Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak
Ne patlicanlarda ne hiyarlarda ne de domateslerde (alttaki videoda kavundan da bahsedilerek konu abartilmis) budama yapmanin meyve kalitesini/verimi arttirdigina dair bir bilimsel kanit gosterilmeden silsile halinde cekilmis videolarda bu uygulama israrla tavsiye ediliyor. Konu bir sehir efsanesinden ibaret.
Budama ve koltuk almanin, ozellikle yaprak ortusu yogun olan domateslerde, sirkulasyonu arttirmak, hastaliklarin yerlesmesini geciktirmek/yayilmasini durdurmak disinda bir katkisi bence yok. Domateslerde yogun malclama yapmak, bununla yetinmeyip topraga yakin olan dallarini/yapraklarini budamak, ozellikle yagmur damlalarinin topraga dustukten sonra o yapraklara sekerek hastaliklari bitkiye tasimasini zorlastirmak anlaminda faydali oluyor.
|
Hıyar ve domateste gözlemlerimi yazayım;
Hıyarda koltuk alınmayan fidelerin meyveleri tam 1. sınıf olmuyor. Üst kısımdaki ve koltuktaki meyve aynı zamanda büyümeye çalışıyor bu yüzden hasad geçiktiğiiçin kartlaşma oluyor. Ürün renginin parlaklığı kaçıyor.
Domateste ise koltukları alınmayan fideler daha ince ve cılız ilerliyor. Böyle olunca meyveler daha ufak kalıyor. Tam bakımı yapılan fidelerin meyveleri ise daha iri ve dalları kalın oluyor. Böyle olunca bitki iyi bir gelişme sağlıyor.
Hastalık ve bakım konusuna katılıyorum, düzen olunca herşey rayında gidiyor.