agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

iyireis 10-05-2013 06:37

topraksız tarım

arkadaşlar bu işe yeni gönül vermiş birisiyim yeni yeni araştırmaya başladım evde nasıl topraksız tarım yapıldığını herşeyi anladım ama sistemi nasıl kuracağımı tam olarak öğrenemedim sistemi nasıl kuracağım ve kurduktan sonra neler yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

patriot 11-05-2013 01:01

selamlar
cok bakındım ve arastırdım ama somut bi sekilde topraksız tarım ıcın lazım olacak malzemeler lıste halınde verılmemıs

benım 70m2 terasım var uzerı kapalı
buterasımda topraksız tarım yapmak ıstıyorum ve netur malzemeler kullanacagım nasıl ulasabılırım
malzeme lıstesı v.s hıc bıseye ulasamadım

malzeme lıstesı verırsenız cok makbule gececek

sihirlilamba 16-05-2013 01:07

Merhabalar abiler ablalar aranıza yeni geldim ben bu işe evimde başlamak istiyorum ama sitede hiç sıfırdan başlamak için ne gerekir ne yapılır nasıl yapılır bu şurup ilaç vb malzemeler nereden temin edilebilir bulamadım bu konu hakkında yardımcı olabilecek gönüllü birileri varmı şimdiden teşekkür ediyorum

malbman 16-05-2013 08:24

Sayın sihirlilamba, aramıza hoş geldiniz. Sorduğunuz sorulardan anladığım kadarıyla forumu yeterince incelelemişsiniz. Zira bu sorularınıza hem de uygulamalarla onlarca kez cevap verildi. Şu başlık altındaki çalışmaları incelerseniz sorularınızın ve hatta aklınıza gelmeyen soruların dahi cevaplarını bulabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

semihh_53 17-05-2013 09:12

Besin suyu sistemi başarılı

1 Eklenti(ler)
Tartes akıllı vana sisteminde bulunan domates fidesi 1 metre oldu. Fakat henüz çiçek açmadı. Oda sıcaklığı veya Güneş görmediği için olabilir mi? Bunun dışında denemem başarılı oldu. Hergün 3-5 cm. uzadığını görüyorum. Solmayıp hızla geliştiğine göre besin suyunu sevdi.

Kudret Tezel 17-05-2013 15:27

Merhaba sevgili arkadaşlar, 2013 sezonunu nihayet açabildik. Geçen hafta cuma günü aldığım fideleri cumartesi günü diktim ve düne kadar manuel olarak suladım.Dün sera bekçisinin bakımını yaptıktan sonra devreye soktum ve otomatik olarak sulamaya başladım. Bu sezon parkura sadece 12 adet domates diktim.10 adeti beef domates, 2 adette yakın bir arkadaşımın verdiği çok güzel dediği fakat cins olarak bilemediğim bir cins.Kendisi tohumdan yetiştirmiş.
Bu sezon parkurda bazı değişiklikler yaptım resimleri paylaşınca göreceksiniz böylece daha güzel çalışmalar yapabileceğime inanıyorum.
Herkese başarılı çalışmalar dilerim.

dryhn 20-05-2013 11:33

Merhabalar Saygıdeğer Kudret Hocam;
Ne zaman üye olduğumu hatırlamıyorum ( Cevap yazınca solda yazıyormuş :) ama o kadar eskiden beri buradaymışım gibi geliyor.
2500 e yakın mesaj, arada kaybolup yolumun nereye çıkacağını bilmeden okumak.
o kadar evimdeyim ki aradığımı bulmanın verdiği heyecan ile her gün bilgisayar başındayım.
Kendime "" ben sadece bir tohumum "" diyebiliyorum, uygun şartlar ile neler olacak ben de merak içindeyim;)

Evet hocam şimdi sizin terastaki her yıl ; " yapmayacağım, bu yıl aç gözlü olup sık dikim yapmayacağım " diyerek işe başlayıp yeşilin reklerinde sözünüzü tutamamanın verdiği mutluluğu inşallah bundan sonra beraber yaşayacağım :eek:

kaç yıl oldu bilmiyorum, birşeyler yazarken yüz kaslarım farkında olmadan hareket etmeye başlamış ( bilgisayardan kalkınca, yanaklarımın ağrımasından anladım :D siz meyvesine bizlerde neşesine ortağınız.

herkes için verimli bir sezon olur İnşallah...

Saygılarımla...

bountr 20-05-2013 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi semihh_53 (Mesaj 1156214)
Tartes akıllı vana sisteminde bulunan domates fidesi 1 metre oldu. Fakat henüz çiçek açmadı. Oda sıcaklığı veya Güneş görmediği için olabilir mi? Bunun dışında denemem başarılı oldu. Hergün 3-5 cm. uzadığını görüyorum. Solmayıp hızla geliştiğine göre besin suyunu sevdi.

1,5 aylık bir fideye göre biraz cılız geldi bana, hem boya gitmiş biraz da. Büyük ihtimal güneş az görüyor. Sistemi kaça aldınız acaba?

İsmail Karagülle 21-05-2013 10:22

Kudret Hocam sera bekçisinin bakımı için neler yaptığınızı da paylaşır mısınız ?

Bu şekilde bizde sizi taklit etmeye çalışırız.

Gerçi maalesef benim bekçi henüz iş başı yapamadı .:o

turkankaragoz 21-05-2013 11:00

4 Eklenti(ler)
[attach][attach][attach]Eklenti 407707[/attach][/attach][/attach]

turkankaragoz 21-05-2013 11:03

Benim sistem şimdilik gayet iyi gidiyor. Küçük domateslerin üzeri bile salkım salkım domatescik dolu. Şimdilik iğne başı büyüklüğündeler. Kudret hocam şimdi besinlerini erişkin dönem için mi hazırlayıp değiştirmeliyim?

turkankaragoz 21-05-2013 11:05

Domateslerimin cinsleri red robin küçük olanlar red pear büyük olanlar. Meh12 tohum göndermişti tohumdan yetiştirdim.

İsmail Karagülle 21-05-2013 11:12

Bu gidişle domateslerin boyuna , yer az gelecek gibi görünüyor.

turkankaragoz 21-05-2013 13:52

Sorun değil camın önüne koyabileceğim yüksek sehpa mevcut. Yeter ki onlar büyüsün.

Tartes 21-05-2013 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi semihh_53 (Mesaj 1156214)

pencereniz güneye mi bakıyor?

Kudret Tezel 21-05-2013 23:07

Sayın turkankaragoz, büyümeleri gelişme, çiçek, meyve gibi aşamalar geçiren bitkiler için aşamalı besin eriyiği hazırlıya bilmek adına pratik olarak üçlü besin kitleri hazırlanmıştır. Ancak aşamalar bitkinin herdönemine hitab edecek şekilde olabileceği gibi üçlü besin sisteminde olduğu gibi sadece 2 aşamalı, gelişme ve gelişmiş dönem olarak uygulanabilir. Domatesleriniz artık gelişmiş döneme gelmişler gibi. Gelişmiş dönem oranlarını uygulıyabilirsiniz.Gayer sağlıklı görünüyorlar bol hasadlar dilerim kolaygelsin.

Kudret Tezel 21-05-2013 23:26

Sayın İsmail Karagülle, 2013 sezonunu açtık,ancak terzi kendi söküğünü dikemez derler ya gerçekten doğru. Domates parkurundaki sera bekçisini nihayet devreye soktum ama biber vs parkuruna bekçiyi bitiremedim ama inşallah bir iki gün içinde onuda devreye alacağım. Şimdilik bütün zorluğa rağmen manuel olarak sulamaya devam ediyorum.
Aslında bir sürpriz çalışmam var birazda onun için geç kaldı.
Sera bekçisini bakımına gelince malumunuz her nekadar şehir şebeke suyu kullansakta basit bir filtre kullansakta yinede zaman içinde bir miktar çomur birikebiliyor. buda besin tankının görünüşünü bozuyor. onun içim besin tankını komple güzel bir yıkadım elektrotları temizledim,gerek olmadığı halde pano kısmını açtım soketleri ve saatleri kontrol ettim, Parkurun yerini biraz değiştirdiğim için hortum ve kablo durumlarını elden geçirdim. Kullanmış olduğum A ve B stok tanklarını yıkadım temizledin. Anlıyacağınız genel bir temizlik yaptım. Birkaçgün içinde terasın yeni durumunu paylaşacağım birde sürprizim olacak. herkese kolaygelsin.

turkankaragoz 22-05-2013 10:38

Teşekkür ederim Kudret bey eriyikleri hazırlamıştım hemen değiştireyim.

turkankaragoz 22-05-2013 10:40

Sn Tartes pencerem batıya bakıyor. Saat 2.5 gibi güneş almaya başlıyor. Batana kadar güneş görmeye devam ediyorlar.

kursun 22-05-2013 11:32

Sayın Tezel, sürprizi sabırsızlıkla bekliyoruz.

semihh_53 24-05-2013 09:23

Şu anda 94.13 tl (kdv dahil). Çok pratik. Bizim gibi amatörler için ideal. Daha fazla saksılı olan sistemler de var. Bu arada çilk içekler çıkmaya başladı. Sanırım havaların ısınmasını bekledi. Daha sonra resim göndereceğim.

semihh_53 24-05-2013 09:24

Pencere çok az sabah güneşi alıyor. Led lamba kullansam mı?

Kudret Tezel 25-06-2013 14:41

Merhaba sevgili arkadaşlarım,2013 sezonuna büyük bir heyecanla başladım. Bu sene daha verimli çalışmalar yaparım düşüncesi ile parkurlarda değişiklikler yaptım . Aslında değişiklikler çok büyük değil ancak bitkilerle daha yakından ilgilene bileceğimi düşünerek parkurlardan daha fazla güneş alan ve domates ektiğim 6 teknelik parkuru 80 cm, biber ve birkaç değişik bitki ektiğim 8 teknelik parkuruda yaklaşık 1,5 metre kadar öne çektim. Gayem daha önceki çalışmalarda uzakta kalan domateslerle daha yakından ilgilenmek ve ayni fikirle biberler içinde aynı şeyi düşünmenin yanında o 1,5 metrelik alanıda çilek marul ve fide yetiştirmekte kullanmaktı. İşte bu düşünce ve heyecanla işe başladım ki maalesef çıkan engeller heyecanımı kırdı. Önce 15 mayısta fideleri diktikten 10 gün kadar sonra aile büyüğümüzü kaybettik heyecanımın bir kısmı söndü. Hemen akabinde 33 yıllık çok sevdiğim bir arkadaşımın ağırlaşması ve sizlerle paylaşımımdan bir hafta sonrası maalesef kaybetmemiz bütün heyacanımı aldı götürdü. Lütfen buraya kadar anlattıklarım
sizleri üzmesin hayat devam ediyor. İşte yeni yeni hayatın akışına ayak uydurmaya çalışırken yaptığım değişikliklerin ne derece olumlu ve olumsuz olduğunu sizlerlerle paylaşmak istedim. Bir heyecanla düşündüğüm ancak evdeki hesabın çarşıya uymadığını gördüm. Ve işte bu gözlemlerimi yaşanmış bir bilgi olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Daha önce bitkilerimiz duvar dibinde ve amatör açgözlü olur deyimi ile sık ekilmiş vaziyetteydi. 80*40 cm lik teknelere 8 kök domatesten başladık ve yavaş yavaş profösyöneleştikce güya 2 köke kadar düştük. Ama ne oldu biliyormusunuz. duvara yaslanmış vaziyetteyken nispeten rüzğardan korunan domatesler parkur öne çekilince çok daha fazla rüzğar aldı. Daha önce hem çok sık hemde budanmayan domatesler birbirlerine omuz verip rüzğara karşı koyarlarken şimdi savunmasız kaldılar ve rüzğarın etkisi ile köklerinin devamlı oynaması, bakın çok önemli küçükken değil büyüyünce dahada fazla etkilediği dahada çok rüzğar yüküne maruz kalıp dahada çok sallanınca sağlıkları bozuldu kurumaya başladılar. Askı iplerini biraz gerdim ancak çözümdeğil mutlaka rijit , rüzğarda oynamayan bir sırık şeklinde olması gerektiğine karar verdim.
Ayni mantık ve netice biber parkuru içinde geçerli.Oradada rüzğar biberleri etkiledi.
İşte bunca olumsuzlıklar üstüste gelinve maalesef sizlere sürpriz diye bahsettiğim domates ağacı çalışmasınada başlayamadım.
Sevgili sarıcan arkadaşımın ısrarına dayanamayıp bir tekne hazırladım akar su kültüründe domares yetiştirip bazı deneyler yapmak istedim ama olmadı.
Bekçilere gelince ikiside iş başında onlar hayatlarından bende onlardan memnunum.

Kudret Tezel 25-06-2013 14:49

5 Eklenti(ler)
Şimdi anlattıklarımı resimlerle paylaşayım.

Kudret Tezel 25-06-2013 16:04

5 Eklenti(ler)
resimler

Kudret Tezel 25-06-2013 16:11

5 Eklenti(ler)
Birkaç resim daha .Gecen senenin limonları ile bu seneninkiler ayni dalda.Yukarıda gördüğünüz kavunların çapları yaklaşık 10 cm ve 516 gr lik jumbo limon.

turkankaragoz 25-06-2013 18:23

Ellerinize sağlık Kudret bey bol meyve sebzeli günleriniz olsun.

vetman996 25-06-2013 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1173714)
Merhaba sevgili arkadaşlarım,2013 sezonuna büyük bir heyecanla başladım..... Önce 15 mayısta fideleri diktikten 10 gün kadar sonra aile büyüğümüzü kaybettik heyecanımın bir kısmı söndü. Hemen akabinde 33 yıllık çok sevdiğim bir arkadaşımın ağırlaşması ve sizlerle paylaşımımdan bir hafta sonrası maalesef kaybetmemiz bütün heyacanımı aldı götürdü.....

Sayın Hocam Merhaba.

Başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin. Her nefis ölümü tadacaktır. Hazırlıklı olabilene ne mutlu.

Hocam yeni çalışmalarınızı ilgiyle takip edeceğiz. Selamlar... Saygılar...

lpamd 26-06-2013 08:22

drenaj

sevgili kudret hocam parkurdaki drenaj malzemesi ile ilgili bilgi verebilirseniz çok sevinirim... saygılarımla.
'önceki mesajlarda sanki görmüştüm ama şimdi baktım bulamadım :(('

hoho 05-07-2013 18:51

5 Eklenti(ler)
değerli arkadaşlar
kısa bir süre önce burayı buldum, akabinde kudret hocamızla tanışma fırsatını yakaladım.
yönlendirmeleriyle (önce inanmadım!!) evin balkonuna iki tane 50-60 santimlik plastik saksı ve 10 litre torf aldım.. iki tanede salkım domates fidesi. verdiği gübrelerle bir karışım hazırlayıp, otomatik sulama sistemi yaptım.. sulama sistemi bir 19 litrelik su damacanası birtane 12v su fıskiye motoru bir tanede otomatik saat... günde 4er saat arayla toplam 6 kere ve toplam 10 dk suluyarak domatesler 2 ayda büyüdü- hatta geçen hafta ormana döndü diye budadım- çocuklar bir çok domates salkımını toplamışlar kalanları burada paylaşmak istedim.

kısacası hocam bilginize tecrübenize sağlık, daha önce bir kaç arkadaşın bilgileriyle yol alarak büyük zaman kaybetmişiz.. inşallah bu sistemin gelişmişini seneye sahaya taşıyacağız- seraları hocamın desteği ile yenileyeceğiz
teşekkürler..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025