![]() |
Sayın kudret Bey, benim torf ve kum karışımındaki domatesin yapraklarının renkleri açılmaya başladı birde yapraklar solgun duruyor.Durgun su kültüründekiler daha iyi durumda. Bende sulama yetersizdir diye saat başı 15 dakikadan yarım saate çıkardım. Acaba bunun sulama ile bir ilgisi varmıdır.Besini haftada bir değiştiriyorum.
|
Sayın elektronik,
Eğer bitkimizde istenmeyen bir durum, bir anormalik varsa tabiiki sebep arıyacağız. bitki sağlığını yitiriyor büyümüyorsa besin eksikliği ilk akla gelen olur tabiiki. Burada önemli olan bitkiye nekadar besin taşıya biliyoruz ve belli bir zaman diliminde ne kadar besin verebiliyoruz. Bence şunları bilmekte fayda var: 1 besin tankınızın büyüklüğü yani haçmi ne kadar , kaç litre 2 ompa her çalışmada ne kadar besin eriyiği basıyor, kaç litre, kaç cc. 3 nekadar zaman aralıklarıyla çalışıyor 4 Eriyiği kaç günde bir değiştiriyoruz. 5 kaç günde bir yıkama yapıyoruz. Tabii ki bu söylediklerimiz şu anda yaptığımız amatörce bir yetiştiricilik için . yoksa PH metremiz ,EC metremiz varsa bu soruları anında cevaplıyacağız Haftada bir eriyik değiştiriyoruz ama tankımızın büyüklüğü nekadar. Bakın sizlere bugün yaptığımı anlatayım: 80 cm* 40 cm 6 adet teknenin 5 inde domates ekili 15 kök, birinde patlıcan. Bu sabah resimlerini çekerken yaprakları biraz sararmış kırışmış bozulmuş gördüm. Bakın şöyle yaptım: Besin tankı boşalmıştı besin eriyiği yerine su koydum yaklaşık 25 litre .Yarım saat çalıştırdım tankı boşalttım içindekini döktüm.suyu yeniledim , bir yarım saat daha çalıştırdım. geri dönüş suyunu bir bardağa aldım PH ına baktım 6,6, biraz yüksek . EC sine baktım 4,2 . görüyormusunuz ne kadar ihmal etmişim yıkamakta geçikmişim. ne kadar tuz birikmiş. Şimdi 2 gün duruma göre 3 günde olabilir sadece su vereceğim. Bu bitkiyi besinsiz bırakmak değil biriken tuzu yıkamak bitkiyi rakatlatmak için. Eğer torf + kum olmasaydı kabak gibi iş kolaydı tankı boşalt kökü biraz yıka yeni eriyiği koy. ama katı ortam kültürü olunca yıkamak daha uzun sürüyor. zannetmeyin ki 2 maşrapa su dökünce yıkanıyor.Su kültüründeki kabağın eriyiğini boşaltım ona da uzunca bir süre bakamamıştım güzel yıkadım eriyiğini tazeledim, ve mutlaka 2 gün sonra neticenin iyiye gittiğini göreceğiz. EEEE amaörlük bu , bizim sistemimizi bilgisayar kontrol etmiyor, herşeyi biz kontrol etmek zorundayız.herkese iyi çalışmalar. |
Evet haklısınız Kudret bey biz aslında ilk temin etmemiz gereken şey ec ve PH metre olması gerekirdi. artık bu sezon böyle devam edeceğim. Olumsuzlukları da görmek insana deneyim kazandırır kanısındayım.
Aklıma takılan bir konu da durgun su kültüründe bitki besin sıvısının devamlı içerisinde kalarak besleniyor.Peki katı ortam kültüründe eriği hiç kesmeden devamlı olarak göndersek ne gibi sakıncası olur. |
Sayın elektronik, Katı ortam kültüründede su devamlı verilebilr diyorum ,ama sayın eczadolabının bitkilerinde görülen arazın sebebi olarak çok sulanması dendi, oysa benim mantığıma göre verile bilir ancak suyun oksijen taşımasına dikkat etmek lazım yani havalandırmak lazım diyorum. Birde sayın eczadolabının fikrini alalım gözlemlerini anlatırsa memnun oluruz.
|
Alıntı:
İşte böyle düşünüyoruz ve yanlış yapıyoruz,Çok lafa karışmakda istemiyorum,Ukalalık yapıyormuş gibide algılanmaktan korkuyorum açıkçası (Affınıza sığınaraktan), Ama Topraksız tarım diye de bitkileri su içinde yüzdürmenin hiç bir anlamı yok, Sn eczadolabının sulama sistemini bir hatırlayalım,Düden şelalesi gibi,şarıl şarıl akıyor.15 dakikada bitki köküne ne kadar su veriliyor? Perlit ortamında yetiştiricilik şöyle olur; Bitki başına en az 7 lt perlit konur,sulama hava sıcaklığı ve nem göz önüne alınarak yarım saat veya saat başı,oda içerisinde ise belki 1,5 saatte bir 100 er cc ile başlanıp yine sıcaklığa göre 150 cc-200 cc olarak devam edilir. (bitki başına). Dikkat etmemiz 4. suda damla damla saksımızın altından drenajımız gelmesi,5. , 6. suda ise ince iplik şeklinde drenaj gelmesi gerekir, bundan sonra tekrardan suyumuzu 100cc çekip akşama kadar bu şekilde devam etmeliyiz ve akşam su vermemeliyiz (çok aşırı sıcakta bir defa su verile bilir). Böyle bir sulama sistemini kurabilirmiyiz? Kuramıyorsak o başka.24 saat sulanmasının amacı nedir? |
Sevgili envor. herşeyden önçe karışmak istemiyorum ,ukalalıkyapıyormuş gibi algılanaır felan lafını bırak.siz bu işi profosyönelce yapan ,işi bilen ve bilgilerinide arkadaşlarıyla paylaşan çok sevgili bir arkadaşımıssın. Ancak bu mantık işi değil diyince akan sular duruyor.
Sevgili eczadolabının yaptığı gibi su şelale gibi akarken köklere zarar verebilir ama köklere mekanik olarak bir zararı yoksa bence normaldir.profösyonel bir çalışmada sizin dediğiniz gibi yapmassak zaten sistemi çalıştıramayız . Düşünün her bitkiye şakır şakır su akıtmak çok zordur. Siz seranızda bunu yapamassınız .Çükü o büyüklükte pompa bulamassınız Harcadığınız enerji yüzünden pahakı olur.Hatta bu sistemi kurmanız imkansız olur.Kitap en ekonomik ve en ergonomik yolu yazacaktır. akansu kültüründe siz hatırladığım kadarıyla bir arkadaşımızın saatte ne kadar su basar sorusuna tahminim 6 ton civarındadır diye cevap vermiştiniz. yani borudan saatte 6 ton su akıyor anlamında değilmiydi, olabilir yeterki mekanik olarak kökleri zedelemiyelim. fazla sulamak hatalı olsa idi su kültürünün çalışması imkansız olmazmıydı.Devamlı suyun içinde . Ancak ne var bitkiye her halukarda oksijen taşımak zorundayız. Her sistem bir önceki sistemin olumsuzluklarını kaldırmak için düşünülmüştür Şu anda damla sisteminin en büyük sıkıntısı nekadar az damlatmaya çalışırsanız o kadar arıza fazlalaşır.Az sonra tuz kurur damla kesilir nozul tıkanır. Oysa mesela size bir damlatma nozulu verseler ve deselerki bu nozul 12 saate sadece 1,5 litre damlatıyor, ve tıkanmamasına garanti verseler iyi olmazmı. Bence çok yüksek debi ile sulamanın sıkıntısı eğer su,yüksekten dökülerek veya pompa vasıtası ile cebri olarak havalandırılmıyorsa perlit içindeki hava boşlukları tıkanır bitki hava alamaz . Danla damla veriyorsak su gözeneklerden direne olur akar gider ve perlit içimdeki boşlukları tıkamaz. Eğer cok su veren bir sisteminiz varsa suyun mutlaka havalanması lazım hele hele hava çok sıcaksa suda erimiş oksijen azalacağından daha büyük problemler ortaya çıkacaktır. Benim mantığım ve görüşüm bu yöndedir, ayrıca yaptığım deneylerde bu söylediklerimi teyit eder. Bu sezon domateslerim karambole geldi ama seneye o domateslerden yollamassan bozuşuruz haberin olsun.Gözlerinden öperim sağlıcakla kal. |
Sayın Envor, 4.sulamada drenajdan damla damla şeklinde gelmeye başlayacak demişsiniz. O halde sistemimizi ilk üç sulamada drenajdan akmayacak şekilde mi ayarlamamız gerekir. Biz sulamayı uzun tuttuğumuz için daha ilk sulamada drenajdan akmaya başlıyor.
|
Benim düden şelalesi, yaklaşık 20 cm mesafeden perlite dökülüyor, perlit içerisinden süzülürken kökler ne kadar su tutarlarsa o kadar sulanıyorlar ve oldukça geniş drenaj çatlaklarından alttaki besin tankına yaklaşık 30 cm mesafeden şakır şakır dökülüyorlar.
Kudret Hocam'a da bir konuşmamızda aktarmıştım. Mevcut domateslerden ümidi kesipde yeni bitkilere başlarken şunu farketmiştim. Gece saat 10 de değiştirmiştim bitkileri. Perlit sıcacıktı. Tüm gün güneş alan üstü cam ile kapalı bir terasta, sıcaklığın kimi zaman 40 dereceleri geçtiği bir ortamda yaşıyorlar. Sıcak kök sendromu :) Belki meyve tutmamaları bu sebepten olmuştur. Köklerde oksijensizlik belirtileri yoktu. Kökler oldukça beyazdılar. Yapraklarda kıvrılmalar vardı, renkleri normaldi. Bu zannediyorum yüksek EC den kaynaklanıyor. Bir bitki kökleri tamamen suda dururken gelişip büyüyebiliyorken, fazla sulama nedeni ile benimkilerin meyve tutmamaları çok tuhafıma gitmişti. Ama ****** bu konu sizlerin uzmanlık alanı. Sizler ne derseniz biz buna inanmak zorundayız. (Geçde olsa ikna olabiliyorum :) ) Yüksekden dökülen suyun oksijensiz kalabileceğini de düşünmüyorum ama yine de bir hava taşı koyacağım. Acaba benim sıpaların başka bir problemi mi var? Örneğin, aldığım fideler Hibrit denilen meyvelerden üretildilerde, onların tohumu kısır mı? Acemice bir soru mu oldu bilemiyorum ama anlayışla karşılayacağınıza inanıyorum. Keza daha ne abuk subuk sorular soruyoruz, onları bile cevaplıyorsunuz. :) Seneye Sayın Envor'dan bize güvendiği fidelerden yollamasını rica edeceğim. Belki sonuç değişir. Umarım... |
Sayın eczadolabı, bitkiler istenilen sayıda çiçek açıyorsa tohumun kısır olacağını sanmıyorum. Bu ancak döllenme problemi olabilir. Bence aşırı sıcaktan dolayı döllenme olmamış ve meyve bağlamamış olabilir. Ayrıca aşırı sıcaktan dolayı ortamın Ph sının yükselmeside olumsuz bir faktör diye düşünüyorum.
|
4 Eklenti(ler)
Topraksız tarım uygulamalarına başlayalı bir ay kadar zaman oldu.İşte sonuçlarından örnekler.
|
3 Eklenti(ler)
Bunlarda durgun su kültüründeki domateslerim.
|
5 Eklenti(ler)
Terasımdaki diğer sebzelerden birkaçı.
|
Ellerinize sağlık sevgili elektronik, olay bu .yaptığımız bu ilk denemeden sonra gerek bilgi olarak ,gerek sistem, gerek alet edevat olarak zenginleştikçe çok daha iyilerini, çok daha
gelişmişlerini yapacagınıza inanıyor ve içtenlikle diliyorum.Ellerinize sağlık. |
Sevgili Hocam;Mantıkmı?Teknikmi? Konusunu sonra irdeliyelim,Foruma kısa bir ara vereceğim,Ama dönüşüm muhteşem olur inşallah.:D
Bu konuya açıklık getirmek için sizin mantığınız ve benim tekniğimle iki ayrı yetiştiricilik yapıp bu konuyu forumda naklen irdeleyeceğim.:p Domates fidanı ve franbuaz için;Haklısınız:o Özürdiliyorum...Özrüm kabahatimden büyük oldu ama :D Birazda suç sizin,Herkes fidan diye yazıyor,Siz bir hatırlatsanız yetecekti:o Biliyorsunuz unutkanlık, vs. Benim rahatsızlığım.... Ellerinizden öperim,Sağlıcakla kalın.:) |
Alıntı:
|
Bu arada bitkileriniz çok güzel,sadece biraz EC'ye dikkat!
Elinize sağlık....:) |
Hayırdır sevgili envor. ne arası bu?.İnşallah çabuk dönersin de deneylere devam ederiz.
Teknik, mantık hiç önemli değil önce sağlık. Düşündüklerimizi açık açık söylemessek başarısızlıktan korkar susarsak öğrenemeyiz, öğretemeyiz.İnşallah hayırlısıyla git, gel uzun uzun tartışırız ve eminimki en doğrusunu buluruz. Gözlerimden öperim , sağlıcakla kal. |
Herkes Aynı Fikirdeyse,Orada Kimse Çalışmıyor Demektir...
Biz Burada Çok Çalışıyoruz...:) |
Alıntı:
|
Sayın Malbman,geçen ayın 16 sında fideleri ilk önce durgun su kültürüne koydum.Daha sonra tekini katı ortama aldım.Şu anda hem katı kültüründe hemde durgun su kültüründe domateslerim var her ikisinde de üzerinde domatesler var.Ben burada perlit bulamadım o yüzden torf ve kum karışımına diktim.Her iki sistemi de karşılaştırdığımda katı kültüründeki domateslerin yaprakları güneşte bayıldıkları halde durgun su kültüründeki domadeslerin yaprakları daha dirençli olduğunu gördüm.
Son günlerde yaprak rengi açılmıştı.Ben de Katı ortamındaki besini boşalttım Kudret Beyin söylediği gibi bol su ile yıkadım.Besini yeniden hazırladım. Belki oksijen yetersiz olabilir düşüncesi ile besin tankının içerisine hava taşı koydum.Bakalım domatesleri kızartıp yiyebilecekmiyiz. |
2 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlarım, 12 mayıs 2008 pazertesi günü ektiğim fidelerimden birkaç gün önce tadımlık topladıklarımdan sonra bu gün 20 temmuz pazar günü yani yoplam 10 hafta sonra ilk büyük hasadı yaptık. Domates, patlıcan, salatalık ve biber olmak üzere toplam 11 kg.
|
4 Eklenti(ler)
Şimdi bu resimlerden sonra ben hiç resim eklemeyeyim :) ben de torf-perlit karışımı mekanik sulama ile tohumdan yetiştirdiğim tumbler den ilk büyük hasadı yaptım, bu sabah evdeki herkes afiyetle 2 tabak domates yedi :)
Kudret Beye bir kez daha teşekkürler. Eklenti 43469 Eklenti 43470 Eklenti 43471 Eklenti 43472 |
Maşallah, maşallah sevgili deniz akvaryumu ellerinize sağlık gerçekten çok güzel ,çok güzel. Bu seneki manuel sulamadan sonra seneye otamatik sulamayı deneyecekmisiniz.ne dersiniz.
Birde sevgili deniz akvaryumu şunu merak ediyorum cevaplarsanız memnun olurum. Bu seneki deneylerimizin önemli bir noktası. Kaç kök domates ektiniz bildiğim kadarıyla başka çeşit yoktu ve manuel sulama ile ne kadar eriyik kullandınız . Tadı hakkında birşeyler söyleyin,herkesin damak zevki değişik ,ev halkının fikrinedir. Teşekkürler.başarılarınızın devamını dilerim,saygılar sevgiler. |
Manuel sulama aslında hacı murat araba kullanmak gibi :) otomatik sulama ise mercedes diye tabir edebiliriz ...Ama her sene 15-20 günlük iznim domates-biber zamanına denk geldiğinden bu durumda açıkçası otomatk sulama otomatikman devreden çıkıyor ve kayınbirader manuel sulamaya devam ediyor :) yani bu aşamada otomatik sulama benim için olanaksız.
Sizden 500 lt lik eriyik almışdım, iki saksı 4 kök tumbler ve bir saksı iki kök tumling tom.Yani toplam 3 saksı 6 kök. Şimdi tohumdan itibaren kendim yetişdirdim diye söylemiyorum ama domateslerin "işte bu" dedirten tadı ve kokusu vardı :) tüm domatesler çatır çatur hemen bitti. Seneye 2x500 lt lik bir eriyik ile başlangıç yapacağım :) |
Sayın Denizakvaryumu, ellerinize sağlık hacı muratla böyle güzel hasat elde etmişsiniz. Otomatik sulama sistemi hele sizin gibi 15 -20 gün tatile gidenler için daha iyi olmazmı.
|
Sn.elektronik,
teşekkürler, dediğiniz doğru ancak açıkçası çekincelerim var...Elektrik kesilmeleri,arızalar olası bir takım olumsuzluklar vs.gibi. |
Sayın elektronik.231 no lu mesajınızdan sonra gözlemlediğiniz değişiklikleri rica etsem yazarmısınız.Katı ortam kültüründeki besin eriyiğini yenileyip daha bol sulama ile neler değişti,?..
|
Sayın Kudret Bey,Katı ortam kültürü açık terasta bulunuyor.Domates fidesi çok fazla güneşe maruz kalıyor ve domates yaprakları soluyor.Ancak gölgeleme yaptığım zaman canlanıyor.Bu da gelişmesini yavaşlatıyor. Ben bu fideyi ilk önce durgun su kültürüne koymuştum. Daha sonra katı kültüre aldım. Şu anda durgun su kültüründe de domates fidesi var.Bu ortamdaki fide güneşten daha az etkileniyor.ve daha canlı.
Denemek için aynı ortama ve birde toprağa salatalık dikmiştim.Salatalık fidesi anormal gelişme gösterdi.Toprağa diktiğim daha öylece bekliyor. Yalnız bitkinin anormal gelişmesine rağmen meyvalarını büyütemiyor,sararıyor.Belki domates için hazırladığım eriği kullandığımdandır herhalde.Yaprakları o kadar büyük oldular ki hiç bukadar büyük salatalık yaprağı görmedim. Resimleyebilirsem daha iyi anlaşılır. |
Dikkatimi çeken bir husus ta kaptaki besin eriği çok ısınıyor.Bunun negibi sakıncaları olur?Tecrübelerinizden yararlanmak isterim.
|
Sayın elektronik, bildiğim kadarıyla (sayın envor' dan öğrendiğim kadarıyla) ısınan besin eriyiğinin ec değeri yükselir. EC yükselince de bitkinin besini alması zorlaşır, diye biliyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025