![]() |
Pamuklu Bit İçin en iyi İlaç Marshall'dır.Hektaş ltd şti ürettiği fakat sahteleride olabiliyor.Dikkat edelim.
|
Ben Dursban 40 kullanıyorum, baya etkili ama ayarını fazla kaçırmamak lazım yoksa bitki kuruyabiliyor.
|
Merhaba, galiba bütün arkadaşlarda oval kamkattan var.
Kendi üretimimiz olan iri ve yuvarlak tatlı kamkat, form ve gösteriş olarak oval kamkattan daha güzel bence. Tavsiyem, ev içerisinde yetiştirmeye çalıştığınız kamkatlarınız güneş almayan yerlere koymayın. ilk etapta yapraklarını döker. sonrasında meyvelerini, en son aşamada sürgünler zayıflar ve ölür. bol güneş alan pencere önlerinde daha sağlıklı kalır kamkatınız. İthal kamkatlardan daha güzel kamkatları biz üretiyoruz(bence). ithal kamkatları üretenlerin Türk insanından daha zeki, daha bilinçli ve tecrübeli olduğunu sanmıyorum. önemli olan konunun üzerinde uzmanlaşmak. Verdiğim linkte iri kamkatlar solda, oval olanlar sağda. karşılaştırma yapabilirsiniz. 80-120 cm boydaki meyveli kamkatların fiyatı ithal kamkat fiyatlarının yarısı kadar. http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id28.htm Saygılarımla. |
Ben 3-4 ay önce almıştım .Bir deneyin gerçekten ben çok beğendim.Hatta bir tane daha düşünüyorum.Oval olan henüz hiç çiçek açmadı.Yuvarlak olanda 3 meyve var. Şu anda yeni filiz ve çiçek açaçak.Biraz az güneş alan yerde sanırım bol güneş alan bir yere almam gerekecek.
|
oval olan da çiçek açar merak etmeyin. Benim kumkat bu sezon 3. kere çiçeğe durdu. sanırım güneş ve düzgün sulama en büyük kriter. tabi sulamanın anlamı olması topraktan alabileceği maddelere bakıyor :)
|
Kumkuat+hastalık
5 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba,
Kamkatim'da resimlerle ilettigim hastalık belirtileri var. Agacin gecmisine bakacak olursak; Kamkatım bana bahar aylarında hediye olarak verildiginde uzeri meyvalarla doluydu. Meyvaları tükettik, Temmuz ortasında Kamkat ciceklenmeye basladi, direk gunes alan balkondan, oda icine tasıdım-oda yeterince aydınlık bir ortam sunuyor-. Cicekler yerini cok minik yesil meyvalara bırakti ancak sonrasinda meyvalari kaybettik. Agustos sonu itibariyle hızla yaprak kaybı basladı, bazı dallar tamamen kurudu. Hala yesil dallar var ve yeni yaprak verdiler. Farkettigim ilk terslik yaprak ve dallarin ballanması oldu. Yapıs yapıs. Daha 2gun once farkettigim sey ise bir tur zararlı olabilir, fotograflarını ekte gonderiyorum. Bilgili, ilgili kamkat severlerden yardım talep ediyorum. Ne tur bir ilac ya da bakım ile kamkatımı geri getirebilirim. Fotograflarda, dallari ve yapraklari saran kabuksu oluşumu, kuruma gosteren 1-2 yapraktan ornegi ve bir bal kumesini gorebilirsiniz. saygilar, simdiden tesekkurler, ozlem |
çok geçmiş olsun. ben de araştıracağım; nedir diyerek. umarım tez zamanda düzelme sağlayacak bir yaklaşım bulunur
|
Kabuklu bit salsırısına uğramış.
|
Tesekkurler teshis icin.
Baska bir sitede cozumun "yazlık yag" kullanımı oldugunu okudum. Ancak asagidaki ibare eklenmis: "Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır. " Turncgiller ya da Kumkuat'ta ki uygulamasi hakkında yorumu olan varsa, iletebilir mi? Bu arada ekledigim resimlerde gorununen tum kabuklari ıslak kagit bir mendil yardimiyla silerek temizledim. Yapıskan salgi kısmen var. Kabuk gorebildigim kadariyla kalmadi. |
İyi yapmışsınız.Yaprakların altarını ve gövdeyide silin.Bir müddet sonra tekrar bakın.Bazen tekrarlıyorlar.Birde üstten toprağını alın yeni toprak ilava edin.Yazlık yağ bulabilirsenin uygulayın.Olmadı arapsabunu-zeytinyağ-acıbiber karışımı püskürtün.Bir müddet işe yarar .
|
Benim kumkatımda da o tür yaratıklardan daha az oldu. Neem azal ve arapsabunu çözeltisi sıkarak ve de elle o yaratıkları temizleyerek kurtardım. Bu konuda da bir uyarı mesajı yazdım. Bitleri dallarda ve yapraklarda az olduğu dönemlerde farketmek oldukça zor. Bir kumkatınız var ise, elle temizlemenizi öneririm. Sonra da ilaçlayın.
|
2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba. Kamkatımızın yaprakları üzerinde, aşağıdaki fotoğraftaki gibi değişiklikler oluştuğunu farkettik. Sanki paslanmaya başlamış gibi. Koyu kahverengi lekelenmeleri takiben yapraklar rulo gibi kıvrılıyor ve sonrasında dökülüyor.Yer ve hava değişimi dışında bitkimizi etkileyenin ne olduğunu anlamadık. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Eklenti 50468 Eklenti 50469 |
Alıntı:
|
Arkadaşlar Bu kamkat nar fidanına aşılanırmı ve Serada (Antalyada) meyve satışı(yani fidan satışı değil) için yetiştirilirmi?
|
*** arkadaşlar
|
Küçük Bahçe'ye cevaben...
yeterli güneş alamadığından olmasın?
|
Alıntı:
Karşıyaka Mezarlığı'nın karşısına tekabül ediyorlar. |
arkadaşlar kumkat almak iştiyorum aydında olurmu
|
Ankara'da oluyor, Aydın'da neden olmasın? Yanlız (-) derecelere pek inmeyecek, bir de kesinlikle güneş görecek. Evde güneş gören bir yerde kesinkez büyütebilirsiniz...
|
O yapraklarda oluşan buruşma GALERİ GÜVESİ'dir. 15 günde bir yayıcı-yapıştırıcı ile sprey yardımıyla ilaçlanmalıdır.
İlacı ise MOSPLAN **** GOLDPLAN 'dır. 3-4 ay da bir 18+18+18 dengeli gübre ile beslenmelidir. Yaprakda sararmanın diğer nedeni saksısı küçük gelip beslenemiyordur.Büyük saksıya alırsanız bu sorun ortadan kalkar. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla.. |
Herkese teşekkür ederim. O kadar incelememe rağmen yapraklarında **** dallarında herhangi bir böcek,parazit göremedim. Sadece toprağını sularken suyun üzerinde beyaz minicik şeylerin zıpladığını farketttim. Aslında güneş alan bir yerde de duruyor ama anlamadım neden böyle oldu. Şuan rehabilitasyon merkezine ( Anneme) :D gönderdim kumkatımı, iyileştirip tekrar bana gönderecek.:p
|
arkadaşlar,
binbir çeşit ilaçtan bahsediyorsunuz. Ama benim gibi, sadece evde bir kaç bitkisi olan, sheltoxtan :) başka ilaç bilmeyen, buradan öğrense bile nereden bulacağıyla ilgili hiç bir bilgisi olmayan arkadaşlar için bir şeyler önerebilir misiniz? Bende ara sira kabuklu yaratıklar oluyor, bu aralarda sinek-tatarcık olmaya başladı. Havalar soğudu diye içeri alacağım ama sinekler evi basmasın istiyorum. Ne yapabilirim? |
Arkadaşlar benim kumkuatım bana yaklaşık iki ay önce sipariş üzerine geldi. Üzerinde dünya güzeli 10 kadar meyve var. İlk sorum şu; olgunlaştığını sadece rengi turuncuya dönünce mi anlayabiliyoruz? Sertlik-yumuşaklık gibi başka özellikleri de var mı? Bir de geldiğinde siyah fide torbalarına dikiliydi. 40 cm kadar boyu var. Ama ne bir yaprak, ne de sürgün verdi. Çiçekler için şu an çoook erken biliyorum ama ya yapraklar? İlk geldiğinde biraz yaprak dökmüştü ama o da çok fazla değil, meyve de dökmedi. Büyükçe bir saksıya ve havalar soğuduğu için de içeriye, pencerenin önüne aldım. Yine de iki aydır hiçbir yapraklanma ya da büyüme yok? Acaba bir sorun mu var? Fikri olanlar yanıtlarsa sevinirim.
|
merhaba,
Turunculaştıktan sonra yiyebilirsiniz, bekledikçe daha tatlanıyor ama çok kaldığı zaman da tadı bozuluyor.On meyvenizi dönem dönem yiyerek, hoşunuza en giden zamanı kestirebilirsiniz :) Geldikten sonra yerine adapte olacak, ondan sonra da havalar soğumuştur zaten.Yaprak ve meyve dökmediyse keyfi yerindedir. Saksıya alırken çok geçirgen bir saksı harcı kullanmalıydınız.Mart başından sonra en az ayda bir kez gübrelerseniz hem yaprak hem meyve gelişimi sizi mutlu edecektir, merak etmeyin. |
Kamkat
4 Eklenti(ler)
Kumquat, fortunella spp. swingle."The little gems of the citrus family" Kamkat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır.Anavatanının Çin olduğuna inanılır
Kamkat Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange". Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, salonlarda, balkonlarda yetiştirilebilen belki de tek meyve ağacı kamkatdır. Minyatür portakal olarak da bilinen kamkat, hem vitamin kaynağı hem de süs bitkisi olarak 5 yıldızlı otellerin iç mekan düzenlemesinde peyzaj malzemesi olarakda kullanılmaktadır. Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur. Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır. Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiş olan Kamkat uzun zaman nasıl değerlendirileceği bilinememiştir. Ülkemize Japonya dan gelen meyveleri, İstanbul -Bursa gibi büyük şehirlerimizin marketlerinde yüksek fiyatla satışa sunulmuş değeri ve özellikleri bilinmediğinden talep görmemiştir. Son yıllarda bahce tesisi yaygınlasmıstır. Turistik otellerdeki yoğun talep uretim yetersizliği nedeni ile karsılanamamaktadır. - Kamkat, Rize'de üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. - Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir. - Rize de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır. - Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. - Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir. - Kamkatın meyveleri Haziran ayı ortalarına kadar olan dönemde toplanıp yenirse bitki yeniden Temmuz ayında çiçeğe yatabilmektedir. Aksi halde bitki zayıf kalıp cılızlanır ve çiçek açmaz. - Bitki gübre olarak azot, fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar. |
Arkadaşlar benim kumkuatın yapraklarında yapışkanlık var. Bitlerden şüphelendim ama bişey bulamadım. İlaç kullanmayı düşündüm ama ev yapımı olsun istedim. Ama neye göre kullanacağımı bilemedim. Zirai ilaca karşıyım çünkü hem evin içinde, hem de üzerinde meyveleri var. Zaten kıyamam da. Bana fikir verecek olanların fikirlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
|
kumkuat aşı kalemi gönderebilecek var mı?
|
Kumkatım kötü durumda...
Sert soğuklar yüzünden içeri almıştım, mutfak ta tavandan yere kadar cam pencerenin önüne koymuştum, çok aydınlık ama güneş binanın arka tarafında kalıyordu. Zaten Son 15 gündür de Istanbul'da güneş hiç olmadı. Her gün, 2-3 meyve düşüyor, bazı yapraklar kuruyor... Dışarısı da çok soğuk, Ümraniye'de gece eksi derecelerde...Ama ağacım şu an kötü durumda ve tekrar dışarı koymayı düşünüyorum. Şeffaf poşet falan mı sarsam acaba... |
Teorik olarak kumkat -10C'a kadar dayanabilir, tabi anacı da önemli.İlla dışarı almak istiyorsanız, elyaf o olmazsa gazete kağıtlarıyla gövdesini iyice sarıp bağlayın, bu biraz koruyacaktır soğuktan.Büyükçe bir naylon poşetle de üstten örtün.
|
Alıntı:
Kocaman bir ince naylon torba buldum (kuru temizleme firmasının elbiseler için kullandığı torba). Ve kumkatımın üzerine geçirdim, şeffaf olduğu için güneşi kapatmıyor. Saksıya kadar kapattım ve sulama için bir delik haricinde saksı kenarına bantladım torbayı. Bir nevi sera oldu. inşallah işe yarar. |
Hava güzel oldukça torbayı açıp havalandırmayı unutmayın. Bu sefer gündüz çok sıcak yapar, içi nemlenir, üstüne gece bir soğuk gelirse daha beter eder, başıma geldi :D
|
Alıntı:
|
sayın scubat size kamkat meyvesinin -10 dereceye kadar dayandıgı bilginize katılıyorum ben kamkat üretiyorum ve kış sezonunda dışarıda bırakıyorum ordu ilinde -5 derecelere kadar düşüyor ama kesinlikle zarar görmüyor
|
kumkuatım yaprak döküyor
Herkese Merhaba,
Yaklaşık 3 hafta önce bir kumkuat bitkisi satın aldım. Aldığımda formu, görünüşü gayet güzeldi. Üzerinde de bolca meyvası vardı. Eve aldıktan 1 hafta sonra yaprakları kararmaya ve yeşil olanlar da dahil dökülmeye başladı. aldığım yer haftada 1 kere 1 litre su verin demişti aynen öyle yaptım fakat ilk su verdiğimde bayaa su bıraktı dışarıya. Aldığım yere geri götürdüm vitamin falan verdiler biraz da budama yaptılar..2 gün orada kaldı..Geri aldım fakat hala yaprak döküyor..yaprakları hala kararıyor ve bazı dalları da kararmaya başladı şimdi (çoğunlukla budanmış olanlar). Sabahları güneş alan bir yerde duruyor, salon öyle çok çok sıcak değil ve tüm gün ışık alıyor. Bitki bayaa cılız kaldı...yapraklarının neredeyse yarısını döktü...Bu mevsimsel birşeymidir yoksa yapmam gereken birşey varmı? Yorumlarınızla yardımcı olursanız sevinirim. ***.. |
Ben de ilk kumkuat'ımı aldığımda yer ve iklim değişikliğinden dolayı ağaç yapraklarını ve meyvelerini dökmüştü. Sizinkisinin yaprak kaybı baya fazla olmuş ama, dallar da etkilenmiş baya! Ağacınızın büyüklüğünü bilmiyorum ama yazın bol bol sulanırken, kışın çok fazla sulanmaması gerekiyor kumkuatın. Çok su vererek acaba ağacı etkilemiş olabilir misiniz? Kalorifer ya da klima da üstüne vurmasın ağacın, umarım kurtulur kumkuatınız...
|
Bugün ağlaya sızlaya iki kamkat fidanımdaki meyveleri topladım.:( Yaklaşık 350-400 gr. meyve vardı. Bir kaç tanesini hemen yedim, nefis bir meyvesi var. Geri kalanıyla da hanıma reçel yaptırdım. Bu kadar lezzetli bir turunçgil reçeli yememiştim. Şimdi kara kara düşünüyorum, nasıl geçecek kamkatsız günlerim.:D
|
Alıntı:
|
En doğrusunu yapıyorsun kardeşim. Ben reçelini de merak ettiğim için tamamını topladım. Söylendiği kadar varmış gerçekten. Bu arada çıkan bir sürü çekirdeği de ekmeyi düşünüyorum. Sn MSaygın çekirdekten aslını verebilir demişti bir mesajında yanılmıyorsam. En azından denemiş oluruz değil mi?
|
merhaba,
Koparmayıp da üstünde kalınca, çok kalırsa tadı bozuluyor, bence olduysa koparın yeyin :D Hemen yutmayıp ,ağızda uzun uzun çiğneyince, ekşi-tatlı tat iyice karışıyor, muhteşem oluyor.O sırada gözlerinizi kapamayı da unutmayın :D Lonicera, bu durumda yapılacak şey ağaç sayısını arttırmak.Çekirdekler aslını verir, merak etmeyin ama meyve almanız biraz uzun sürer.Onun yerine turunç çekirdeği ekip kendi ağacınızdan aşı yapın, ikinci sene meyve yersiniz ne güzel. Ben de bu reçel işini soracaktım, biz 2 senedir elimize yüzümüze bulaştırıyoruz.Reçeli deneyelim diye meyvenin tümünü yine araya verdik bu yıl.Geçen sene biz kendimiz denemiştik, bilemeyip çok kaynatmışız kamkatlar kurudu, büzüldü, yanmış gibi bir tat aldı, yiyemedik. Bu sene hemen her meyvenin her türlü reçelini yapan anneanneme verdik, ondan gelen de aynı oldu, o da kabuğu kalın diye uzun uzun kaynatmış uyarmamıza rağmen :) Bir tek eşimin annesine verdiklerimiz marmelat olarak geri geldi, marmelat güzel ama herhangi bir turunçgille de yapılabilirdi, kamkatları reçelden tüm tüm alıp yemek başka olsa gerek. Siz nasıl yaptınız, tarif verebilir misiniz, bir de fotoğraf çekmek mümkün mü ? |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Mehmet bey, reçeli eşim yaptı ama 1 dakika bile başından ayrılmadığım için gördüklerimi aynen aktarıyorum:D
Önce meyveler bir güzel yıkandı. Ardından meyveler tek tek boylamasına dörde bölündü.( yani sizin istediğiniz gibi tüm tüm yapmadık, kısmet olursa bir dahaki sefere o şekilde deneriz) Bu arada kesilen meyvelerdeki çekirdekler ayıklandı.(avuç dolusu çekirdek çıktı). Ben ayıkladım ******.;).350 gr kadar olan meyveler dörde bölününce epey çoğaldı. Bir su bardağının yaklaşık 3/4 miktarda şekerle tencereye konan kamkatların üstü örtüldü. Meyve miktarı az olduğu için bu miktar şeker çok isabetli oldu. Yaklaşık 1 saat sonra şeker tamamen erimiş vaziyette kısık ateşe sürüldü. Yaklaşık 15 dakika bu şekilde kaynayan reçele su bardağı su koyuldu. Bir 15 dakika daha bu şekilde kaynadı. Kabukların rengi iyice koyulaşıp tam turuncu rengi aldı. (Bu arada tencereyi ara sıra karıştırıp kaşıkla tadına sıkça bakıldı:D.) Sonra soğuması için kenara kaldırıldı. Çabuk tükeneceğini çok iyi bildiğimiz için içine limon suyu eklenmedi. Ayrıca içine herhangi bir aroma veren karanfil,vanilya vb. bir şey eklemedik, çünkü kendi aroması zaten müthiş. Keşke elimde 1 kilo meyve olsaydı da ölçüleri daha anlaşılır şekilde verebilseydim. Ama dediğiniz çok doğru. Ne yapıp edip kamkat fidanlarını çoğaltmak lazım.;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025