![]() |
OOOOFFFFF maaşallaaaa bu ne aabi ya domates resmen patlama yapmış :D böyle zincirleme domates ilk kez gördüm :eek: aşağı kadar uzanan salkım domatesin hangi çeşidi?
|
Arkadaslar cehaletimi affediniz; bu bitkiler normal topraktayken fazla sulayinca ölüyorlar cürüyorlar da nasil oluyorda topraksiz tarimda devamli su icinde bulununca birsey olmuyor?
|
Sn.akya,
Domatesler için kullandığınız pet şişeler 5lt.lik mi, yoksa 10lt.lik mi? Bir de Selahattin Yılmaz'ın vurguladığı üzere, domatesin köklerini güneşten ve aşırı ısıdan korumak için herhangi birşeyle kaplamamışsınız/boyamamışsınız? Bir sorun olmadı mı ? |
Alıntı:
Aslında topraksız katı ortamlardada çok sulayınca ölebiliyor. Bitkiyi çok sulayınca hava alamıyor. Bu nedenle agregatın yani kullanılan katı ortamın çok geçirken ve drenajında çok iyi olması lazım.Bende bu yıl katı ortam deniyorum ama topraksız tarım için duran su veya akansu kültürü sanki biraz daha mantıklı. Bu ortamlarda bir hava motoru ve hava taşlarıyla bitkinin istediği havalandırma kolaylıkla sağlanıyor. Katı ortamda havalandırmayı ayarlamak daha zor sanki , bitki verdiğimiz sudaki besini alıyor ama ortam birdahaki sulamaya kadar yine ıslak kalabiliyor ve tekrar suladığımızda bukez çamurlaşma oluşuyor buda bitkinin hava almasını engelliyor dolayısıyla gelişimde çok yavaş oluyor.Hatta geriye bile gidebiliyor.Az sulama yaptığımızdada bu kez bitkinin aç kalma ihtimali doğuyor. Özellikle fide boydayken sulamaya çok dikkat etmek lazım. Yaani saksı ortamında kesinlikle hava sirkulasyonu şart. Ben kendi gözlemlerimi aktardım. Ben kök başına günde yarım su bardağı su vermeye korkarken gelişimini tamamlamış bitkilere hergün nerdeyse 1-2 litre su veriliyor bu bitkilerde durum nasıl oluyor bilemiyorum, benim bitkiler henüz okadar büyümedi ;) |
Alıntı:
Sayın Fatihes, sanırım cherry cinsi kiraz domateslerden bahsediyorsunuz. BU çeşitler çok fazla büyümüyor ama bir salkımda 20-30 meyve bile verebiliyor. Bir resimde gördüğünüz üstten görünen iki salkım birden çekmiştim, sanki birleşik gibi çıkmış:D |
Alıntı:
Diğer yandan sadece besinli su içerisinde yetiştiricilikte ise, dışarıdan akvaryum hava motorları gibi cihazların suyun havalandırılmasıyla yeterli oksijen sağlanıyor ve bitki yaşamaya devam ediyor. Havalandırılmayan suda bitki çok sulanan topraktaki gibi bir süre sonra ölür. Forumdaki başlıklarda bir çok açıklama bulabilirsin. |
Saolun sayın Akya. Fidesini aramaya başladım. (Amatör açgözlü olur ya benimkide o hesap) :eek: 1 saksı yapayım. Ama umarım geç kalmamışımdır.
|
Alıntı:
Petler 5 lt olanlardan. Bitkiler büyüyünce küçük olduğunu anladım. En altına drenaj iyi olsun diye iri çakıllardan koymuştum bu da hacmi iyice daralttı. Şİmdi 10 lt lik petlerden bir tane yapacağım. Nisan ve mayıs aylarında çok fazla ışık ve ısı problemi olmadı köklere. Ama bir haftadır aşırı sıcaklar başladı, sadece sabahları sulamam yetmiyor. Folyo ya da kargo poşeyiyle kapatacağım. Yazları köklerin koruması, nemli tutulması için kapatılması ve 7-10 lt hacim şart. Bir de perde gibi bir şeyle gölgeleme iyi olur galiba çünkü meyve ve çiçeklerde bozulmalar oluyor. |
Çok güzeller.
Sayın envor'a bir rakip çıktı. :D |
Tebrikler sayın akya, ellerinize sağlık. Maşallah çok güzel omuşlar. Afiyet olsun.
|
Size gıpta ile bakıyoruz sn Akya... Afiyetler olsun.
Maaşallah... |
Sevgili arkadaslarim sagolun, bilgilerinizle bilgileniyoruz..
|
Sayın arkadaşlarım,hazırlamış olduğum besin eriyiği kitlerinden ve EC metreden daha geniş bir kitlenin yararlanabilmesi için, siz arkadaşlarımdan gelen önerileri dikkate alarak sitemizin satış bölümüne taşımış bulunmaktayım. Talepte bulunacak arkadaşlarımın lütfen satış bölümü sayfalarından irtibata geçmelerini rica ederim.
|
Arkadaslar, sulu sistemde devirdaim ettigimiz suyun(eriyik) isisi hava cok sicak oldugundan baya yukseliyor, burada gölgede bile 37 derece suan, dolasan suyun sicak olmasi bitkileri öldürür mü?
|
öldürmez ama süründürür:(
|
Sn Akya,
harika görünüyorlar. Nazar değmesin. |
Bugün Bartın domatesi diyorlar arkadaşım bahçesine ekmiş. Bir iki kök de ben aldım. Mor domates. Ona özel durgunsu sistemi yapacağım. Merak ediyorum gelişimi. sizlerle paylaşacağım.
|
Sevgili akya,
Domatesleriniz çok güzel olmuş. Manuel sulamaya mı döndünüz. Ben sizi su kültürü yapıyorsunuz diye biliyordum. Pet şişelerin altından drenajla aldığınız sıvıyı tekrar kullanıyor musunuz? Sisteminizi paylaşırsanız iyi olur. Birde bu güzel domatesleri yetiştiren arkadaşın yaptıklarını kendi adına açılmış bir başlıkta paylaşması daha iyi olur. Eğer siz ayrı başlık açıp bu çalışmaları taşıyamazsanız sevgili moderatörümüz Envor bu işi halleder herhalde. |
Sevgili arkadaşlar, değerli yorumlarız için teşekkür ederim.
Alıntı:
Alıntı:
Ama hiç gün ışığı almayan ortamda çiçek açmadan uzayıp gittiler ve sökmek zorunda kaldım. Nisan başı gibi evimin balkonuna her sabah manuel sulama yaptığım 2 salkım, 5 cherry, 3 biber fidemi diktim( torf-perlit) Ben de bu kadar iyi olacağını beklemiyordum ama satın kudret beyin ec ölçeriyle, sayın envorun besin eriyikleriyle 2 ec de her sabah fide başı 1 litre kadar suyla suladım. Otomatik sulama yapsaydım belki daha iyi olurdu. Ama bence en önemli faktör domates biber gibi sebzelerin optimum iklim istekleri bu bölgenin nisan ve mayıs aylarında oluştu. (Gece 12-13 gündüz 20-25 derece sıcaklık ve günlük 8-9 saat güneş ışığı) Bu arada burası sera bölgesi olduğu için bulabildiğim iyi yetişmiş fideler de çok etkili oldu. Bence sulu sistemlerden daha çok perlitte damlama sistemi daha iyiymiş gibi geliyor ve bu iş balkonda da Ankara ve İstanbul'da rahatlıkla başarılabilir. Ama yaz için tabi, kış için ise bir şey diyemiyorum. Sürekli kapalı ve soğuk giden havalarda ne yapılabilir düşünmek lazım. Ama insanın kendi yetiştirdiği sebzeleri yemesi gibi yok, bu pazar ilk hasatı kızımla birlikte yapıp kahvaltıda yedik, cherryler oldukça lezzetliydi. Hatta hasat tabağımızı fotoğrafladık ama hafıza kartım malesef bozuldu. Bu arada forumdan tanıdığınız sayın meeteine, Ankara'dan Fethiye'ye taşındı. Ve biz bu şehir kaçkını abimle bir iki hafadır 100 fidelik,sayın jibutinin sistemine benzer bir sitemi sonunda kurduk. İlk meyveler kendini göstermeye başladı ama sinekler ve aşırı sıcakla başımız dertte. Farklı bir bağımlılık da ağaçlar.net'i her sabah açılış sayfamdan sonra tıklayarak kim ne yazmış diye merakla okumak oluyor. Bu foruma yazıları ve fotoğraflarıyla destek veren herkese teşekkürler. |
Teşekkürler sayın akya, başarının sırrını gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Elinize emeğinize sağlık. Dediğiniz gibi iklim ve güneş ışığı faktörü + sağlıklı pişkin fideler ve gösterilecek özen. İşte netice. Bunlardan biri eksikse umulanı bulmak kolay değil.
Sayın meetin arkadaşımızka beraber başlattığınız çalışmalarda da başarılar dilerim.İnşallah hafıza kartınız değiştiğinde yaptıklarınızı paylaşır, izleyenlere güven ve cesaret dağıtırsınız. Herşey gönlünüzce olsun başarılı çalışmalar dilerim. |
2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Bugün çok azgın büyüyen, salatalığımın ilk meyvesini hasat ettik törenle:D Lezzet harika. Özlemişim bahçe salatalığını. Sevgili Kudret abimize teşekkür ederim besin eriyiği ve ec metre için. Domatesler yolda. :) |
2 Eklenti(ler)
Domatesler harika olmalarına rağmen bir fidenin sadece bir yaprağında aşağıdaki resimlerde görülen sanırım zararlı canlı tespit ettim. Yaprağın altında yeşil renkte hayli net belli olan canlılar vardı. Yaprağı kestim. Yaprağın üst ve alt görünümünü ekledim. Bu durum nedir acaba? Yorumlarınızla yardımcı olurmusunuz?
|
Afiyetolsun sevgili soilless, nasıl?.. insanın kendi yetiştirdiği meyveyi yemek kadar zevkli bir şey yok değilmi. İnşallah domateslerde yetişirde amannn ne salata olur değilmi domates salatalık, vs vs. Ellerine sağlık.başarılarınızın devamını dilerim.
Domates yaprağındaki beklenmedik misafirlere gelince aman dikkat.bence ilk tedbir hemen o yaprağı imha etmek.Eğer başka yapraklardada varsa ki olabilir meyvesiz yaprakları kes böcekleri bitkiden uzaklaştır ve 1 litreye 25 gr hesabıyla hazırladığın arapsabunlu suyu püskürt sprey pompasıyla. 2 gün sonrada temiz su püskürterek yıka. Bu yöntemin etkili bir ilaçlama olduğu söyleniyor vede zararsız. Bu konuda deneyen arkadaşlar gözlemlerini paylaşırlarsa mutlu oluruz.Ben denemedim ama güvenilir kaynaklardan okudum. Bu kaynağı bulup sizlerle paylaşacağım. kolaygelsin. |
Çok fazla olmamak kaydıyla arap sabunu ve 10 dk. kaynatılmış kekik suyunu karıştırıp sprey pompayla uygula... Ben bahçemdeki gülde yaprak bitlerini çok güzel temizledim... Tecrübe edilerek diyebilirimki en azından doğal... Zararlı olmayacağını biliyoruz... Yanlız aşırı sıcaklara dikkat et.. Serin ve akşamüstlerini tavsiye ederim..
|
4 Eklenti(ler)
Kudret bey dediğiniz gibi 3 gün su vermedim, sonraki günlerde kök başı yarımşar su bardağı eriyik verdim.sadece son 2 gündür kök başı yarım su bardağı sabah saat 10 da yarım su bardağıda akşam 8 de eriyik veriyorum.
Resimler aşşağıda bu sabah eriyik vermeden önce çektim. Kökler resimlerde görüldüğü gibi haala nemli. Ne dersiniz sulama için? Genel gelişim normalmi? 19 mayısta ektiğim ,geçen hafta resimlerini gönderdiğim fideler. |
sayfa 28 de 822-823 nolu mesajlarda geçen haftaki resimlerim var.
|
Agaclar.net forum sakinleri herkese merhaba, uzun zamandır forumdaki bilgi ve notarı okuyorum. Bir an önce bir düzenek hazırlayıp işe koyulmak için can atıyorum. Hatta durgun su kültürü için hazırlıklarım tamam sayılır hafta sonu kuracağım. 80*30*40cm ölcülerinde camdan bir kab hazırladım. Besineriği eksildikce daha yükseye koyacağım depodan takviye yapması için şamandıra ve akvaryum motoru hava taşları, üstüne kapak olarak kullanacağım ve fideleri yerleştireceğim dove stafor hatta fidelerim bile hazır. hafta sonu hepsini bi araya kurmak istiyorum. tek eksiğim fideleri nasıl yerleştireceğim köklerinin ne kadarı besin eriğinin içine batacak, besin eriğinin değerlerini hangi sıklıkla ve nasıl kontrol edeceğim. tabi bide besin eriğini nerden temin edeceğim. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim
|
1 Eklenti(ler)
İstediğin ekipmanlar sn. Kudret amca'da var.. Satış bölümünde Besin kiti, EC metre, Ph kağıdı, ve değerler ...
|
1 Eklenti(ler)
Domatesler ağaç olma yolunda hızla büyüyorlar...
|
Maşallah sayın şans43, gelişmeler çok güzel gözüküyor.Sizde benim gibi budamaya kıyamıyorsunuz anlaşılan . Sevgili envorun ve akya nın domateslerini görünce biri çıksada domares şöyle budanır diye şu işin teorisini anlatan bir ders verse, bizde can kulağıyla dinlesek diyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025