agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

Nariel 24-01-2010 17:15

3 Eklenti(ler)
Maşallah bizim kamkat topla topla bitmedi bu sene. Bir posta daha topladık, herkese tavsiye ederim, bereketli bir tür. Üzerinde daha bir bu kadar da vardır.

Bunlar bu postada topladıklarımız (bir ay kadar önce bu kadar olmasa da 10-12 tane toplamıştık):
Eklenti 122947
Eklenti 122948

Bu da şu an üzerinde kalanlar:
Eklenti 122949

tamaşa 24-01-2010 17:33

Sevgili nariel,çok güzeller darısı benim kamkatların başına benim kamkatlar henüz küçükler ama, sıcaklarla birlikte gelişimi daha iyi olacak diye düşünüyorum.

Nariel 24-01-2010 17:43

Sevgili tamaşa, darısı sizinkilere:) Üstündekileri dökmezse eninde sonunda büyür ve turunculaşırlar.

Merak ettiğim birşey var, kamkatı budamalı mıyız? Şu an saksıda saldım çayıra Mevlam kayıra büyüyor, budamazsak verimi azalır mı?

Oğuzhan 24-01-2010 20:03

Maşallah.Hepsi çok güzel .Arkadaşlar sayfa renklenmiş.Pek lezzetli görünüyorlar ..

algül 23-02-2010 03:01

bende aynı şeyi merak ediyorum budamalımıyız? uzun gövdeli olmasını istiyorum yukardan dallansın budamayla bunu elde edebilirmiyiz? hep satılanlar bodur çalı gibi ve başka birkaç sorum daha var: budadığımız dalları atmayıp çelikleyerek istanbulda büyütebilirmiyiz? dayanıklı olması açısından 3 yaprak denen anaca aşılandığını duydum. Eğer yaşamayacaksa çeliklemeyle vakit kaybetmeyip aşılamak için üç yaprak anacı nerden temin edebiliriz nerde satılır? marketlerde satılan limon(citrus) a aşılarsak olurmu? en ucuz limon olduğu için aklıma geldi. Benim kamkatım saksıda nasıl bir besin takviyesi önerirsiniz? Biliyorum çok soru oldu uzaman arkadaşlardan rica ederim:D
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 568438)
Sevgili tamaşa, darısı sizinkilere:) Üstündekileri dökmezse eninde sonunda büyür ve turunculaşırlar.

Merak ettiğim birşey var, kamkatı budamalı mıyız? Şu an saksıda saldım çayıra Mevlam kayıra büyüyor, budamazsak verimi azalır mı?

Cumhur Tonba 23-02-2010 03:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 553266)
Sayın Romantik'den gelen kamkatımın ilk meyvesini bugün yedim:)

Gerçekten özel bir tatmış, sanki az şekerli portakal reçeli gibi :)

Eklenti 119366

Teşekkürler Sayın Romantik...

maki01. Ne kadar da güzel bir saksı ve meyve fidanınız var öyle. Yarın ilk işim burayı incelemek olacak. Görünce canım cekti inan.

sellyme 23-02-2010 09:41

Merhabalar, forumu başından sonuna kadar okudum.Bir hafta kadar önce bana 50-60 cm boylarında hediye olarak bir kamkat geldi.Geldiğinde üzerinde meyveleri vardı fakat gelene kadar bir kısmı dökülmüş birazda pörsümüştü meyveler, yaprakları kıvrık kıvrık ve bazıları kahverengiye dönüktü.Salondaki yere kadar olan pencerenin önüne koydum güney cephesine.Fakat bir hafta içinde üzerinde ne meyve kaldı ne de yaprak.Çok üzüldüm ne yapacağımı şaşırdım.Toprağı çok sıkı ve kumlu görünüyor.Ne yapmalıyım.Kapalı balkona güneş alan kısmamı koymalıyım fakat neresinden güneş alacak bilemiyorum sadece daldan ibaret kaldı.Yardımcı olursanız sevinirim.

Mutlu Kutlu 24-02-2010 07:44

Sn. sellyme,

Aşağıda kendi mesajımı alıntıladım, bu durum sizin kamkatınız içinde geçerli. Bir yerde bir hata yapmış olabilirsiniz. Dal uclarından itibaren geriye doğru kurumalar başlamışsa yapacak bir şeyiniz yok, demekki sağlıksız bir kamkat almışsınızdır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 581099)
Sn. Hhatice,

Çok nadiren strese girdiklerine dair haberler alıyorum. Uygulamada bir hata yapmışsanız asıl neden bu olabilir.
Ör:
1. dozu yüksek suni gübre kullanımı.
2. Soğukta kalması
3. saksı altındaki deliklerden hava alamadığı için. Saksı altına konulan tabağın su ile dolması sonucu saksı deliklerinin hava giremeyecek şekilde olması. saksı altı deliklerininde fazlaca geniş olması gerek, bazan saksı deliklerinin küçük olması sonucu çamurla, toprakla tıkanmasıda hava alamamamasına sebep oluyor.
4. yeterince güneş alamayacak kuytu bir yerde duruyor olması.

Yukarıdaki olmumsuzluklar varsa bunları bertaraf edin. Limonunuz 15 hazirana kadar 3-5 dönem daha çiçeklenecek, ve her dönemde 3-5-10 meyve tutarak bolca meyvelenecek.

Besin kullanmıyorsanız meyve sayısı az olacaktır. bizim kullandığımız konsantre karışımı öneririm besin olarak.

sellyme 24-02-2010 07:57

Mutlu Bey ,cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Fakat kamkatı ben seçerek almadım hediye geldi ve bir hafta içinde su dahi vermedim toprağı yeterince ıslaktı yaptığım tek şey pencerenin önüne güneşe begonvilin yanına koymak oldu.Sanırım geldiğinde sağlıksızdı ve yaprakları kıvrılmıştı.Dün gece dal uçlarını budadım başkada birşey gelmiyor aklıma.

Mutlu Kutlu 24-02-2010 08:18

Yapacak bir şey yok o zaman bu durumda, bırakalım kendi haline. Bahar aylarında taze sürgünler yaparak toparlanabilir. o zaman besin vb. şeylerle yeniden forma sokarsınız.

emrebakan 25-02-2010 16:44

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Benim kamkatımın yapraklarının yakın olan fotoğraflarını koydum. Araştırdığım kadarıyla, kalsiyum eksikliği olduğunu sanıyorum. Eğer öyleyse ne şekilde kalsiyum verebilirim. İnsanlar için olan suda eriyen kalsiyum tabletleri olur mu? Diğer yapmayı düşündüğüm tavuk gübresi. Siz ne dersiniz?

Mutlu Kutlu 25-02-2010 17:18

Kalsiyumdan ziyade, demir ve mangan eksikliği var gibi. İz elementleri ve besinden oluşan dozunda bir karışım kullanmanızı öneririm.

Mutlu Kutlu 25-02-2010 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 568438)

Kamkat bir narenciye türüdür malum, narenciyelerde 2 budama şekli yapılır.

1. 150-200 cm boy yaptırılacaksa istenilen boya gelmesine kadar alt yandallar gövde birleşiminden kesilir, istenilen boyda kalması için tepesi kesilir. yukarıdan aşağıya 50 cm gibi yan dallarla taçlanması sağlanır.

2. 100 cm kadar büyümesine müsade edilir tepesi kesilerek toprak yüzeyinden 20-30 cm kadar sonra yan dallarla açılması sağlanır, bodur bırakılır.

Budama yaparken istenmeyen kısımlar ve uçları kurumuş dallar kesilir. Çok sert budama yapmak, bitkiyi yorar ve meyve verimini azaltır.

Unutulmaması gereken, narenciye türlerinin en alttan belirli bir yere kadar olan dalları bol meyve tutarken tepe sürgünler meyve tutmaz.

Dal çeliklerinden çoğaltılmaz, tohumlarından dikilip kamkat fidanıda elde etmek mümkün ama hem geç meyve verir, hemde trunça aşılı olan gibi sağlıklı ve güzel olmaz. En mantıklı çoğaltım şekli turunça aşılamaktır.

Son olarak: Besin kullanmazsanız bitkiniz ilk aldığınız formdan geriye doğru gidecek ve bir zaman sonra sağlıksız bir kamkatınız olacak. Sağlığını yitirmiş bir bitkiyi eski haline getirmek epeyce zor ve zahmetlidir. Baştan tedbir almak daha akıllıca olur.

emrebakan 26-02-2010 09:45

Çok teşekkür ederim Mutlu bey,
Toprak değişimi faydalı olur mu? Bu bitki sanırım bir seneden fazladır aynı toprakta. Yoksa illa da bitki besini vermem mi gerekir. Bahçe bölümlerinden bulabileceğim bitki besinleri olur mu? Biraz fazla soru sordum ama mazur görün :)

Mutlu Kutlu 26-02-2010 10:13

Toprak değişimi bir nebze iyi olabilir, ama bitkinin kılcal köklerine zarar verileceği düşünüldüğünde pek mantıklı olmuyor. Saksı büyütmek ve büyütürken bitkinin kökleriyle oynamamak lazım.

Hiper marketlerin bahçe bölümlerinde satılan besinler çoğunlukla çiçeklendirmek ve yaprak gelişimine yardımcı besinler olarak bulunuyor. Oysa bitkilerin besin yanında iz elementleri ve mineral gereksinimleride olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=12916&page=7 bu linkteki 200 ve 206 cı mesajlarda besinle ilgili cevaplarım var.

wentonzahid 28-02-2010 19:40

kumkuat çekirdeklerini nezaman ekmeliyim.?

algül 03-03-2010 03:18

yediğin meyvenin çekirdeklerini hemen ekebilirsin, hemen ekmeyeceksen serin karanlık ve kuru bir yerde sakla.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wentonzahid (Mesaj 587558)
kumkuat çekirdeklerini nezaman ekmeliyim.?

Göknar23 04-03-2010 16:22

Kamkat Hakkında Sorular

Yeni bir kamkat fidanı aldım 30-40 cm boylarında.
Şimdi sorularım var ben karasal iklimin hakim olduğu bir yerde yaşıyorum.

1- Kamkatı evdemi balkondamı yetiştirmeliyim?

2- Ve Kamkat için en uygun yer neresidir(Güneşli,Güneşsiz,Nemli)?

3- Aldığımda saksıya aktarırken içinde bayağı toprak solucanı vardı bunlar bitkiye herhangi bir zarar verirmi yoksa yararlımı?

4- Ne zaman yetişkin bir ağaç olur çiçek açıp meyve vermesi ne zaman olur?

amatör hobici 04-03-2010 17:00

Arkadaşlar benimde öğrenmek istediğim, Çekirdekten yetiştireceğim Kamkat meyva verirmi.? Yoksa aşılamak gerekirmi. Bilen arkadaşların yardımını rica ediyorum.

Mutlu Kutlu 04-03-2010 17:48

Sormuş olduğunuz soruların zaten cevapları aşağıda açılmış konu hakkındaki mesaj içeriklerinde mevcut. Bi zahmet bütün mesajları gözden geçirin, sizin sorularınızın cevaplarını ve diğer olumlu ve olumsuz koşulları mantıken değerlendirin.
Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')

Göknar23 05-03-2010 18:53

Kamkat hakkındaki sorularımKamkat'ı nereye yerleştirmeliyim?

Yeni bir kamkat fidanı aldım 30-40 cm boylarında.
Şimdi sorularım var ben karasal iklimin hakim olduğu bir yerde yaşıyorum.

1- Kamkatı evdemi balkondamı yetiştirmeliyim?

2- Ve Kamkat için en uygun yer neresidir(Güneşli,Güneşsiz,Nemli)?

3- Aldığımda saksıya aktarırken içinde bayağı toprak solucanı vardı bunlar bitkiye herhangi bir zarar verirmi yoksa yararlımı?

4- Ne zaman yetişkin bir ağaç olur çiçek açıp meyve vermesi ne zaman olur?

alibabaa 05-03-2010 19:22

Arkadaşım aradığınız bilgileri aşşağıda'ki linkte bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=kamkat

Zafer ALV 15-03-2010 16:50

3 Eklenti(ler)
Gelde ye şimdi bu meyveleri,bu güzelliğe bakmak varken nasıl koparalım..bizimkiler tadını aldı her hafta 1-2 gidiyor meyveleri...
hepsini toplasam bir daha meyve vermesini nasıl beklerim acaba...
çekirdeklerini ekip çoğaltmayı düşünüyorum umarım başarırız...

dudaeva 15-03-2010 18:03

kamkatımdaki hastalık..

5 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu kamkatı alalı yaklaşık iki ay oluyor.. tüplü olarak almıştım.. aldığımda bu lekeler ve bu tarz buruşuk yapraklar üzerinde vardı.. Sanırım bu bir hastalık.. Ne olduğunu ve ne kullanabileceğimi bilen varsa yardımcı olursa sevinirim..

dudaeva 15-03-2010 18:21

1 Eklenti(ler)
birde bazı yapraklarda minik delikler var onlarda hastalıklamı ilgilidir bilmiyorum..

Mutlu Kutlu 15-03-2010 19:43

Sn. dudaeva,

Yapraklardaki bu durumlar galeri güvesinin marifeti. Şimdilik problem yok endişe etmeyin.

Yalnız yeni çıkacak yapraklardada kıvrışmalar ve yaprak zarı altında galeri izleri görürseniz bu zararlıdan kurtulmanız lazım, ipin ucunu bir kaçırısanız bütün yapraklarınız hasarlanır.

Bol güneş gören bir yerde, iyi bir bakımla çiçek açtırır bol meyve tutturabilirsiniz.

dudaeva 15-03-2010 20:07

hocam teşekkür ederim..

poseidon. 28-03-2010 09:19

selamlar 2 yaşındaki kumkatımın en son hali, geçen sene iyi bir gelişim göstererek büyüdü ve 5 adet meyve verdi. fakat bu sene kıştan çıkmasını bekliyorum fakat henüz bir hareketlenme olmadı. yakından incelediğimde dallarındaburuşmalar başlamış. acaba kukatım öldü mü?

poseidon. 28-03-2010 10:00

5 Eklenti(ler)
işte fotoğrafları, kurtarılabilirmi acaba. yardımlarınızı bekliyorum

Mutlu Kutlu 28-03-2010 10:20

Bu gelişmişlikte bir kumkuatın 5 adet meyve verebilmesi anormal bir durum. Besin kullanmadığınızın işareti olarak yapraklarda sarılıklar meydana gelmeye başlamış. Yine besin yetersizliğinden dolayı bazı taze dalların kurumaya başlamasıda normal karşılanmalı.

Kumkuatınızın şu anki resimlerine göre sağlığı iyi, ama iz elementleri içermeyen besin kullanmazsanız, şu anki durumundan daha geriye gidecek formu.

Son olarak saksı altındaki deliklerin açık olduğundan emin olun, tabak koyuyorsanız tabak ve saksı arasına taş parçaları koyarak tabaktaki su/saksı temasına engel olun.

poseidon. 28-03-2010 10:51

sayın Mutlu Kutlu öncelikle teşekkür ederim, beni çok rahatlattınız. Bu bahsettiğiniz iz elementi içermeyen besinleri nereden ve nasıl temin edebilirim bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.

Mutlu Kutlu 28-03-2010 11:15

Sn. poseidon,

http://www.agaclar.net/forum/showthr...=12916&page=10 bu linkten sipariş verebilirsiniz.

algül 30-03-2010 15:39

herkese selamlar, sayın mutlu kutlu bir kamkatım var ne ölüyor ne büyüyor ne olacak bilemiyorum. satın aldıktan sonra salona koydum yapraklarını döktü sonra bahçede saksıda olsun dedik az daha büyük bir saksıya geçirdim compo marka iyisinden toprak aldım tam 7 ay önce saksıya köklerine zarar vermeden olduğu gibi diktim. bugün hali aynıydı bu sefer yine olduğu gibi söktüm baktım köklenme hiç yok diktiğim gibi öyle kalmış kökler bana cansız gibi geldi rengi sarımsı bi kaçını kopardım köklerin içini görmek için canlı değil sanırım sonrada compo toprağı alıp yerine yanmış hayvan kemresi ve bahçe toprağı karışımına diktim bu sefer bakalım ne olacak bahar geldi ağaçlar uyandı benim bu kumkatta hiç hareket yoktu. acaba köklerinde bir sorunmu var kökler kalıp şeklindeydi dağılmıyordu kökleri dağıtıp yeni toprağa işleyerekmi dikseydim ne dersiniz ?

Mutlu Kutlu 30-03-2010 21:07

Sn. algül,

Sizin kamkatınız durağan duruma geçmiş bir kumkuat örneği. Anlattığınız durum tarlaya dikilen turunçlara aşılanan, sonrada tarladan söküldükten sonra naylon keseye veya saksıya alınan kumkuatların gösterdiği bir gelişim şekli.

Yapmanız gereken: 15-20 lt saksıya sizce iyi olan bir saksı harcı olan bir torf ile, köklerin alt kısmındaki toprağı hafifçe tırtıklayıp, şimdiki toprak seviyesinden 5 cm kadar daha derine saksıya dikmek. Size göre zayıf görünen dallarını gövde birleşim yerinden kesip atmak, gövde olarak bırakacağınız en güçlü dalın tepesinden biraz kesmek olacak. Sıcak ama güneş gören bir yere saksınızı yerleştirin. Saksı altına tabak koyacaksanız, saksı tabaktaki suya temas etmeyecek. Saksı altındaki deliklerden fazlalık suyun tahliye olduğuna emin olun. Saksı/tabak içerisinde su temasını kesmek için saksı ve tabak arasına eşit kalınlıkta ve aralıklarda çakıl taşı vb. şeyler koyabilirsiniz.

En önemli konu ise kumkuatınızı sağlıklı beslemek. Yeni çıkan sürgünlerdeki yapraklar sarı çıkıyorsa kesinlikle beslenme bozukluğu vardır. 949, 951 nolu mesajlarda beslenme için biraz bilgi yazmıştım, dikkate almanızı rica ederim.

öjenol 31-03-2010 15:49

Selamlar, Mutlu bey, size birkaç sorum olacak evimde yeni bir kamkatım var fakat galeri güvesinden etkilenmiş (siteden takip ettiğim kadarı ile) ve üst yaprakları alttakilere göre sarı, sanırım mineral eksikliği de var. Saksı değişimi yapacağım sizin öneriniz sanırım torf kullanmak, sitede torf +gübre+kırmızı toprak karışımı diye okumuştum.
Kırmızı toprak nasıl temin edilir ?
Ya da sizin bitki besininiz, torf ve bahçe toprağı kullansam yeterli olur mu ?
Sim organik ve sim dermayı da sizin hazırladığınız sıvı besine ek kullanırsam zararlı olur mu ?Sadece saksı değiştirirken de kullanabilirim diye düşünmüştüm, kök gelişimini arttırdığı için.Sim organic içeriğinde iz element yok herhalde değil mi ? Kiraz ağacım da kullanıyorum, sizin besininizi de kullanabilirim değil mi ?
İlaçlama için elimde neemazal var ,ne dersiniz yoksa mosplant almalı mıyım ?
Biraz karışık oldu sanırım cevaplarsanız çok sevinirim.

algül 31-03-2010 20:12

teşekkürler mutlu bey, sanırım fazla sulanmış kamkatım ondan kökler ölmeye başlamış çünkü satanlara bakıyorum saksılar kupkuru amam fidanları çok sağlıklı kumkat nemlisaksıyı sevmiyor sanırım.

Mutlu Kutlu 31-03-2010 22:44

Sn. öjenol,

Alt yaparakların koyu yeşil, yeni çıkan yaprakların açık sarı olması mutlaka iz elementlerinin eksikliğinden kaynaklanır. Bahsedilen kırmızı toprak, bahçe toprağı kastedilmiştir. Bahçe toprağı aşırı killi (suyu tutan ve bırakmayan toprak çeşiti) olmadığı müddetçe rahatlıkla kullanılabilir, içerisine toprak kabarık kalması için torf, perlit vermikülit vb. katkılarda kullanılabilir. Yeni kullanacağımız topraktaki mineral ve iz elementleri bir süre sonra bitki tarafından emildiği için toprak bu maddeler açısından zayıf hale gelir. besin ve iz elemntleri takviyesi yapmak tabi ki çok iyi gelir.

Bizim seramızın etraf toprağı tamamen kırmızı, suyu çabuk geçirdiği için biz saksı harçlarımızı hazırlarken siyah toprak kullanıyoruz, kırmızı topraktan çok az karıştırıyoruz.

Neemazal ve diğer besinleri hiç kullanmadım, bu yüzden dozları ve içerikleri, sonuçları hakkında bir fikrim yok. Bizim hazırladığımız besin çiçekli bitkiler ve meyve veren ağaçlar üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu gördük.

Galeri güvesi ve bit ler için bence tek çözüm mosplant.

öjenol 03-04-2010 09:15

Çok teşekkür ederim, biraz daha araştırıyorum organik besinler hakkında.

serkan06 07-04-2010 14:48

Bende evdeki kamkat ve diğer bitkilerim için Ziraai ilaç satan yerden gübre istedim.Organik olmasını istediğimide belirttim ve bana aşağıda linkini verdiğim organik gübreyi tavsiye etti. Etmeklede kalmadı sattı:) Uzman arkadaşlardan uygun olup olmadığını ve ne sıklıklarda kullanmam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
http://www.egezirai.com/Urunler6.html Amino Quick

serkan06 08-04-2010 14:16

Bu da benim kamkat ım.

5 Eklenti(ler)
Yusuf Bey den geçen hafta aldığım kamkat fidanım. Yaprakları biraz havaya bakıyor ama ilk geldiğinden daha iyi. Kolinin tepesinde hava almaları için bir delik vardı sanırım yapraklar bu yüzden yukarı bakıyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025