![]() |
arkadaşlar önümüzde ki sezon için hazırlıklarıma başlıyorum yapacağım sistem elektronik bilgim olmadığı için yarı otamatik sistem olacak
şu an için su pompasını hava motorunu ve diğer düzenekleri hazırlamaya çalışıyorum Genel anlamda şöyle bir sorum olacak Afyonkarahisarda (küçük bir şehirde) yaşadığıım için tek bir yerde ph metre buldum fiyatı 135 tl dediler sizce nasıl marka ve modeli hakkında bi fikrim yok bu konuda bana tavsiyede bulunacak arkadaşlar varsa mesajlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim..... |
|
Alıntı:
|
Kırmızı ve mavi led ışıklar kullanıyorum.
|
Resmi büyütemedim, net pot un içindeki beyaz şey köpükmüdür?
|
Bir konuda kafam karıştı. Daha doğrusu konuyu netleştirmeye ihtiyacım var.
Anladığım şu: Yanlışım varsa düzeltirseniz çok memnun olurum. -Kurulacak düzenek çok önemli. Durgun su mu olacak yoksa sirküle eden su mu? -Durgun su olacaksa altı köklerin sarkacağı şekilde saksıları içinde devamlı su olan örneğin daha büyük bir saksı içine yerleştiriyoruz. Bu dış saksı içine akıllı pompa koyuyoruz. Bu pompa sürekli dış saksı içinde sürekli 2.5 cm yüksekliğinde su bulunmasını sağlıyor. Akıllı pompayı besin eriyiği dolu tanka bir hortum ile bağlıyoruz. Tank içindeki besin eriyiğini bir hava pompası ile havalandırılmış tutuyoruz. Tank içindeki besinin ph ve ec sini kontrol altında tutuyoruz. Gerekirse besin ve su ilavesi ile dengeliyoruz. Sanırım bu sistem domates, salatalık gibi bir fide üzerinden kilolarca ürün almak için daha uygun. -Sirküle eden örneğin pimaş boru içinde minik saksı ile kurulacak sistemde marul, çilek gibi daha küçük tek ürünlük bitkiler için uygun. Bu sistemde besin tankından zaman ayarlı damla sulama sistemi ile besini köklere ulaştırıyoruz. Bu sistemde hava pompasına gerek yok. Kökler ihtiyacı olan besini alıyor, artan kısım tekrar borunun sonundan tekrar besin tankına geliyor. -Her iki sistemde de gereken ışık ve ısı şartları bitki cinsine göre ayarlanıyor. |
Merhaba bende topraksız tarım ı merak edınıp hobi olarak yapmak ıstıyorum , hersey hazır fakat besin eriyiği bulma konusunda sıkıntılıyım, domates salatalık ıcın ,
''Gentafol Sebzeler İçin Sıvı Bitki Besini'' var bu besin sayesinde sebze yetiştireilirmiyim? **** önerebileceğiniz hazır bitki besin markaları varmı ? |
Alıntı:
|
http://g1208.hizliresim.com/10/z/cgmz7.jpg
Kudret Bey bu ağaç domates konusunda ne dersiniz ? 1 kökten bu kadar domates almak için ne yapmak lazım, bilginiz var mı acaba? |
Sevgili bountr, domates ağacı konusunda internette birçok görüntü var.
Hyponica japonlar tarafından geliştirilmiş çok güçlü teknik donanım gerektiren derin akan su kültürüdür. ''Self growing ''ve hith training '' olmak üzere iki farklı sistemde bitkiler yetiştirimektedir. Bu sistemlerde bitkilerden alınan verimler tahminlerin üstünde yükselmiştir. Örneğin self growing sistemiyle yetiştirilen bir kök domatestesten 12000 adet , hiyardan 3000, kavundan 90 adet meyve eldesi başarılmıştır. ( kaynak örtüaltı sebzecilik, prof Dr Ayten Sevgican.) Bu sistemler hakkında daha fazla bilgiye rastlamadım. Benim mantığıma göre kökününün çok mükemmel gelişmesi sağlanmalı, koltuk alınmamalı her koltuğun çiçeklenip meyve dönüşmeşi sağlanmalı. Ama en önemli unsurun kök gelişmi diye düşünüyorum. Alıntı yaptığım kaynakta 12000 adet domatesin kaç kg olduğu hakkında bir açıklama yok. Böyle bir bilgi olsaydı belki daha kolay düşünebilirdik. Bu sene terasta bir domates ağacı denemek istiyordum olmadı seneye deneriz inşallah. |
Bildiğim kadarıyla Dizayn Grup buna benzer bir çalışma ile domates üretiyor, resimlerde gördüğüm kadarıyla metrelerce kök salmıştı. İşte benim merak ettiğim nokta da şu ki, biz verim artsın, domatesler daha da büyüsün diye budama yaparken, bu sistemde neredeyse hiç budama yapılmıyor ve bir kök ve gövde bu kadar domatesi nasıl destekleyebiliyor. Kök gelişimi elbette lazım ancak sanırım suyu devamlı analiz etmek lazım ki eksilen besinler çabuk bir şekilde takviye edilsin. Bu arada sizden aldığım domates tohumunu çimlendirdim :), balkonda 10 litrelik bidonda büyüyor. Daha sonra içeri alıp odamda büyüteceğim. Umarım sizinkiler gibi güzel olurlar.
|
Alıntı:
|
Anlık analiz konusunda Sn Kudret abimizin sorunu yok.
Sera bekçisi 2.inci net yılında, net anlık analiz ile bitkiye gerekeni anında verebiliyor. Bence net eksik olan Kudret abimizin Sera bekçisi ile yapacağı domates ağacı deneyiminin ORTAMI. Bu nedenle ben şuna karşı çıkarım; - önce Kudret bey sera bekçisi ile anlık analiz yaparak Domates ağacı deneyimini yapmak isterse, terasında yapmamalı neden; - en nihayetinde diğer deneylerle karşılaştıracağız. Bu nedenle teras gibi RÜZGARIN keyfine göre eseceği, GÜNEŞİN en yoğun ve en cimri zamanlarının kontrol edilemeyeceği bir ortam olmamalı, - en azından o bahse konu domates deneylerinin yapıldığı iklim şartlarına biraz da olsa uygun iklim şartları olmalı, Ancak, Sera Bekçisi 2 yıldır o kadar güzel besliyor ki. Bence diğer bilimsel çalışmalardan farklı bir ortamda olsa da SERA BEKÇİSİNİ TERASTA denemek lazım. |
sayın kudretbeyın buradan merakla yazdıklarınzıı okudum ve size bizkaç sorum olacakcevaplarsanız ınanıın benıcok mutlu edeceksınız.
1 ben bardaklara fide ekmek istiyorum bardakların içine koydugumuz maddeyı nerden temın edecek sanırım ismi perlit. 2 sıvıbesın erıgı konusu.bunu nerden bulacagız. ve ornegın 45lt lik bir depoya eriyikten ne kadar ekleycegız. 3 aldıgımız ph ve tuz olcerle gordugumuz degerlerın hangı aralıklarda normal. |
Alıntı:
|
Topraksız Tarım
Arkadaşlar;
Ben 15 yaşındayım biz arkadaşımla düzenlenen bir projeye katılacağız.Bunun için topraksız tarım projesi yapmaya karar verdik.Ama nasıl bir sistem yapsak nasıl olsa kararlaştıramadık.Bu konu hakkında çok şey araştırdık.Olabildiğince çok.Ama ne yapsak hala bilmiyoruz kafamız çok karışık ve biz suda domates yetiştirmeye karar verdik ama nasıl bir sistem yapsak bilmiyoruz Ayrıca besin kitlerini almak istiyoruz.Nasıl alıcağız? |
Sevgili Mehmet Kay, Topraksız tarım ana başlığı altında 60, evde topraksız tarım uygulamaları alt başlığı altında da 209 tane uygulama var. Bunların hiç değilse bir kısmını okursan yukarıda sorduğun tüm soruların cevabını bulacaksın. Topraksız tarım için biraz çaba gerekiyor maalesef...
|
Bir çok konuda kitleri nasıl temin edeceğin yazıyor. Kudret Tezel e mesaj atman yeterli. Sana bir iki kit gönderip yardımcı olur.
Domates bir okul projesi için çabucak büyümez. Biber daha iyidir. küçük basit ve etkileyicilik açısından domatesten daha avantajlıdır. Burada 2 çeşit biber düzeneği var. Birincisinde ışık düzeneğide var. Bu yüzden yapması daha zor. İkincide hiç bir şey yok, aşırı basit. Bunları incele. Biber fideni yetiştirmeye önceden başla. Düzeneğe konacak güzelliğe geldiğinde yerleştir. Besinli suyunu bir bele, naylonla, aliminyum folyoyla vs. örterek güneşten sakla ki yeşillenmesin. (Yosun gelişmesin) Besinli suyunu arada bir değiştirmeyi unutma. Değiştirken eskisinin aynı kıvamda olsun, bitkiyi şaşırtma. pH ve EC si aynı olsun. İlk başladığın değerde olsun. Döktüğün besinli suyun değerinde değil ilk halinin değerinde. Düzenekteki bitki mutlaka yeterince güneş alsın. http://www.agaclar.net/forum/evde-to...lari/23946.htm |
sağolun arkadaşlar
|
Sevgili malbman ;
Dediklerinin hepsine önceden baktım ve kafam iyice karışmıştı.sağolsun akinselcuk çok yardımıcı oldu. :D |
Herkese selamlar. Kudret Bey Kaya tohumculuğu aradım 2 gün sonra gelecekmiş lolo rosso fideleri, kısmetse gidip alacağım. Sanırım benim eminönünden aldığım fideler lolorosso değil ya da istediğim cinsten değil. Bunlar çok ince yapraklı oluyorlar ve kızarmıyorlar, aldığım zaman bile yeşil-mor arası bir renkteler. Daha önce lolo rosso ekenlerin fidelerine baktığım zaman fideyken bile kıpkırmızılar. Bir de oradan alıp deneyeceğim inşallah bu sefer başarılı olurlar :). Bu arada minimum 300 tane verecekleri için isteyen olursa çok cüzi bir bedele lolo rosso fidesi yollayabilirim. İsteyenler özelden mesaj atsın. Sevgilerle.
|
Rokalar pamuk havlu üzerine serpmiştim, hafif bir eğim verdim, alttan pompa ile her saat başı 15 dakika olacak şekilde sulamaya ayarladım. Diğer tarafa da suyun içeri akması için delikler deldim. 2 hafta önceki halleri:
http://e1210.hizliresim.com/12/d/dvrvc.jpg Bugünkü halleri, maalesef çok fazla güneş alamıyorlar, günde 2-3 saat ancak direk güneş ışığı alıyorlar. Başka yere koysam bu sefer de çok fazla rüzgar esiyor. http://c1210.hizliresim.com/12/d/dvrzz.jpg Bu da Kudret Bey'den aldığım tohumdan yetişme domatesim, maalesef o da aynı kaderi paylaşıyor http://c1210.hizliresim.com/12/d/dvs2w.jpg Çiçek açmaya başladı ama çiçekler sanki biraz zayıf gibi geldi bana, ne dersiniz Kudret Bey? http://f1210.hizliresim.com/12/d/dvs4j.jpg |
topraksız tarım icin gereken karısımın bazı ham maddelerini bulamıyorum. nerden elde edebilirim?
|
topraksız tarım
MERHABALAR,
Topraksız tarımla ilgili çalışmalar yapacağım,küçük çapta.pvc boruların içinde yetiştirmek istiyorum,fakat aklıma takılan pvc boruların içinde sadece besinli su ve bitkinin köklerimi olacak?yoksa pvc borularda perlit,torf vs malzemelerde olacakmı? Şimdiden teşekkür ederim.. |
merhaba abiler tez konum aquaponik üzerine acaba izmirde çalışma yapan deneyen varmı hidroponik üzerine de olur,bir hafta sonu gelim oturalım konuşalım istiyorum
|
Merhaba Toprak dostları
Topraksız tarım ile ilgili bütün yazdıklarını okudum çok emek vermişşiniz. Kudret bey başta olmak üzere hepinize teşekkür ederim. Bende küçük bie deneme yaptım sizlerle paylaşmak isterim. Saygılarımla |
Tarih 14 kasım kayserini soğuna karşı direniyorum
5 Eklenti(ler)
TARİH 14 KASIM KAYSERİNİ SOĞUNA KARŞI DİRENİYORUM. bakalım nereye kadar arkadaşlar
|
4 Eklenti(ler)
fotolara devam
|
1 Eklenti(ler)
Sayın arkadaşlar,
geçenlerde içerden sera çatısında ufak bir onarım yaparken güzel bir görüntüyü sizlerle paylaşmak istedim. Şu an haftada bir defa da olsa çilek toplamaya devam ediyorum. Saygılarla..... Eklenti 351481 |
Dün akşam Kanal-B televizyonunda "Bizim Topraklar" programını izlerken Antalya'da bir tarım fuarında Topraksız Tarım ile ilgilenen bazı firmaları da tanıttılar. Bir tanesi oldukça büyük çilek seraları gösterdi. Cocopeat ortamında yetiştirilen seralar vardı, sıraların boyları en az 50metre, üç-dört katlı ve de görüntüde en az 10-15 sıra vardı. Özellikle kış mevsimi için çilek yetiştirdiklerini, çok uygun fiyatlarla satabildiklerini, zaten normal ürünlerden 2-3 lira daha pahalıya kolaylıkla satabildiklerini anlattı.
Daha önce başka bir programda da yine Antalya /Serik'de büyük topraksız domates seraları göstermişlerdi. Ticari olarak gerçekten büyük yatırım yapan firmalar var ve ürünleri gerçekten çok başarılı. Aşağıda bunu yapan devasa sera şirketleri ile ilgili birkaç adres bağlantısı var. Bu firmalar çok büyük alanlarda gerekli yatırımı yapmışlar, bir yandan da AR-GE çalışmaları sürüyor. Ve sonuçta gerçekten kaliteli ve pazarda başarılı ürünler çıkartıyorlar. Muharrem Karataş | MKY Topraksız modern sera, kaliteli ürünler, tesisler, seralar, topraksız tarım, örtü altı tarım, modern sera sistem ve teknolojileri, İyi tarım uygulamaları Antalya B0RLE^0K TARIM RNLER0 SAN.T0C.LTD.^T0 - ANTALYA - SER0K Özaltın > Holding > TARIM KALTUN TARIM Kudret Bey ile özelden bu bilgileri paylaşınca topraksız tarım konusunun ilk yatırımı yüksek, ama aynı oranda (belki de daha fazla) yüksek getirisi olduğunu; ancak bunun için bilimsel bilgi, teknoloji, ve biraz da sabır (deneyim ve zaman) gerektiği konularının önemini bir kez daha gördük ve kendisi bu bilgileri forum ile paylaşmamı da önerdi. Topraksız Tarım konusundaki çalışmaların ülkemizde de ticari anlamda artık oldukça büyük boyutlara gelmiş olması bu foruma katkıda bulunan arkadaşların ne kadar doğru yolda olduklarının da çok açık bir göstergesi olduğuna inandığım için bu bilgileri sizlerle de paylaşmaya karar verdim. Herkese başarılı ve bol verimli çalışmalar diliyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025