![]() |
Benim fideler 1aydır 4 yaprak duruyorlar.Nezamana kadar bu şekilde duracaklar.Fidelerimin büyümelerini istiyorum.
|
Alıntı:
Merhaba efendim, Baştan itibaren okuduğunuzu var sayıyorum. Siz tam tersinden başlamışsınız işe. Tohumlar torf ağırlıklı ortamda çimlendirilir, torfta besi değeri yoktur, şaşırtma zamanı toprak karışımına alınırlar(bitkinizin sevdiği toprak cinsini ve saksı harçlarını araştırın). Kışın fazla sulama yapmayın. Kış mevsimi bitkiler için genelde durağan/uyku dönemleri. Besi/gübre takviyesi yapın torfa. Gövde ve köklerini yakmayacak yeterlilikte. Bahara kadar sabredin, harekete geçecekler o zaman. Siz de bu arada Ağaçlar.net' te okunması gereken herşeyi okuyun lütfen. O kadar mesaj attınız, ne kadar araştırma yaptınız?:))). Kolay gelsin, saygılarımla lütfen. |
mrduran aydınlattığın için sağol.Baştan beri okudum fazla anlamadım ondan sordum bu soruyu.
|
Merhaba efendim,
Bebek bakar gibi bir şey işte... Çimlendirmeyi buradan da araştırabilirsiniz. Saygılarımla lütfen. |
Arkadaşlar ben dün 5 adet limon çekirdeğini plastik bir bardağa ektim ve suladım ama tohumları karanlıkta tutuyorum ve sürekli nemli kalmasını sağlıyorum. Tohumları yüzeye ektim ve üzerine 1 cm toprak attım hatta tohumların bir tanesi görünüyor.
Tohumlarım çimlenir mi? Ne zaman çimlenir? Güneşte mi kalması gerekir? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler! |
peki bir şey soracağım,komşumun çok güzel çekirdeksiz bol meyvalı limon ağacı var.Şimdi bundan ben ne yapıp ne edip ,nasıl kendim de limon filizi edinebilirim?Daha doğrusu hangi yöntemle aynısından benimde bir limon ağacım olabilir?şimdiden teşekkürler.Saygılarımla.
|
diyebilirim ki elime geçen bütün çekirdekeri çimlendirdim ve arkadaşlarıma da hediye etttim ancak benim evimdeki limonlarda farklı bir sorun var,büyümüyorar.öncelikle odam güneş almıyor.Ben de limonlarımı olabildiğince ışık alabilecekleri yerlere koymaya çalışıyorum şu an 11 tane minik miik çimlenmiş limonlarım var daha filiz diyemeyeceğim ama büyümüyorlar da. büyük bi tenekeye diktim onları topraklarında torf,deniz kumu,toprak ve gübre var.Muğla'da yaşıyorum acaba balkona koysam daha iyi gelişir mi limonlarım merak ediyorum şimdiden teşekkürler :)
|
kağan beyin yazdıklarını yeni gördüm kusura bakmayın kağan bey öğrenci olduğum için muğla'da oturuyorum ama nalçacıda oturuyor ailem hemşeriymişiz sizinle fotolarımı da yüklerim yakın zamanda benimde filizlerim büyümeyi durdurdu inşallah kurtarırız filizlerimizi :)
|
ben de 2 aydır bitki delisi oldum biraz da sayenizde oldu tabi :) forum o kadar geniş ki her şeyden dikesi geliyor insanın. Bir file limondaki çekirdekleri çıkardım ılık suda bekletiyorum şu an yarın ekeceğim bakalım neler olacak
|
Bende bugün diğer tohumların altında kalmış olan limon tohumlarımı buldum, ne zaman eksem diye düşünürken burayı okuyunca heveslendim,şimdi pamuğa koymaya gidiyorum.ama ne kadar bekletecektim pamukta,o sayfaya bi daha dönmeliyim.
|
bir file limondaki tüm çekirdekleri çıkardım :) dünden beri suda bekledi gerçi oksijenli su işine girmedim çünkü fazla sayıda ektim. Yani çürüyenleri gözardı edebilirim. 63 çekirdeğin 40 ını pet bardaklara kalanları da pamuk arasına koydum. Umarım çimlenmeleri sağlıklı olur.
|
3 Eklenti(ler)
Yaklaşık 1 yıldır ne büyüyen ne de kuruyan limonlarımız artık büyümüye başladı. Bakalım bu bahar ve yaz büyümeleri nasıl olacak?
|
2 Eklenti(ler)
benim limonum nasıl halde
|
Alıntı:
üstten iyi bir gübreleme yapmalısınız.. veya çay posalarını degerlendirebilirsiniz |
limon fidesinin asılanmamsı ıle turunc olur denmiş aşılamadım dıyelım hep dal ve yaprak olarakmı kalacak yoksa turunc meyvası verecekmı?
|
Alıntı:
Ben çiçek açmaz ve meyve vermez diye biliyorum. |
Alıntı:
Mehmet |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Mehmet |
Benim saksıda 5 yaşında bir limonum ve yaklaşık 10 yaşında iki tane Pomela'm var. Üçü de aşısız ve keyifleri çok yerinde. Ama bu süre zarfında çiçek ve meyve görmedim. Turunç olarak meyve ve çiçek vermesi de biraz şans işi demek ki...
|
Alıntı:
Gelelim sizin evdeki yaramazlara.Kesinlikle o limon ve pomelaların sağ ve sol taraflarındaki boşluklara büyük saksılar alıp içlerine ikişer adet kılıç çiçeği dikiyorsunuz.Sağda solda kılıcı görünce korkudan kesin çiçeklenip meyveye geçerler.:DSiz onlara canım cicim diye bakınca onlarda nazlanıp tembel tembel yatıyorlar anlaşılan.:D Veya bu yazdıklarımı siz onlara yüksek sesle okuyun, onlar durumu anlar zaten.:D Ben bulundukları yer ve saksılarının büyüklüğü ile ilgili problem olabilir diye düşünüyorum.O yaştaki ağaçların aslen bahçeye, toprağa kavuşması gerekir ama madem evde bakıyorsunuz, saksılarını büyük tutun, oda içerisinde ise pencere arkası bol güneşli alanda, balkonda ise direk güneşin yakmayacağı ve rüzgar almayacak alanda olması lazım.Eğer çiçeklenme yapıp, rüzgarda dökmüşse yapacağınız en mantıklı olan rüzgardan korumak, ama hiç çiçek yapmamışsa, toprak değişimi, gübre takviyesi, saksı büyütme öneririm.Şuan için bu dediklerimi saksı değişimi harici yapabilirsiniz. Arada bi toprağını alt üst ederek havalandırmanız bitkiye canlılık verir.Arada gübreleme ve takviye besinler gerekebilir.Toprak içeriği nasıl ? 5-10 yaşında olmalarının yanında boyları ve gelişimleri nasıl ? Evde onları rahatsız edici hava sirkulasyonu, klima altı, ani ısı değişimleri, bitkilere zarar verebilecek hayvan var mı ? Aksi halde sizin bitkilerin çiçek açıp meyve verme zamanı gelmiş.Mutlaka ters giden bişey vardır.Bence siz imkanınız varsa her bitkinin fotoğraflarını çekip, ekleyin, üzerine konuşalım.Daha sağlıklı olur. Mehmet |
Alıntı:
|
Alıntı:
10 sene de bir şey mi? Benim 30 yaşında Hoya'm var :) Beraber yaşlanıyoruz işte. Ayrıca aşılı, çiçek ve meyve veren 3 yaşında bir limonum da var. Sizin yetiştirdiğiniz limonlarınızı ve yapmak istediğiniz çalışmayı da takip ediyorum. Dostlarıma vermeyeceğim bazı bitkilerim oluyor. Pomelalar benim ilk yediğim pomela'nın çekirdeklerinden yetiştiler. Benim için, onların hatırlattıkları da kendileri kadar değerli. Bizimle beraber kaç ev değiştirdiler, nelere katlandılar. Bazen bilmek yetmiyor. Şartların uygun olması gerekiyor. Saksılarının küçük olduğunu biliyorum. Keyiflerine göre saksılarını büyütsem yer sorunu olacak. Güneşi ben göremiyorum ki, onlar görebilsinler, vs. vs. Selamlar, sevgiler Güzin |
Bitkilerle yaşamak ve yaşlanmak güzel.Keşke herkese nasip olsa.Hoya konusunda benimde çok isteğim olmasına rağmen eşimin telkinleri ile kendimi frenliyorum.Evde yer kalmadı, iş yerine atladım, müdür nerdeyse işten atacak. :) Çiçekler, limonlar, bonsai denemelerim, biberler, domatesler, ağaçlar derken işimizden olacaz.Limonlar ve ağaçlar üzerindeki çalışmalarıma şimdilik kısıtlı olarak devam edeceğim.Bakalım önümüzdeki yıl evimizi satıp başka ev almayı düşünüyoruz.Sebep alan darlığı (şuanki ev 142 m2. sığamıyoruz) ve göremediğimiz güneş (etrafımızdaki binalar çok sıkışık) O zaman ev ararken seçenekleri değerlendirmem gerekecek.Bana kalsa şehirden hemen kaçarım da işte çocukların okulu, hayat şartları felan...Napalım bizde bu şekilde idare edecez artık.
Sağlıcakla kalın, selamlar Mehmet |
1 hafta önce mersin limon çeğirdegini pamuk da tuttum bugun baktım 4 tanesınden 1 beni hazır olunca dik der gibiydi :))
|
Alıntı:
Dilek hanım eğer fotoğraf paylaşma imkanınız varsa paylaşın yorum yapalım eğer imkanınız yoksa, filizlenen çekirdek tek dal şeklinde dik uzuyorsa hemen toprakla kavuşturun.Toprağınız torf, bahçe toprağı, tını toprak karışımı olsun, yeni filizlenen köke çok nazik davranın, sakın sarsmayın.Toprakla buluşması sonrası sık sık sulama yapın ve giderek sulamayı kesin.Çimleneni aldıktan sonra pamuğu fazla açık bırakmayın, diğerleri de giden çekirdekten kıskanıp, hemen filizlensinler:dilli: Mehmet |
2 Eklenti(ler)
sayın merlict bahçe toprağı bulabılırım ama tını toprak ilk kez duyuyorum torflu toprağa eksem olmazmı işte resmi limon ağacı olmaya aday mı acaba:))
|
Dilek hanım merhaba / iyi pazarlar
Fideniz oluşuma geçmiş ve çok taze.Çok nazik olmalısınız, burada hemfikir olalım.Fideniz önce turunç olmaya aday, limon değil.Unutmayın tüm turunçgiller meyvelerinin (portakal, mandalina, greyfurt, turunç, vs.) çekirdekleri filizlenip fide ve ağaç olduklarında turunç (delice) olarak dünyaya gelirler.Daha sonra bunlar aşı yapılarak çeşitli meyve ağaçlarına dönüşürler.Burada tercih size kalmış, siz limon istersiniz, diğeri mandalina, başkası portakal. Toprak konusuna gelince, bahçe toprağı + torf + tınılı toprak dedim.Bunlarda sizin fideniz için gerekli olan besini bahçe toprağı sağlayacak.Kökün gelişmesi ve rahat uzayıp etrafa saçak salması için torf, kök oluşumu gerçekleşip köklerin gevşek toprak içinde güçlenmesi için tınılı toprak gerekir.Bu aşama fidenizin fidan olup ağaca geçişine kadar gereklidir. Burada bahsettiğimiz tınılı toprak dediğim deniz kumu gibi ama kesinlikle deniz kumu değil, derelerde su gittikten sonra kalan ince taneli taşlı kumdur.İnşaat malzemeleri satanlarda genellikle çokça bulunur.Yakınlarınızda dere varsa oradada bulmanız ihtimali yüksek. Mehmet |
teşekkurler sayın merlict ozaman ben dikime başlıyorum ben onu kendi halıne bırakmak istiyorum aşı duşunmuyorum çünkü onun buyuyup fidelenmesi meyvelerının çıkması izlemenin keyfini yaşamak birazda istiyorum:))
|
1 Eklenti(ler)
2 sene önce topraktan filizlenmelerini bu forum başlığında paylaştığım , çekirdekyen büyüttüğüm limonlar 2 yaşında artık .;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025