@birnefestoprak; geçen sene yarım yamalak koltuk alma uygulayabildim. Bu sene ise tarif üzere pek çok domatesi tek dalda bıraktım. Oturak olan yerli domatesleri ellemedim. Tamamen koltuk alamadığım/almadığım bir kısım domates iki, bir kısmı ise üç dalda devam ediyor. Aslında koltuk almada geçen seneki kadar olmasa da yine geç kaldım. Kimi kestiğim dallar iki karışa yakın olmuştu.
Koltuk alma ile ilgili bir gözlemimi paylaşmak isterim. Domateslerde yoğun olmayan ufak sineklenmeler vardı pek çoğunda, ve ilginçtir ki bu sineklerin neredeyse tamamı koltuk alınacak dallarda geziniyordu.
Koltuk almanın şehir efsanesi olduğu ve verimi etkilemediğine dair destek olacak veya itiraz edecek tecrübem yok maalesef. Geçen seneki gözlemlerim belkide beklenen budur , alınması gereken koltuklarda çok az sayıda meyvenin oluştuğunu söylemeliyim. Ancak koltuk almanın bitkiyi seyrelteceği, yükünü hafifleteceği dolayısıyla üreticinin işlerini kolaylaştıracağı muhakkak. Kalın kargıları kızılderili çadırı gibi üçgen bağlayıp domatesleri bunlara bağlamama rağmen çoğu ağırlık ve dengesizlik sebebiyle yıkılmış veya kırılmıştı. Oysa bunları tek dalda ilerletseydim böyle bir sorun olmayacaktı.
Geçen sene oturak tip domateslerin neredeyse tamamı sonlara doğru hastalığa yakalanırken, sırık tip domateslerde herhangi bir sorun çoğunlukla görülmemişti. Bunu bahsettiğiniz gibi toprakla teması azaltmaya bağlayabiliriz sanırım. Hele ki tek dalda olursa özellikle mantar hastalıklarının oluşma ihtimali çok azalacaktır.
Az önce şiddetli olmasa da yağmur yağdı. Sulandırılabilen kükürt aldım. İsmail Bey in önerisi koruma amaçlı bakırlı gübreleme idi, ancak teknik olarak uygulamam zor. Hem mantar ve nispeten bakteriyel hastalıklardan koruma hem de kırmızı örümcekten korumak için geçen seneden kalan bakırlı ilaç ile kükürdü karıştırarak yarın sabah atmayı planlıyorum.
|