agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1346.htm)

Güzin Çakar 02-06-2012 23:22

Çok güzel büyümüşler. Bundan sonra bulundukları saksı üçüne birden yeterli olmayacak. Selamlar...

Oğlak 03-06-2012 16:10

Merhabalar, ben de turunç çimlendirdim 4 adet. Acaba kaç cm derinlikteki kaplara aktarmalıyım?
Teşekkürler

ancıl 04-06-2012 09:07

Bende 3 adet limon çekirdeğinden ektim ve çabuk tuttu. inşallah sizin gibi 2 yaşına getiririm.

merlict 05-06-2012 00:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğlak (Mesaj 978376)
Merhabalar, ben de turunç çimlendirdim 4 adet. Acaba kaç cm derinlikteki kaplara aktarmalıyım?
Teşekkürler

Sayın Oğlak merhaba

Çimlendirdim derken nerede çimlendirdiniz ? Ayrı bir kapta çimlendirip saksıya yeni alacaksanız 10-15 cm derinlikteki saksı veya bardaklar işinizi fazlasıyla görür.(Tabanları kesinlikle delik olmalı.) Önemli olan toprak üzerine çıktıktan sonraki yaşam alanları.O aşamadan sonraki yaşam alanlarını seçerken mutlaka derin kapları tercih etmelisiniz.Fidenin ne kadar derin kapta hayata başlaması demek, ileriki dönemlerde kök gelişiminin uygun ve güçlü olması , ağacın güçlü ve verimli olması anlamına gelecektir.

Yok saksıda-toprakta çimlendirdiniz, dal yaprak oluşumu başlamadan sürekli açıp açıp çimlenmeyi kontrol ediyorsanız, sakın ellemeyin, bırakın dal-yaprak oluşumuna geçsin, kışa doğru saksı değişimi yaparsınız.

Mehmet

emreomurca 05-06-2012 10:49

limon çimlerim

2 Eklenti(ler)
Eklenti 304786 Eklenti 304788

30 kadar limon çekirdeği ile deneme yaptım. Sonuç baya başarılı. Büyütüp yetiştirmede de aynı başarıyı yakalayabilecek miyim bakalım. 25-30 kadarı 10 lt pet şişede, 3 tane si 1,5 pet şisede ekili. Kışa doğru iyice kuvvetlenenleri saksılara şaşırtmayı düşünüyorum. Kalanlarıda ilk baharda bahçeye ekebilirim.

Bu arada resmin sol üst tarafında diğer çimlenenlerde yuka tahumları.

justice 09-07-2012 18:22

1 Eklenti(ler)
bende limon ekimi yaptım 40 cm kadar oldular 2 yaşına giriyorlar ama sulamada aşırıyamı kaçıyorum acaba bilmiyorum ama nedense yapraklarında yapışkan bir sıvı üretiyor bitki devamlı..zamk gibi birşey ve devamlı silip temizlediğim halde hemen oluşuyor yeniden.küçük hali şöyle:

Güzin Çakar 11-07-2012 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi justice (Mesaj 996223)
bende limon ekimi yaptım 40 cm kadar oldular 2 yaşına giriyorlar ama sulamada aşırıyamı kaçıyorum acaba bilmiyorum ama nedense yapraklarında yapışkan bir sıvı üretiyor bitki devamlı..zamk gibi birşey ve devamlı silip temizlediğim halde hemen oluşuyor yeniden.küçük hali şöyle:

Bahsettiğiniz sıvıyı bitkiniz üretmiyor. Gövdesine, yaprak altlarına dikkatlice bakın. Bitkinizde kabuklu bit olduğunu bundan daha iyi anlatamazdınız.

Küçük hali olarak fotoğraflamışsınız. Hala aynı kapta duruyorsa kök gelişimi için, mutlaka değiştirerek derin bir kaba almanız lazım. Kolay gelsin...

merlict 12-07-2012 17:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gçakar (Mesaj 996855)
Bahsettiğiniz sıvıyı bitkiniz üretmiyor. Gövdesine, yaprak altlarına dikkatlice bakın. Bitkinizde kabuklu bit olduğunu bundan daha iyi anlatamazdınız.

Küçük hali olarak fotoğraflamışsınız. Hala aynı kapta duruyorsa kök gelişimi için, mutlaka değiştirerek derin bir kaba almanız lazım. Kolay gelsin...

Burada Güzin hanıma katılmanın yanında özellikle yazmak istedim.O bitkinin o kabta hayatını sürdürmüş olmasına sevinmelisiniz.Turunçgiller kök yapısı kazık olmakla beraber gelişimleri sırasında toprak üstü boyu toprak altı boyuna yakın büyürler.Yani yüzeydeki boyları köklerinin uzunluğuna yakındır.Bu oran korunduğu veya sağlandığı sürece kök yapısı güçlü, ileriki hayatında dirençli olurlar.Aksine dar ve kök yapısına ters yuvalar bitkiyi sadece yaşatır ama gelecek için kökünde gücü sağlayamaz.İleriki yaşlarında hastalıklara yenik düşer.O sebeple fidelerimiz yaklaşık 10-15 cm. boya ulaşınca saksı değişimine geçeriz ama siz 2 yıldır onu orda hapsetmişsiniz.Kışa doğru havalar serinlediğinde ilk işiniz saksısını değiştirmek ve rahatlatmak olsun.

Mehmet

ilkerr84 18-07-2012 17:45

2 Eklenti(ler)
Ben de heveslenip limon çekirdeğinden başladım :) son durum bu

merlict 19-07-2012 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkerr84 (Mesaj 999683)
Ben de heveslenip limon çekirdeğinden başladım :) son durum bu

Sayın İlker84 merhaba

Limonlarınızın maşallahı var hani.Çok güzeller.Merak ettim şuan kaç yaşındalar ?

Mehmet

ilkerr84 25-07-2012 01:28

Merhabalar

3 yaş. Aşı yapılması lazım bu baharı kaçırdık, önümüzdeki bahar aşılayacağız. Beğendiğinize sevindim.

merlict 27-07-2012 17:20

http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

talhacatalbas 01-08-2012 19:45

ben pazarda dolaşırken manavın birinin tezgahının altında 1cm boyunda limon ya da mandalina fidanı buldum :))

yerdeydi çekirdekten çıkmış eve götürdüm diktim ve şuan 50cm oldu kurudu , sonra babam budama yaptı dallarına ve şuan tekrar yeşillendi 30cm falan :)

gencerker 02-08-2012 16:53

pamugun içine 7-8 tane limon çekirdegi koydum , her gün güneş görüyor cam kenarında tutuyorum sulamasını da yapıyorum ama hiç tepki vermediler :D

ilkerr84 04-08-2012 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merlict (Mesaj 1003040)
http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

Yazılanlar doğruysa,farklı bir yöntem uygulayabilirim. 2 gövde geliyor benim limonum. ama poliembriyonik olduğu için değil 2 çekirdek olduğu için :) poliçekirdek yani :P

şaka bir yana, bir gövdeyi zaten ayıracaktım.. şimdi düşünüyorum da; ayırdığım gövdeyi köküyle birlikte çıkarabilirsem (iki köke ve gövdeye zarar vermeden) birini aşılarım diğerini normal gözlemlerim.

justice 12-08-2012 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gçakar (Mesaj 996855)

Sn.gçakar çok teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. gerçektende yapraklarında ve gövdesinde dediğiniz gibi yakından bakıldığında farkedilen kahverengimsi yabancı bazı canlı olup olmadığından emin olamadığım oluşumlar var. Ne yapmak gerekir acaba yok etmek için. Birde küçük bir saksıya alsam bodur kalmalarını sağlamş olurmuyum. Büyüsünler istemiyorum çünkü hep minyatür kalsınlar diye saksılarınıda büyütmek istemedim açıkçası..

justice 12-08-2012 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merlict (Mesaj 997505)
Burada Güzin hanıma katılmanın yanında özellikle yazmak istedim.O bitkinin o kabta hayatını sürdürmüş olmasına sevinmelisiniz.Turunçgiller kök yapısı kazık olmakla beraber gelişimleri sırasında toprak üstü boyu toprak altı boyuna yakın büyürler.Yani yüzeydeki boyları köklerinin uzunluğuna yakındır.Bu oran korunduğu veya sağlandığı sürece kök yapısı güçlü, ileriki hayatında dirençli olurlar.Aksine dar ve kök yapısına ters yuvalar bitkiyi sadece yaşatır ama gelecek için kökünde gücü sağlayamaz.İleriki yaşlarında hastalıklara yenik düşer.O sebeple fidelerimiz yaklaşık 10-15 cm. boya ulaşınca saksı değişimine geçeriz ama siz 2 yıldır onu orda hapsetmişsiniz.Kışa doğru havalar serinlediğinde ilk işiniz saksısını değiştirmek ve rahatlatmak olsun.

Mehmet

Sn. merlict açıklamalarınıza minnetraım. Çok teşekkürler. Şimdi bu sitee olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu daha net anlayabiliyorum. Bilmediklerimizi buradan öğrenebilmek ve bunu karşılıksız beklentisiz hatta yardımlaşma adına yapıyor olmak müthiş bir duygu. İyiki varsınız... Herkese sonsuz teşekkür.

merlict 13-08-2012 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi justice (Mesaj 1008330)
Sn. merlict açıklamalarınıza minnetraım. Çok teşekkürler. Şimdi bu sitee olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu daha net anlayabiliyorum. Bilmediklerimizi buradan öğrenebilmek ve bunu karşılıksız beklentisiz hatta yardımlaşma adına yapıyor olmak müthiş bir duygu. İyiki varsınız... Herkese sonsuz teşekkür.

Rica ederim, yardımcı olabildimse ne mutlu bana.Sonuçta size değil doğaya karşılıksız bir el uzattık.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi justice (Mesaj 1008328)
... Birde küçük bir saksıya alsam bodur kalmalarını sağlamş olurmuyum. Büyüsünler istemiyorum çünkü hep minyatür kalsınlar diye saksılarınıda büyütmek istemedim açıkçası..

Burada size tavsiyem saksısını küçültmeyin, bonsaileri inceleyin derim.Saksısını küçültmek bitkiyi zorlar, aksine geniş saksıya taşıyıp güneşli bir ortama alıp, sürekli kontrol altında tutarak onun bir bonsai edasıyla bodur kalmasını bir nebze sağlarsınız.Bir nebze diyorum sizin hükmedemediğiniz mutlaka etkenler olacaktır.Özellikle yaprak küçültme limon türlerinde büyük sorun.Neyse siz biraz limon bonsai konularını araştırın, gerisi kolay :p

Forumda birçok örnek var, hatta benim 2 yıllık limons bonsai denemem devam ediyor.

Mehmet

Y-eşilci 31-08-2012 09:20

ya ben 3 gün önce 2 limon çekirdeği ektim ama çıkmadılar ortalama kaç günde çıkarlar bide pamuğa ektim hergün bakıyorum bakmasam daha mı iyi olur? biri cevap yazarsa çok sevinirim...

şimdiden teşekkürler.

Y-eşilci 31-08-2012 09:24

Bi de şey sorcam sağlıklı olması ya da solmaması için mutlaka aşı yapmak gerekiyor mu?

merlict 03-09-2012 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilmiş (Mesaj 1013595)
ya ben 3 gün önce 2 limon çekirdeği ektim ama çıkmadılar ortalama kaç günde çıkarlar bide pamuğa ektim hergün bakıyorum bakmasam daha mı iyi olur? biri cevap yazarsa çok sevinirim...

şimdiden teşekkürler.

Hımm.Bayaa da olmuş, şimdiye meyveye geçmeleri lazımdı, bi sorun var galiba.
:confused:

Alıntı:

Bi de şey sorcam sağlıklı olması ya da solmaması için mutlaka aşı yapmak gerekiyor mu?

İşte çıkmış olsalarda hemen aşılardık, dedimya bi sorun var gibi

polemos 04-09-2012 23:28

Alıntı:

şimdiden teşekkürler.

Bakmayın. 15 günde anca çimlenirler

Y-eşilci 16-09-2012 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polemos (Mesaj 1015276)
Bakmayın. 15 günde anca çimlenirler

Önce ektiklerim çıkmadı ama sonra bi daha ektim ve bakmadım. Dün
filiz verdi çok teşekkürler.:)

ozleem 26-09-2012 13:27

1 Eklenti(ler)
Çekirdekten yetiştirdiğim limonum, 1 yaşında. Önümüzdeki yaz aşı yapmayı düşünüyorum.
2 çekirdeği aynı anda ekmiştim ama biri iki karış kadar büyüyüp dururken(solda görünüyor) diğeri bu boya geldi.

İlk çimlendirme denemem, çekirdekleri saksıya ekip unutmuştum. Sonra her gördüğüm çekirdeği ekmeye başladım :) ama bazıları ciddi sabır gerektiriyor :p

resul22 10-10-2012 17:03

Bizimde balkonda 3 tane çekirdekten yetişme limonlarımız var. 18 litrelik saksılarda ve hiç ilgilenmiyoruz. Balkonun köşesinde duruyorlar ve sürekli güneş görüyorlar. Dibine çay döküyoruz genelde. Sanırım 4 yıl oldu dikeli. 1 metre boylarındalar. Aşılamayı ya da aşılatmayı düşünmüyorum. Balkonumu yeşillendirmesi yetiyor zaten meyve yapmasada olur.

Kolistirva 11-11-2012 15:31

Değerli arkadaşlar ben de bugün ilk limon tohumlarımı ektim. Küçük viyollere ektim her viyole bi tane, hergün sulayıp kontrol edeceğim inşallah çıkarlar. Sizinkileri görünce çok mutlu oldum umarım benim ftohumlardan da olur.

ozleem 12-11-2012 09:32

arkadaşlar limon ağaçlarımın yaprakları kurudu ve sarardı acaba içeri mi almam gerekiyor? Yoksa normal mi bu durum kış geldiği için?

ilkerr84 17-11-2012 19:39

saksısını büyüt. ya da çok suluyorsan, biraz azalt

kişi 30-11-2012 15:36

bir iki ay önce evde basit bir sera yaptım içinede limon çekirdeği ekmiştim çimlenmez diye düşünmüştüm ama bugün içine baktım yaprakları falan çıkmış büyümesi için ne yapmalıyım?

Pusarık 30-11-2012 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kişi (Mesaj 1057436)
bir iki ay önce evde basit bir sera yaptım içinede limon çekirdeği ekmiştim çimlenmez diye düşünmüştüm ama bugün içine baktım yaprakları falan çıkmış büyümesi için ne yapmalıyım?

Hoşgeldiniz aramıza, onu büyütmek için önce bize kendinizi tanıtır mısınız:confused: (yeni üyeler başlığında)

İlgili konuda üstatlar size gerekli bilgileri vereceklerdir:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025