agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas (https://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
-   -   Kaktüs Kardeşliği (fazla kaktüslerimizi paylaşalım) (https://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/5219.htm)

İlkin 25-09-2007 09:31

Ataser dar ev koşullarında harika bir çözüm bulmuşsun. Bir de saksıların altına karton parçalar koymuşsun. Kaktüsleri suladığın zaman saksıların altından mutlaka su akacaktır ve kartonları ıslatıp bozacaktır. Bence ona daha sağlıklı bir yöntem bulmalısın. O zaman çok daha sağlıklı ve göze de hoş gelir. Böyle bir raf nereden bulunur bir de acaba?

COYOTE 25-09-2007 09:39

Nevsune'ciğim çok şeker olmuşlar hem saksılar hem aşılı kaktüsler:D. Ellerine sağlık. Kıskandım şimdi ama:p

nevsune 25-09-2007 09:40

Selenciğim

Yaklaşık 10-15 günde tutup tutmadığı belli oldu. Ne kadar zamandır böyle olduklarını soruyorsan, aşı başlığında tam tarihi var.Sevgili Uyar'ın dediği gibi alttaki kaktüsü biraz büyük tutmak gerekiyor. Gelişmelerinden bu böyle anlaşılıyor. Turuncu olanın altındaki kaktüs en büyüğü idi, en hızlı o gelişti. Mor ve kırmızı olanların ise altındakiler de yavru olduğu için gelişimleri çok yavaş.

Sevindirici olan şu ki, 3/5 iyi bir orandı, ilk denemeye göre.
Önümüzdeki günlerde yeni deneme yapacağım.

selenn 25-09-2007 10:35

Nevsune Hanım maşallah ilk deneme için çok güzel bir başarı. ben de aşı yapmak istiyorum ama bir türlü cesaret edemedim bu güne kadar. Uyar Bey'in yazılarını ben de okudum. Bir sonraki aşınızda alttaki parçayı daha büyük tercih ettikten sonra eminim daha güzel sonuç elde edeceksiniz. Merakla yeni aşıları paylaşmanızı bekliyorum. Sevgiler.

ataser 25-09-2007 10:41

Beğenildi ise iyi bir şey yapmışım demek ki:)
Özellikle karton koydum altlarına fazla suyu emsin diye zaten akan su karton tarafından hemen emiliyor ve kuruduğu zamanda çok sorun kalmıyor, ayrıca zaten kolay bulnabilecek bir malzeme yani bozulması da çok sorun değil.
Bizim burada son bir haftadır ciddi soğuk var, ama daha hiç bir saksımı içeri almadım:), gardenia bile hala dışarıda duruyor. Rafı sarıp sarmaladım ama asıl amacım uygun bir formül bulmak için deneme yapmaktı ve sanırım bu şekilde işi halledebileceğim.
Rafı nereden bulacağınıza gelince, devamlı alışveriş yaptığınız bir bakkala söylerseniz kesi bulacaktır. Firmalar bunları o kadar bol keseden dağıtıyorlar ki, herkesin deposunda atılmış boşa çıkmış bir iki stand illa oluyor. Cips olması da şart değil her türlü bakkal standı bu iş için uygun aslında. Tek sorun çok sağlam durumda olmamaları, biraz tamirat istiyorlar. Ama genede bence çok da kullanışlı oluyor.

ataser 28-09-2007 22:29

Sayın bbuurrccuu,
size yoladığım kaktüs çelikleri sanırım halen kargodaymış. ilgilenirseniz çok sevinirim:(

Bu arada bundan sonra 2-3 mesajı olan arkadaşlara kendi adıma çelik yollamayacağımı belirtirim, malesef sadece sanırım hevesten dolayı istiyorlar ama sonra ne kargodan alan var, ne haber veren var yazık oluyor bitkilerimize:(

Kagan 02-10-2007 14:35

2 Eklenti(ler)
Bu benim Cylindropuntia fulgida v. mammilata cins ve türünden kaktüsüm.

Anayurdu ABD (Arizona) ve Meksika (Baja California, Sinaloa, Sonora) olan bu kaktüs çeşidi, bir ağaçsı çalı görünümünde olup doğal ortamında 2,5-3 m boya ulaşabiliyor. Tür adı Pterocactus olarak da bilinen bu kaktüsler, Kaktüsgiller (Cactaceae) familyasının Opuntioideae altfamilyasına bağlılar.

Baharda bu kaktüsümü dallarından çelikleyerek yenileyeceğim. Çünkü ana gövdenin üst bölümü biraz çukur ve bu çukurda toz toprak birikiyor. İsteyenlere, üretim yapmaları için, öteki dallarından gönderebilirim. ****** bahara...

Bahara daha çok var ama dayanamadım, yazayım dedim...

Bu arada, dalların bir tanesi "cristata" formu kazanıyor. Zaten Cylindropuntia ve Opuntia türlerinde "cristata" formu sık görülmekte...

esen 02-10-2007 16:36

Gerçekten de çok güzel, çeliklerinden birine talibim, beklerim bahara kadar tabii. Bu arada alt tarafta toprak var değil mi?

nevsune 02-10-2007 16:40

1 Eklenti(ler)
Sn. Kagan

Yukarda yazdığınızı okuyunca, en sevdiğim kaktüslerden biri olan fotoğraftakinin cristata formu aldığını fark ettim. Aslında üstünde uzun bir dalı daha varmış ama yolda devrilip kırılmış. Ben de onu köklendirmeye çalışıyorum.

Sanki melez gibi. Sevgili M.Gürbüz daha iyi bilir elbette(gönderen olduğuna göre).

Alta yakın kısımları sanki kök çıkartıyor gibiler. Ne yapmam gerek acaba?[

mehtap gürbüz 02-10-2007 18:14

Evet Nevsune hanım, aynısı ve o cristata olacak. Kökleri kesebilir veya kaktüsü biraz daha gömebilirsin, yavru çıkarırsa kopar başka yere dik o da cristata olur. Bunun dik büyüyenlerinin kafası kobra yılanının kafasına benzer onun için biz buna kobra diyoruz. Isırmasıda kobra gibidir. Selamlar.

Kagan 02-10-2007 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen (Mesaj 158450)
Gerçekten de çok güzel, çeliklerinden birine talibim, beklerim bahara kadar tabii. Bu arada alt tarafta toprak var değil mi?

Elbette... Baharda gönderirim.

Altında toprak var. Toprağın üstünü çakıllarla biraz süsledim...

Kagan 02-10-2007 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 158453)
Sn. Kagan
Yukarda yazdığınızı okuyunca, en sevdiğim kaktüslerden biri olan fotoğraftakinin cristata formu aldığını fark ettim. Aslında üstünde uzun bir dalı daha varmış ama yolda devrilip kırılmış. Ben de onu köklendirmeye çalışıyorum. Sanki melez gibi. Sevgili M.Gürbüz daha iyi bilir elbette(gönderen olduğuna göre).

Alta yakın kısımları sanki kök çıkartıyor gibiler. Ne yapmam gerek acaba?[

Bendeki bir Crassula ve bir Kalanchoe de böyle kök çıkarmışlardı. Kaktüslerin de bu tür hava kökleri (?) çıkardığına ilk kez tanık oldum...

ataser 03-10-2007 10:22

sayın Kagan,
bende isterem:)
sabırsızlıkla baharı bekleyeceğim:)

ataser 03-10-2007 19:24

Çok teşekkürler Kağan bey:)
Bu arada sanırım bir mesaj yazılmış ve silinmiş. Çok hoş bir mesajmış da aslında:)
çok yaşayın valla:)

İlkin 04-10-2007 08:35

Evet evet ataser, ben yazıp silmiştim ayıp ettim belki, yanlış anlaşılır dedim sildim sonra :p

Kagan Bey'den isterdim ben de ama bende o kaktüsten var, o yüzden olmayan birisinin hakkını yemeyeyim dedim. ;)

ataser 04-10-2007 09:29

İlkin hanım, size benle uğraşmak serbest:p
Kesinlikle ayıp da olmaz ayrıca, aynı merakı taşıyan ve ortak zevkleri olan birbirini hiç görmemiş insanların bu şekilde muhabbet etmesi bence çok ama çok hoş bir durum.;)
Hergün zevkle maillerimi kontrol eder etmez girdiğim :cool:forum inanın benim için çok ama çok keyif verici, tekrar herkese bu paylaşımlarda bulundukları için çok teşekkür ederim :rolleyes:

menevşem 04-10-2007 11:15

:pGülücüklerinizin bol olacağı bir gün diliyorum hepinize:p
Kağan Bey Kaktüsünüz muhteşem benim bulunduğum ilçe küçük olduğu için
sizinki gibi güzelleri bulmak çok zor.Benim de dört tane küçük kaktüslerim var.
Bir tanesi içinden çürüdü acaba neden olabilir fazla su vermiştim ondan olurmu:confused:Çok fazla kaktüsler hakkında bilgim yok ama sizlerin sayesinde inşallah diğerlerini çürütmem.Hepinize kucak dolusu sevgiler

selenn 04-10-2007 13:15

İlkinciğim ben mesajını görmemiştim ama Sevgili Ataser'in de dediği gibi ortak hobilerimizi paylaştığımız üstelik çok da güzel dostluklar kurduğumuz bu ortamda birbirimize takılmalar ayıp olmaz tam tersine neşe katar. hakikaten acaba ne güzellikler var bugün forumda diye büyük bir istekle hergün pc başına geçiyorum ben de. hatta o gün mesaj yollamayan arkadaşlar varsa acaba iyi mi herkes diye endişe eder oldum:) Aile ortamı gibi durum sözkonusu yani benim açımdan:)

Sevgili Menevşem,
Fazla su vermek kaktüslerin çürümesine yol açıyor. Benim de ilk zamanlar yapmış olduğum hataların başında geliyordu bu. Fakat burada birbirinden değerli arkadaşların yorumlarını , paylaşımlarını okudukça "şunu yanlış yapmışım oysa böyle yapmam gerekiyormuş" deme şansımız oluyor. Sevgiler, sağlıklı günler hem size hem de kaktüslerinize...

ataser 04-10-2007 19:41

Çok su vermekten kastınızın ne olduğu da önemli :confused:
hele hele etraf kirlenmesin diye altına bir tabak koyup suyun orda oyalanmasınıda beklerseniz zaten ölüm kaçınılmaz oluyor.

Bu arada dkkat etmemiz gereken bir döneme girdik, havalar soğuk mu sıcak mı belli değil, bence su vermeye ara vermek lazım, ben kaktüslerimi sudan kestim, sadece sukulentlerime su veriyorum onlarada azar azar. ;);)
Bu kış nasıl geçecek bakalım umarım hepimiz için soğuk ama don olmayan hafifde güneşi görebildiğimiz bir kış olur. :p:p

Tekrar aramıza hoşgeldiniz, bu arada bu başlıkta aklınızda olsun bende kaktüs var demeyin, hele hele çelik verebilirim asla demeyin:D :D :D

menevşem 04-10-2007 20:33

2 Eklenti(ler)
Sevgili Selenn, Ataser ve Kağan Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
Demek ki ben baştan beri yanlış yapmışım çok su verdim, hazır toprak kullandım ve altlarına tabak koydum. İyiki bu siteye uğramışım yoksa diğerlerinin de ruhuna fatiha diyecekmişim.Tek doğrum güneş ışığını denk alabilecekleri yere koymuşum.
İşte benim acemi olarak baktığım kaktüslerim

menevşem 04-10-2007 20:36

Benim bu kaktüslerde çelik olsa da keşke hepinize göndersem.
Baksanıza şunların haline sizinkilerin yanında pek de hoş olmadılar

ataser 04-10-2007 22:58

sayın menevşem,
bence ilk önce kaktüslerinizi topraktan çıkarıp köklerindeki toprağı silkeleyerek çürüme yapan yerleri temizleyin.Resimden anladığım kadarıyla çok iyi durumda değiller şu an özellikle son resimdekiler.
Biraz kurusun kaktüslerinizin kökleri, daha sonra kumlu toprağa dikin tekrar. Önümüz zaten kış bence toparlanacaklardır.
Bu konuların tamamı için bilgi forumda mevcut, ama kağan bey ve uyar11 size kesinlikle yardımcı da olacaklardır.
kolay gelsin.

menevşem 04-10-2007 23:06

Teşekkür ederim Ataser, kaktüslerimi hangi boyutlarda saksıya dikmem gerekir.

esen 05-10-2007 09:39

Ataser, sulamayalım da acaba su da fısfıslamayalım mı?

GLCN 05-10-2007 09:50

Arkadaşlar kaktüsleri çiçek açmalarını sağlamak için sulamama zamanı geldimi..sizin kadar tecrübem yokta haber verirsiniz değilmi?::)))))

İlkin 05-10-2007 10:43

Bursa için ufaktan suyu kesmek lazım bence. Havanın durumuna bakın bence, sıcaklıklar devam ediyorsa belki son bir kez bile verebilirsiniz ama su vermeme zamanı başlıyor ;)

GLCN 05-10-2007 11:31

Teşekkür ederim ilkin hanım ben tam kesmedim havalar sıcak diye bütün günde güneşin altında olduğu için sadece azaltmıstım.

selenn 05-10-2007 13:37

Sevgili Glcn,

Ben su vermiyorum artık.En son 1 hafta evvel çok az verdim. Artık vermeyeceğim. Sevgiler

ataser 05-10-2007 23:38

Ben sulamayı kestim valla, fısfıs işide sanki leke yapıyor gibi geliyor bana o yüzden raflarda duran saksılarımın altında su dolu kova var o sanırım yeterli nemi veriyordur ortama..
Sayın Menevşem mümkün olduğunca ufak saksılar tercih edilmeli diye öğreniyoruz. Ama sanki sizin saksılarınızın boyu bana uygun gibi geldi. Bence yeni saksıya gerek yok.

Bu arada sukulentlerin su işine dikkat etmek gerekecek, kışın bile olsa sanırım sukulentleri hafif fısfısla nemlendirmek **** ayda bir az sulama ile hatırlamak gerekecek. Özellikle tırnak grubu çok çabuk kurumaya gidiyor çünkü.

merwee 08-10-2007 14:35

*** herkese. ben yeni üyelerdenim, bi de galiba yaş ortalamam biraz düşük. 17 yaşındayım. benim de bi kaktüsüm var. kaktus kardeşliğini görünce üye olmak istedim:) bi de sorum olcak size. gecen yıl almıştım kaktusumu üzerinde de 2 sevimli çiçeği vardı. bana aşılama demişlerdi çiçekler için ama kaktus biraz büyüyünce çiçeklerin yapıştırma olduğu anlaşıldı:( acaba kaktusumun çiçek açma özelliği olabilir mi? belki de saçma bi sorudur ama bilmiorum:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025