agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

Kudret Tezel 16-12-2012 22:04

Teşekkürler sayın sulukök, topraksız tarımda ülkemizde neler yapıldığının, nerelerde olduğumuzun resmidir verdiğiniz örnekler. Modern seraları görmemiz herzaman mümkün olmıya bilir. Ama bu işi gerçek manada yapan firma veya üreticilerin paylaşımları, yatırımları seraların özellikleri üretim ve pazar bilgileri profösyonel manada topraksız tarımı anlamamıza yardımcı olacak, ufkumuzda geliştireceğimiz projelerimize ışık tutacaktır. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.

İsmail Karagülle 16-12-2012 22:46

Sayın sulukök'ün verdiği lingleri gezince insana kompleks geliyor. Muhteşem organizasyonlar. Müteşebbisler hızla topraksız kültür konusuna girmişler ve Büyümeye de devam ediyorlar. 10 dekar optimum seviyesi büyük bir hedef gibi gelirken çok daha büyük kuruluşları gördük. Anlaşılan daha da yaygınlaşacak ve büyük firmalar göreceğiz yakında.

ekizilaslan 17-12-2012 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1069680)
Sayın sulukök'ün verdiği lingleri gezince insana kompleks geliyor. Muhteşem organizasyonlar. Müteşebbisler hızla topraksız kültür konusuna girmişler ve Büyümeye de devam ediyorlar. 10 dekar optimum seviyesi büyük bir hedef gibi gelirken çok daha büyük kuruluşları gördük. Anlaşılan daha da yaygınlaşacak ve büyük firmalar göreceğiz yakında.

Büyük girişimler küçük adımlarla başlar. Arkadaşlar burada gördüğüm gönül işi belki on seneye kalmaz büyük girişimler doğuracaktır. Kudret Abiyi ve diğer arkadaşları heyecanla tekip ediyorum. selamlar

servankarahan 17-12-2012 12:29

iyi çalışmalar.atanamayan üniversite mezunu olarak mezuniyet alanım olmamasına rağmen mardinin kızıltepe ilçesinde topraksız tarım yapmak istiyorum.

internette bu konu hakkında bazı bilgilere sahip oldum yinede siz profesyonellere danışmak istiyorum.

bu işi ilk başta 1 dönümlük yere yapmak ve becerebilirsem geliştirmek istiyorum.nerden başlamam konusunda yardımcı olursanız çoook sevinirim.tekrardan iyi çalışmalar ve saygılar diliyorum.

eposta adresim : servan_karahan@hotmail.com

ekizilaslan 17-12-2012 13:02

Bountr kardeş marul viyollerini nereden temin ettiniz ve pamuk cocoopeat karışımı mı koydunuz. acemiligimize verip acemiye göre anlatırsanız sevinirim.

bountr 17-12-2012 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ekizilaslan (Mesaj 1069906)
Bountr kardeş marul viyollerini nereden temin ettiniz ve pamuk cocoopeat karışımı mı koydunuz. acemiligimize verip acemiye göre anlatırsanız sevinirim.

Marulları ilk önce eminönüden almıştım çiçek pazarından, daha sonra Kaya tohumculuktan toplu halde almıştım. İlk aldıklarımı viyollerinden çıkarıp delikli saksılar içindeki kaya yünü bloklara dikmiştim, daha sonra aldıklarımı ise viyollerinden çıkarmadan, sadece viyollerin alt kısmını biraz daha keserek strafora koymuştum.

bountr 17-12-2012 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi servankarahan (Mesaj 1069884)
iyi çalışmalar.atanamayan üniversite mezunu olarak mezuniyet alanım olmamasına rağmen mardinin kızıltepe ilçesinde topraksız tarım yapmak istiyorum.internette bu konu hakkında bazı bilgilere sahip oldum yinede siz profesyonellere danışmak istiyorum.bu işi ilk başta 1 dönümlük yere yapmak ve becerebilirsem geliştirmek istiyorum.nerden başlamam konusunda yardımcı olursanız çoook sevinirim.tekrardan iyi çalışmalar ve saygılar diliyorum.
eposta adresim : servan_karahan@hotmail.com


Siteyi incelemeden, araştırmadan böyle armut piş, ağzıma düş derseniz kimse size yardımcı olmaz, olsa da siz anlayamazsınız. Sitede her türlü teknik konu tek tek anlatılmış, biraz araştırma yaparsanız, okursanız, anlamadığınız konularda yardım isteyebilirsiniz. Sizin gibi düşünüp, harekete geçmiş bir çok kişi çalışmasını burada sunmuş, onlardan faydalanabilirsiniz.

bountr 17-12-2012 21:00

Salatalıklarımda şöyle bir sorunum var:
http://c1212.hizliresim.com/14/k/h02cb.jpg

Yapraklardan bazılarında böyle nokta nokta lekeler oluşuyor ve oralarda hücreler ölüyorlar. Ayrıca yeni çıkan yapraklarda bile uçlarında yanıklık var bu lekeler gibi. Ne yapmam gerekir acaba? Besin olarak Kudret Bey'in hazırladığı formülü kullanıyorum. EC 2,1 su 21 derece, pH 6.7 . pH'ı şimdi biraz düşürdüm, başka ne yapmalıyım?

ekizilaslan 17-12-2012 21:31

açıklamaların için teşekkür ederim. salata hastamı onu da üstatlar söyler inşallah

ekizilaslan 17-12-2012 21:35

Bu arada sırık chery domateslerimi cocopeate ekmeyi düşünüyorum. Kudret Beyin özel çözeltisiyle beslesem farklı bir toprak -ya da agregat mı diyorlar- kullanmama gerek olur mu?

Halil Balaban 17-12-2012 22:09

Sayın Bountr, salatalar kaç günlük nasıl bir sulama programı uyguluyorsunuz. Haftada bir gün sade su ile sulayıp köklerin yıkanmasını sağlıyormusunuz.
Gerçi EC ve PH değerlerin iyi ama, bence sanki yapraklarda kiler tuzlanma birikmesi gibi. Su ile yıkama yapıyormusunuz diye sormamın sebebi o. Haftada bir gün sade su ile sulanırsa ekim ortamınız ve kök yüzeylerine yapışmış EC (tuz) birikintileri temizlenir. Siz yeni çıkan kenarları yanıklı yaprakların bir kaç tanesinin arkalı önlü resimlerini yanyana koyun daha iyi fikir verir. Başka arkadaşlarda düşüncelerini söyler. Doğru teşhis bulunur. Kolay gelsin.
Halil Balaban

bountr 17-12-2012 22:15

Teşekkürler Halil Bey, salatalıklar zaten 20 litrelik suda yetişiyorlar, cocopeatde vs değiller, yine de su ile yıkama yapmam gerekir mi acaba? Salataları sisteme koyalı 10 gün kadar oldu, suya hava veriyorum ama acaba yeterli sirkülasyon olmadığı için köklerde tuz birikmesi mi yapıyor? Ben bunları led ışıklarla yetiştiriyorum: http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/29307.htm

kimyager147 19-12-2012 15:02

Böyle bir pdf dosyası buldum ama inşallah işe yarar bir bilgi olur.

http://www.zmogenc.com/dosyalar/Sebzecilik/15.pdf

sulukök 19-12-2012 18:15

Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha geniş bir derlemesi var.

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_.../621BHY112.pdf

ekizilaslan 20-12-2012 14:56

Arkadaşlar şu leonardit veya humik asit agregatın tuzluluğunu düşürüyormuş diyor forumd. Kullanmamız EC için ne derece doğru olur?

tekirdali 21-12-2012 15:00

merhaba ben yeni üye oldum sistem 2 diye bahsi geçen sistem nispeten başlangıç için daha kolay gözüküyor ancak hava taşı ve hava motoru yardımıyla köklere verilecek hava belli aralıklarla mı ? yoksa 24 saat mi? verilecek

ekizilaslan 23-12-2012 12:01

Bildiğim kadarıyla belli aralıklarla. ama uzun süre de havasız kalmasınlar. yanlışım varsa bilenler düzeltsin ben de bileyim.

Kudret Tezel 01-01-2013 17:39

5 Eklenti(ler)
Terasın son hali. Domatesleri hasad ettikten sonra brokoli lahana ve pırasa ekecektim ancak olmadı ilgilenemedim. Bir süre sonra dökülen domateslerden fideler çıktı. ve büyümeye başladı. Bu seferde sökmeye kıyamadım ve kaderlerine terk ettim. İşte turşu olmak için toplanmayı bekliyen domatesler.
Buda üstünde 10 tane limonu olan jumbo limonumuz. 8 adedi büyük 2 tanesi biraz küçük tam 10 limon.

bountr 01-01-2013 18:21

Çok şahane turşuluk olmuşlar Kudret Bey, elinize sağlık :)

ekizilaslan 01-01-2013 19:15

Abiler, bu domatesler yeşilken içinde bilmem ne zararlı madde oluşurmuş. kızarınca gidermiş. turşu kurunca bu madde zararsız hale mi geliyor?

opche 20-01-2013 20:07

Bu konu ile ilgili baslangic dökümanlarına ihtiyac duyuyorum yardimci olabilir misiniz.

Halil Balaban 20-01-2013 22:52

Sayın Opche, aramıza hoş geldiniz.
Sorduğunuz eğer bir denemeye başlamak için başlangıç dökümanları ise. Bu ilk mesajınızı yazdığınız,
"Yeni Başlayacaklar İçin Toprtaksız
Tarım"
konusunun ilk mesajına dönüp okumaya başlayın. Sevgiyle kalın.

Manifesto 20-01-2013 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ekizilaslan (Mesaj 1078830)
Abiler, bu domatesler yeşilken içinde bilmem ne zararlı madde oluşurmuş. kızarınca gidermiş. turşu kurunca bu madde zararsız hale mi geliyor?

Uzman nörolog bir arkadaşın bu konuda yaptığı açıklamadan aklımda kalanlar:


Yeşil domateste bulunan “solanin” maddesi zehir etkisi ile baş ağrısı yapar, sersemlik meydana getirebilir. Bu yüzden yeşil, olgunlaşmamış domates çiğ yenmemelidir.

Turşu yapıldığında solanin'in zehir etkisi kalmaz.

İsmail Karagülle 20-01-2013 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ekizilaslan (Mesaj 1078830)
Abiler, bu domatesler yeşilken içinde bilmem ne zararlı madde oluşurmuş. kızarınca gidermiş. turşu kurunca bu madde zararsız hale mi geliyor?

http://www.agaclar.net/forum/pratik-...etleri/962.htm

sorunuzla ilgili bilhassa 6-7 inci mesajlarda bazı bilgiler var.

İsmail Karagülle 21-01-2013 00:04

Burada da yeşil domateslerin kızarmaları ile ilgili bir bilgi var . Doğru mu? Diye araştırmak veya denemek lazım .

Yeşil olarak toplanan domateslerin kızarmaları için nasıl sağlanır?

Manifesto 21-01-2013 00:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1088593)
Burada da yeşil domateslerin kızarmaları ile ilgili bir bilgi var . Doğru mu? Diye araştırmak veya denemek lazım .

Yeşil olarak toplanan domateslerin kızarmaları için nasıl sağlanır?

Meyve rengi koyu yeşilden açık yeşile dönmeye başladığında domates olgunlaşma süresini % 80 tamamlamış demektir.

Bu dönemden önce her hangi bir sebepten dolayı hasat edilmiş domateslerin kızartılması işlemi aroma,tat ve vitamin oluşumu istenilen seviyede gerçekleşmeyeceğinden tercih edilen bir durum değildir.Bu gibi meyveler turşu yapılmalıdır.

İklim yetersizliği veya başka bir sebepten olgunlaşmamış domatesler hasat edilmek isteniyorsa, meyveleri dalından koparmadan bitkiyi kökleyip güneş görecek ılıman bir mekanda bekletirseniz domateslerin 1 hafta 10 gün içinde kızardığını göreceksiniz.

defigam 31-01-2013 01:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1078792)
Terasın son hali. Domatesleri hasad ettikten sonra brokoli lahana ve pırasa ekecektim ancak olmadı ilgilenemedim. Bir süre sonra dökülen domateslerden fideler çıktı. ve büyümeye başladı. Bu seferde sökmeye kıyamadım ve kaderlerine terk ettim. İşte turşu olmak için toplanmayı bekliyen domatesler.
Buda üstünde 10 tane limonu olan jumbo limonumuz. 8 adedi büyük 2 tanesi biraz küçük tam 10 limon.



Kudret Bey merhaba,
uzun zamandır siteyi ve topraksız tarım denemelerinizi hayranlıkla okuyorum, elde ettiğiniz sonuçlar ilham verici ve çok etkileyici. Bu sebepten bende bu sene topraksız tarım denemesi yapmaya karar verdim, yavaş yavaş sistem için gerekli malzemeleri toplamak istiyorum. terasınızda kurduğunuz domateslerin olduğu bölüm çok güzel, bu bölümünüzün kurulum şemasını forumda araştırdım fakat bulamadım. Sizin yapmış olduğunuz bir makine destekli bir sistem. Ancak eğer sizin içinde bir mahsuru yoksa, bitkilerin bulunduğu kapların sulama ve drenaj sistemlerini bana anlatmanızı rica edeceğim. eğer forumda var ve ben gözden kaçırdıysam link de verirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla...

seyranimersin 06-02-2013 20:33

3 Eklenti(ler)
Kudret bey ve site arkadşlarım,
hepinizi saygı ile selamlıyorum. Kimi balkonda, kimi küçük seralarda, az veya çok, amatörce de olsa torpaksız tarım ile uğraşanların sayısı gittikçe artmakta. Sayın Sulukök'un verdiği linkleri inceledikten sonra, benim yaptığım sera gerçekten amatörce bir uğraşın ötesine geçmemektedir. Her ne olursa olsun, ilk acemiliğimi atlatmış bulunmakla birlikte, Kudret beye bir daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kendisi ile sürekli temas halindeyim, ve har zaman yardımcı olmuştur. Şunu belirtmek isterim ki, seramdaki çilekleri için hazırlanan besi ortamları tamamen kendi formüle etmiş, bana sadece onlara uymak kalıyor. Nekadar amatörce ve eksiklerim de olsa, çilekler müthiş derecede meyve verdiler ve şu an inanın ki, subat ayıdayız, seranın kanatları ve pencereleri açık olmasına rağmen, sulamayı haftada 3-4 kez( günde 1 kez bile değil) yapmama rağmen, ortalık yeni çiçek ve meyveler ile dolmaya başladı. Ben bu çileği bu kış durduramadım, hayırlısı inşallah, ama sanırım bunda havalırn güzel gitmesi de etkili oldu. Hele şu son 10 gün resmen bahar havası diyebilirim, sera açık olsada içerisi 17-18 dereceyı buluyor. Sanırım bu durumda, çilekleri erken budamaya başlamaktan başka çarem kalmadı. Kullandığım suyun EC'si çok geniş bir aralıkta değişkenlik göstermekte, değişik aylarda 0,8-1,8 arası oluyor. Ben Kudret beyin bu durumlara göre verdiği tavsiyele tamamen uymakta, ve bakıyorum bitkiler de gelişmelerini gayet güzel sürdürüyor. Eski köklerden çıkan yeni çiçek ve meyvelerini gösteren birkaç resim de ekledim. Budamayı bitirdikten sonra da genel bazı görüntüleri, sizlerle paylaşmayı devam ederim elbette. Topraksız tarımla uğraşan tüm arkadaşları saygı ile selamlayıp, sabır ve başarılar diliyorum.
Eklenti 367778
Eklenti 367779
Eklenti 367780

vetman996 06-02-2013 21:54

Sayın seyranimersin merhaba, biz de sn Kudret Hocamın formüle ettiği besin eriğini kullanıyoruz, biz de oldukça memnunuz. ayrıca sera bekçisi sayesinde Ec değerimiz değişmiyor. çiçekleri koparmaktan yorulduk diyebilirim. sadece yaprakların ucunda kurumalar başladı aynı problemi sizin 2. ve 3. fotoğrafta da gözlemledim. hava şartlarından mı yoksa başka bir problem mi var bu konuda sayın Kudret Hocamın değerlendirmelerini bekliyoruz. selamlar... saygılar...

Kudret Tezel 06-02-2013 22:50

Sayın vetman sizde durum nasıl bilemiyorum ama sayın seyrani beyinkiler rutubet azlığından gibi geldi bana. Çilekçi arkadaşlar neder bilmiyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025