![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar merhaba.
Besin eriyiği hazırlama konusunda yazılanların çoğunu okudum. Bazı alakasız sorular, eksik, yarım cevaplar. Kafam karıştı. Topraksiz Tarim Besin Eriyigi | Hobi Bahçesi sitesinde Hoagland besin eriyiği reçetesini okuyunca konuyu netleştirdim. Şu sonuca vardım. Paylaşmak istedim. Yazdıklarım tartışmaya açıktır. İnternette bulduklarımı değerlendirdim. Kafası karışanlara faydam olsun diye ve eksik, yanlış yazdıklarım varsa düzeltelim diye yazdım. İşin özeti şu: 6 adet 1 litrelik besin eriyiği hazırlayacağız. Bunun için zirai ilaç satan bir yerden ağırlık hesabıyla toz halinde şunları alacağız: 1-Kalsiyum nitrat. 2-Potasyum nitrat 3-MKP (Mono potasyum fosfat) 4-Mağnezyum sülfat 5-İz elemetleri. (Borik asit, mangan klorür, çinko sülfat, bakır sülfat, sodyum molibdat) 6-FEDTA veya FEDDHA denilen demir içeren şelat ürününü suya katmak üzere alıyoruz. -Bu 6 maddedekileri ayrı ayrı 1 litrelik şişede şu miktarda hazırlıyoruz. Not: Bu miktarlar yakın fakat farklı değerlerde hazırlanmış olarak gördüm. 1-1 litrelik şişeye 236,1 gram kalsiyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 2-1 litrelik şişeye 101.1 gram potasyum nitrat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 3-1 litrelik şişeye 136.1 gram MKP koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 4-1 litrelik şişeye 246,5 gram mağnezyum sülfat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 5-1 litrelik şişeye iz elemtlerinden (Bunların gramajları çok az. Kuyumcu terazisi ile tartmak gerekecek sanırım. Bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.) 2.8 gram borik asit 1.8 gram mangan klorür 0.2 gram çinko sülfat 0.1 gram bakır sülfat 0.025 gram sodyum molibdat koyup su ile 1 litre suya tamamlanacak. 6-41.6 gram tutarındaki Feddha veya Fedta 1 litre suya eklenecek. *Elimizde 6 şişe eriyik var. 50 litrelik tank kullandığımızı varsayalım. Daha küçük veya daha büyük kullanacaksanız buna göre suya şişeden ne kadar koyacağınızı hesaplayabilirsiniz. 50 litrelik besin tankına şişelerden eriyik koymaya başlıyoruz. 1 no'lu şişeden 50 ml yani şişenin yirmide biri. 2 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri. 3 no'lu şişeden 250 ml. yani şişenin dörtte biri 4 no'lu şişeden 100 ml. yani şişenin onda biri 5 no'lu şişeden iz elementleri karışımından 50 ml. yani şişenin yirmide biri. 6 no'lu şişeden 50 ml. yani şişenin yirmide biri. 50 litrelik suyunuz hazırdır. İster akan suda kullanın. İster akıllı vana sistemiyle, isterseniz topraktaki bitkilerinize dökün. *Dikkat: Suyun Ph ve Ec değerlerini ölçerseniz iyi olur. Çünkü her bitkinin bu değerlere hassasiyeti farklıdır. Birbirine yakın değerde olanları aynı suyla besleyebilirsiniz. Stok çözelti fiyatları Emir Kimya'nın sitesinde var. Fikir verebilir. Hesaplarıma göre 4.000 litre veya yaklaşık 4 ton su elde etmek için: 1 kg kalsiyum nitrat 2 kg potasyum nitrat 3 kg. MKP 2 kg. Mağnezyum sülfat İz elementleri herhalde gramla almak gerekecek? 200 gram FEDTA |
Herkese merhabal...
Kimler bunu okur bilmiyorum ama en uygun olan her halde toprakta çekirdekten meysiminde yetiştirmek. Doğaya uyan bu. Günümüzde üretilen gıda maddelerinin miktarında sorun yok, daha çok adaletsiz dağılım var. Hayırlı günler. |
Çilek serası hakkında
Sn. Seyranimersin.
1794 nolu mesajınızdaki serayı ve çilekleri hayranlıkla izledim. ellerinize sağlık. Benim birkaç sorum olacak. Yanıtlarsan sevinirim. Katlı sistemin (ben tünel olarak adlandırmıştım) taban genişliği ? Tünel yüksekliği? Yandaki (sadece sağ taraf gözüküyor) tünel yarım mı? Seranın makas altı yükseklikleri nedir. Sormamın nedeni; 8x40 m. makas altı 2m. ve mahya yüksekliği 3.10 m. olan, yüksek tünelimde akan su kültütünde marul çalışmam var. Ben 1.5m. taban genişliğinde 4 tüneli 2m yükseklik olarak yerleştirdim. Işık alma problemi yaşar mıyım. Gördüğünüz yaşayabileceğim bir problem ne veya neler olabilir. Selamlar. |
Senem-atakan direk topraksız marul denemesi
2 Eklenti(ler)
Bunlar bizim topraksız marul denemelerimiz.Perlite değen yapraklar sararıyor.
biraz büyüyenlerde eğiliyor.. marullarımız **KIVIRCIK** maruldur yorumlarınızı bekliyoruz... |
sayın B.T.S
taban genişliği önemli, ve sizinkiler benimkilerden geniş, bende 1.20. yukseklik yine 2 m. , fakat benim sera yuksekliği 4.5 m. Dört bir taraftan yanlar açılmaktadır. fakat önemli olan, tüneller arası mesafe. ben tünelleri 1.70 mesafede sabitledim, kolları da çıkarırsanız aralarında net olarak 1,30m genişlikte yol kalmaktadır. Saygılarla |
çilekler budandı, yeni sezona hazır
3 Eklenti(ler)
çilekler 10.05.2012 tarihin de dikilmişti. Bir çoğu resimde gördüğünüz gibi çok sayıda kardeşleme yapmışlar.
Eklenti 371633 Eklenti 371634 Eklenti 371635 |
Bu akşamı bu forumu okumakla geçirdim. İnanın bir an evvel başlamak istiyorum. Ancak daha öğrenecek çok şey var
|
Merhabalar topraksız tarım merakım beni buralara getirdi çok güzel bilgi paylaşımı ve örnekler mevcut işallah bende kendi meyvelerimi alabilirim :D
|
Merhabalar;
Foruma yeni üye oldum. Uzun zamandır foruma katılmadan birçok konuyu takip ettim,evde saksıda çok seyi yetiştirmeyi denedim, ilgilendim, yaptım; ama topraksız tarım gerçekten ilgi çekici ve uğraşmaya değer bir konu bence basit düzenekler kurarak evin dışına çıkmaya karar verdim artık ve ilk işim Sayın Kudret Bey' den besin eriyiği için yardımcı olmasını rica etmek oldu. Bulunduğum ilde malzeme temini biraz sıkıntı küçük bir sera kurup saksılarda perlit,hydroton,cocopeat kullanarak salkım domates yetiştirmeyi tabi bunun yanında deneyebileceğim diğer bitki ve teknikleride uygulamak istiyorum.Forumda birçok bilgisinden faydalandığım, zaman buldukça takip ettiğim ve esirgemeden bildiği herşeyi paylaşan bütün üyelere teşekkür ederim. |
Kudret bey bu topraksız tarım sistemi nasıl kurulup işliyor ben evimin çatısına bu sistemi kurmak istiyorum bana temin etmem gereken malzemelerin listesini ve sistemin nasıl kurulacağını gösterebilirmisiniz ?
|
*** arkadaşlar ben topraksız tarım yapmak istiyorum genel olarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu minaraller nereden temin edebilirim?
|
herkese merhaba,
forumu çok uzun süredir inceliyorum. hep dışarıdan kaçak güreşerek izliyordum, bugün artık üye olmaya karar verdim. topraksız tarım çok ilgimi çektiğinden forumda bu konuda neredeyse okumadığım başlık kalmadı. burada başta Sn. Kudret Tezel olmak üzere birçok üyenin harika paylaşımlarından çok şey öğrendim. teorik olarak edindiğim bilgileri artık pratiğe dökmenin vakti geldiğini düşünüyorum. ilk iş olarak da Kudret Bey ile temasa geçerek besin eriyiklerini edineceğim. çözelti hazırlama işini de öğrendiğimi düşünüyorum ama, ince ayar gerektiren bu işi ilk seferinde yine de şansa bırakmak istemiyorum. burada topraksız tarım konusunda bildiklerini paylaşan, yol gösteren, yardımcı olan tüm üyelere teşekkürlerimi sunarım. |
merhaba
Merhaba yeni üye oldum ve ayağı merak saldim bu işe allah sonumuzu hayretsin
|
Yardım isteyen 10urock un mesaj kutusu dolu olduğu için ulaşamıyorum. Buradan yazmak zorunda kaldım.
|
Harika paylaşım herkesin eline sağlık.
|
2 Eklenti(ler)
Topraksız tarım konusunda yazılanları okudum. Katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Teorik bilgilerden sonra eyleme geçtim. Paylaşmak istedim. Resimde Tartes'in ikili sistemi var. Domates ve Amerikan salatalığı fidelerini torf içinde bardakta yetiştirdim. Biraz erken oldu ama perlit içinde (biraz torflu) akıllı vanalı saksıya diktim. Biber ve bamya tohumlarım henüz filizlenmedi. Bu arada bardak içinde diktiğim 2 elma çekirdeği ve 2 limon çekirdeği de filizlendi. Onları da torf ağırlıklı torf, perlit karışımlı saksılara aldım. Saksıyı fazla büyütmemek için besin eriyiği takviyesi ile deneyeceğim. Onlar eğer fide olursa aşı yapacağım. Aşıda hiç denemem olmadı. Sadece teorik bilgim var. Sebzeleri Tartes besin suyu ile, fideleri %50 besin suyu, %50 su ile besliyorum. Besin eriyiğini ilerde kendim hazırlamayı düşünüyorum. Yapabileceğimi merak ediyorum. Saksı ve besin tankı altına tekerlekli, askılı sistemler kurup hava durumu ve güneşe göre terasta hareket kabiliyeti kazandırmayı da düşünüyorum. Katkılarınız olursa memnun olurum. Sağlıcakla kalın...
|
süper olmuş
|
*** arkadaşlar ben 2 yıllık bi topraksız üretim sorumlusuyum ve bi konuda yardıma ihtiyacım var.
gübreleme programı hazırlamak istiyorum ve istediğim **** vermek istediğim ppm değerleri belirli ama bu değerleri kğ cinsinde hesaplıyamıyorum . elementlerin oranları **** moleküler agırlıkları veya bu proğramı hazırlamama yardımcı olacak bi arkadaş var mı acaba... |
senem zekidirek *** perlit yerine zeolit kullanmıs olsaydın. bu sararma sorunun ortdan kalkardı ve fazla sulama ihtiyacı da hıssetmezdın.yanlış gübrelemeyide her zaman tölare etmiş olurdun .benım dusuncem
|
*** kudret bi şey danışmak istıyorum
topraksız kultur için gübre programı hazırlamak ıstıyorum vermek istediğim ppm ler belli ama bunları kğ a çevıremıyorum bunun için gereken elementlerin moleküler **** atam agırlıgı gıbı bılgılerım eksık bu konuda yardımcı olabılırmısınz |
Mineraller
Merhaba arkadaşlar.Foruma yeni üye oldum ama uzun zamandır takip ediyorum. Harikasınız.Ben topraksız tarım yapmak istiyorum genel olarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu minaralleri nereden temin edebilirim?
|
Kudret bey geçen yıl sizden yetiştirme kiti satın almıştım. O kitlerin bir partisiyle abim bir partisiyle de ben yeni başladım. Resimlerini eklerim. Durgun su kültürü yaptım. Akvaryum motoru ilede günde birkaç kez içine hava basıyoruz. İnanamadık önce kültüre aldığımız fidecikler birden gelişmeye başladı. Resimleri inceleyip fikrinizi paylaşırsanız sevinirim. Fidelerim sn meh 12 tarafından hediye gelen red robin ve red pear tohumlarından üretildi. Ön kısım red robin arka kısım red pear.
|
Üretim kabı olarak kavanoz kullandım. Dışlarını iki kat siyah poşet ile kapattım. üzerlerine strafordan kapak yapıp plastik bardaklara yuva açtım. Plastik bardaklarında üzerlerine el havyası ile bir sürü delik yaptım ve içlerine kedi kumu koydum. Üretim kitinden verdiğiniz tarife göre hazırladığım eriyikten içlerini doldurdum. Serum hortumu ve ayarlı vanalı hava pompasını yerleştirdim. Sizinle paylaşmak istedim.
|
5 Eklenti(ler)
[attach][attach][attach][attach]Eklenti 392778[/attach][/attach][/attach][/attach]
|
Merhaba
Bu sistemle başarılı oldunuz mu ? Agregat kaplarınız küçük gibi geldi ben yeni başladım o nedenle merak ettim |
ucloy1 bende daha yeni başladım ilk denemem o yüzden kudret beye sordum. Domates çeşitlerim oturak çok boy atmayan cinslerden. Sorun olacağını düşünmüyorum.
|
Tebrikler güzel bir sistem olmuş
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025