agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

malbman 10-02-2009 16:42

Hocam bir de şu sıcak yastık işini detaylandırabilirsen gerçekten çok işe yarayacak. Teşekkürler şimdiden.

Kudret Tezel 10-02-2009 16:47

Sevgili malbman teşekkür ederim, de inan okadar ahım şahım birşey değil. Bütün aşamalarınıda anlatmaktan sizi sıkmassam zevk duyarım.

denizakvaryumu 10-02-2009 18:10

Kudret Bey,
yeni sezon hayırlı olsun, püskürtmeli sistemi sabırsızlıkla bekliyorum.

malbman 10-02-2009 18:12

Hocam sıkmak ne demek. Zaten bu sene bütün dersleri kaytardık. Bari burada bir şeyler öğrenelim. Yoksa karneler berbat gelecek:p:p

Kudret Tezel 10-02-2009 18:20

Sayın denizakvaryumu, bu sezon kendi yetiştirdiğimiz fidelerimizi büyütmek niyetindeyiz..Bildiğimiz sistemlerin yani denediklerimizin yanında püskürtme sisteminide hayata geçireceğiz.İnşallah böylece sezonu açtık baharda geldi sayılır.Bundan sonra çalışmalarımızın daha hızlı olması dileğiyle.

sabri zeki 10-02-2009 18:54

iyi akşamlar sevgili kudret hocam, sera pratik ve mükemmel görünüyor ,püskürtme sistemlerinide bitirince daha iyi fikir ediniriz. birde ne cins domateslen başlayalım ,mesela bandita olurmu .tohumuda ortak paylaşımla sahip olabiliriz diye düşünüyorum , aynı zamanda ekime başlarız .kim nasıl yaptıgını paylaşır zaten paylaşım var hani yarışma gibi kim daha iyisini nasıl yapıyorsa oda birinci olur.

Kudret Tezel 10-02-2009 19:46

Sayın sabri zeki. henüz sera bitmiş değil ama inşallah bitecek fakat hangi tohum denince önemli bir konu . Şöyle olabilir belki, mesela dediğiniz gibi bandita tohumdan veya herkesin müştereken kolayca bulabileceği bir tohumdan herkes eker .Bunun yanındada elinde olan tohumları ekip deneye bilir. Ama ortak hareket edeceğimiz bir cins belirlenip gözlemleri paylaşırsak iyi olur.ve en iyi yetiştireni birinci ilan ederiz. Ayrıca çeşitli tohumlarıda denemek faydalı olur. Fakat benim ençok düşündüğüm herkesin standar bir sistemi nasıl kuracağı.
Bu seranın yapımını adım adım anlatacağız anlatmasınada malzeme temini ve işçilği konusunda bazı zorluklar çıkabilir. Onun için İlk iş olarak yarın çarşıdan herkesin bulabileceği malzemeleri temin etmek için çalışacağım.

denizakvaryumu 10-02-2009 19:57

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11456

Bu domatesler topraksız tarım için uygun mudur?

malbman 10-02-2009 20:09

Sevgili denizakvaryumu, ben geçen yıl 11 saksılı sistemde Tuba'nın emaneti olan üç tane pembe domates fidesini öldürmüştüm. Ama bu başarısızlığımın nedeni tamamen acemilik ve yaz ortasında bir gece aniden patlayan fırtına idi. Yoksa o zamana kadar son derece iyi gidiyorlardı.

Pembelerin de topraksız tarımda olmaması için bir neden göremiyorum. Hatta sırf pembeler için ayrıca bir 11'li sistem bile yapmayı düşünüyorum.

Kudret Tezel 10-02-2009 20:24

Sevgili arkadaşlarım kanayan bir yarama parmak bastınız vede ne iyi ettiniz bu konuyu açtınız sevgili deniz akvaryumu.
Bundan 4 yıl önce yani topraksız tarımla uğraşmaya başladığının 2. senesi olacak arkadaşlarımla konuşurken biri çok güzel bir cinsten bahsetti ve bir yere telefon etti cinsi pembe domates miş dedi. O gündür bu gündür aklımda ama nasip olmadı .Sayenizde belki benimde elime geçer .beraberce yetiştiririz.

malbman 10-02-2009 20:29

Hocam bende 30 tane tohum var. Yarısını size gönderebilirim. Diğer yarısını da ben kullanırım.

Kudret Tezel 10-02-2009 20:34

Çok teşekkür ederim sevgili malbman. Serada ilk deniyeceğim tohum olacak.İnan çok makbule geçecek.

denizakvaryumu 10-02-2009 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 358543)
Hocam bende 30 tane tohum var. Yarısını size gönderebilirim. Diğer yarısını da ben kullanırım.

Sn.malbman
sizdeki tohumlar da sanırım linkini verdiğim Sn.Tekin'in tohumları.

malbman 10-02-2009 20:57

Doğrudur sayın denizakvaryumu. Tohumları Sn.Tekin'den almıştım.

denizakvaryumu 10-02-2009 21:12

Ben de 26 adet fide ile Sn.Tekin'in pembe domates sırasındayım.

onermeshur 10-02-2009 22:11

Sn. Kudret Hocam ellerinize sağlık mini seranız çok güzel olmuş. Uzun zamandır iştirak edemiyordum. Ama bu geçen zaman içerisinde de ara ara forumu takip etmeye çalıştım. Sezonu açmışsınız anlaşılan.

onermeshur 10-02-2009 22:15

Bu arada boş durmadım tabii ki, yaklaşık 1-1,5 ay önce fide torbalarına yerleştirdiğim çilek fidelerim vardı. Minikleri marullara ait besin eriği ile ara sıra besliyorken havaların iyi gitmesini fırsat bilip birden çiçek açmaya başladılar.
Şu sıralar onları daimi kalabilecekleri bir mekan hazırlamakla uğraşıyorum. Resimlerini yakında eklemeye çalışcağım. Herkese çalışmalarında başarılar.

Kudret Tezel 11-02-2009 17:55

merhaba sevgili arkadaşlarım,mini sera için bugün çarşı pazarda herkesin aynısını veya çok benzerini bulabileceği bir kap aldım, aksesuarlarını yapabilmek için malzeme temin etmek peşindeyim. İstiyorum ki herkesin rahatlıkla bulabileceği malzemeler olsun. Resmini çekip göstereyim istedim ama aksesuarlar için alınan malzemelerle beraber olursa daha iyi olur diyorum. Sayın malbman ın dediği gibi işlenmedenki halleriyle resimliyeceğim.
Dün resimlerini gördüğünüz mini serayı sadece tohumdan fide yetiştirmek için düşünüp yapmıştım ve Daha önceki forum mesajlarında da bu sene püskürtme sistemini deniyeceğimizi söylemiştim.Durum böyle olunca sizlere iki iki iş çıkartmamak için hem fide yetiştirmek hemde püskürtme sistemi ile bitki büyütme işini beraber yapabileceğimiz bir sistem kurmaya karar verdim. Ancak unutulmamalıdır ki püskürtme sistemi diğer sistemler kadar basit ve kolay değildir Rizikoları diğer sistemlere göre daha fazladır. Fakat artılarını ve eksilerini bizzat yaşıyarak görmemiz ve çözümler üretebilmemiz açısından önemlidir.

Kudret Tezel 12-02-2009 22:29

Sevgili arkadaşlar çok özür dilerim.bugün çok önemli bir iş yüzünden ilerleme kaydedemedim .yarın akşam inşallah aldığım malzemeleri ve yapabildiklerimi resimleriyle anlatacağım.ve sizlerinde yapım sürecini düşünerek tohum ekimini bir hafta erteliyelim diyorum, nedersiniz.

malbman 13-02-2009 15:40

Hocam tohumlar elinize geçti mi? Haber ederseniz sevinirim. Gelmediyse kargo şirketinin hatırını soracağım, o yüzden...

eczadolabi 13-02-2009 18:24

Kudret Hocam,
Yine muhteşemsiniz.
Bende bu yataklardan istiyorum.
Hemen imalata başlamalı, ama nasıl?
Denemelere başlayayım artık, çok uyumuşum....

malbman 13-02-2009 18:40

Amanin. Kimler de buradaymış da, buralara gelirmiş de, yok olduğu zamanları nasıl açıklayacakmış da vs. vs.

Şaka bir yana, hiç şaka yapmıyoruz dostum. İnsan hiç değilse foruma girip "buradayım, merak etmeyin" türünden bir şeyler yazar ya. Valla kızgınım:mad:

Ama burada olduğunu görmek birazcık da olsa kızgınlığımı aldı. Yapma böyle be arkadaş.

Sevgiler Ugh.
(O biliyor kim olduğunu, başkaları alınmasın.)

Kudret Tezel 13-02-2009 20:20

Merhaba sevgili arkadaşlarım. Bugun 2 güzel olay oldu : birincisi sayın malbmanın göndermiş olduğu tohumları aldım. O istemiş bir göz Allah vermiş iki göz. pembe domates derken redrobin,fesleğen,bürüksel lahanası ve çan biber. İşte mini seramıza ekeceğim ilk tohumlar. Sevgili malbmanada buradan teşekkürlerimi sunarım.
İkinci olay bir üstte. sevgili eczadolabı arkadaşımız tatilden dönmüş. artık aramızda.
İnsan eski dostların sesini duyunca bir hoş oluyor.Negüzel.
Sayın arkadaşlarım, bugün miniseramızın yapımı ile uğraştım. önce nasıl bir şey düşündüğümü açıklıyayım sonrada henüz tam bitmesede bititği kadarını görüp sizlerde mini seranızı yapmaya başlatınız.
Önce malzeme listesinden bahsrdelim. bulabiliyorsak mesele yok ,ama bulamıyorsak malzeme temininde sıkıntı varsa onun yerine diğer alternatiflerden bahsedilm.
1 : kasa . heryerde bulunur düşüncesiyle 40cm*60 cm*35 cm ölçülerinde plastik bir çamaşır sepeti . ben içinin görülmesini istediğim için bunu sectim. buna benzer bir kasa.
2:Tohumları ekeceğimiz bardakları sıralıya bileceğimiz bir tabla. Ben PVC plakadan yaptım
bu malzeme heryerde bulunmaya bilir .Enkolay malzeme strafor, kesimi delimi çok kolay.
3.Henüz alamadım vakit olmadı 50 cm boyunda ( U ) biçiminde 200 Watt bir ısıtıcı .Olmassa 2 adet 100 waat lamba.
4 : Bilgisayar soğutucu vantilatörü. bu artık heryerde var. 220 volt olması iyiydir olmassa bir tansfomatör gerekecektir.
5: bir adet oda termostatı, yoksa 0-90 derecelik gazlı bir termostat .
6 ; bir adet termometre
7: küçük boy plastik bardak
8 : en incesinden, fayas döşemede kullanılan derz ( + ) sı
9: 3 mm çapında 1 metre boyunda galveniz tel ( paslanmaz kullanıldı.)

Buraya kadar olan malzemeler normal olarak bir mini sera için malzemeler tabii lüks bir sera . Ama bundan sonrakiler biraz daha lüks.

Kudret Tezel 13-02-2009 20:25

5 Eklenti(ler)
Henüz bitmesede durumun ne olacağı belli oluyor sanırım.

Kudret Tezel 13-02-2009 20:43

2, ve 3, resimlere bakınca seranın nasıl çalışacağı anlaşılıyor.
Birinci etapta tohum yastıklarımız ( bardaklarımız ) alttan kontrollü bir biçimde ısıtılan ve üst bölümünde nem ve havalandırılması yapılan bir çimlendirme kabı.
ikinci resim ise çimlenmiş tohumların püskürtme yöntemi ile büyütülürken üstlerine bir naylon sera örtüsü örtme amaçlı, sera örtüsü gerekmiyorsa bir ağ atılarak yeni fidecikleri kuşlardan korunması için tel karkas. Bu portatif tel karkas fideler büyüyüp kendilerini kurtarınca kaldırılır, ve ürettiğimiz fidelerimiz püskürtme yöntemi ile büyümeye devam ederler.

Kudret Tezel 13-02-2009 21:45

Teşekkür ederim sayın eczadolabı, elektrik kablo kanallarından yapmaya çalıştım aslında çok ahım şahım değil ama beğendiğiniz için yinede sağolun güç veriyorsunuz,moral oluyor sağolun.

nariçi 13-02-2009 22:21

Merhaba arkadaşlar, İstanbul'da havalar ısınmış olmalı, Güzel mini seralar yapılıyor, yinede her söyleneni ülkenin her yerinde bulmak zor. Benim aklıma eski buzdolabı kasası veya küvet geliyor. ama diğer malzemelerin montajları önemli. Sizleri gözlüyorum, kolay gelsin.

denizakvaryumu 13-02-2009 23:35

Burada sanırım püskürtme sistemi işin kalbi.

Kudret Tezel 14-02-2009 06:54

Evet sayın denizakvaryumu ,işin kalbi püskürtme sistemi. Amcak püskürtme sistemi geçengün de söylediğim gibi amatör bazda zor bir iş. Zorluğu şu , püskürtme memelerinin tıkanması.bunun için sizlere sunmak istediğim birkaç yol var. Mesela birtanesi basınçlı bir motor ve 2 adet sprey başlığından yaptığım püskürtme sistemi. 2, yol ilaçlama pompasından yapıla bilecek püskürtme. 3, yol arabalarda kullanılan camlara su fışkırtan sistem . Çok ucuz maliyeti çok çok 25-30 lira. Bunların hepsinde meme tıkanma problemi yaşana bilir. güvenli hiç bir şekilde tıkanmayacak projelerde hazırladım ama henüz malzemerini tedarik edemediğim için bir iki gün sonraya bırakıyorum.
İçiniz rahat olsun sevgili denizakvaryumu. bu sezon püskürtme sistemini mutlaka hemde en sağlıklı bir biçimde, gözünüzü arkada bırakmayacak bir sistemle deniyeceğiz.

Kudret Tezel 14-02-2009 08:50

Tohumdan fide elde edebilmek ve bu fideleri ya ayni serada ,yukarıda anlattığımız gibi
**** başka bir büyütme ortamında büyütebilmek için yapacağımız çalişmaları 2 ye ayırmak lazım. Birincisi kap,örtü,tohum yatağı vs gibi herkesin yapabileceği, ölçüsü şekili farklı olsada çok önemli olmayan bazı ayrıntılara birazıcık dikkat edilerek yapılabilecek şeyler. 2. bölüm ise önem taşıyan çok fazla seçeneği olmayan teknik malzeme ve teknik bilgi istiyen bölüm.
Isıtma ,havalandırma soğutma , sulama ,besleme gibi. Bu işleri yapabilmek normal küçük bir serada nekadar teferruat ve zorluk arzederse küçüçük mini bir serada çok daha fazla tefarruat ve zorluk arz eder. İşte bu zorlukları askariye indire bilmek için teknik detayların anlatılmasında fayda var. Mesele hepimizin yapabilmesi ve bu zevki paylaşabilmek.
Fide tetiştirmeyi aslında herkes biliyor.bunları yapmak şart değil ama konu teknik bir mevzu ile uğraşmak,deney yapma zevkine varabilmek,işin ruhunu kavraya bilmek, profosyönelce düşünüp amatörce yapabildiğimizi yapabilmek,zorluklara cözüm getirebilmek ,yapıcı üretici bir ruh kazanmaktır.
Bu konuda sizlere yardımcı olabilirsem, birşeyler yapıp ortaya çıkarabilirsek.beraber ce paylaşabileceğimiz başarı ve mutluluğu yakalıya bilirsek nemutlu. Bilgi paylaşıldıkça büyür.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025