![]() |
|
![]() |
#421 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Teşekkürler @sakagun... Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Ağaç Dostu
|
Geçen haftadan kalanları halledelim önce... Armut... ![]() Elma... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Ağaç Dostu
|
Aubrietalar balkondayken bozulmaya başlamış, yere ilk aldığımda da bozulma devam etmişti. Sürekli kapalı hava ve yağan yağmurlar demek ki ilacıymış. İlk çiçeğini geçen hafta gördük... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Ağaç Dostu
|
Balkondaki ortancalardan çiçeklenenler. Daha önce yazmıştım sanırım şu ana kadar çelik alıp ta hala yaşayan ortanca oranı üçte bir. Onlarda da külleme var. Hafta sonu topas aldım ilaçlama için ancak vakit bulup ta ilaçlayamadım. ![]() Bu arada dün itibarı ile patlıcan - domates - marullar oldukça toparlamış. Biberler fena değil. Bakliyatların çoğu yağmur ve bizim ekibin çok dibe gömmesi sonucu çıkamamış. Naylon altına aldığımız karpuz ve kavunlardan da çıkmayan ocaklar vardı tek tük. Eksik kavun-karpuzlara ocaklarda fazla olanlardan dikkatlice aktardık. Etkinlikten gelen bardakta yetiştirdiğim ali baba ve çekirdeği oyalı karpuzları da toprağa aktardım. Bakliyatları da eksik kalan yerleri tekrar tohum koyduk. İşlerimiz hayli var daha... Dahlialar maşallah çok iştahlı, gelişmeye devam ediyorlar. En güzel renkli iki gazania mızı kökleyerek çalmışlar. Ne demeli bilemedim. İçimden dedim de... Hanım çok üzüldü, o renkleri hiç görmemiştik, genelde turuncu renk hakimdi etrafımızda gördüklerimizde ve bizdekilerde. Sarımsakların toprak üstleri sararıp devrilmeye başlamış, sanırım oldular artık. Biraz daha bekleyelim de kış için iyice şişsinler toprak altında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Ağaç Dostu
|
Az önce aklıma geldi, bardaklardan aktardığımız ve yer değiştirdiğimiz karpuz-kavunlara can suyu vermeyi unuttuk ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
Ağaç Dostu
|
Dün (17.06.2015) bahçedeydik; son kalan üç-beş domates biber fidelerini, üç hafta önce viyolde aldığımız 10 kök kadar bamya fidesini, çiçekçi amcamızın verdiği üç saksıdaki 15 kök kadar salçalık iri biber fidesini, eksik kalan yerlerdeki barbunya tohumlarını toprağa ekip diktik. Dahliyalar birer kucak olmuş, evin kenarındaki unuttuğumuz 10 kadar dahliyanında dibine gübre verdik. Aslan gibiydi, mis gibiydi derken hercai menekşeler külleme olmuş. Zaten külleme olan ortancaları, menekşeleri ve koruma amaçlı dahliyaları (bir bahçedeki mantarın alarm sinyali gibi oluyor dahliyalar, ilk onlarda başlıyor genelde) ve geçen sene mantara yenik düşen kavun fidelerini (daha birkaç yapraktalar) ve dört tek (beş idi biri yok olmuş) çengelköy hıyarını da elimde pompa varken ilaçladım. Kullandığım ilaç 'topas' 3 lt. lik pompaya 1 cc. koydum. Aşağıda kökleri bardağın dışından epey belli olan ve iyi geliştikleri için külleme belirtisi göstermeyen plastik bardaktaki yedi tane ortancayı da diğer büyük ortancaların önlerine diplerine biraz gübre de koyarak diktik. Üstte yazmıştım can suyu vermeyi unuttuğumuz ve topraktan çıkarıp yan tarafa aktardığımız karpuzlar tek tük de olsa zayiat vermiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
|
Sebzelere topas yapılınca 15 gün yemeyin demişlerdi bize. Sn TCM Sizde öyle mi yapıyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
|
Sayin tcm, hercai menekselerim yavas yavas topraktan kendini gostermeye basladilar. Yaklasik 2 cm kadar boy yaptilar. Evde gunde 1 2 saat gunes goren buyuk bir pencere onundeler. Sizce evde aldigi isik yeter mi yoksa bir isik sistemi kursam daha iyimi olur? Ya da buara havalar serinken disari mi cikarsam ? Isiksizliktan boy yapip olmelerini istemiyorum.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Ağaç Dostu
|
@Aleydi; özellikle çiçeklerdeki külleme için aldım 'topas' ı. Sebzelere toz bakır ve ev yapımı ilaçlar (oksijenli su, deterjan, sirke) harici bir şey vermeyi düşünmüyorum olumsuz bir şey olmazsa. Geçen sene kavun ve hıyarlardaki mantarın önüne geçememiştik. Şu an ise tohumdan yetiştirdiğim hıyarlar (dört kök) kötü gözüktüğü ve kavun-karpuzlarında halini beğenmediğim için ilaçladım. Yenir hale gelmeleri için zaten haftalar var, özellikle kavun-karpuzlar daha birkaç yapraktalar. Hafta sonu resimleyebilirsem eklerim. Bu arada dahlialar şimdilik pek güzel maşaallah, sorun yok, birkaç resim onlardan da eklerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#430 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Ağaç Dostu
|
@622ali, yukarıdaki paragrafta "içeri - dışarı" derken cümle düşük olmuş. ![]() Menekşeleri dış ortama alın. Hava serin de olsa gelişimleri daha iyi olacaktır. Bir de menekşelerin resmini koyarsanız gelişimlerini değerlendirebiliriz. Baştan gelişimi kötü olanlar (belirgin olanları bakınca anlayabilirsiniz) üzerinde fazla zaman kaybetmezsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
|
[IMG] ![]() [IMG] ![]() Sayin tcm durumlari bu sekilde. Topraktan boyunu kaldiran hemen uzama pesinde. Suanda disarida golge bir alanda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Ağaç Dostu
|
Ali bey, sizinkiler minicikmiş daha, gerçek yapraklar çıkmamış. Evin içinde veya korumalı alanda dışarıda ancak direk olmamak kaydıyla bol güneş ışığı alan bir yerde tutun. Tekrar dikkat çekeyim kesinlikle direk güneş ışığı almasın. Belki sabah veya akşam üzeri birkaç saat olabilir. Şimdilik pek güzeller, inşallah böyle devam eder. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Ağaç Dostu
|
Ayın 20 sinde (beş gün önce) yaylaya göçtük. Sürekli yağan yağmurlar otlara yaramış. Her taraf yemyeşil ot. İşlerin çokluğu ve aciliyeti sebebiyle bu hafta yıllık izin aldım. Düne kadar tarlanın neredeyse tamamını çapalayarak yabancı otları temizledik eşimle. Barbunya (kısa - beyaz ve kırmızı olmak üzere üç çeşit) ve kuru fasulyelerden çıkmamış olanların yerlerine, seyrek olanların yanlarına tekrar tohum ektik. İlave pancar, lahana, pırasa, karnabahar ve brokoli deneme amaçlı 10-15 er kök diktik. Ayın 21 inde minik ayçiçeklerini ekmiştim. Dün de yemeklik olan tohum etkinliğinden gelenler ile büyük süs ayçiçeklerini ektim. Toprağın ekeceğim kısmı epey kuru olduğundan cocopeat-perlit ten oluşturduğum karışımı tohumun ekimine yetecek kadar kısmen bir avuç karışımı toprağa yerleştirerek ayçiçek tohumlarını ektim. İki günde bir hafif su döküyorum kurumasın diye. Sedumlar, cosmos hafiften çiçeklenmeye başlamış. Dahlialar tomurcuklanmış. Hercai menekşelerdeki külleme ayın 17 sindeki ilaçlamadan (topas) sonra durmuş gözüküyor, yarın tekrar ilaçlamak gerek. Ortancalardaki külleme ise daha iyi gibi. Fırsat bulduğumda resimleri eklerim. Domateslerin erkencileri çiçeklendi. Koltuk alma zamanları geldi gibi. Gibi diyorum resmini ekleyin bildiğim kadarıyla koltuk almanın nasıl olması gerektiğini paylaşmak ve sizlerden destek almak istiyorum. Onaylarsanız ilgili sayfaya taşıyabilirim. Kırmızı ile çizilenler hemen koltuk alınması gereken kısımlar. Maviler ise meyve oluşumundan ve biraz gelişim tamamlandıktan sonra budanması gereken kısımlar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada nasip olursa önümüzdeki sene için köklü değişiklikler yapmayı düşünüyoruz bahçede. Özellikle sebze ekimini kendimize yetecek kadar ile sınırlandırmamız gerek. Yoksa eşimle birlikte bahçe işlerinde telef olacağız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Ağaç Dostu
|
Resimler hazır önce sedumlardan başlayalım; Mevcut sedumların içerisinde en güzelleri; dayanıklılık, yayılım, çiçeklerinin güzelliği vs... ![]() ![]() Bir tanesi pespembe çiçeğiyle pek güzel... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Ağaç Dostu
|
En büyük beklentim bunlardandı ama üsttekilere yetişemedi. Altlarındaki ayrık otlarını temizleme çabalarım zaman zaman köklerinin çıkmasına neden oluyor. ![]() Bir kaç tanesi boy attı ve tepeden sarı çiçeklerini gösterme arefesinde... ![]() Bunlar da üsttekilerin bir boy büyüğü olan sedum sediformeler... Onlar da sarı çiçeklerini hazırlıyor. Geçen gün üzerlerindeki küçük böcekler seferiyle ilaçlamak zorunda kaldım... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Ağaç Dostu
|
Ortancalar, külleme sebebiyle iki tanesi çiçeklerini açamadı, ilacın nispeten faydası var, hastalıklı yapraklarını temizlemem lazımdı ama daha nasip olmadı. Mavi renkliyi bulamasak ta kırmızı-pembe-beyazımsı renkleriyle pek güzeller... ![]() Arka taraftaki iki sıra halinde bahçe boyunca ektiğim dahlialar, yaklaşık 70 tane... ![]() Ön taraftaki dahlilar, 15 kadar var... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Ağaç Dostu
|
Çoğu geçen senden kalan karışık çiçekler; ön tarafta gazania, bodrum papatyası, arkada hercai menekşe, pek gözükmeyen verbenalar... ![]() İki pyhlox arasında cosmos ve kına çiçekleri... ![]() Arka taraftaki muhteşem alyssumlar ve son dahlia öbekleri... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Ağaç Dostu
|
Son resimler... Aslında karpu-kavunları bakırlı ilaçla koruma amaçlı ilaçlamalı mı ki? İsmail Bey buralara uğrarsa soralım bir... Karpuzlar... ![]() Kavunlar... ![]() Bakliyatlar...Yağmur yağdı biz yeniledik, onlar topraktan çıkmadı biz inat ettik... ![]() Marul-lahana-karnabarlar... ![]() En arka sırada patates, hemen önünde taze fasulye ve kısa barbunyalar... ![]() Bu arada yarından sonra yine yağmur varmış... Bu arada sonunda maydanoz, roka ve dereotunu ekebildik. Geçen sene kompost ile hazırladığımız toprağın üzerine tohumları saçtım, üzerine cocopeat serperek küçük tırmıkla şöyle bir karıştırıp güneşten koruma ve nemini muhafaza etmesi için kullanmadığımız salıncak tentesi ve çuvallarla örttüm, arada bir su püskürtüp çıkmalarını beklemekten başka yapacak bir şey kalmadı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Ağaç Dostu
|
Domates ve biberleri unutmuşuz, üzülmesinler... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Ağaç Dostu
|
@Resulgur; doğanın kendisini sevenler için, tedavi edici, rahatlatıcı etkisinin olduğu muhakkak. Önceki gün saat 10 a doğru çalışmaya başladım, öğleyin iki saat kadar ara verdim sonra iftara kadar devam. Oruçlu olduğum halde yorgunluğu fazla hissetmediğimi söylemeliyim. Sonuçta insan yaptığı işi sevmeli, hatta sevdiği işi yapmalı. Biz de bahçe işlerini sevdiğimiz için sıkıntı hissediyoruz artık. Çünkü her gördüğümüzü, duyduğumuzu, öğrendiğimizi uygulamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla sonraya kalan işler kafada yer edip rahatsızlığa yol açıyor. Şu an bahçede küçük bir yürüyüş yolu yapmam gerek, ama koyacağım taşları topraktan çıkan ve uygun ebatlardaki beyaz taşlardan seçiyorum. Toprağı ona göre biraz kazıp, taşı yerleştirdikten sonra yerine oturmasını sağlıyorum, sonra ot ilacı döküp etrafını da kilit taşlarla bordür yapacağım. Bu işi parayla geçmeli parke taşlardan birine yaptırabilirsin ama sonuçta içime sinmez. Domates, bakliyatların kenarlarına sırıklar dikilecek. Özellikle domatesler geçen sene sırığa dayanmadığı için bu sene burgulu demir aldım. Elimde kendi yetiştirdiğim nereye dikeceğimi bulamadığım çiçek fideleri var. İlk aklıma gelen işler bunlar, bunların hepsine "olduğu kadar olsun" der ve sırtını döndüğünde kafan rahat ederse sorun yok. Ben aynı yaptığım bu işlerin sadece miktarını azaltarak hepsinin hakkını verebilmeyi planlıyorum seneye. Yoksa bahçe ile uğraşmaktan eşimle birlikte gayet memnunuz. Bu sabah geçen seneki sincaplarımızı (muhtemelen onlardı ![]() Düzenleyen TCM : 26-06-2015 saat 13:55 Neden: İlave yapıldı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Ağaç Dostu
|
Sayın TCM ; Aslında yapmak istediğiniz şey çok mantıklı komşunuz olsam size seve seve yardım ederdim. Işinizde uzman biri olarak takdire değer çalışmalarınız var. Sizlerden çok şey öğreniyoruz . Emeğinize sağlık efendim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Ne patlicanlarda ne hiyarlarda ne de domateslerde (alttaki videoda kavundan da bahsedilerek konu abartilmis) budama yapmanin meyve kalitesini/verimi arttirdigina dair bir bilimsel kanit gosterilmeden silsile halinde cekilmis videolarda bu uygulama israrla tavsiye ediliyor. Konu bir sehir efsanesinden ibaret. Budama ve koltuk almanin, ozellikle yaprak ortusu yogun olan domateslerde, sirkulasyonu arttirmak, hastaliklarin yerlesmesini geciktirmek/yayilmasini durdurmak disinda bir katkisi bence yok. Domateslerde yogun malclama yapmak, bununla yetinmeyip topraga yakin olan dallarini/yapraklarini budamak, ozellikle yagmur damlalarinin topraga dustukten sonra o yapraklara sekerek hastaliklari bitkiye tasimasini zorlastirmak anlaminda faydali oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Ağaç Dostu
|
@birnefestoprak; geçen sene yarım yamalak koltuk alma uygulayabildim. Bu sene ise tarif üzere pek çok domatesi tek dalda bıraktım. Oturak olan yerli domatesleri ellemedim. Tamamen koltuk alamadığım/almadığım bir kısım domates iki, bir kısmı ise üç dalda devam ediyor. Aslında koltuk almada geçen seneki kadar olmasa da yine geç kaldım. Kimi kestiğim dallar iki karışa yakın olmuştu. Koltuk alma ile ilgili bir gözlemimi paylaşmak isterim. Domateslerde yoğun olmayan ufak sineklenmeler vardı pek çoğunda, ve ilginçtir ki bu sineklerin neredeyse tamamı koltuk alınacak dallarda geziniyordu. Koltuk almanın şehir efsanesi olduğu ve verimi etkilemediğine dair destek olacak veya itiraz edecek tecrübem yok maalesef. Geçen seneki gözlemlerim belkide beklenen budur , alınması gereken koltuklarda çok az sayıda meyvenin oluştuğunu söylemeliyim. Ancak koltuk almanın bitkiyi seyrelteceği, yükünü hafifleteceği dolayısıyla üreticinin işlerini kolaylaştıracağı muhakkak. Kalın kargıları kızılderili çadırı gibi üçgen bağlayıp domatesleri bunlara bağlamama rağmen çoğu ağırlık ve dengesizlik sebebiyle yıkılmış veya kırılmıştı. Oysa bunları tek dalda ilerletseydim böyle bir sorun olmayacaktı. Geçen sene oturak tip domateslerin neredeyse tamamı sonlara doğru hastalığa yakalanırken, sırık tip domateslerde herhangi bir sorun çoğunlukla görülmemişti. Bunu bahsettiğiniz gibi toprakla teması azaltmaya bağlayabiliriz sanırım. Hele ki tek dalda olursa özellikle mantar hastalıklarının oluşma ihtimali çok azalacaktır. Az önce şiddetli olmasa da yağmur yağdı. Sulandırılabilen kükürt aldım. İsmail Bey in önerisi koruma amaçlı bakırlı gübreleme idi, ancak teknik olarak uygulamam zor. Hem mantar ve nispeten bakteriyel hastalıklardan koruma hem de kırmızı örümcekten korumak için geçen seneden kalan bakırlı ilaç ile kükürdü karıştırarak yarın sabah atmayı planlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#448 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benimde 11 kök oturak domatesim var . Toprağa temas eden yaprakların bazılarında sararma oldu alt kısımları koparıp seyreltsem olur mu tecrübeniz var mı? ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#449 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hıyarda koltuk alınmayan fidelerin meyveleri tam 1. sınıf olmuyor. Üst kısımdaki ve koltuktaki meyve aynı zamanda büyümeye çalışıyor bu yüzden hasad geçiktiğiiçin kartlaşma oluyor. Ürün renginin parlaklığı kaçıyor. Domateste ise koltukları alınmayan fideler daha ince ve cılız ilerliyor. Böyle olunca meyveler daha ufak kalıyor. Tam bakımı yapılan fidelerin meyveleri ise daha iri ve dalları kalın oluyor. Böyle olunca bitki iyi bir gelişme sağlıyor. Hastalık ve bakım konusuna katılıyorum, düzen olunca herşey rayında gidiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Ağaç Dostu
|
@Resulgur; sararanları kesseniz tabi ki daha iyi olacaktır ancak sizin domateslerin alt yapraklarında mantar var gibi, resmi domates hastalıkları sayfasına koyup yardım alsanız iyi olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|