![]() |
|
![]() |
#631 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
"Patates yaprak" tanımlaması, domateslerde yaprakların şekline atfen çok sık kullanılır. En çok karşılaşılan yaprak şekli de "normal yaprak" oluyor. Bu ikisi dışında, şekil açısından başka tanımlamalar da var. Burda herkesin çiçekle ilgili yaptığı gözlemler doğru. Modern domateslerde (özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra üretilenler) çapraz tozlaşmayı en aza indirmek için yapılan seleksiyonlarda stigma, anter konisinin içinde bırakılmaya çalışılmıştır. Eski domateslerde ise, çiçek yapısında stigma genelde koninin dışına taşar. O yüzden, her ne kadar genel olarak domateste çapraz tozlaşma olasılığı düşük de olsa, eski çeşitler çaprazlanmaya daha müsaittir. Bana Heybetli'nin eski bir atalık çeşit olduğunu düşündüren de bu durum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#632 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Sayın Birnefestoprak; bilgiler için çok teşekkür ederim ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#633 |
Ağaç Dostu
|
Bugün ki durumlar; - Heybetli domatesi; ![]() - Büyük seradaki oturak fasulyeler; ![]() - Taze sarımsaklar; sık ve büyüklerinden bir kaç tane söktüm. Tadı süper ama kokusu bana yaramadı ![]() ![]() - Tünel seradaki domatesler; buralarda domatesi dışarı daha yeni ekiyorlar, benimkilerin çiçeklenmeleri tam gaz devam ediyor artık tünel seranın naylonunu zar zor kapata biliyorum. Çok fazla büyüdükleri için naylona değip yaprakları bozuluyor. Sanırım yakında naylonu kaldıracağım. Tünel seranın faydalarını görüyorsunuz. ![]() - Tünel seradaki oturak fasulyeler tomurcuktalar, çiçeklenmelerini bekliyoruz, aralarındaki salatalıklar da tomurcuktalar ^^ ![]() Düzenleyen dongyul : 08-05-2016 saat 21:22 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#634 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#635 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#636 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2015
|
***..verimi cogaltabilmek icin domatezle patates fidesini birlestirebilirsin boylece 1 fidan olur kokten patates yukardan domatez.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#637 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Enya; haklısınız domates ile patates birleştirilip yüksek verim elde edilebilir ancak ben onu çok güvenilir bulmuyorum. Normal domates ve patatese göre daha hassas ve daha fazla emek verilmesi gerektiğini düşünüyorum ^_^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#638 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2015
|
Siz daha iyisini bilirsiniz usta olan siz siniz.ben hobi ol yapiyom exotic meyva ve cok farkli domatez turleri.bu gunlerde passionfruit lerim cikiyir mutlugu var.dun kesfettim yaptiklarinizi hepsi harika |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#639 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkür ederim sayı Enya ^_^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#640 |
Ağaç Dostu
|
İrfan Çayı Yapımı - 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor. - Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi. ![]() - Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları ![]() - Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı. ![]() - Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu. - Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Ağaç Dostu
|
Salatalık Budaması - Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^ İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz ![]() - Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak. ![]() ![]() Dipnot: Toplanan ufaklıklar ziyan olmadı akşam yemeğinde cacık oldular ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#642 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-08-2014
|
![]() Alıntı:
![]() -Ayrıca bu bitkiyi ben en çok ad uydurulan bitki olarak niteliyorum ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#643 |
Ağaç Dostu
|
Kardeşim vallahi isim konusunda çok haklısın ilginç bir bitki isim konusun da çok fazla yozlaşmış ^_^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#644 |
Ağaç Dostu
|
Çardak Yapımı - Tünel sera kaldırıldı, Çardak yapımı için 2 metrelik 4 boru kesildi, toprağa gömmek için ve toprak da demir borular çürümemesi için 5 litrelik yağ tenekelerine beton atılarak direklere temel yapıldı, sonrasında portatif olan T şeklinde demir yapılıp borunun içine geçirilecek şekilde monta edildi daha sonrasında 4 sıra çıkma çıtalarlarla ipin bağlanacağı yerler yapıldı. Sökmesi, kurulması gayet kolay ve sağlam oldu ^^ - Tünel seradaki domates ve salatalıklar için çardak yapıldı. ![]() - Domateslerin ipleri çekildi. ![]() ![]() - Oturak fasulyelerin arasındaki salatalıkların ipleri çekildi. ![]() - Bizim buralarda tam mayıs sonu haziran başları dolu yağabiliyor o yüzden çardağın üzerini ince file ile kapatmayı düşünüyorum ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#645 |
Ağaç Dostu
|
Adım adım mutlu sona yaklaşıyoruz. - Domatesler göründü. ![]() ![]() - Fasulyeler haftaya toplanmaya başlar. ![]() - Hanımelleri sabahları beyaz akşamları sarı oluyor ilginç geldiler ![]() ![]() - Papatyalar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#646 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#647 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() - Benim planım kaldirikleri 3 gün suda tutmaktı ama bağdaki iş yoğunluğundan ilgilenemedim ama her gün kontrol ettim. - Tespit ettikleri; 1. gün: suyun rengi siyahımsı bir renge dönmüştü. 2. gün: herhangi bir şey gözlemlemedim ilk gün ki gibiydi rengi siyaha dönüktü. Bu günlerde hava bulutlu çok sıcak değildi. Sadece biraz sinekler vardı. 3. ve 4. gün: Biraz koku yapmaya başladı ve sinek populasyonu yükseldi... Koku oluştuğu için bugün 2 depoyu biraz seyrelterek salatalık ve domatesleri suladım. - Bir depoyuda yarın biberleri sulamak için kullanmayı düşünüyorum... - İrfan çayı yapımının dezavantajı sürekli bu çayı bulundurmalısınız sulama sulu olarak kullanıldığı için. Yani sürekli bu çayı hazırlamak zaman alıyor ve yorucu. - Bir kere kullanmama karşılık bakalım faydasını görecek miyim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#648 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Alıntı:
![]() Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#649 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#650 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Alıntı:
![]() İki karışın altındaki bıyıkları koparıyorum o zaman.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#651 |
Ağaç Dostu
|
Büyük seradaki son durum ![]() - Salatalık, fasulye birlikte ekilir mi olur olmaz derken. Ben denerim demiştim denedik gördük. Gayette salatalık ve oturak fasulye birlikte yetiştirilebiliyor. Şuanlık bir sıkıntı yok gibi görünüyor. - Eğer geçen yıllarda olduğu gibi büyük seraya sadece salatalık dikseydim sadece salatalığım olurdu ama şuan taze fasulyem de yetişmiş oldu. - Küçücük bir yerde her iki üründe yetişebiliyor ^^ ![]() - Salatalık, oturak fasulye kardeşliği ![]() ![]() - 2016'ın ilk salatalıkları bir kaç gün içinde yemeğe hazır olurlar. En çok bahçe sularken yenen o taze salatalığa bayılırım ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-08-2014
|
ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#653 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2012
|
Maşallah, afiyetle tüketin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#654 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkür ederim ^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#655 |
Ağaç Dostu
|
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler ![]() - Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu. - Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... ![]() ![]() - Her sabah uyanır uyanmaz ilk işim bu tatlı yaratıkları hayran hayran izlemeye bahçeye iniyorum, şu tatlılara bakın her gün biraz daha büyüyorlar Sayın Birnefestoprağın paylaştığı çeşit San marzano lungo: 2. ![]() - Sadece bir sırada 7 kök bu çeşidim var. Onları severken "sizden dünyanın en kaliteli domates sosunu yapacağım" diyorum ^^ o yüzden daha hızlı büyüyorlar ![]() ![]() - Biber fidelerimin sağlığı süper bugün daha büyük saksılara aldım. Amacım temmuz ortasına kadar saksıda fide halinde tutmak. Amacım büyük seradaki salatalık ve oturak fasulyeler söküldüğünde kasım-aralık ayına kadar biber yetiştirmeyi hedefliyorum o yüzden temmuzda büyük seraya dikilecekler^^ ![]() - Fasulye böyle ekilir ![]() ![]() Bu sene bahçeme her türlü sebzeden çeşitler halinde dikim yaptım. Tabi ki de fasulyede nasibini aldı. - Ekim yaptığım çeşitlerim Sırık çeşitler; 1. Alman Ayşe 2. Şenberber 3. Kırmızı çiçekli fasulye 4. Barbunya 5. Börülce 6. Hanımteni fasulyesi (sarı) Oturak çeşitler; 1. Gina 2. Nazende 3. Bush french filet beans rolande Kesinlikle unuttuklarım var ![]() Düzenleyen dongyul : 16-05-2016 saat 21:57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
Ağaç Dostu
|
Bu sayfanın hem bilgilerini çok seviyorum, hem de heyecanını. ![]() ![]() Çardak harika olmuş. Anlatması bir paragraf belki ama arkasındaki emeği tahmin edebiliyorum. Güle güle kullanın. İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar. Havuçlar da çok sevimliler. ![]() Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı? Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
Ağaç Dostu
|
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#658 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir. Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#659 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Gilan; ben sizin yorumunuzu geç fark ettim kusura bakmayın; - 25 kilo toplamak beni biraz yordu ama şuan lık fark ettiğim kadarıyla işe yaradı sizlerle deneyimimi paylaşacağım ^^ - Salatalığın bıyığı sizinde dediğiniz gibi attığı kollara biz bıyık diyorum ![]() - Ben domates, salatalık ve fasulye için ip kullanıyorum en mantıklısı ip aslında aynı ipi 3 yıl kullandığım oluyor ama sırık hiç kullanışlı değil sırıkları sokarken köklere zarar veriyor ayrıca sırık kurt olsun yağmurdan etkilenme kırılma çürüme saklama bir sürü derdi var ayrıca sırık çok pahalı. Ağaçlara da yazık hem ![]() - Benim ip sisteminde uyguladığım metot; her domates, salatalığın ve fasulyenin köküne yakın 20 cm lik ince dal parçası sokuyorum daha sonra o dal parçasına ipi bağlayıp yukarıdaki çardağa çekip sıkıca bağlıyorum eğer kökün dibindeki dal parçasıyla sabitlemezseniz, rüzgar domatesi, salatalığı diğer iplerle karıştırıyor ve ya dolandırılmış ipleri açıyor (Tecrübelerim). - Salatalığın bıyığını aldığımız için kendi ipe saramaz, domatesinde sarılma becerisi yok zaten ben her gün onları ipe dolandırıyorum, anlatımı zor ama yapımı pratik. Dolandırınca bu sayede açılmıyor. Fasulye kendi sarılabiliyor ama sadece emekleme zamanlarında fasulyeyi ipe doğru yön veriyorsunuz. (Umarım anlatabilmişimdir ) Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#660 |
Ağaç Dostu
|
Bağda son durum - İşi abarttım sanırım her yerlere çeşit çeşit sebzeler ektim şimdi bakım yapma sırası. - Bamya; çok nazlı, narin bir sebze. Topraktan çıkana kadar insana ecel teri döktürüyor. İki çeşit bamya ekildi ilki tohum paylaşımından Sayın Rana58'den gelen kınalı bamya, diğer kurutmalık Urfa'dan aldığım bir çeşit adı yok. Bamyalar 1 gece önceden suda bekletildi, ekileceği toprak bir gün önceden kazıldı ıslandı daha sonra ekildi. Bu işlemi yapmamızın nedeni bamyanın bünyesi çok hassas eğer bamyayı ektikten sonra sulama işlemi yapılırsa toprak yüzeyi kaymak tabakası yapar ve bu da bamyanın topraktan çıkışı engelliyor ve baş kırılması yapıyor, sonuç tabi ki fiyasko ![]() Bamya bizim buralarda sulanmaz, sadece bir gübreleme yapılır ve en atıl topraklara ekilir verim her zaman maksimumdur. Ayrıca sulanmayan bamya daha lezzetlidir ^^ Bamya Türk mutfağına giren en pahalı sebzeler arasında bakalım bu sene fiyatı ne kadar olacak ![]() Bamyanın en zor işi toplamak her gün toplamak gerekir ![]() ![]() - Domatesler çiçeklenmeye başladı, ilk boğaz çapası yapıldı. ![]() ![]() - Patateslerin gübresi verildi, boğaz çapası yapıldı. ![]() - Zafer bizimdir, dutlar oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
birnefestoprak, tcm, telato |
|
|