaç cm uzayabiliecekler ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#679 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili çeşit çeşit domateslerim; çeşit çeşit olmasında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim. - San marzano lungo:2 ![]() - Heybetli domatesi ![]() - Alakır etlisi (Köpek hayası) ![]() - Kuzey köy f1 (Türkiye'nin ilk f1 domatesi diye biliniyor ne kadar doğru bilemem.) ![]() - BT-1120 f1 ve İri salkım domates ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#680 |
Ağaç Dostu
|
Hodan özütü deneyi Hodan, karakafes otu, kaldirik olarak bilinen bitkiden hazırlanan bitki özütü ile yapmış olduğum deneyin sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bu deneyi tüm yaz sürdürmek istiyordum ama yağışların uzun süredir olmasından dolayı sebzeleri kaldirik özütü ile sulayamadım süreç sekteye uğradı ayrıca kaldirik yaprağı toplamaya gidemediğimden özütü hazırlayamadım bu yüzden sonlandırmak zorunda kaldım. Sadece iki defa kaldirik özütü ile sulama işlemi uygulandı. Kaldirik yaprakları ve sapları yoğun mineral içerdiği bilinmektedir. Yapmış olduğum özütü salatalık ve fasulyeye sulama suyu şeklinde uyguladım. Domatesleri sadece bir defa kaldirik özütü ile suladığım için deneye onları katmadım. 1. grubu kaldirik özütü ile sularken 2. grubu herhangi bir ekstra besin kullanılmadı. Salatalık yaprakları; ![]() Fasulye yaprakları; ![]() Sonuç; Yukarıda görüldüğü gibi kaldirik özütü ile sulanan salatalık ve fasulyelerin yaprakları daha koyu, sağlıklı ve iri görünürken kaldirik özütü ile sulanmayan grubun yaprakları daha sarı, sağlıksız ve cılız görünmektedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Ağaç Dostu
|
![]() Suyumuz israf olmasın. Aslında her yaz mutfağın balkonuna buna benzer bir sistem kuruyordum ama bu yıl daha güzel oldu sanki ![]() ![]() - Mutfakta meyve, sebze, bakliyat ve bir dünya şey yıkanırken çıkan temiz suyu sebzeleri sulamada kullanabiliriz. - Ayrıca abdest alınırken çıkan temiz su, banyo yapmadan önce dakikalarca beklediğimiz sıcak suyun öncesindeki su. - Artan çay suyu, yumurta kaynatırken çıkan su, makarna haşladığımız su şuan aklıma gelmeyen binlerce litre ziyan olan su. İsraf olan binlerce litre suyumuz; çok pratik şekilde bu israf olacak suyumuzu sıfır maliyetle kurtarabiliriz. Malzemelerimiz; - 2 sebze kasası - 1 adet çıkma lavabo - Kırılmış atılmaya kıyılamayan vilada sapları ![]() - Lavabomuzdaki suyu depoya ileten hortum. - Annemin atmaya kıyamadığı eski tül (Annem daha esnetik görünsün diye tül dikti ![]() - Oluşan her türlü kullanılabilir suyu balkona kurduğum lavabodan dökerek aşağıdaki büyük depoya biriktiriyorum... - İnanmayacaksınız ama 3 kişilik bir aileyiz ve günlük çıkarttığımız su 90 litreyi buluyor. 90x7= 630 litre haftalık su çıkıyor ![]() ![]() Yeter ki suyumuz ziyan olmasın, ülkemiz su zengini bir ülke değil her aile bu şekilde önlemler alsa şuan ülkenin su ihtiyacını yarı yarıya indirebiliriz. ![]() Annemin tül dikerek daha esnetik hale getirdiği lavabomuz; annem gelen misafirlere, komşulara herkese gösterir oldu. Halen ara ara bakıp gülüyoruz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
Ağaç Dostu
|
Kaldirikin bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Sonuçlar çok net çıkmış. Demek ki bu konuya önem vermek gerekecek. Deney sonuçları için çok teşekkürler. Atık su sistemi de harika. Su tasarrufu sağlamasını mı yoksa yaptığınız düzeneğin güzelliğini mi daha çok beğendim karar veremedim. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#684 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
|
Alıntı:
![]() Sn. gilan a ısırgan özütünü de tavsiye ederim, mutlaka deneyin, biz çok faydasını gördük . Sayfamda tarifini paylaşmıştım. Doğadan gelen güzelliklerle doğaya zarar vermeden bir şeyler yapmak çok güzel bir duygu .. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#685 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Resulgur; güzel sözleriniz için teşekkür ederim^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#686 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2012
|
Ben de Sayın Meyvelitepeden ve yabancı sitelerden öğrendiğim kadarıyla karakafes otu (eşşek kulağı) çayı bitkiler için çok faydalı. Ne güzel siz de denemişsiniz ve sonuçlar bariz ortada. Bahçemin bir kaç köşesinde kendim yetiştiriyorum karakafes otunu ama henüz çay yapımına geçemedim. Yarın hemen başlıyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#688 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
![]() Maşallah sevgili Dongyul... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#689 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Yenigine; güzel sözeriniz ve yorumunuz beni çok mutlu etti iyi ki varsınız ^_^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Ağaç Dostu
|
Özellikle yazlıkta sebze meyve yıkadığım suları çiçeklere dökmeye çalışırdım. Ama taşımak zor oluyor. Sizin sistem harika. Gerçekten çok yaratıcısınız. Ayrı hazır bir lavabo kurdurmak bir yana bir de vikeda sopaları kasa falan kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Yaratıcılığınızdan ötürü kutlarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
birnefestoprak, tcm, telato |
|
|