agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1346.htm)

Kağan Karataş 17-11-2011 17:08

Turunçgilll çıktıktaktan sonra nasıl sulamalıyım.Güneş gören yerdemi durması gerekiyor?

TUrunçgilll bide sormak istediğim saksıyı büyütürken nekadar büyüklükte olmalı?Mesela 5kg'lık yağ tenekesi olabilirmi olursa tenekekede ne kadar süre tutabilirim?

30.10.2011'de ektiğim toğumların toprağinı karıştırdığımda nerdeyse üç kat şiştiklerini farkettim ne zaman köklen meye başlarlar.17.11.2011'de şiştiklerini farkettim

Turunçgil 18-11-2011 19:20

Benim limoncuklarım bütün yazı pencere kenarında geçirdiler.2 günde bir suladım.Tenekede olabilir.Tahminen 1.5 - 2 Yaşına dek orada sağlıklı bir şekilde büyütebilirsin ancak aşı yapılmazsa ondan meyve yapmasını beklememelisin.Benim limonlarım 1.5 ayda çıkmıştı.seninki daha 20 gün olmuş ayrıca ev ısısıda çimlenmeyi etkiliyor.Yakında çıkarlar sanırım...

Kağan Karataş 18-11-2011 20:24

Turunçgilll cevapladığın için sağol.Ben buzamana kadar hiç sulamadım.Poşetin içine koydum ve poşetin ağzını hiç hava almayacak şekilde bağladım toprak nemli böyle yapmam sera etkisi yaratırmı?Böyle yaparak daha erken çımsını sağlarmıyım?

Turunçgil 19-11-2011 13:45

Olabilir ancak seralar arasıra havalandırılır.günde 4-5dk havalandır ,sonra tekrar kapat çimlendiklerini gördüğün an poşeti çıkar(oksijen gerekir) ılık bir yere al.Toprak çamur kıvamında değilde hafif nemlendirmen iyi olur...

Kağan Karataş 14-12-2011 14:44

Turunçgilll benim limon çimlenen 3 yapraklı fidemin yaprakları beyazlamaya başladı ne yapmamlazım.Cevap yazarsan sevinirim.8cm lik kaptaduruyor.

Turunçgil 14-12-2011 20:22

Nasıl beyazlamaya başladı ? Ortamda hava kuruysa malum kış hava, Soba Klima yapabilir.2-3 günde bir sulamaya özen gösterin.Kabın derinliği iyi, sorun küçüklüğünde değil.

kunguz 14-12-2011 22:12

Arkadaşlar, bir yeni başlayan olarak soru sormak istiyorum. Komik gelebilir ancak tavsiyelerinizi bekliyorum. Büyük geniş dikdörtgen saksılardan birini limon ektim. Öncelikle bir limonu dört eşit parçaya böldüm. Sonrada parçaları toprağın altında 3-4 cm derinde kalacak şekilde gömdüm. Saksım pencerenin dışında duruyor.

Bu şekilde çimlenme olur mu? Saksıyı içeri almalı mıyım? Hatalarım nelerdir? Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

hanbiyçe 14-12-2011 23:28

kaloriferin üstüne pamukla koyduğum limon çekirdeklerim çimlendi 1i şu an büyüyor ancak toprağa ektiğim limonlarım henüz çimlenemedi.Ancak bilmeden yaptığım bir şey var sonuç almam olası mıdır bilmiyorum.Tohumlarının şişmesi için suya attığım mandalina çekirdeklerim büyük oranda çekirdeklerini çatlatmış ve filizler baş vermek üzere yaptığım doğrumudur,yoksa alayım mı sudan

Turunçgil 15-12-2011 16:43

Sn kunguz bu şekilde bir limon fidesi sahibi olamazsınız aksine toprağı kurtlandırarak ve asidik dengesini bozarak veriminin azalmasına yol açarsınız.İçindeki çekirdekleri sıcak bir ortamda pamukta,toprakta vs tutarak çimlenmesini sağlayabilirsiniz.

Turunçgil 15-12-2011 16:46

Sn hanbiyçe
Toprağa ektiğiniz çekirdeklerin saksısı dışarda ise toprak soğukluğundan bahar aylarında çimlenme gerçekleşecektir.Öte yandan filiz verecek durumda olan mandalinalarınız ise artık oda sıcaklığındaki toprağa ekme zamanlarının geldiğini söylüyorlar. :)

hanbiyçe 17-12-2011 01:59

zaten çimlenen çekirdeklerimi anında diktim ve hiçbiri dışarda değil ya kaloriferin üstünde ya da kaloriferin yanında bol güneş alacakları şekilde tutuyorum ç,mlenen turunçlarımı diktim toprağa hatta iki tane turuncum yeşerip büyüyor diğerleri henüz çok küçükler ancak onlar da büyüyüp güzel turunçlar olacak bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sayın turunçgil şu an 1.5 litrelik su şişesindeler elimde onlar vardı çok küçük oldukları için saksıya alırken incitirim diye korkuyorum ne zaman ya da hangi boya erişince saksıya almamı önerirsiniz :)

hanbiyçe 17-12-2011 02:00

bir acemi olarak çok temel bir şeyi kaçırdığımı tecrübe ettiğim için benim gibi acemilerle paylaşmak istiyorum.Ben turunç çekirdeği çimlendirmek istemiştim ve elime geçen limon,mandalina çekirdeklerinin bir kısmını oluşturduğum küçük bir deneme saksısına rastgele attım ama hiç çimlenen çekirdeğim olmadı o saksıda.Yine de azimle çekirdek ekerken elime daha önce ektiğim çekirdeklerden biri geldi ve enterasan bi şekilde çimlenmiş ama ben çekirdeğin sivi kısmını aşağı gelecek şekilde dikmişim ve filiz aşağı doğru büyümüş fark ettiğime sevindim ve fark ettiğim diğer şey de çekirdekleri dikerken sivri kısmı yukarı bakacak şekilde dikin
:)

MSaygin 17-12-2011 08:31

Turunçgil çekirdeklerinizi yere yatay şekilde ekmelisiniz hanbiyçe. Daha önce çimlenmeyen tohumlarda başka bir sorun olmuştur.

hanbiyçe 17-12-2011 10:30

bilgilendirdiğiniz için teşekürler :)

kunguz 21-12-2011 17:45

Limon tohumu çimlemek

Sayın Turunçgil, geçte olsa cevabınıza bakabildim. 2 gün evvel saksıyı içeriye aldım. Kaloriferin üzerine koydum. Epeyi su verdim toprağa, toprağın nemli kalıp kalmadığına sürekli bakıyorum. Limonları topraktan çıkarmadım önceden deidği gibi 4 parça limon içerisindeki bir sürü çekirdekle toprakta duruyor.

Bir arkadaşım limon çekirdeklerini çıkarıp dış çephereni çakıyla çizerek patlatıp toprağa gömmelisin dedi. Yardım ve yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

kunguz 21-12-2011 17:49

Limon tohumu çimlemek

Sayın Turunçgil, geçte olsa cevabınıza bakabildim. 2 gün evvel saksıyı içeriye aldım. Kaloriferin üzerine koydum. Epeyi su verdim toprağa, toprağın nemli kalıp kalmadığına sürekli bakıyorum. Limonları topraktan çıkarmadım önceden deidği gibi 4 parça limon içerisindeki bir sürü çekirdekle toprakta duruyor.

Bir arkadaşım limon çekirdeklerini çıkarıp dış çephereni çakıyla çizerek patlatıp toprağa gömmelisin dedi. Yardım ve yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Turunçgil 22-12-2011 16:43

15 gün sonra topraktan çıkmaları lazım uygun sıcaklık,su vs olursa.Çekirdeği çizmen veya çizmemen bence daha zararlı olur zaten küçük ve kaygan bir yapısı var.Ben çizmemiştim öylesine şu 1.5 Lt kola şişelerine 5 çekirdek ekip cam kenarına koymuştum.Bu haziran ayında hepside çıktılar ve Ağustos ayında derin kök yapma sistemine sahip olduklarından daha geniş bir saksıya aldım.Sağlıklı bir limon fidesi her hafta bir yaprak çıkarmalıdır.Vede mutlaka ve mutlaka aşılanmalıdırlar.

Kağan Karataş 28-12-2011 21:42

Çok uzun zamandır buraya uğruyamadım.1ay önce işe başladığım için.Benim 6'ıncı fidem çıkma savaşı veriyor.4 yapraklı fidelerimi 8cm lik kaptan çıkarıp 2,5lt lik kolaşişesini en uçtan keserek diktim.Burada hangi boya kadar bakabilim.Toprağı torflu toprak ek besin vermem gerekiyormu?Ek besin gerekirse hangi besini kullanmalıyım?

Kağan Karataş 28-12-2011 21:48

Ceyaplarınızı bekliyorum.

Kağan Karataş 28-12-2011 22:26

1 Eklenti(ler)
Eklenti 261693

Kağan Karataş 28-12-2011 22:40

1 Eklenti(ler)
Eklenti 261698

Kağan Karataş 28-12-2011 22:41

1 Eklenti(ler)
Eklenti 261699 30.10.2011 ektiim toğuların resimleri.

Kağan Karataş 28-12-2011 22:42

Telefon kamerasıyla bu kadar oluyor.

Turunçgil 29-12-2011 14:48

Aaa çıktılarmı onlar maşallah çokta sağlıklı görünüyorlar:)Kola şişesi seçiminiz güzel olmuş saçak kök sistemine sahip oldukları için.Burada onları uzun zaman bakabilirsiniz.Şişenin altından delik açmayı unutmayın'ki fazla su dışarı çıkabilsin.Altından bakarsınız, ne zaman kökler artık dibe ulaşıp yatay büyümeye başlamışlar ozaman saksıyı değiştirirsiniz.Şuanlık herhangi bir besin ihtiyaçları yok.Gün ışığı ve nemli toprak fazlasıyla yetecektir.

Kağan Karataş 29-12-2011 16:56

Turunçgil cevapladığın için sağol.

Kağan Karataş 29-12-2011 17:00

1. resimdeki fidenin yapraklarında beyazlama beyazlık görünüyor neden olabilir.

serkan_istanbul 29-12-2011 18:40

Eski üyelerden limon çekirdeği ekip büyüten yokmu görsek. sevgiler

Turunçgil 29-12-2011 18:44

Susuz kalmış o çimlenirken o yüzden önemli bişi değil.zaman içinde kaybolacaktır.

Kağan Karataş 29-12-2011 20:57

Turunçgil cevabın için sağol.

Kağan Karataş 29-12-2011 21:12

1 Eklenti(ler)
Eklenti 261799

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025