![]() |
|
![]() |
#2161 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
Şehir: fransa
Mesajlar: 136
|
Bu hafta sonu bastan sona okuyup bilgi edinecegim sayfa. ![]() Masaallahiniz var bahcenizde yok yok.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2162 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
[QUOTE=telato;1385424]Hele şükür. Çok merak ediyordum sizin sebzeleri... Sebzelerinizin yaprakları ne kadar canlı duruyor, özellikle biberlere bayıldım ![]() Yalnız o yuvarlak damlama borularının içine ektiğiniz dörder kök domates bana fazla gibi geldi, büyüdüklerinde birbirinin içine geçicek gibi geliyor yaprakları... Doğru veya yanlış ben yaprakların gövdeye güneş gelmesi engellenirse verimin düşeceğini okumuştum, bu yüzden sık ekilmemeli diye biliyordum. Ben arkadaşlarımdan, akrabalarımdan ve komşularımdan o kadar baskı görüyorum ki, ekim yapmadığım boşluklarada bir şey ekmem konusunda, biz senin ektiğinin iki katı sebzeyi daha ekeriz diyorlar. Ama önemli olan fazla ekmek değil. Lütfen beni yanlış anlamayın bu bir öneriydi sadece. (Bende biberleri çifter çifter ektim ama kurtarıyor öyle ekilmeyi. Bahçeniz sağlıklı, bol ve bereketli olsun. Hoş geldiniz sayın telato, beğenmenize memnun oldum. Ben de siz çok merak ettiğiniz için sayfamda paylaştım, diğer tarafta biber ve domateslerin gelişimlerini detaylı olarak Tanıtım sayfama ekledim. Biberlerim gün geçtikçe güzelleşiyorlar maşallah ama hepsini aynı anda kalıcı yerlerine geçiremediğim için kademe kademe ilerliyorlar, son partiyi daha 3 gün önce yerlerine alabildim, o da yer sorunundan kaynaklanıyor, bahçede yer kalmayınca kimilerini saksılara dikmek zorunda kalıyorum, bu sefer saksıları güneş almaları için nereye koysam derdi başlıyor ![]() Okadar çok abartmışım ki beğendiğim biber ya da domates türlerinden talep etmişim, sanki 10 dönüm tarlam varmış gibi ![]() Biberlerimi bende ikili kök diktim bu sene, her sene tek kök dikerdim aradan bazıların başına bir iş geldiğinde yeri boş kalıyordu, ikili olunca birinden biri kalıyor hiç olmazsa yedeklemek için. Domateslerin sıklığı konusunda haklısınız, doğru biliyorsunuz öyle olmalı, Rahmetli annemin bir sözünü hiç unutmuyorum bize öğrettiklrini, bir gün mısır çapası yapılırken... iki mısırın yaprakları biribirine değmezse... sahibimi hacca götürürüm dermiş mısır,... okadar seyrek olması gerektiğini anlatırdı annem bize, bu diğer bitkiler için de geçerli olduğunu düşünüyorum ben. Sizin yeriniz müsaitse bence başkaları ne derse desin aldırmayın, benim yer sıkıntısı olduğundan dolayı, çeşit te çok olunca gerisi malum ![]() Damlamalarım her sene sıra halinde oluyordu o zaman da hangi çeşitten kaç kök diktim, bunlar kimden gelmişti diye çok karıştırıyordum. Yuvarlak yapmamın sebebi işimi kolaylaştırdı, kağıt üzerine şemasını da çizdim, her yuvarlakta hangi tür ve kimden geldiğini işaretledim takip etme açısından ![]() Her bir domatesin arasıında 50 cm. ara var, 2 yuvarlak arasında ise 80 cm. ara var fotoğrafta yakın gibi görünüyor ama başka da çarem yok, dedim ya tamamen yer kısıtlılığından kaynaklanıyor, biraz fazla uğraştıracaklar ortalarından ve alttan yaşlı yapraklarını kopartıyorum bir şekilde içlerine hava girmesini sağlamaya çalışacağım sayın telato, yapacak bir şey yok buna da şükür diyorum, balkonu olan bahçesi olsun ister, bahçesi olan biraz daha büyük bir yerim olsa der benim gibi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2163 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Teşekkür ederim sayın 622ali, umarım okurken yazdıklarımdan sıkılmazsınız, dilimin döndüğünce bildiklerimi ve bu siteden öğrendiklerimi aktarmaya çalıştım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2164 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Asma yaprağı Yetiştirmiş olduğum Sarmalık yaprak asmasının ilk yapraklarını 2-3 gün önce topadım buzdolabında sarılmayı bekliyorlardı. Nihayet dün onlara sıra gelebildi ve bütün günüm sarma sarmakla geçti. Meyve vermeyen sadece yaprak için yetiştirdiğim asmam. ![]() Yıkandılar, kaynar suda haşlandılar ve zeytinyağlı iç hazırlanıp sarıldılar ![]() Yapraklarım incecik kağıt gibi ve çok büyükler, boy boy sarıldılar en küçüğü 5 cm. en büyüğü 12-15 cm. uzunlukta, şimdi bana güldüğünüzü hisseder gibi oldum böyle uzun sarma mı olur diye ![]() Yapraklar bölünse küçük küçük sarılsa olurdu, fakat uzun uzun sarmak benim en büyük zevklerimdendir. Çatal falan kullanmanıza gerek yok, elinize alırsınız kraker gibi ısıra ısıra bir yudum çay da varsa yeter ![]() ![]() Yeşil olanlar İstanbul Ispanağına sarıldılar, kendi başlığında detaylı fotoğraflar yükledim. ![]() Hepsini kavanozlara dizip, yarıya kadar su, 2-3 kaşık zeytinyağı ve biraz tuz koyup sıkıca kapattıktan sonra kavanozlar kaynatıldı. Elimin altında hazır bulundurmak çok işime yarıyor, gelen misafirler olsun çocuklar gelince açıyorum, yeni sarılmış gibi tazeliğini koruyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2165 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Elinize sağlık sevgili akçabardak, en sevdiğim şeydir yaprak sarması ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2166 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2167 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Teşekkür ederim sevgili aleydi, sarma olup ta sevilmez mi... biz de çok seviyoruz, hele zeytinyağlısı çerez gibi gidiyor. Bu yöntemi 3-4 senedir yapıyorum, yaz gelince bizim buralarda konu komşu, eş dost, kahveye, çaya gelir gideriz biribirimize o yüzden hazırda olunca çok rahat ediyorum, pek keyifli oluyor. Sevgili aleydi sarıldıktan sonra pişirmeden kavanozlara diziyorum, suyunu, tuzunu ve yağı da koyduktan sonra sıkıca kapatıp büyük bir tencereye su koyup kavanozları kaynatıyorum, fokurdamaya başlayınca bir saat kadar kaynatıyorum, yaprağının pişme durumuna göre değişir, bazı yaprak normalde çabuk pişer, bazı yaprak biraz daha geç pişer. Benim yaprağım yumuşacık normalde yarım saatte pişecekse kavanoza koyduklarımı yarım saat daha uzatıyorum. Sizin yaprağınızı siz kendiniz ne kadar zamanda piştiğini bilirsiniz ona göre biraz daha uzatırsınız. Ne kadar zamanda tükrtilir sorusuna şöyle diyeyim gelen giden eksik olmadığı için pek fazla beklemiyor, en fazla bir ay bekletebiliyorum çoluk çocuk gelince birer birer açılır, belki daha da fazla bekleyebilir diğer konserveler gibi. Darısı sizin yaprakların sarılmasına, kolay gelsin, sevgiler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2168 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Teşekkür ederim sayın Resulgur, ne bileyim öyle aklıma geliverdi birden paylaşmak istedim, biliyorum bir çok kişinin canı çekecekti, sonra da kendime kızdım bu konuda ama ortam okadar güzeldi ki, hava güzel, balkona oturmuşum bahçeyi, çiçekleri seyrederken keyiflendim. Çok canınız çektiyse kimse görmeden kavanozun bir tanesini hemen göndereyim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2170 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Sevgili akçabardak'ım valla hepsi de kalem gibi, ellerine sağlık, Rabbim güle güle yiyip tüketmeyi nasip etsin inşallah... 2015'in ilk hasadını senin bahçende gördüm, ben hasat zamanı fotoğraflarına da bayılırım... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2171 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sevgili YeniGineciğim güzel dileklerin ve beğendiğin için çok teşekkür ederim, elimden geldiğince güzel sarmaya çalıştım, Rabbim hepimize herşeyi güle güle yedirmeye nasip etsin, ayrıca ilk hasadı benim bahçemde görmene de sevindim, bismillah dedik başladık bakalım, her şeyin hayırlısının olmasını dilerim. Bu arada dediğin gibi her şeye bayılıyoruz da bayılıyoruz... ne yapsak acaba bayılmamak için ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2172 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() 1,30-2 saatlik yol böyle fotoğraflar koymayın derim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2173 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sayın salihcan sizin canınız sağ olsun, Balıkesir'den de yakınız Dikili'ye 20 km deyiz, yol tarifi için aramanız yeterlidir yeter ki siz yola çıkın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Ne güzel daha da yakınmışız, ben Çandarlı'yı da çok severim çok şirin bir yer oldu son zamanlarda, bizim bir akrabamızın yazlığı var orada sık sık gider geliriz Çandarlıya. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2176 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sınavlarında sana başarılar dilerim şimdiden, her zaman beklerim, çok memnun olurum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2179 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Akçabardak, Ben de fırsat buldukça sarma sarar ve derin dondurucuya atarım. Bir misafir geldiğinde hemen tencereye alıp pişirmesi çok kolay oluyor. Ben pişirdikten sonra üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, sumak ekşisi ve limon ile terbiye yapıp döküyorum sıcak iken. Herkes bayılıyor lezzetine. Senin yönteminle yapınca kavanozdan çıkartınca terbiyelesek nasıl olur diye düşünmeden edemedim. Bir denemek lazım... Ellerine sağlık, enfes görünüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2180 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben bu kadar çok yaprak sarsam asla buzluğa ya da kavanoza koymaz, hepsini aynı gün yerdim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2181 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sevgili loveforlife aslında derin dondurucuya koysam mı diye benim de aklıma geldi ama hiç denemediğim için kavanozlara koymayı tercih ettim. Nasılsa yaz boyu sürekli taze yaprağım oluyor ilk fırsatta derin dondurucuya koyup deneyeceğim, ben terbiyeli hiç yapmadım ama çok mantıklı bundan sonra denerim, kavanozların içinde kendi sosu var açtıktan sonra kendi sosunada ocakta bir tıkırdatılsa sonra terbiyesi üzerilerine dökülürse olur gibime geliyor. Denemekte fayda var ve ilk açtığım kavanozda denemek istiyorum. Teşekkür ederim hem beğendiğin için hem de verdiğin terbiyesi için. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2182 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Kavanozlara koymamın sebebi de okullar bitince çocuklarım gelecek tatil için hem onlar için hem de bir misafirim geldiğinde iyi oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2183 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Gardenyam 3 yaşında fakat çok yaşlanmış gibi dalları kel kel kaldı, buna rağmen çiçeklerini açmaya çalışıyor, sanırım derin bir budama yapılması gerekir ama tamamen kuruturum diye korkuyorum. Çiçekleri misler gibi kokuyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2184 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Beyaz kır sünbülü bir tek soğandan 9 minnak yavru, bir abla yavru ama onun da çevresinde yavrucakları var. Öyle kibar, öyle narin ki hiç fotoğrafını almamışım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2185 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Yılın ilk tohum hasadı Roka tohumu oldu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2186 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2187 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
En olgunlaşmış olanlar,kasenin içindeki tohumların üzerinde görünen tohum kapsüllerinin kurumuş halleri görünmekte, özellikle temizlemedim kabukların rengi görünsün diye, çoğunluk o rengi aldıktan sonra söktüm. Hepsini beklersem olgunlaşmış olanlar çatlayıp etrafa saçılıyorlar, umarım bu şekilde yazmamla size yardımcı olabilmişimdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2188 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2014
Şehir: amasya
Mesajlar: 921
|
Nasil guzel hepsi masaallah, cicekler ayri bir guzel, keyfini saglikla surmeniz dilegiyle. Ellerinize saglik |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim sevgili samur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|