![]() |
Alıntı:
Kudret Bey, güle güle büyütün fidelerinizi, bol hasatlar. Ben de büromdaki başarısız çalışmamdan sonra jibuti üstadımızın serasına benzer 100 fidelik bir sistem kurdum. Ayrıntı ve resimler çok yakında... ağaçlar.net' i izlemeye devam edin. |
Sayın fatihes. Bitkiye gübre verilir, ve verilen gübrelerde bellidir. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ,magmezyum ve kükürt. Micro elementler diye gecen, demir, bakır, bor, mangan, çinko, klor ve molibden gibi elementlerden okadar az verilirki ,örnek 10 ton suya ,dikkatinizi çekerim 10 ton suya sadece 25 gram civarında demir, 1 gram kadar bakır
yarım gram kadar molibden konur. bunların miktarı çok azdır ama bitki bunların eksikliği hisseder. Makro besin elemenyleri denen azot fosfor patasyum kalsiyum magnezyum ve kükürt baş rolü oynar.her bitki bu besin elementlerini topraktan veya sudan yani hazırladığımız kültür ortamından ayrı ayrı oranlarda alır Sizin aldığınız gübre 20,20,20, diye geçer veya üç 20 de denen toprağı takfiye eden dengeli bir beslenme gübresidir ama toprak içindir. Sadece bunu vererek besin değeri olmayan bir ortamda sebzeleri yetiştiremessiniz. Mesela 1 litre suya 1 gram 20,20,20, gübresi erirtelim ,200 ppm azot,87,5 ppm fosforve 166 ppm potasyum elde edersiniz.ama bu oranı hiçbir şekilde değiştiremessiniz. formül sabittir. Bu gübrenin suda tamamen eriyen damlama sulamada kullanılan tipi olduğu gibi toprakta yavaş yavaş eriyen tipide vardır.Görüldüğü gibi içinde kalsiyum magmezyum kükürt yoktur. Bu elementler topraktan alınacaktır. Ben bitkilerime hazırlamış olduğum ve arkadaşlarımada verdiğim besin eriyiklerinden veriyorum. Ama hemen yerigelmişken aktarayım fide olayı gerçekten çok önemli. Bunu yeni keşfettim. Gerçi bütün kitaplar yazıyor ama yaşayıp görmek lazım. Sağlıklı güzel büyümüş bir fide ( buna pişkin diyorlar) dikildiğiyerde hemen kendini gösteriyor.Çok çabuk gelişiyor.Arkadaşımın hediye ettiği 5-6 kök bahçede yetiştirdiği fideler var inanın ayni ortam ve ayni besin olduğu halde diğerlerinin dörtte biri kalınlığa ve boya gelemediler,gözüm gibi bakıyorum ama çok yavaş gelişiyorlar. Sizden ricam,besin eriyiklerinin hazırlanması adı altındaki forum sayfalarına bir göz atın orada bu konu ile ilgili işe yarar çok bilgi var. |
Bilgi için teşekkürler hocam.
|
2 Eklenti(ler)
Bunlarda çileklerin bir kısmı.
|
Sevgili sarıcan, nazarboncuğumu yollarsın herharhalde neolur neolmaz.:D:D
|
1 Eklenti(ler)
Dilim tutuldu... Ne söyliyeyim bilemiyorum. Elemtere fiş:D:D:D Ben önlemi alayımda. Ne olur, ne olmaz... Bendeki kardeşlerine göstereceğim bu resmi
|
Kudret hocam... Fide pişkinliğinin önemini bende yani anladım...
2 haftadır üst üste eminönünden aldığın fideler 3. Günlerinde toprağa karıştılar... Geçen pazar dere pazarından aldığım 1 demet domates ama adam verirken demişti. Bunlar geç fide diye...hemen o akşam diktim.. Inanınki bir tane bile kayıp yok. Hepside dipdiri büyümeye başladılar hemde toprakta... Inşallah bu pazar bazı hasarlı marulları alıp yerine kandi yetiştirdiğim domatları ekleyip devam diyeceğiz... Saygılar... Bu arada çileklerine bayıldım... |
Sayın Kudret Tezel'in fotoğafları,Teknik çalışmaların ve levazımın, topraksız tarımda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Fide pişkinliği konusunda hemfikirim sizlerle, ancak; tohumdan fide haline getirdiğim yavruları, ne kadar kötü gözükseler de(diğer yetişmiş fidelere göre), atmaya kıyamıyorum, cılız, ırkını sürdürme konusunda isteksiz fideleri de bir saksı köşesine, bir yoğurt kabına dikiyorum.Biliyorum belki ürün alamayacağım ama kıyamıyorum.. |
Sayın Alan Parson,haklısınız katılmamak mümkün değil .topraksız tarım gerçekten teknik çalşma ve bunun gereği olan lavazımatıda gerektiriyor. Ancak bunun nekadarını gerçekleştirebiliyoruz bilemiyorum. Elimden gelen gayreti gösteriyorum ama tabiiki benimde gerek bilgi, gerekse lavazımat olarak çok eksiklerim var, bunun bilincindeyim ve günbegün tamamlamaya çalışıyorum.
Kıyamıyorum meselesine gelince çok doğru. İnanın fidelerin yanında çıkan otların bile büyümesi ,gelişmesi ayrı bir zevk veriyor.Onları bile koparıp atmak benide sizin gibi üzüyor ama hepsini birliktede büyütmekte imkansız. Herzaman söylüyorum ,amatör açgözlü oluyor yeterince vede sağlıklı fide yetiştirsek veya alsak, hem büyütmek hemde üzülmemek açısından en iyisi olur zannediyorum.Ekecek yerim kalmadığı halde yine birsürü fide aldım, bakalım ne yapacagız. |
KuDret amca ben her hafta 2 demet fide alıyorum...
Tek şikayetim 2 demet patlıcandan sadece 3 adedi tuttu. Gerisi heba.. Acaba dikimde mi hata var yoksa zamanlamada mı? |
Sevgili acarextt03, demet halde alınan fideler rizikolu oluyor, herhalde toplama sırasında zarar görüyor ama dediğin kadar olmaması lazım.Aldığın fideleri 1-2 gün suda bekletsen daha iyi olur gibi geliyor. Birde havalar aniden ısındı çok dikkat eymek, fideyi susuz bırakmamak lazım. Fide gerekli suyu kökünden alamassa ölebilir yapraklarına su püskürtmek faydalı olur.Tutuncaya kadar dikkatli olmak lazım.Benim fikrim.
|
çilek fideleri
2 Eklenti(ler)
kudret bey fidelerim bunlar..
|
Sevgili ömerburak hiçyaprağı yok. Bi ekin bakalım belki yeşerebilir, dahaönce böyle birşey yaşamadım bilemiyorum. Yorumlıyacak arkadaşlar vardır belki.
|
Sn. tezel
Benim çilekler sarardı ve kuruyo neden olabilir hocam? |
Sayın alone35, bitkinin sararmasının birkaç sebebi olabilir ama en başta geleni azot eksikliği olabilir. şu anda çilekleriniza nasıl bir karışım hazırliyorsunuz.
|
Genelde frigo fideler böyle yapraksız oluyor ama sonra yaprakları çıkıyor. Sayın envor un çilek ağacına diktiği fidelerde böyle yapraksızdı.
|
Katılıyorum. Eğer fidelerinizin kökleri sağlıklıysa bir süre sonra yapraklanacaktır...
Tavsiyem çilek dikim zamanlarını araştırın ve gecikmeyin... |
SN.tezel aldığım gübreler bunlar karısımları bir yakınım yapıyor nasıl yaptığını bılmıyorum.
potasyum nitrat poatsyum sülfat makp calsiyum nitart magnezyum sülfat combi 6 iz elementli |
Kudret hocam aşağıdaki karışım domates,biber,salatalık çilek ve fasulye için uygunmudur?
Nitrat : 225 Fosfor : 52 Potasyum : 280 Kalsiyum : 190 Magnezyum : 28 Demir : 2 Mangan : 0.38 Boron : 0.27 Çinko : 0.12 Bakır : 0.05 Molibden : 0.01 |
konuyu merakla takip ediyorum.lütfen fotoğraflarla ve teknik bilgilerde paylaşalım teşekkürler
|
Bodrum'dan selamlar
3 Eklenti(ler)
İnternette Topraksız tarım konusu hakkında yaptığım araştırma sonucu bulduğum bu sitede konu ile ilgili bir bölüm olmasına çok sevinmiştim. Başlıkları ve yapılan çalışmaları okumam epey zamnımı aldı. Dikkatimi çeken, bu bölümün açılmasını sağlayan sayın Kudret TEZEL'in, senelerin çalışmalarını ve birikimini hiç bir komplekse girmeden meraklı herkese anlatması ve sabırla yol göstermesi oldu. Sayın Kudret TEZEL'e tüm yardımları ve paylaşımı için teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
Aslında Kudret beyin teşvikiyle başladığım çalışmalarımı ayrı bir başlık altında, topraksız tkültür meraklılarına sunacağım. Yazımda, karşılaştığım sorunlar, teknikler, eksikler ve şahsi düşüncelerimi bulacaksınız. Şimdilik çalışmalarım ile ilgili üç foto ekliyorum. En kısa sürede de yazımı hazırlayıp bilgilerinize sunmak istiyorum. Yakında görüşmek üzere hoşçakalın. |
Sayın fatihes, Formül anormal gözükmüyor.denemeye değer. Ancak banagöre azotu biraz azaltıp potasyumu yükselmekte fayda var gibi geliyor. K/N oranının 2 civarında olması özellikle domates için önemli.
Bunu daha öncede söylemiştim. Her bitkinin besin istediği ayrı.Formüller birbirine yakın olmakla birlikte farlılıklara dikkat edilmesse kullanılmayacak element fazlalıkları önce besin eriyiğinin ec değerini yükseltir. Siz ec değerini ayarlarız diyebilirsiniz ama buda besin değeri konsantrasyonunu bozacağı için bitki istediği besini alamaz. Bazı besinlerde luzumundan fazla besin tüketeceği için ki buna lüx tüketim deniyor,buda belki hem kalite ye vede en azından ekonomik olarak israfa sebep olacaktır.Onun için bilinçli hareket edip her bitkinin isteği doğrultusunda eriyik hazırlamak en iyisidir. |
Teşekkür ederim sayın sans43, ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum,taktirinide sizigibi
kadirşinas arkadaşlarıma bırakıyorum. Sağolun, varolun. Bilgi paylaşıldıkça büyür. |
1 Eklenti(ler)
Kudret hocam ben bu formülü bi deneyeyim sonuçları yazarım buradan.Keşke her bitkinin formülü aynı olsaydı :) Ben Seruma benzer bir damla sulama sistemi kuracaktım, suyu toprağa üstten sürekli damlatma şeklinde.Sonra sizin saksıları gördüm (Ek'te).saksıları sizin saksı sistemine çevireceim gördüğüm en kolay sistem o. Ben bu şekilde toprağın yeterince su alamayacağını düşünmüştüm. Demekki sorun olmuyormuş. Ama serum sisteminide yine birbaşka saksıda deneme amaçlı yapacağım ,damlama şiddetini bitki ve toprağı(torf+kum) gözlemleyerek ayarlayacağım.
|
Sayın fatihes,serum modeli damlama aslında çok çok güzel bir damlama modeli ancak gerçekleştirmesi biraz zor. Zira kullanılan tuzlarda saf ve % 100 eriyen değildir. Kimyasal olarak azda olsa çökmeler olabilir. Fltrasyonu gerekir.ama oda çok kolay değil veya zahmetlidir basit bir düzenek ,bir hortum bir damlatıcı demek olmuyor.damlalıkta biriken kurumuş tuz veya küçük bir patikül sistemi hemen tıkayacaktır.Devamlı küçük küçükdamlalar yerine fasılalarla dahabüyük nozullardan sulamanızı yani tıkanmayacak kadar büyük delikli nozulları kullanmanızı tavsiye ederim. Ama bilgi birikimi deneysiz olmaz.
Bu rizikoları gögüsler ,dener bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz. |
Basınçlı su kullanılarak, suyu zerre halinde veren sistemlerin tıkanma sorunu çıkardığını birkaç yerde okumuştum. Bugün aklıma benzin-mazot filtresi geldi. Çok pahalı olmayan, kaliteli bir filtre kullanılabilir.
(Forumda böyle bir şey görmedim. Benden önce düşünen olduysa affola.) Bu filtreler enjeksiyon sistemine giden yakıtı filtre ettiğinden, yeterince filtre eder diye düşünüyorum. Tam enjeksiyonlu araçlarınki olmalı. Birçok servis 10 bin km.'de bir filtreyi değiştiriyor. Bir aracın 10bin kilometre yapması ortalama 1300-1500 litre benzin harcaması demek. Yani, bu filtre ile en az 1 buçük ton su kullanılabilir. Tohum çimlendirmek için yeterli olur sanırım. |
Damlama sulama için araştırmalarım devam ediyor.
Bugün kargoya paket almaya gittim orada aşılı fidelere rasladım ,aşılamayı ben ağaçlarda görmüştüm ama sebzelerde ilk kez gördüm. Net'ten bi araştırma yaptım nedir bu aşı olayı diye aşağıdaki bilgilere ulaştım. "Aşılanacak fideler uygun boya ulaşınca seradan alınıyor ve özel bölümde aşılanıyor. örneğin; serada fidelendirilen, Balkabağı fidesinin kökü, karpuz fidesinin başı alınarak basit bir işlem ile birleştiriliyor, aşılanıyor. Kökü balkabağı üstü karpuz olan fide bir haftada kaynaşıyor ve serada tekrar bakıma alınıyor. Bu işlemde fidenin, ürünün genetiği ile oynanmıyor. Anadolu’da çiftçilerimizin meyve ağaçlarında çok sık uyguladığı aşılama işlemi yapılıyor. Aşılamaya neden gerek duyuluyor? Çünkü, balkabağının kökü çok sağlam,hastalıklara, böceklere karşı dayanıklı. İlaç kullanılmasına gerek kalmıyor. Sağlam kökten sağlam ve kaliteli ürünler elde ediliyor" Ben balkabağı-karpuz aşılamasını bulabildim. Ayrıca sadece domates, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabakta uygulanıyormuş.Diğer sebzelerde nasıl oluyor bilmiyorum. Anladığım kadarıyla topraklı tarım için çok uygun bi yöntem. Acaba topraksız tarımdada verimlilik açısından çok fark ettiriyormu? |
1 Eklenti(ler)
Y o r u m s u z... |
Ben nihayet geldim. :p Önce bilgisayar komple format yedi. Sonra acil bir Ankara ziyareti. Böylece 1 haftalık gecikme oldu.
Şu anda Topraksız Tarım ile ilgilenmemin zevkini yaşıyorum. Harika büyüyorlar. Renkler, yapraklar, gövdeler, hele hele bebek çiçekler hepsi insanı daha da fazla şevklendiriyor. sabah 8 kontrol akşam 6 kontrol. Yapabildiklerimi kısaca resimlerle paylaşacağım. Ancak öncelikle bilgisini, tecrübesini, zamanını esirgemeden telefonla, yüz yüze görüşme ile benle paylaşan besin kitini, ec metreyi temin eden Sevgili Kudret abimize, PTT cargonun 8 günde teslim edebilmesine rağmen şu an da çok güçlü ve sağlıklı olan fideleri için Sn Enver beye, ve bu forumu yaratan arkadaşlara içten sevgi ve saygılarımı sunarım. |
Hoş geldin.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025