agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

Kudret Tezel 15-06-2008 19:43

Sayın Nadire gülden ,aramıza hoş geldiniz ,Gördüğünüz gibi bizler amatörce birşeyler yapmak çabasındayız,bu konuda deneyimli bir kişi olarak bildiklerinizi, deneyimlerinizi bizlerle paylaşırsanız geçekten çok seviniriz. Verceğiniz bilgiler ve paylaşımlar için şimdiden çok teşekkürler.

egome 16-06-2008 21:22

Sayın Nadire gülden aramıza hoş geldiniz. Bizlerde burda topraksız tarım öğrencileriyiz. Deneyimlerinizi paylaşmanız bizleri sevindirir.

derin 17-06-2008 11:29

nadire gülden hoşgeldiniz

derin 18-06-2008 12:38

9 günlük durgun su kültürü denememde bir kaç enteresan olay yaşadım öncelikle aynı ortama 4 adet biber,4 adet domates,4 adet çilek fidesi diktim plastik su bardaklarının altlarını delip strafordan geçirip suyun içine yerleştirdim ışık yalnızca bu bardakların ağzı kadar bir kısımdan içeri girdi aslında kapatabilrdim ama özellikle açık bıraktım yosunlanma nasıl oluyor göreyim diye 6. gün biberlerimin hepsi öldü sırayla inceledim hepsinin kökünde yosunlanma oldu o kadar çabuk yosun bağladı ki inanılmaz oldu çilekle domatese baktım hiçbirşey yoktu başka birşey daha oldu biberlerin kökünden fazla içeri giren kısmı çürüdü domateste ise kökünden fazla suyun içine giren kısmından yeni kökler çıkmaya başladı çilekte bir değişiklik gözlemlemedim şimdi 2. düzeneğimde ise herşey tam manasıyla kitaba uygun yapıldı kökler tam su hizasında hiçbir yerden ışık girmeyecek şekilde ve havada askıya aldım şimdi onları gözlüyorum bakalım zaman ne gösterecek.

malbman 18-06-2008 12:57

Sayın derin.Suya mı koydunuz yoksa besin eriyiğine mi?Bir de keşke ara ara fotoğraflayıp buraya ekleseydiniz.

derin 19-06-2008 12:01

sn malbman besin eriyiğine koydum kudret tezelin vermiş olduğu listeye uygun hazırladım fotoğraflamayı şimdilik yapamam başka bir şehirdeyim en kısa zamanda fotoğrafları gönderirim.

malbman 19-06-2008 12:28

Anlaşılmıştır efendim. Teşekkürler.

Kudret Tezel 05-07-2008 11:27

1 Eklenti(ler)
İşte soframıza gelen hobimiz , emeğimiz.

Kudret Tezel 05-07-2008 11:35

2 Eklenti(ler)
Durgun su kültüründe yetişen kabak tan görüntüler.

eczadolabi 05-07-2008 16:31

Neden benim bütün bitkilerimi böcekler ya da herneyse örümcek ağı gibi bişiler sarıyor.
Kapalı mekanda olduklarından mı?
Gerçi öyle olsa Envor'unkileri dinazorlar basmalıydı.

Benim kabaklar AĞ ile boğuldular.
Sakın Ergenekon un işi olmasın...:D

Mermaid 05-07-2008 22:53

Merhabalar tüm bilgi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Konuyı baştan sona okudum. Uzun zamandır araştırıp bilgi topladığım bir konuydu bu topraksız tarım. Yetiştirmiş olduğunuz sebzeler harika görünüyor.
Sn. Kudret Tezel Beyfendi vermiş olduğunuz bilgiler ışığında önümüzdeki sezon bende aranıza acemi biri olarak katılmak isterim.
Umarım başarılı olurum.

denizakvaryumu 05-07-2008 23:24

Kudret Hoca ilk ürünlerini almış...Maşallah.

Benim domatesler daha yeşil olunca resmini ekleyeceğim ama Kudret Bey sayesinde bu sene çok sayıda domates yiyeceğim kesinleşti :)

Kudret Tezel 06-07-2008 07:53

Aramıza hoşgeldiniz a öznur hanımefendi.
Amacımız bilgilerimizi paylaşıp amatörce balkon ,teras,bahce,hatta bir cam önüdeki küçüçük bir saksıda bitki yetiştirmek.Ancak bu teknik konu için biraz çaba sarf etmek gerekiyor.Yapacağınız çalışmalarda şimdiden başarılar dilerim. Sevgiler, saygılar.

Kudret Tezel 06-07-2008 08:01

Evet sevgili denizakvaryumu , ilh hasatı yaptık.darısı diğer arkadaşlara.
Tabii bu arada hasatı yapıpta bizden habersiz yiyenler varsa söyliyecek birşey yok.
sizin domatesler ne alemde, manuel sulamaya devammı? . Şöyle diyorum birkaç fotağraf yollasanızda içimiz açılsa, paylaşmanın tadını varsak,her nekadar domateslerin tadına bakamasakda.

denizakvaryumu 06-07-2008 17:26

Bu sene hayatımda ilk defa çekirdekten domates yetiştiriyorum ...Mini blanc-tumbler-t.tom çeşitleri...Geçen senelerde fideden başarısız domates denemelerim olmuştu,açıkçası domates yetiştirmek strese yol açmıştı bu sene Kudret Beyin eriyikleri ve yardımları sayesinde bu iş gerçekten bir zevke dönüştü...

Sarı çiçekler bir yandan, yeşil domatesler bir yandan, üstelik 15 günlük tatilde domateslerin bir başka kişi tarafından sulanmasına rağmen (soğuk su-güneşde sulama gibi şok durumları)

Nazar değmesin diye resim şimdilik yok :) ne olur ne olmaz mildiyö belası yeşilken tüm hasadı elimizden alabilir , ama kırmızı ve sarı renkler belirince mutlaka resim ekleyeceğim ...

Yine domateslere şimdiye kadar herhangi bir ilaç da atmadım ama ilaçlar hazırda her zaman var.

Kırmızı örümcek-bite karşı neem azal (henüz elime geçmedi) Bauhausdan alınma sabun bazlı helinin ilacı ve yine mantara karşı sıvı sprey şeklinde helinin ilacı.

Helinin son çıkan bu iki sıvı spreyini tavsiye ederim, çok pratik ve elinizin altında herzaman sıvı bir fungusit ve sabun bazlı bir böcek ilacı oluyor.

Bauhausda nilfia ismiyle satılıyor

elektronik. 07-07-2008 00:56

Merhaba arkadaşlar bir süredir sizleri sessizce takip ediyorum.Daha önceleri terasta saksıda sebze yetiştiriyordum. Sizlerin topraksız tarımla anlattıklarınızı ilgiyle takip ettim.Gerçekten çok şeyler öğrendim.

Sayın Kudret beyden temin ettiğim besin eriği ile geç te olsa durgun su kültürü uygulaması ile domates yetiştirmeyi denedim. Aynı besin eriğine denemek amacıyla salatalık fidesi de koydum. Gerçekten sonuç mükemmel.Topraklı tarımla kıyaslanmayacak kadar hızlı büyüyorlar.

Durgun su kültüründe bitki büyüdükçe ayakta tutmak ve günlük su takviyesi yapmak oldukça zor. Ben bu bitkileri durgun su kültüründen torf ve kum karışımı ortama taşımayı düşünüyorum acaba verimlilik açısından hangi ortam daha elverişlidir.

Sayın Kudret Bey domatesler henüz kızarmadı. Tadına bakınca kulaklarınızı çınlatacağım.
Kudret Beye ve formdaki arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Seneye kısmet olursa bende daha geniş çaplı denemeler yapmak istiyorum. İnşallah bizleri de aranıza kabul edersiniz.

şeref 07-07-2008 11:06

sayın tezel,
ben şeref deniz
amtörce birtakım bitki, agaç ve çicek yetiştirmeye çalışıyorum.
topraksız tarım hakkında bana bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.sevgiler sunuyorum.
cevap bekliyorum.

malbman 09-07-2008 16:56

Topraksız tarımcıların hepsi (ben dahil) tatile çıkmış sanırım. Bu yüzden başlık öksüz kaldı. Ara sıra boş kalmasın diye böyle bir şeyler yazayım diyorum ama konu dışı yazışmalardan kaçının uyarısı yemekten korkuyorum.

eczadolabi 09-07-2008 18:36

O muhteşem, sisli, puslu çilek serası ile Nadire Gülden nerelerde acaba?
Bir uğrasa foruma, anlatsa nasıl tatlıydı çilekler...

sabri zeki 09-07-2008 19:48

Ben buradayım sistemi kurmaya çalışıyorum hergün yeni yazılanları okuyorum işe gidip geliyorum çilek için sistem kurmaya çabalıyorum gerçekten zor malzemeleri temin etmek
bu hafta sonu belki bitecek kurulum meselesi,

malbman 09-07-2008 20:10

sevgili sabrizeki gelismeleri fotograflarla paylasirsan harika olur.Merak ediyorum(z).

sabri zeki 10-07-2008 20:13

Sevgili mabman fotoğraf için de kurs görmem lazım göndermek için çocuklara rica edicez bakalım gönbülleri olursa

Kudret Tezel 10-07-2008 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şeref (Mesaj 256249)
sayın tezel,
ben şeref deniz
amtörce birtakım bitki, agaç ve çicek yetiştirmeye çalışıyorum.
topraksız tarım hakkında bana bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.sevgiler sunuyorum.
cevap bekliyorum.

Sayın şeref, öğrenmek istediğiniz bütün bilgiler forumlarda açık seçik yazılı,hemde arkadaşlarımızın yaptıkları tatbikatlarla. Sizden ricam biraz zaman ayırıp forumda gezinmek yani biraz ders çalışmak. Aradığınız bütün bilgileri fazlasıyla bulacaksınız . Ancak anlaşılmayan konuları dile getirirseniz ben veya bir başka arkadaşımız mutlaka sizi bilgilendirecektir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

elektronik. 11-07-2008 13:09

Topraksız tarım uygulamalarını bu siteden öğrendim.Bende durgunsu kültürüyle çalışmalara başladım. İki ayrı sistemde denemelere devam ediyorum.
1.sistemde torf ve kum karışımı katı ortam.
2.sistem durgun su kültürü. Bu sistemdeki uygulamalarda gördüğüm kadarıyla günlük hatta sıcak havalarda günde iki defa besin takviyesi yapmak gerekiyor yoksa besin seviyesi eksildiğinden kök besinsiz kalıyor ve bitkinin zarar görmesine neden oluyor.

İşte bende bu durgun su kültürü sistemini tam otomatik (akıllı ) hale getirdim. Sistemin akıllılığı saksı içerisindeki besin seviyesini kontrol ederek besin seviyesi eksildiğinde depodaki besini otomatik olarak gönderiyor, bitki kökündeki besin seviyesini hep aynı tutarak bitki kökünün besinsiz kalmasını önlüyor.Bitkiyi bizim yerimize sistem gözetim altında tutmuş oluyor.Bu sayede bitki daha sağlıklı ortama kavuşmuş oluyor.

Çalışmaları resimleyip arkadaşlarla paylaşmak isterim.Yapılan çalışmaları bu başlık altındamı yoksa ayrı başlık altındamı anlatmak gerekir.

malbman 11-07-2008 13:15

Sevgilil elektronik. kendi adiniza bir baslik acar ve (ozellikle de su otomatik kontrol isini) ayrintili olarak paylasirsaniz cok daha yararli olur kanisindayim.Su otomatik besin kontrol sistemini biraz detaylandirabilir misiniz? Ben de 11 saksili bir sistem kurdum ve besin takviyesi sorunu bir sure sonra can sikacaga benziyor.Belk' sizin sistemi kopya cekerim:D:D
Saygilarimla

sabri zeki 11-07-2008 20:40

Evet evet bende faydalanmak isterim şu sıralar bilgiye çok ihtiyaç var sevgili elektronik

elektronik. 11-07-2008 21:22

Sayın malbman, Sayın Sabri Zeki katı ortamlara (perlit gibi) dikilen bitkilere zaman saati ile belli peryotlarda besin gönderiliyor. Bu sistemler formda anlatılmış. Fakat durgun su kültüründe zaman saati kullanamazsınız ya hergün besin seviyelerini kontrol edeceksiniz **** bu işi otomatiğe bağlayacaksınız. Bende bu durgun su kültüründeki besin seviyesini basit bir elektronik yöntemi ile algılatıyor olması gereken seviyenin altına indiği anda depoda hazır bulunan besin eriğini küçük bir pompa yardımı ile takviye ettiriyorum.Bundan dolayı bitki besinsiz kalmıyor. Yaptığım sistem oldukça kolay bir sistem. Resimleyip detaylı olarak anlatacağım.

Sayın Malbman ben denemek için durgun su kültürüne iki adet domates bir adet salatalık koymuştum sistem terasta olduğundan çok fazla güneşe maruz kalıyorlar dolayısıyla besin seviyelerini günde birkaçkez tamamlamam gerekiyordu. 11 saksıyla ilgilenmek daha zor olsa gerek.

eczadolabi 12-07-2008 15:14

Sayın Elektronik,
Malbman ın domatesleri çok kalender.
Sizin sistemi bile şaşırtıp devrelerinin yanmasına yol açabilirler, Zira onlar suyla beslenmiyolar. Hava yetiyo onlara. Günlük 600 cc kadar da bir eksilme oluyo, o da sıcaklardan dolayı.

elektronik. 12-07-2008 19:46

Sayın eczadolabı, bizde o zaman Malbman için ayrı bir tasarım yaparız oda bu dertten kurtulur.

Kudret Tezel 13-07-2008 12:09

3 Eklenti(ler)
Terasımızda yetiştirmeye çalıştığımız domateslerimiz.İnananın tatları bambaşka.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025