agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

oktaysen508 27-10-2009 22:27

sergüzen arkadaşım yardımın için çok teşekkürederim , kumkatımı saksıda yetiştiriyorum ve üçgül denilen bitkiye aşılanmış , gecenlerde aşı yerının altından fliz çıkmıştı oradan farkettim , anaç üç gül olduğunda kullanacağım toprak sizin söylediğiniz karışım olabilirmi yine ?

Süha Şendoğan 28-10-2009 14:23

1 Eklenti(ler)
Yaprakları hastalanarak içe doğru kıvrılan kumquatın budadığım tüm yaprakları yerine anaçtan fışkıran yeni yapraklar Turunç olabilirmi?

Romantik 28-10-2009 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 523913)
Yaprakları hastalanarak içe doğru kıvrılan kumquatın budadığım tüm yaprakları yerine anaçtan fışkıran yeni yapraklar Turunç olabilirmi?

Sayın turco,

Resimden anlayamadım ama aşı yerinin altında çıkan sürgünler turunçtur, o yüzden aşı yerinin altında çıkmaşsa kesip atabilirsiniz ama aşı yerinin üzerindeyse çıkan sürgünler kesmeyin.

Mutlu Kutlu 28-10-2009 14:32

Aşı kaynama altından çıkıyorsa taze sürgünler kesin turunçtur. yapraklara bakıncada turunç yağrağı gibi görünüyor.

Bu arada limonu kuşa çevirmişsiniz, yapraklarda galeri güvesi takibi yapın taze sürgünleri seviyor bu böcük. Toplu iğneyle yaprak zarı altında ilerliyen galeri güvesini iğne ucuyla delip öldürün. yaprağın tamamını hasat etmeye gerek yok.

karakuş 30-10-2009 00:33

arkadaslar daha öncede yazmıstım cevap yazan almadı.tekrar sormak ıstıyorum.benım kumkatımın meyvelerı buyumeden sararıyo sebebı ne olabılır?bılgı veren olursa çok sevineceğim lütfen.....

oktaysen508 30-10-2009 00:38

karakuş arkadaş kumkatının topra suyu yeri nasıl ?

dussokagi 31-10-2009 14:19

merhaba bir sorum olacak bu kamkatın çekirdeklerinden dikip aşlasak olurmu

Sergüzen 31-10-2009 19:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dussokagi (Mesaj 525563)
merhaba bir sorum olacak bu kamkatın çekirdeklerinden dikip aşlasak olurmu

Çekirdeklerden çıkan fidelerin mutlaka kamkat ile aşılanması gerekiyor. Çekirdekler genelde yabani türleri veriyor. Mesela turunç gibi.

dussokagi 31-10-2009 20:57

eğer yabanlar tutarsa elimdeki aşılı kamkattan yaprak aşısı yapacağım

günebakan 01-11-2009 14:05

1 Eklenti(ler)
Romantikten aldığım kamkatım dışarıdaydı çalarlar diye içeri aldım bakalım meyvalarının tadına bakabilecekmiyiz:)

Eklenti 112547

Samsunlu55 01-11-2009 21:19

İyi yapmışsınız çalabilirler hele birde geçenlerde televizyonda profesör doktor İbrahim Adnan Saraçoğlu kumkuatın faydalarından bahsediyordu bunu izleyenlerin canı çekebilir. Canlı yayında 10 tane kadar sulandıra sulandıra yediler insanın canı çekiyor:D Ne kadar profesörde olsa yetiştiricilik hakkında hiçbirşey bildiği yok, ''Kumkuat yazın dışarıda yetişir (İstanbul şartları için) ama kışın mutlaka içeriye alınması lazım.'' dedi.

dussokagi 02-11-2009 15:59

bende kamkat aldım üzerinde 20 tanemeyvesi vardı 40 tl aldım 2 yaşında

karakuş 02-11-2009 17:21

sn oktaysen kamkatım balkonda duruyo.topragıda gubrelı toprak.topragı kurudukcada suluyorum ama yınede yaprakları sarı ve damarlı.meyvelerıde zeytın buyuklugunde ama sararıyo hatta turunc rengını aldılar bıle ama sebebını bır turlu anlamıs degılım.bugun havalar sogudu dıye ıcerı aldım salonda duruyo.salonun petegını yakmıyorum acaba kısı orda gecırebılırmi.yardımınız ıcın tesekkurler.

oktaysen508 02-11-2009 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakuş (Mesaj 526576)
sn oktaysen kamkatım balkonda duruyo.topragıda gubrelı toprak.topragı kurudukcada suluyorum ama yınede yaprakları sarı ve damarlı.meyvelerıde zeytın buyuklugunde ama sararıyo hatta turunc rengını aldılar bıle ama sebebını bır turlu anlamıs degılım.bugun havalar sogudu dıye ıcerı aldım salonda duruyo.salonun petegını yakmıyorum acaba kısı orda gecırebılırmi.yardımınız ıcın tesekkurler.

arkadaşım , benım kamkatımdada aynı problem vardı topragından kaynaklandıgın anlamıstım , ve ayda bır kere olsun normal bı aspırını 1 litre suda erıtıp ver , agacın ruzgar almasını engelle bol guneş alan yerde dursun , forumda cok bılgı var bu konularda , toprak ıcın ıse kırmızı toragı onerıyorlar tamam gubrede olacak lakın oyle çiçek topragı gıbıde olmayacak yanı sonucta kamkat bı agaç , basarılar dılerım hoşcakalın.

Romantik 02-11-2009 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 526024)
Romantikten aldığım kamkatım dışarıdaydı çalarlar diye içeri aldım bakalım meyvalarının tadına bakabilecekmiyiz:)

Eklenti 112547

Sayın günebakan,

Kamkatınızın tadına yakın zamanda bakmak nasip olacaktır. Gelişimi güzel duruyor. Sağlıklı.

karakuş 02-11-2009 23:25

ilgilendiginiz için çok teşekkürler.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktaysen508 (Mesaj 526645)
arkadaşım , benım kamkatımdada aynı problem vardı topragından kaynaklandıgın anlamıstım , ve ayda bır kere olsun normal bı aspırını 1 litre suda erıtıp ver , agacın ruzgar almasını engelle bol guneş alan yerde dursun , forumda cok bılgı var bu konularda , toprak ıcın ıse kırmızı toragı onerıyorlar tamam gubrede olacak lakın oyle çiçek topragı gıbıde olmayacak yanı sonucta kamkat bı agaç , basarılar dılerım hoşcakalın.

topragını köyumden getirmiştim çiçek topragı degıl.çam agacının dıbınden aldım.orman topragı fakat yumusak yapılı.peki sizin kumkatınızın yapraklarının sarılıgı ve damarları kayboldumu.yani aspirinle.

karakuş 02-11-2009 23:28

bide kumkat fidanlarının ithalleri saglıklı olur dıye bısey okumustum.kumkatımı antalyada ziraatten aldım yani yerli acaba bununda etkısı olbılırmi.

günebakan 03-11-2009 11:24

Teşekkür ederim sn. Romantik dört gözle meyvaların sararmasını bekliyorum:)

oktaysen508 03-11-2009 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakuş (Mesaj 526742)
bide kumkat fidanlarının ithalleri saglıklı olur dıye bısey okumustum.kumkatımı antalyada ziraatten aldım yani yerli acaba bununda etkısı olbılırmi.

topragı hafif killi kumlu drenajı ıyı olmalı ve kırmızı toprak tanda olacak ıyı bı karısım olması lazım yanı ama bu mevsımde sakın ha toprak degıstıreyım deme şubat mart ayını bekle , bıde forumda npk dan bahsedılıyor bıraz araştır arkadaşım 15-15-15 ve şeker gubresı karısımından ayda bır kere sulandırarak ver ayrıntılı bılgılerı tam olarak hatırlıyamadım lakın forumda bayagı yer ayrılmıs gubre olayına ,bıde kamkatını aksam sulama , sabah erkenden sula, aklıma gelen bılgıler bunlar karakuş kardesım , sırf cam agacının dıbındekı toprakla olmaz gıbıme gelıyor , saglıcakla kal.

Süha Şendoğan 05-11-2009 14:19

Sn.Mutlu Kutlu,
Limonu mecburen budadım yoksa tüm fide güveden dolayı kurumaya yüz tutmuştu.Şu anda da yaprakları pek sağlıklı değil renk sorunu oluştu.

brs16 06-11-2009 14:34

arkadaşlar meraba aranıza yeni katıldım.bir kamkat sevdalısıyım.ama tadına daha bakamadım.

ciko44 06-11-2009 17:32

Merhaba;

Ankara'daki evimde 1,50 m boylarında saksıda bir kamkatım var.
Malum hava şartlarından dolayı, bu hafta balkondan salona aldık kendilerini.

Balkondayken yaprakları yapış yapış ve pütürlü olmaya başladı, ayrıca yer yer sarı-kahve pullu birşeyler var. Islak mendille yapraklarını temizlmeye çalıştım biraz düzeldi.

Acaba sorun nedir Yardımcı olursanız sevinirim.

http://i34.tinypic.com/2vx28fq.jpg
http://i34.tinypic.com/ou4hv4.jpg
http://i33.tinypic.com/2wq8qo9.jpg

Mutlu Kutlu 06-11-2009 17:41

Sn .çiko44,

Kamkatınıza kabuklu bit musallat olmuş anlaşılan, bu bitleri öldürmek için bir çok ilaç var. Siz yinede elle mücadele edin tamamını yok edin.

Kamkatınızıda biraz budayıp form verirseniz daha güzel olur, bir kazık dikip gövdeyi doğrultun. Kamkatınız çok bakımsız görünüyor, besinsiz ve az güneşli bir yerde kalmış anlaşılan yaz boyu.

Süha Şendoğan 07-11-2009 11:10

Mutlu Kutlu'ya benimde bir sorum olacak.
Anaçtan filizlenen Turunç filizlerini temizledim ama Kamkat aşısında henüz bir gelişme yok baharda tekrar canlanma olasılığı nedir?

ciko44 07-11-2009 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 528589)
Sn .çiko44,

Kamkatınıza kabuklu bit musallat olmuş anlaşılan, bu bitleri öldürmek için bir çok ilaç var. Siz yinede elle mücadele edin tamamını yok edin.

Kamkatınızıda biraz budayıp form verirseniz daha güzel olur, bir kazık dikip gövdeyi doğrultun. Kamkatınız çok bakımsız görünüyor, besinsiz ve az güneşli bir yerde kalmış anlaşılan yaz boyu.

Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.
-Budamak için belli bir mevsim var mı?
-Nasıl bir besin verebilirim ? (elimizde çim için yanmış hayvan gübresi ve şeker gübresi var)

Mutlu Kutlu 07-11-2009 20:21

Sn. turco,

Turunç kısmında filizlenme olmuş, aşılı kısımdan filizlenme olmadıysa. Aşılı kısım ölmüş demektir. Aşılı kısmın en üst noktasından bir bıçak burnuyla kabuğu açmaya çalışın, kabuk hala canlıysa hala ümit var. Kabuk kurumuş gibiyse ümiti kesin.

Sn. çiko44,

Budamanın belirli bir mevsimi yok, istediğiniz bir zaman fazla abartmadan budayabilirsiniz.

Besin olarak kesinlikle şeker gübresi vermeyin. Yanmış hayvan gübresi vermeniz yeterli. Bulabilirseniz demircilerde demir tozu olur, 1 avuç demir tozunu saksı yüzeyine bırakmanız bitki sağlığı açısından çok iyi olur.

Nariel 07-11-2009 22:48

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Benim kamkat birçok meyvesini döktükten sonra büyütebildiği meyveler ile karşınızda. Meyveler ilk aldığım zamankinden daha iri, bakalım tatları nasıl olacak.

denizkedisi 07-11-2009 23:57

Nariel,balkonda mı kamkat ve kaç senelik?

ciko44 16-11-2009 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 528589)
Sn .çiko44,

İlginize teşekkürler...
Söylediğiniz gibi kamktımı altlarından biraz budadım, kabuklu sarı bitleri de ıslak mendille tek tek temizledim ve balkonda güneş gören bir köşeye çıkardım.

Bitki bir nebze olsun canlandı (mevsim itibarile de bundan iyisi olmaz sanırım :p )

Ankara da malum gece hava 0°C yi görmeye başladı.
Kışın balkonda bıraksam (cam balkon) acaba olur mu? yoksa salona mı alsam?

Mutlu Kutlu 16-11-2009 16:13

Bende teşekkür ederim,

Bitkiyi koyacağınız yer 0 derecenin altına düşmemeli, yoksa ölebilir. O dereceye düşmeyecekse balkon veya başka bir yer farketmez, alabildiğince fazlaca güneş gören bir yere koymalısınız bitkinizi.

denizkedisi 17-11-2009 21:06

2 Eklenti(ler)
Nihayet saksılara alabildim,umarım sağlıklı büyürler.

Süha Şendoğan 20-11-2009 13:39

3 Eklenti(ler)
Pepinolarımı bahçesine aktardığım akrabamızın bahçesinde bulunan iki saksı Kamquattan birini bozulmağa yüz tuttuğundan bahçeye aktardık sonradan tekrar eski formuna kavuştu ekli resimlerde saksıdaki ve bahçedeki fideler hakkında Sn.Mutlu Kutlu ve Romantik Serseriden yorum bekliyorum.(Son resim bahçeye aktardığımız)

Mutlu Kutlu 20-11-2009 13:48

Yaprakları ve sağlıkları gayet iyi. Bence bozulan kamkat, saksı altındaki deliklerden hava almadığından yaprak dökerek bu durumu belli etti. Saksı altlarında tabak gördüm. Tabaklı saksılara, saksı ve tabak arasına eşit kalınlıkta 3-5 parça taş vb. malzemler koyarak saksının suya olan temasını kesmelisiniz. Bahçeye aktardığınızada bekleyip görmekten başka bir şey yapamazsınız.

Süha Şendoğan 20-11-2009 13:56

Teşekkürler sevgili Mutlu Kutlu.
Tavsiyeleriniz bizlere ışık tutuyor.

Sergüzen 20-11-2009 20:53

1 Eklenti(ler)
Havalar sıfır dereceye ve altına düşerse üzülebilirsiniz. Ben kumkatlarımı kışın Bursada kapalı bir mekana alıyorum. Bahçemdeki mandalina ağacını da (3 m boy) bu ayın sonundan itibaren kalın bir naylon ile sarıyorum. Bu sayede kumkatlar üç yaşında, mandalinam ise on yaşında. Gözden uzak olan portakalımı örtmüyorum, zavallı her yıl donuyor ve ertesi yıl tekrar sürgün veriyor. Mandalinamın son durumu.

Oğuzhan 20-11-2009 23:11

Maşallah.Çok güzel.

Kafkas57 22-11-2009 19:44

2 Eklenti(ler)
Kamkatım sararmaya başladı.

Romantik 26-11-2009 13:08

Sayın drdom Kamkatınızdaki son durum nedir ?

Süha Şendoğan 28-11-2009 15:29

Haklısın sevgili Sergüzen,
Havalar biraz daha serinlediği takdirde bizde örtü altına almayı düşünüyoruz tavsiyelerine teşekkürler.

Kafkas57 01-12-2009 16:49

Sayın Romantik;
Kamkatım 22.11.2009 tarihindeki resimleri bir önceki mesajımda görüldüğü gibi sararıyor.Ordu'nun iklimini seven bir meyve olduğunu düşünüyorum.Bakımda ve verimde sorun çıkartmıyor.Meyvelerini tadınca seneye sayısını daha da çoğaltabilirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025