![]() |
2 Eklenti(ler)
sera bekçisi iş başinda. Pazar günü sistemi bir güzel temizledim . Uzunca bir süre ilgilenememiştim. Besin eriyiğide bitmişti ipazar günkü bakım iyi oldu.
resimlerin devamı |
Maşallah...
yazın teras boş kalmıyordu şimdi kışın da boş kalmayacak :) Komşularınız görmesin, canı soğan -pırasa çeken kapınızı çalar :) |
Sayın denizakvaryumu ,sizleri tekrar aramızda görmek gerçekten çok güzel. Uzunca bir zamandır forumda görünmüyorsunuz. Topraksız tarım hobyy niz başka meraklarla yermi değiştirdi yoksa.
Terası boş bırakmamaya gayret ediyoruz, yazın domates biber salatalık altın çilek, kışın pırasa soğan brokoli karnabahar, nöbetleşiyorlar ancak terasımız maalesef komşulara görünmek açısından çok ketum. Çevreyle pek ilgisi yok. Dediğiniz gibi görünse sipariş alabiliriz belki:) |
Sevgili kudret hocam ne bereketli bir teras, devamlı üretim ve yeni denemeler içindesiniz, bana da bu çabalarınız ve emeğinizden dolayı ellerinizden öpmek düşer.
|
Geleceğin tarımı, bilhassa seracılık muhtemelen böyle olacak.
Çok katlı seralar da göreceğimizi sanıyorum. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Kaplumbağaya sırtın niye sağlam demişler, evimi sırtımda taşırım demiş. Teraryum ve çeşitli hayvanlarla ilgili kişisel web sitem: teraryum.host.org |
Sevgili jibuti, teşekkür eder bende gözlerinden öperim. Terasımızı topraksız tarım araştırma istasyonu gibi kullanmaya devam ediyorum. Nekadar başarılıyım bilemem ama her geçen günün bir öncekinden ileride olması için gayret ve çaba içerisindeyim. Araştırmalara ve denemelere aralıksız devam ediyorum.
|
Alıntı:
|
kudret bey ,azim ve başarılarınızı ilgi ile izliyorum
|
Bu topraksız tarımı bende sevmeye başladım.Hala takip ediyorum..En kısa zamanda faaliyete geçeceğim..Sziler yazdıkça heyecanımdan yerimde duramıyorum :)
|
Selam Dostlar,
Uzun zamandır takipçiniz olduğumdandır sanıyorum, bu şekilde bir giriş yapmak bana son derece doğal geldi. Forumda sürekli okuduğum ve ilgilenmek istediğim o kadar çok konu var ki, imrenmekten fırsat bulup henüz birisine başlayamadım. Topraksız Tarım başlangıç olacak umudu ile sizlerle bu mesajı paylaştığım için son derece mutlu olduğumu hissediyorum şu an. Kısa zamanda görüşmek dileğiyle... |
Sn.Kudret Bey
Bir süredir topraksız tarım yapmak için araştırma yapıyorum. bu konuda en önemli sorun şu an karşımda besin eriyikleri olarak gözüküyor. nerden temin edebilirim bilmiyorum? Maydanoz , Marul, dereotu , çilek , domates, salatalık, biber yetiştirmek istiyorum. şimdiden teşekkürler Cuneyt Gungor |
selam arkadaşlar herkese kolay gelsin ben yeni başladım 10 köklük bi sistem kurdum ALLAH razı olsun sayın tezel bey her konuda yardımcı sorunu olan tezel beye müracat etsin
|
selam arkadaşlar. ben aranıza yeni katıldım. evde topraksız tarım yapmak istiyorum tabi hobi amaçlı olarak. ama nereden başlarım bilmyorum . bir de illa ki kapalı balkon mu olması gerekiyor.benim balkon açık ama boş bir oda var orada olur mu bilmiiyorum.
|
selamaleyküm arkadaşlar ben suyumu değiştireceğim yoksa belirli aralıklarla besin eriğimi koyacağım
|
5 Eklenti(ler)
Kudret Bey, domatesleri 4-Ocak günü diktim.
Eklenti 264361 Eklenti 264362 5-Ocak'taki görüntüler. Eklenti 264363 Bu da bugünün tarihi, 15-Ocak' aldığım görüntüler. Eklenti 264364 Şu son günlerde bir fırtına atlattık, ayrıca güneşsiz günler geçirdiğimiz için alışma devresi biraz uzun sürecek, galiba. Bu arada, kış domates fidesi satan bir site buldum. Mevsim gereği, onların daha verimli olacağını düşünüyorum. |
5 Eklenti(ler)
Bunlar da, balkonda yaşama mücadelesi veren gariplerim. Fırtına da içeri aldığım için, zararsız kurtardım.
|
Selamlar
Merhaba bir süredir izlediğim foruma bugun üye oldum. Basri bey bahçeniz çok güzel olmuş. Bende evin küçük bir odasını sera gibi kullanmaya başladım. Odanın geniş bir penceresi var. Bu odada menekşe ve bahçe bitkileri yetiştireceğim. Bir kasaya perlit üzerine torf döktüm altına maydonoz, reyhan ve dereotu ektim. Üzerini sıkılaştırıp suladım ve karanlık bir yere aldım, Filizlenmesini bekliyorum.
Basri bey sizin yaptığınız domates ve çilek de yetiştirmek istiyorum. Sistemi nasıl kurdunuz acaba? |
3 Eklenti(ler)
Brokolilerin ve karnabaharın bugünkü durumu.
|
5 Eklenti(ler)
Kudret Bey, Maşallah, hepside sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Emeklerinize sağlık. Bu arada geçen Aralık ayındaki, Antalya Tarım Fuarından almış olduğum görüntüleri sayfada paylaştım.
Link: http://www.agaclar.net/forum/fuar-to...htm#post899675 Ayrıca, evde küçük sistemlerdeki bitki çiçeklerini tozlandırabilmek için yapmış olduğum bir körüğün yapım sitesini paylaştım. http://www.agaclar.net/forum/yasanti...htm#post898784 Geçen sene, mutfağımda, boyumca domatesler olurdu ama bu sene her şeye yeniden başladım. Neden derseniz, Fuardan sonra ufkum açıldı. Topraksız tarım konusunda herşeye yeniden ama bilinçli bir şekilde başlamam gerektiğini düşündüm. Bitkiler üzerinde durmadan bir şeyler araştırıyor ve sistemler üzerinde yoğun bir şekilde çalışma yapıyorum. İnşallah, yazın, evin aydınlatma sistemlerini solardan ayırıp, balkonda tamamen bağımsız bir solar topraksız tarım bahçesi yapacağım. Her şey güneş ve rüzgar enerjisi ile hayat bulacak. Tabi bu arada bağımsız sistemlerin otomasyonunun bitkiler bölünümünde sizden bilgi olarak teknik destek de isteyeceğim. Az önce Antalya merkezde idim. Ziraatçide bir domates tohumu gördüm. Yazın dışarda, kışın ise içerde yetişebilen salkım tipi büyük boymuş. İsmine baktım ama göremedim. Bu akşam büyük ihtimalle tohumlardan bir kaçını toprakla buluşturacağım. Eklenti 264702 Eklenti 264703 Normal domateslerin fiyatı 2,5 TL iken bunun fiyatı 15 TL idi. Bu arada iki gündür duvardaki sisteme almış olduğum kıvırcıkların durumu oldukça iyi. Şuna inanıyorum ki; istediğin düzeneği gerçekleştirmiş olsam bile sonuç dönüyor, geliyor besin eriyiğine. Eklenti 264705 Ne kadar doğru tespit, o kadar başarı.... Gerçekten, emeklerinize sağlık Kudret Hocam. Eklenti 264706 Bunlar da bugün itibarı ile domateslerin görüntüsü Eklenti 264707 |
Sayın goksunlu, Teşekkür ederim. Evinizde bahçe işi ile ilgilenmek gerçekten de çok güzel bir hobi. Geçen yaz, Mavi Tohum grubunun yöneticisi olduğum sıralar, Manisa'dan genetiği ile oynanmamış bir torba orijinal karışık tohum gelmişti. İçlerinden bir kaç tane hıyar ekmiştim. Sebzeyi elimle kütür kütür kırdığımda, önce sütü aktı sonra etrafa bir kokusu dağıldı. İnanın, o gündür, bu gündür pazardan bir tad alamıyorum.
Sanıyorum, çilekleri sormuşsunuz. Onlar, normal torflu toprakta yetişiyorlar. Domatesleri soracak olursanız, onlar da akan su kültüründe yetişiyorlar. Hatta, bu konuda çok güzel paylaşımları olan Sayın Kudret Tezel Beyin açıklamalarına bakabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/balkon-...tarim/6944.htm Bu linki baştan sona okursanız size büyük kolaylık sağlayacaktır. |
Sayın Basri Acar bey burada yazdıklarınızı elimden geldiğince okumaya çalıştım. Bu başlık altında yer alan sayfaları 33'e kadar olanını okudum. Sizin video paylaşım sitelerinde yer alan anlatımlarınızı izledim. Kudret beyin ve sizin paylaşımlarınız inanılmaz bir emeğin ürünü, ellerinize sağlık :)
Sanırım burada herkes kendi tarzını uyguluyor.Evimin odasına uyabilecek bir sistem oluşturmaya çalışacağım. Ektiğim ilk tohumları fotografladım burada paylaşacağım. Pet şişeleri keserek yaptığınız sistemle ilgili olan videonun tamamı hata vermesi nedeni ile izlenemiyor.Orada şişenin altına indirdiğiniz hortum besin eriyiği ve havalanma işlemlerinin her ikisi için kullanılabiliyor mu? |
3 Eklenti(ler)
Sayın goksunlu, İlginiz için teşekkür ederim. Çoğu şeyde ben de sizler gibi öğrenci sayılırım. Esas, burada Sn. Kudret Hocamızdan ve daha nice bilgili arkadaşlarımızdan alacağımız çok şeyler olduğuna inanıyorum.
Hortumu, besin eriyiği ve havalanma işlemlerinin her ikisi için kullanabilirsiniz. Linki yazarsanız, videoyu yeniden yükleme yoluna gidebilirim. Pet şişeler boylamasına çok toprak alıp, az yer kapladığı için, genelde mor fesleğenlerimi yetiştiriyorum. Eklenti 264912 Mor fesleğen, taze olarak salatada ve kurutulup eklenirse, yemeklerde inanılmaz lezzet veriyor. Eklenti 264913 Tabi, bu saksının diğer bitkilerde de başarılı uygulamaları oluyor. Eklenti 264914 Bu uygulamada ise, üstteki saksı yoğurt kabının içinde olup, hava alması için kenarları ısıtılmış tornavida ağzı ile elek haline getirilmiştir. Aynı zamanda oturmuş olduğu yoğurt kabının da kenarından hava girebilmesi için daire şeklinde küçük bir delik mevcut olup, alt kısmıda gözeneklidir. Böylece, saksıdan damlama şeklinde gelen besin sıvısı kokopit içinden süzüldükten sonra üstteki saksının içine akar. Ama burada da saksının süzgeçlerinden olası gelebilecek kokopit taneciklerinin damlama sistemini tıkamaması için, buraya önce çok gözenekli bir file ve üstüne akvaryum dere kumu yerleştirilmiştir. Böylece buradan drene olan su, alttaki besin kabına akar ve ayrıca hava taşı ile oksijenlenen su, pompa ile yeniden saksıya sirküle edilir. Sulama zamanlamasına gelince, şu ana kadar en iyi verimi şimdilik 2 saatte 15 dakika kadar bir sulama sürecinde buldum. Tabi, bu değişken olup, ortama ve iklimsel etkiye göre değişebilir. |
Nasıl bir sistem?
Kafamda kurmak istediğime sisteme bir türlü karar veremedim. Sabah 7:40 gibi evden çıkıp akşam 6 gibi geliyoruz. 3 odamız ve bir balkonumuz iyi güneş görüyor ama malumunuz istanbulda havalar bu ara soğuk ve bazı bölgeler her daim rüzgarlı. Çalışma odamızın yarısını buna ayıracağım. Ben pencereninin önüne yatay boru akan su sistemi kursam ama besinli eriyiği serum sistemi ile saatte 50 cc'den damlatsam akşama kadar. Birde çıkış dren borusu koyup suyu bidonda toplasam. Sonra o suyun PH ve EC sini ölçerek yeni hazırladığım suyu serum hortumu ile vermeye devam etsem. Dibine bir de havalandırma sistemi kursam.... Pencerenin önüne asacağım iplere bitkileri tırmandırsam, boruyuda tavana asacağım kelepçelerle sabitlesem veya yan duvarlara kepelpçelesem nasıl olur. Bir boruyu da tavandan dikey çilek sistemi yapsam...
Açıkçası bu besini motorla vermek, drenaj sistemi kurmak geri basmak benim zamanımın yetişemeyeceği işler, ama böyle manuel daha rahat olur kanısındayım. Tabi karar bu işi bilen siz üstadların :) |
Alıntı:
Duvardaki pvc borulu sistemde kullandığınız pompa hakkında bilgi verebilir misiniz. (güç, debi, basma yüksekliği). Bende aynı sistemin hazırlıklarını yapıyorumda. |
4 Eklenti(ler)
Sayın volkan355, ben sistemde "HDOM AP 3000, SUBMER SIBLE PUMP" Kullanıyorum. Size yazabilmek için sistemden motoru çıkarıp,sağlıklı bilgi vermek istedim. Üzerindeki değerler aynen şöyle;
AC 220-240, 50 Hz, 40 W Hmax= 2,2M, Qmax= 2200Litre/h Maxsimum çalışma sıcaklığı 35 derece. Eklenti 264994 Eklenti 264995 Eklenti 264996 Eklenti 264997 Bu motoru neredeyse 2 yıldır kullanıyorum.Pompa çift çıkışlıdır. Bunu bulamazsanız, havuz dalgıç pompaları var. Tahmini 1,6 metreye su basabiliyor. Özellikle, damlama sisteminde 85 w olanını kullanmaktayım ve oldukça da memnunum. Bir ara basınçla yapmış olduğum dağıtıcıyı söküp atmıştı ve yeniden yapmak zorunda kalmıştım ama ilerde sistemi genişlettiğimde en azından pompa aramayacağım. |
1 Eklenti(ler)
Sn goksunlu, bahsettiğiniz sistemde, akan su kültürünü uygulamanız biraz zor gibi geliyor. Neden derseniz; akan su kültüründe sudaki akıntının bitkilerin beslenmesinde öneminin büyük olduğunu düşünüyorum. Tabi, bu konuda en doğru yorumu da ustalar yapacaktır. Üstadların fikirlerini de almakta büyük yarar var.
Bu arada, madem saatte 50 cc düşünüyorsunuz, benim şu andaki aktif olan sistemin aynısını kullanabilirsiniz. Hem maliyet düşük, hem istediğiniz gibi damlama şeklinde de yapabilirsiniz. Ayrıca, sistemde hava pompası yeterli olup, suyu hava ile de basabilirsiniz. Yalnız,şişeleri önceden boyarsanız, perlit veya kullanacağınız malzemenin yosunlaşmasını ve ışığın köke zarar vermesini önlemiş olursunuz. |
Alıntı:
|
Bu kafama yattı :)
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Bugün yapmış olduğum basit hydroponic sistem çalışması.
|
Bu işe başlanması için gereken malzemeler nerden alınacak ne yapılması gerekiyor bunları açıklayan bi bölüm varmı ?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025