![]() |
|
![]() |
#541 |
Ağaçsever
|
Herkese teşekkür ederim. O kadar incelememe rağmen yapraklarında **** dallarında herhangi bir böcek,parazit göremedim. Sadece toprağını sularken suyun üzerinde beyaz minicik şeylerin zıpladığını farketttim. Aslında güneş alan bir yerde de duruyor ama anlamadım neden böyle oldu. Şuan rehabilitasyon merkezine ( Anneme) ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-06-2007
|
arkadaşlar, binbir çeşit ilaçtan bahsediyorsunuz. Ama benim gibi, sadece evde bir kaç bitkisi olan, sheltoxtan ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Arkadaşlar benim kumkuatım bana yaklaşık iki ay önce sipariş üzerine geldi. Üzerinde dünya güzeli 10 kadar meyve var. İlk sorum şu; olgunlaştığını sadece rengi turuncuya dönünce mi anlayabiliyoruz? Sertlik-yumuşaklık gibi başka özellikleri de var mı? Bir de geldiğinde siyah fide torbalarına dikiliydi. 40 cm kadar boyu var. Ama ne bir yaprak, ne de sürgün verdi. Çiçekler için şu an çoook erken biliyorum ama ya yapraklar? İlk geldiğinde biraz yaprak dökmüştü ama o da çok fazla değil, meyve de dökmedi. Büyükçe bir saksıya ve havalar soğuduğu için de içeriye, pencerenin önüne aldım. Yine de iki aydır hiçbir yapraklanma ya da büyüme yok? Acaba bir sorun mu var? Fikri olanlar yanıtlarsa sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#544 |
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Turunculaştıktan sonra yiyebilirsiniz, bekledikçe daha tatlanıyor ama çok kaldığı zaman da tadı bozuluyor.On meyvenizi dönem dönem yiyerek, hoşunuza en giden zamanı kestirebilirsiniz ![]() Geldikten sonra yerine adapte olacak, ondan sonra da havalar soğumuştur zaten.Yaprak ve meyve dökmediyse keyfi yerindedir. Saksıya alırken çok geçirgen bir saksı harcı kullanmalıydınız.Mart başından sonra en az ayda bir kez gübrelerseniz hem yaprak hem meyve gelişimi sizi mutlu edecektir, merak etmeyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Yeni Üye
|
Kamkat
Kumquat, fortunella spp. swingle."The little gems of the citrus family" Kamkat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır.Anavatanının Çin olduğuna inanılır Kamkat Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange". Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, salonlarda, balkonlarda yetiştirilebilen belki de tek meyve ağacı kamkatdır. Minyatür portakal olarak da bilinen kamkat, hem vitamin kaynağı hem de süs bitkisi olarak 5 yıldızlı otellerin iç mekan düzenlemesinde peyzaj malzemesi olarakda kullanılmaktadır. Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur. Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır. Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiş olan Kamkat uzun zaman nasıl değerlendirileceği bilinememiştir. Ülkemize Japonya dan gelen meyveleri, İstanbul -Bursa gibi büyük şehirlerimizin marketlerinde yüksek fiyatla satışa sunulmuş değeri ve özellikleri bilinmediğinden talep görmemiştir. Son yıllarda bahce tesisi yaygınlasmıstır. Turistik otellerdeki yoğun talep uretim yetersizliği nedeni ile karsılanamamaktadır. - Kamkat, Rize'de üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. - Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir. - Rize de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır. - Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. - Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir. - Kamkatın meyveleri Haziran ayı ortalarına kadar olan dönemde toplanıp yenirse bitki yeniden Temmuz ayında çiçeğe yatabilmektedir. Aksi halde bitki zayıf kalıp cılızlanır ve çiçek açmaz. - Bitki gübre olarak azot, fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Arkadaşlar benim kumkuatın yapraklarında yapışkanlık var. Bitlerden şüphelendim ama bişey bulamadım. İlaç kullanmayı düşündüm ama ev yapımı olsun istedim. Ama neye göre kullanacağımı bilemedim. Zirai ilaca karşıyım çünkü hem evin içinde, hem de üzerinde meyveleri var. Zaten kıyamam da. Bana fikir verecek olanların fikirlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#547 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
|
kumkuat aşı kalemi gönderebilecek var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#548 |
Ağaçsever
|
Kumkatım kötü durumda... Sert soğuklar yüzünden içeri almıştım, mutfak ta tavandan yere kadar cam pencerenin önüne koymuştum, çok aydınlık ama güneş binanın arka tarafında kalıyordu. Zaten Son 15 gündür de Istanbul'da güneş hiç olmadı. Her gün, 2-3 meyve düşüyor, bazı yapraklar kuruyor... Dışarısı da çok soğuk, Ümraniye'de gece eksi derecelerde...Ama ağacım şu an kötü durumda ve tekrar dışarı koymayı düşünüyorum. Şeffaf poşet falan mı sarsam acaba... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#549 |
Ağaç Dostu.
|
Teorik olarak kumkat -10C'a kadar dayanabilir, tabi anacı da önemli.İlla dışarı almak istiyorsanız, elyaf o olmazsa gazete kağıtlarıyla gövdesini iyice sarıp bağlayın, bu biraz koruyacaktır soğuktan.Büyükçe bir naylon poşetle de üstten örtün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#550 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Kocaman bir ince naylon torba buldum (kuru temizleme firmasının elbiseler için kullandığı torba). Ve kumkatımın üzerine geçirdim, şeffaf olduğu için güneşi kapatmıyor. Saksıya kadar kapattım ve sulama için bir delik haricinde saksı kenarına bantladım torbayı. Bir nevi sera oldu. inşallah işe yarar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#552 |
Ağaçsever
|
tamamdır, teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#553 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
|
sayın scubat size kamkat meyvesinin -10 dereceye kadar dayandıgı bilginize katılıyorum ben kamkat üretiyorum ve kış sezonunda dışarıda bırakıyorum ordu ilinde -5 derecelere kadar düşüyor ama kesinlikle zarar görmüyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-01-2009
|
kumkuatım yaprak döküyor
Herkese Merhaba, Yaklaşık 3 hafta önce bir kumkuat bitkisi satın aldım. Aldığımda formu, görünüşü gayet güzeldi. Üzerinde de bolca meyvası vardı. Eve aldıktan 1 hafta sonra yaprakları kararmaya ve yeşil olanlar da dahil dökülmeye başladı. aldığım yer haftada 1 kere 1 litre su verin demişti aynen öyle yaptım fakat ilk su verdiğimde bayaa su bıraktı dışarıya. Aldığım yere geri götürdüm vitamin falan verdiler biraz da budama yaptılar..2 gün orada kaldı..Geri aldım fakat hala yaprak döküyor..yaprakları hala kararıyor ve bazı dalları da kararmaya başladı şimdi (çoğunlukla budanmış olanlar). Sabahları güneş alan bir yerde duruyor, salon öyle çok çok sıcak değil ve tüm gün ışık alıyor. Bitki bayaa cılız kaldı...yapraklarının neredeyse yarısını döktü...Bu mevsimsel birşeymidir yoksa yapmam gereken birşey varmı? Yorumlarınızla yardımcı olursanız sevinirim. ***.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#555 |
Ağaç Dostu
|
Ben de ilk kumkuat'ımı aldığımda yer ve iklim değişikliğinden dolayı ağaç yapraklarını ve meyvelerini dökmüştü. Sizinkisinin yaprak kaybı baya fazla olmuş ama, dallar da etkilenmiş baya! Ağacınızın büyüklüğünü bilmiyorum ama yazın bol bol sulanırken, kışın çok fazla sulanmaması gerekiyor kumkuatın. Çok su vererek acaba ağacı etkilemiş olabilir misiniz? Kalorifer ya da klima da üstüne vurmasın ağacın, umarım kurtulur kumkuatınız... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#556 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Bugün ağlaya sızlaya iki kamkat fidanımdaki meyveleri topladım. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#557 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
Ağaç Dostu
|
En doğrusunu yapıyorsun kardeşim. Ben reçelini de merak ettiğim için tamamını topladım. Söylendiği kadar varmış gerçekten. Bu arada çıkan bir sürü çekirdeği de ekmeyi düşünüyorum. Sn MSaygın çekirdekten aslını verebilir demişti bir mesajında yanılmıyorsam. En azından denemiş oluruz değil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#559 |
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Koparmayıp da üstünde kalınca, çok kalırsa tadı bozuluyor, bence olduysa koparın yeyin ![]() ![]() Lonicera, bu durumda yapılacak şey ağaç sayısını arttırmak.Çekirdekler aslını verir, merak etmeyin ama meyve almanız biraz uzun sürer.Onun yerine turunç çekirdeği ekip kendi ağacınızdan aşı yapın, ikinci sene meyve yersiniz ne güzel. Ben de bu reçel işini soracaktım, biz 2 senedir elimize yüzümüze bulaştırıyoruz.Reçeli deneyelim diye meyvenin tümünü yine araya verdik bu yıl.Geçen sene biz kendimiz denemiştik, bilemeyip çok kaynatmışız kamkatlar kurudu, büzüldü, yanmış gibi bir tat aldı, yiyemedik. Bu sene hemen her meyvenin her türlü reçelini yapan anneanneme verdik, ondan gelen de aynı oldu, o da kabuğu kalın diye uzun uzun kaynatmış uyarmamıza rağmen ![]() Bir tek eşimin annesine verdiklerimiz marmelat olarak geri geldi, marmelat güzel ama herhangi bir turunçgille de yapılabilirdi, kamkatları reçelden tüm tüm alıp yemek başka olsa gerek. Siz nasıl yaptınız, tarif verebilir misiniz, bir de fotoğraf çekmek mümkün mü ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#560 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Mehmet bey, reçeli eşim yaptı ama 1 dakika bile başından ayrılmadığım için gördüklerimi aynen aktarıyorum ![]() Önce meyveler bir güzel yıkandı. Ardından meyveler tek tek boylamasına dörde bölündü.( yani sizin istediğiniz gibi tüm tüm yapmadık, kısmet olursa bir dahaki sefere o şekilde deneriz) Bu arada kesilen meyvelerdeki çekirdekler ayıklandı.(avuç dolusu çekirdek çıktı). Ben ayıkladım ******. ![]() ![]() Sonra soğuması için kenara kaldırıldı. Çabuk tükeneceğini çok iyi bildiğimiz için içine limon suyu eklenmedi. Ayrıca içine herhangi bir aroma veren karanfil,vanilya vb. bir şey eklemedik, çünkü kendi aroması zaten müthiş. Keşke elimde 1 kilo meyve olsaydı da ölçüleri daha anlaşılır şekilde verebilseydim. Ama dediğiniz çok doğru. Ne yapıp edip kamkat fidanlarını çoğaltmak lazım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#561 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada, turunç fidelerine kamkat aşılama güzel fikir. Size tam bu noktada bir şey sormak istiyorum. Kamkat aşısı yaptığımız anaç cinsine göre meyve büyüklüğünü artırmamız mümkün olabilir mi? Yanlışım varsa düzeltin lütfen, ayva anacına aşılanan kimi meyvelerin( elma, armut, muşmula vb) asıllarına göre daha iri olduğu bilgisi kalmış hatırımda. Aynı şey kamkat için de geçerli olabilir mi? Mesela kamkat'ı portakal, greyfurt gibi iri meyve özelliği taşıyan anaçlara aşılamak gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#562 |
Ağaç Dostu.
|
Tarif için çok teşekkürler, aslında bakarsanız biz de yarım saatten fazla kaynatmadık ama sizin meyveler daha diri duruyor, afiyet olsun ![]() Benim okuduğum hiç bir kaynakta ya da hiç bir sohbette anaca göre turunçgil meyvesinin büyüyeceğine dair bilgiye rastlamadım, soruşturacağım.Ağacın kendi boyutları değişiyor ama meyve boyutuna etkisini bilmiyorum. Yalnız kamkatlar çeşit çeşit biliyorsunuz, türler arasında boyut farkı var.Mutlu Bey'in de sattığı Fukushu kamkat (Fortunella obovata) var mesela, meyveleri oval kamkatın hemen hemen iki katı, gerçekten farklı.Tek problemi daha çok çekirdekli olması. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#563 |
Ağaç Dostu
|
Evet, oval ve yuvarlak olarak biliyorum ben de kamkatları. Ağaçta meyve seyreltilmesi ile meyve büyüklüğü sağlanabiliyor ama olan yine bize oluyor ![]() Kısmet olursa, göndermiş olduğunuz Flaying Dragon tohumlarını, kamkat aşılama için de kullanacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Ben ayva anacına elma aşıladım. İri elma meyveleri beklerken, aynı anaçtaki ayvaların büyüklüğü kadar olmadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Ağaç Dostu
|
Lonicera kardeşim kamkat reçelin harika duruyor afiyet olsun.Reçelini bende merak ediyorum elimde şu an 2 tane fidan var sanırım bu yaz reçel yapıcak kadar kamkat çıkacak.Ayrıca geçen sene çekirdeğinden çimlendirdiğim kamkatlarım 10-15 cm boydalar. Geçen sene çimlendirdiğim flying dragon fidelerime de bu sene aşılama deniyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Ağaç Dostu.
|
Bende kafa kalmamış Lonicera, daha geçen aylarda bu konuyla ilgili bir tespitimiz olmuştu, hiç biri aklıma gelmedi dün. Dobashi Beni cinsi yeni yaygınlaşan bir mandalina türü var.Biz bu mandalinayı turunç ve C35 olarak iki farklı anaçta denedik geçtiğimiz yıllarda, bu sene gördüğümüze göre C35 üzerindeki meyveler daha büyük oldu, tadı da daha lezzetli. Ben burada yazarken hep aklımda kamkat vardı, onun anaçlarını düşünüyordum, o yüzden yanıldım. Demek ki, anaç ve meyve büyüklüğü arasında da bir ilişki var diyebiliriz, ben bunu somutlaştıracak bir döküman bulabilir miyim, ona bakıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#568 |
Ağaç Dostu
|
Harika bir haber bu, bu işi çözeceğinize eminim. Kamkat, bahsettiğiniz cins mandalina ile uyum sorunu da yaşamazsa şamda kayısı olur artık. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#569 |
Ağaç Dostu.
|
Lonicera, tam ifade edemedim sanırım, o büyüklük farkı, o anaçla o mandalina arasındaki bir uyumdan kaynaklanıyor.Aynı anaca aşıladığım kamkatta meyve büyüklüğünde bir fark olmadı. Şu ana kadar 3 değişik anaç üzerinde kamkat gördüm ben, hiçbirinde meyve büyüklüğü olarak bir fark yoktu malesef.Bu sene Flying Dragon üzerinde de göreceğim ama onda da bir fark olacağına dair teorik bilgim yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Ağaç Dostu
|
İnşallah flaying dragon'da müsbet sonuç alırız. Ben de burada greyfurt fidanına bir aşı yapayım o zaman. Sonuçları hep birlikte karşılaştıralım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
bakım, kumkuat, yardım |
|
|