agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

Kudret Tezel 30-05-2009 11:15

Sağolasın sevgili jibuti, teşekkür ederim. Hayırdır bu aralar sesini duyamıyoruz,özlettin.

Acarextt03 30-05-2009 11:18

Kudret amca 2 haftalık domates fidelerim bana göre hiç gelişmedi...
Tıpkı diktiğim gibi ne ölüyor nede şahlanıyor.. Biraz kök salınımı var. Ama benim ec sabit 2.0 gibi buharlaşmayı sıfırladım... Ama büyümüyor.. Güneş seviyesi günde 6-8 saat.. Ne dersiniz...

Kudret Tezel 30-05-2009 11:45

Bitkide bir gerileme, yani bir bozulma birsağlık katbı görüyormusun.?

fatihes 30-05-2009 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 433795)
Kudret amca 2 haftalık domates fidelerim bana göre hiç gelişmedi...
Tıpkı diktiğim gibi ne ölüyor nede şahlanıyor.. Biraz kök salınımı var. Ama benim ec sabit 2.0 gibi buharlaşmayı sıfırladım... Ama büyümüyor.. Güneş seviyesi günde 6-8 saat.. Ne dersiniz...

Bende bu mesaja ekleme yapayım :p benimde 4 kök domatesim 5 kök biberim var 10 gün önce ektim. Domatesler fena deil çiçek açmaya başladılar. Ama 1 saksıda (büyük boy uzun saksı) 3 kök çarli biberim var neredeyse fideyken ektiğim gibi duruyorlar desem yeridir. Yeşil yeşil :) EC=2,2 , torf-kum karışımı kullanıyorum. toplam 8 köke günlük 6-7 litre besin veriyorum. Daha önceden manuel sulama yapıyordum sonra kendi düzeneyimi kurdum 2 gündür damla sulama yapıyorum yine ortalama 6-7 litre veriyorum.saat 21 den sonra sulamayı kesiyorum sabah 10 da başlatıyorum bakalım bir değişiklik olacakmı.Acaba fazlamı su veriyorum. Güneşlenmede iyi günde ortalama 3 saat güneş alıyor. 2 gün önce tuzlanmayı artırıyormu acaba diye , saksıların altındaki su biriken kabları çıkardım.

fatihes 30-05-2009 11:53

Dier 2 biber ayrı ayrı saksılarda, ama onlarda aynı dier 3 kök gibi yapraklarda pek bozulma görünmüyor sadece sabahları çok solgun baygın sanki kurumuş gibi görünüyorlar sulamaya bırakıyorum akşamları düzeliyorlar ama 10 gündür bu böyle. Bigün hiç düzelmeyeceklermiş gibi geliyor.Sanki böyle ölmekle yaşamak arasında gidip geliyorlar

Kudret Tezel 30-05-2009 12:18

Sayın fatihes biberleri çok suluyorsunuz okadar bibere 6-7 litre çok çok fazla . Siz 2-3 gün hiç sulama yapmayın, Birerler baygınlaşıp su istiyoruz dediklerinde hepsinin dibine ayrı ayrı mesela yarımşar su bardağı eriyik verin. ve ertesi gün diplerine bakın kurumuşmu. Anladığım kadarıyla sizin torf+ kum karışımınızda torf fazla kum az çok fazla su tutuyor.
Kurduğunuz düzenek günde kaçdefa sulama yapıyor. her sulama 15 dakikamı. sulama sistemi kapalı sistemmi. resimleseniz çok iyi olur.
Sevgili arkadaşlar sulama yani besin eriyiği verme çok dikkat isteyen bir iş. anladığım kadarıyla herkesin problemi burda. Bu konuyu geniş bir biçimde inceliyelim.

fatihes 30-05-2009 12:29

kudret hocam size katılıyorum ******* sulama fazla , evet saksılarda torf oranı kumdan fazla.Ama 6 litreyi sadece biberlere vermiyorum domateslerde dahil toplam 8 köke dağılıyor. önceden sabah akşam öğlen manuel suluyordum.2 gündür damlama yapıyorum. Sulama üstten bitkinin dibine sürekli damlama şeklinde oluyor ve sabah saat 10 dan akşam 9 a kadar 6 litre damlatıyor. Yarın resimleri koyacağım. O zaman bugünden itibaren sizin dediğiniz şekliyle bir uygulama yapayımmı?

fatihes 30-05-2009 12:31

pardon domateslerle beraber 9 kök var

Kudret Tezel 30-05-2009 18:44

Bitki nekadar küçükse okadar az suya ihtiyacı vardır.Tabiiki bu arada saksının yüzeyinden buharlaşacak miktarıda düşünmek lazım. Aslında fazla sulanmasının zararsız olduğu düşüncesindeyim, ama veceğimiz su agregatın butün gözeneklerini doldurup bitkinin hava almasına mani olmamalı. Saksının drenajının çok iyi olmasına dikkat etmeli, agregatın altına mutlaka iri daneli çakıl gibi bir materyel sermeli ki su hemen direne olsun ve sadece agregatın su tutumu kadar kalsın. Yani egregat içindeki boşluklar hemen açılsın ve bitki nefes alabilsin.
Sevgili arkadaşlarım , bence önemli olan bir husus daha var.Tecrübeler arttıkça düşüncelerde değişiyor ve mantığınız arızayı kendiliğinden buluyor. Başindan beri EC ve PH ın çok önemli olduğunu biliyoruz.Kapalı sistemlerde riziko biraz daha az. Yani pompamız besin eriyiğini basıyor ,drene olan fazla gelen eriyik tank a geri dönüyor. Tank tan aldığımız örneğin EC ve PH ını ölçerek ayarlıya biliyoruz.Ancak EC ve ph ın saksının her noktasında ayni olduğunu söyliyebilirmisiniz.? hayır. Saksıyı şöyle ortasından yere paralel bir kessek, bu kesitteki ölçümleri alsak damlamanın olduğu yerdeki tuzluluğun az,diş halkalara çıktıkça çoğaldığını görürüz düşüncesindeyim. Bu şu demektir . Bitkinin kökü suyun aktığı yöne doğru gelişiyor ,ama yanlara doğru gelişemiyor zira oralar daha tuzlu ,yani saksımızı küçültmüş bitkimizi küçük bir saksıya hapsetmiş oluyoruz. Çaresi sık sık agregatı her tarafından bol ve temiz su ile yıkamak. Hatta daha etkilisi drenaj deliğini kapatarak saksıya temiz su doldurmak 5-10 dakika bekliyerek biriken tuzu eritmek ve deliği açarak tuzlu suyu dışarı atmak, ve bunu birkaç kez tekrarlamak.Durgun su kültüründe köklerin hertarafa dağılarak büyümesi, katı ortam kültüründe köklerin saksının uç noktalarına kadar yürümemesinin sebebi budur diye düşünüyorum.Gözlemlerim bu fikri doğruluyor. Gözlemlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

fatihes 31-05-2009 18:12

5 Eklenti(ler)
Dünden itibaren suyu kestim.
ekte dün ve bugün çektiğim resimler var
bugün sabah saksıların topraklarını iyice havalandırdım toprak adeta su gibi. Hatta tek saksıda olan biber saksısının altından resmen çamur çıkardım.Sonra saksılara birazda kum ilave ettim köklere hasar vermeden karıştırdım bir nevi çapalama oldu.Sonra resimledim. Ekte (Azbesinli) diye geçen biber fidesine günde sadece yarım su bardağı su verilmiştir.Toplam 10 günlük bakım sonucu aşağıdadır.

fatihes 31-05-2009 18:13

5 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı...

fatihes 31-05-2009 18:15

5 Eklenti(ler)
Dier resimler...

fatihes 31-05-2009 18:19

3 Eklenti(ler)
Bunlarda son resimler... Toprağın dünkü, karıştırmadan önceki durumu.

Kudret Tezel 31-05-2009 20:55

Sayın fatihes, bitkilerin bu günkü durumları resimlerle sabit . Şimdi mesela bir hafta sonra durumu yeniden gözden geçirelim .ardaki farkı görelim. Birde tavsiyem ,damlama hortumlarını bitkinin köküne okadar yaklaştırmanın iyi olmadığı, gövdeden mesela 10 cm uzaktan sulamanın daha faydalı olacağı kanısındayım.

fatihes 31-05-2009 22:42

Evet Kudret hocam bu şekilde 1 hafta deneyim. Sulamayıda dediğiniz gibi yapayım.

Acarextt03 01-06-2009 14:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 433806)
Bitkide bir gerileme, yani bir bozulma birsağlık katbı görüyormusun.?

evet kudret amca genelinde tepe noktalarında 3-5 cm lik büyüme noktasında bir renk açılması var. fakat aynı zamanda meyve ampulleri de görünüyor...

sans43 01-06-2009 16:10

2 Eklenti(ler)
Topraksız kültürde son durum

Kudret Tezel 01-06-2009 17:14

Maşallah ellerinize sağlık sayın şans43. Salatalıklar, biberler almış başını gidiyor. Çiçekleriniz harika. Güzel bir yaz geçirmek dileğiyle,sağlıklı kalın hoşçakalın.Selamlar saygılar.

sans43 02-06-2009 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 435041)
Maşallah ellerinize sağlık sayın şans43. Salatalıklar, biberler almış başını gidiyor. Çiçekleriniz harika. Güzel bir yaz geçirmek dileğiyle,sağlıklı kalın hoşçakalın.Selamlar saygılar.

Sayın Kudret TEZEL,

Rehberimiz sizsiniz, güzel temennileriniz için teşekkür ederim.
Cümlemizin, bol hasatlı ve sağlıklı günler geçirmesini dilerim.

Hoşçakalın...

Kudret Tezel 02-06-2009 14:47

Teveccühünüz sayın şans43, başarı sizin . Sağolun varolun.

cmerih 03-06-2009 12:34

Merhaba arkadaslar,
Topraksiz tarima yeni basladim.. Internette buldugum formullerin ortalamsiyla ise basladim. Biber ve domates buyutuyorum. yalniz son gunlerde bitkilerin tepe yapraklari sararmaya basladi? Sebep kimyasal maddelerdenmidir? yoksa direk guneste biraktigimdan midir? Ayrica biberler domateslere gore daha canli.. ne yapabilirim? Bilgisi olan varsa Tesekkurler

Acarextt03 03-06-2009 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cmerih (Mesaj 436507)
Merhaba arkadaslar,
Topraksiz tarima yeni basladim.. Internette buldugum formullerin ortalamsiyla ise basladim. Biber ve domates buyutuyorum. yalniz son gunlerde bitkilerin tepe yapraklari sararmaya basladi? Sebep kimyasal maddelerdenmidir? yoksa direk guneste biraktigimdan midir? Ayrica biberler domateslere gore daha canli.. ne yapabilirim? Bilgisi olan varsa Tesekkurler

SÜPER BİR BAŞLANGIÇ....:(

ÖNCELİKLE TÜRKÇE : İMLA HATALARI...
internetteki formül ortalaması cümlesi Kudret amcamıza karşı ayıp oluyor...
Eğer Toprak Kardeşliğine katılmak gibi bir hata yaparsan bilesin ki buradan çıkış yok...

cmerih 03-06-2009 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 436660)
SÜPER BİR BAŞLANGIÇ....:(

ÖNCELİKLE TÜRKÇE : İMLA HATALARI...
internetteki formül ortalaması cümlesi Kudret amcamıza karşı ayıp oluyor...
Eğer Toprak Kardeşliğine katılmak gibi bir hata yaparsan bilesin ki buradan çıkış yok...

sevgili Acarextt03 kardesim, izmirin köyünden ancak bu kadar düzgün imla kurali kullanabiliyorum :)

bu arada turkce alfabede X harfi mevcutmu?

Forumda cok yeniyim, icerigi tam yakalayamadim. inaniyorumki burda cok degerli arkadaslarimiz var.

Ben internet genelinde formulleri inceledim, KNO3 hususunda cok degisik degerler var.. kalsiyum nitrattada degisik tavsiyeler var..

forumda biber ve domates icin net bir formul var mi?
Benim biberlerim iyi yetisiyordu, alt degilde üst yapraklarindan renk acilmasi basladi. cok acik yesil tona dogru. bu hususta bilgisi olanlar varsa simdiden cok tesekkür ederim.

tolgayarici 03-06-2009 23:55

Topraksız Üretim Biz'den Uzak Durmalı.

Arkadaşlar toprak kısıtlaması olan, bizim sahip olduğumuz coğrafya'nın bir şehri kadar bir alanda hem şehirleşmeye, hemde üretmeye çalışan ülkeler için gerekli olabilir bence. Ekime müsait bunca alanımız varken toprağımızı değerlendirmek ve kullanmak, işlemek, onun kıymeti bilmek, geleceğimize işlenmiş ve iş görür halde miras bırakmak bizlere düşen görev. Tabii işlemek betonlaştırmak ve konutsallaştırmak anlamında düşünülmesin. Belki hobisel anlamda düşünülebilinir ama ben benim ülkemin tabii zengiliği toprağımızın bilinçli bir şekilde ekilerek biçilerek işlenerek değerini kazanmasını ve haketmediği uygulamlardan artık kurtulmasından yana olup bu topraksız tarım'ında ANADOLU üreticisine yakışmadığını düşünmekteyim.Düşünseniz ya elimizin altında toprağımız dururken , işlemeyeceğiz ve yurt dışından bu tarımı yapmak için durmadan ürün gıdası,malzeme ve donanım alacağız. Oldukça düşündürücü

Kudret Tezel 04-06-2009 08:49

Yorumunuz biraz duygusal olmuş sayın tolgayariçi, topraksız tarımı tanımamak, topraksız tarımın tercih nedenlerini bilmemekten kaynalanıyor olmalı. Kimse vatan toprağını gözden çıkarmış değil. Gayemiz toprağımızın, ekim dikim bakım ve besleme koşullarının teknolajiye ayak uydurarak daha verimli daha kaliteli üretim yaparak dünyanın tarım merkezi haline dönüştürülmesini sağlamak.

Acarextt03 04-06-2009 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cmerih (Mesaj 436725)
sevgili acarextt03 kardesim, izmirin köyünden ancak bu kadar düzgün imla kurali kullanabiliyorum :)

bu arada turkce alfabede x harfi mevcutmu?

Forumda cok yeniyim, icerigi tam yakalayamadim. Inaniyorumki burda cok degerli arkadaslarimiz var.

Ben internet genelinde formulleri inceledim, kno3 hususunda cok degisik degerler var.. Kalsiyum nitrattada degisik tavsiyeler var..

Forumda biber ve domates icin net bir formul var mi?
Benim biberlerim iyi yetisiyordu, alt degilde üst yapraklarindan renk acilmasi basladi. Cok acik yesil tona dogru. Bu hususta bilgisi olanlar varsa simdiden cok tesekkür ederim.

Canım benim Türkçede tabii ki X harfi yok... Zaten burada (acarextt03) rastgele yazılmış bir olay yok... Benim ailem içinde her harfin bir anlamı var.... Neyse İzmir'lilerle atışmak istemem... Benim yanlış anladığım kısım " internetten bulduğum formülleri karıştırdım ortalama bir formül yarattım." kısmı idi. Inşallah yakın zamanda senide toprak kardeşliğinde sık sık görürüz...

malbman 04-06-2009 09:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 437245)
Neyse İzmir'lilerle atışmak istemem...

Keşke böyle bir genelleme yapmasaydın.

Acarextt03 04-06-2009 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 437257)
keşke böyle bir genelleme yapmasaydın.

ne yapayım kardeşim adam biraz alındı. Izmirin köyünden miş...
Ben izmirlileri severim. Ama köylerimizin insanlarını daha çok severim...
Bilmemezlik işte... Kusur ettiysek affola...

akya 04-06-2009 12:20

Balkonumdan resimler

5 Eklenti(ler)
Merhaba, Nisan ilk haftasında balkonuma diktiğim salkım ve cherry domateslerim ile biberlerim olmaya başladı. Envor'un besin eriyikleri ve Kudret Tezel'in EC ölçeri oldukça işime yaradı. Her sabah düzenli olarak bu besinli eriyikle sulamaya özen gösterdim. Kışın kapalı ve güneş almayan ortamlardaki başarısız denemelerimden sonra balkonumdan hasata başlayacak olmamdan dolayı oldukça keyifliyim...:p

akya 04-06-2009 12:23

5 Eklenti(ler)
diğer resimler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025