agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni25Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-02-2009, 19:37   #31
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Sn. derin yükleri ilk başta karışımları hazırlarken eşitleyerek hazırlıyoruz a ve b karışımlarını. Sanırım bir kısmını bekleme esnasında kaybetmemek için. Ph ayarı ise daha sonra geliyor. Ben şu an bir rapor hazırlamadım yaptıklarımla ilgili. Haftaya Çarşamba günü okulda sunum yapacağım. Ogün hazır olmuş olur kesin.

Arsus elementleri ppm "par per million" dozunda veriyoruz, yani 1 litrede 1 mg. daha da kabaca olursa 1 m3 su içinde birkaç gramı yeterli gelecek bir elementten bahsediyoruz.
Bazı elementlerin çözelti içinde gereğinden fazla olması bitkiyi malesef öldürür.

Bir diğer nokta ise hocanın gübre çuvallarındaki rakamlara güvenmek yerine çok miktarda alınacaksa bunu analiz ettirme tavsiyesi idi. Hemen hemen hiçbir zaman çuvalın üstünde yazılı değerler çıkmıyormuş. Çevresel etmenler, bekleme, oksijen teması vsvsvs. Avrupadaki üreticiler eğer çok fazla gübre veya torf alacaksa önce bir miktar numune isteyip tahlil yaptırıyor sonra çıkan değerlere göre az veya çok ödeme yaparak alıyorlarmış. Az çıkabildiği gibi çok da çıkabiliyormuş.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 07:19   #32
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 53
Peki iz elementleri çelatlayıp EDTA'ya bağlamayı denesek, neler yapmamız lazım? Veya şöyle sorayım; evde kurulacak ufak bri kimya düzeneği ile bu işlemi yapabilir miyiz? Hatta ve hatta bunu havaya uçmadan yapabilir miyim?

onuruygun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 17:16   #33
Ağaç Dostu
 
derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
Sn. kürşad örnekle açıklarsanız daha iyi anlıycam,
örneğin potasyum sülfat çözdüğümüzde yükler denk olacak,ne ilave edersek yüklerde bir dengesizlik olabilir.
Sunumunuzda başarılar.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2009, 15:24   #34
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: hatay
Mesajlar: 12
Arkadaşlar, ben kimyadan anlamam. Fakat Sayın envor'un ve Sayın Kudret Tezel'in hazırladıkları besin eriyiklerini inceledikten sonra 1 hafta kadar kardeşimin kimya kitaplarını karıştırdım ve edindiğim bilgilerle besin eriyiği hazırlamak için bir heaplayıcı yaptım. Kendisi bir excel sayfası. Su miktarını ve istenen ppm sayısını yazdıktan sonra Kimyasal gübre kaynağını seçiyorsunuz. Gerisini kendisi hesaplıyor. İlgilenen arkadaşlar incelesin. Umarım 1 haftada doğru şeyler öğrenmişim.

http://www.akad12.com/varsayilan/formul.xls

arsus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2009, 18:20   #35
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Sayın arsus, iyi olmuş elinize sağlık. Sodyum molibdat'ı da eklerseniz daha güzel olacak

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2009, 20:34   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: hatay
Mesajlar: 12
Sayın envor, dediğinizi ekledim. Onu Na2 Mo O4 + 2H2 O şeklinde buldum ve 242 olarak hesapladım. Umarım doğrudur. Ayrıca ekleyebileceğim başka kaynaklar varsa onları bana bildirirseniz hem sevinirim hem de kod ve formül yazma işkencesini bir defada atlatmış olurum.

arsus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2009, 18:13   #37
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın Arsus;

Zannederim Sn. Envor yaptığınız formülü fazla inceleyemeden sadece kimyasal kaynaklar arasında Sodyum Molibdatı eksik gördüğü için onu ikaz etmiş. Sizde eklediğinizi söylüyorsunuz.

Ama malesef bu yaptığınız hesaplayıcı ile besin hazırlamanız mümkün değildir. Excel' i iyi kullandığınız belli, bunu profilinizde de belirtmişsiniz "kimsenin akıl erdiremediği yazılımlar geliştirmek" diye.

Burada amaç bir yazılım yazmak ve pazarlamak olsaydı yaptığınız formül sayfasındaki bağlantılı sayfaları nasıl oluşturduğunuz kimseyi ilgilendirmezdi. Ama paylaşım amaçlı bir sayfa yaptınızsa sonuca nasıl gittiğinizi ya anlatmanız **** excel sayfasında göstermeniz gerekirdi.

Formülünüzde eksikler var ama size bunu ancak klasik excel sayfası ile açıklayabilirim. Yalnız şu kadarını söylersem belki hatanızı anlarsınız. 1000 litrelik eriyik içindeki azot miktarını ppm olarak bir satıra yazar ve sonrada bunu tek kimyasal kaynakla sağlarsanız diğer kaynaklardan gelen azot miktarı ile çuvallarsınız. Sizin asıl ppm değerleriniz toplam satırında yatayda çıkan değerler olmalı. Kimyasal miktarını deneme yanılma ile formülü oluşturana kadar manuel olarak girmelisiniz.

Bazı kaynaklarda eriyik içindeki azot miktarını bile ne kadarı NO3 azotu, ne kadarı NH4 azotu diye ayrıca soruyor (Herhalde gerekli). Üç dört ayrı kaynaktan gelen azot miktarını nasıl tek satırda ve tek kaynaktan oluşturacaksınız. Ppm değeri formül için değişmez değerdir ve 1000 litre sıvı içinde çözünmüş element miktarının toplamını gösterir. Siz bir kaynaktan azot için gerekli ppm' i karşıladınız, diğer kaynaklardan gelen azotu ne yapacaksınız. Daha baştan eriyik formülünüz bozulmuş olacaktır.

Kolay gelsin. Eksiklerinizi giderdikten sonra tekrar tartışalım.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2009, 18:15   #38
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın Arsus;

Sn. Kudret Tezel' in besin eriyiği hazırlamak için verdiği dersleri ve çözülmüş örnekleri incelersen ne demek istediğimi daha kolay anlarsın.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2009, 21:38   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: hatay
Mesajlar: 12
Sayın Sarıcan,

Sizden çok şey öğreneceğim kesin. Tabi siz uygun görürseniz.

Amacım paylaşım amaçlı bir sayfa yapmaktı ve bunu nasıl yaptığımı ve sonuca nasıl gittiğimi anlatmak hoşuma gidecektir. Ancak aceleyle yaptığım için hücrelerin gerisindeki kodlar veya formüller biraz dağınık oldu ve hiç bir kullanıcı bunları düzene sokmadan yayınlamak istemez.

Benim hazırladığım sayfada her kaynaktan gelen elementlerin miktarı tek tek gösterilmekte ve en altta toplam yazan satırda toplamları verilmektedir. Mesela 286 gram Amonyum nitrattan 100 gram azot, 742 gram mono amonyum fosfattan 90 gram azot elde edildiğini ve azot miktarının en altta toplam yazan satırda 190 gram olarak yazıldığını görebiliyoruz. Dolayısıyla asıl ppm değerlerinin toplam satırında yatayda çıkan değerler olduğunu düşünüyorum.

Ne kadar NO3 azotu, ne kadarı NH4 azotu sorusuna gelince, inanın bunun ne olduğunu bilmiyorum. Daha önce kimyadan anlamadığımı yazmıştım zaten. Bu konuda sizden aydınlatıcı bilgi bekliyorum.

Eksikliklerimi giderebilmem için çok değerli yardımlarınıza ihtiyacım var. Bana gerekli ipuclarını verirseniz tabloyu bütün arkadaşların işine yarayacak ve daha kullanışlı bir şekle sokabileceğime inanıyor ve teşekkülerimi sunuyorum.

arsus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2009, 22:49   #40
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Arsus,

Öğrenme azminizin olduğu her halinizden belli. Bilmiyorum yaşınız kaç? Ben 55 yaşında makina mühendisiyim. Yani pek tarımdan da anlamam. Ama yılların verdiği birikim ve Ar-Ge kökenli çalışmalarımdan dolayı internet ortamında her bulduğum kaynağı okumaya çalışıyorum.

Ağaçlar.net' te bende yeni sayılırım, 28 Kasım 2008' de keşfettim. Sıvı besin nedir? Nasıl hazırlanır? Bunları hep forumdaki yazışmalardan, özellikle Sevgili Kudret Ağabey' in bitmez tükenmez enerji ile arkadaşlara çözdürdüğü besin formüllerini inceleyerek nasıl hazırlandığını öğrendim.

Ben besini hazır olarak Kudret Bey' den ve Sevgili Envor' dan aldım bugüne kadar. Ama bende senin gibi uğraştığım şeyi öğrenmek ve keşfetmek babında excel' le uğraşarak besin hazırlama sayfası yapmıştım.

Bu yüzden senin nasıl bir hata içinde olduğunu hemen gördüm. Daha önce çalışmasam ve klasik excel' i iyi kullanmasam bende senin yaptığın hatayı farketmeyebilirdim. Ama daha ilk satıra Azot için ppm değeri girip, kaynak şeçiminde tek seçim yaptırdığınızı görünce yanlış yolda olduğunuzu farkettim.

Formülü oluştururken NPK olarak değil PKCaN (Ben akılda kalsın diye PEKCAN diyorum) olarak düşünürsen rahat edersin. Çünki genellikle çok uç bir istek olmazsa Fosforu (P) tek kaynak bir kimyasaldan çözümleyebiliyorsun ve kullandığın kimyasalın cinsine göre beraberinde genellikle Potasyum (K) veya Azot (N) geliyor. MKP veya DKP kullanırsan K, MAP veya DAP kullanırsan N ilavesi geliyor. Ama genelde MKP kullanıldığı için K ilavesi geliyor.

Bu yüzden birinci adımda Fosfor (P) miktarını garanti altına aldıktan sonra, ikinci adımda fosforun yanında K ilavesi geldiyse onuda dikkate alarak besin eriyiğindeki Potasyum (K) değerini sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesele KNO3) yeteri kadar Potasyum içeren gübre miktarını bulup Potasyum (K) miktarını sabitliyorsun. Bu adımda da ilave olarak Azot (N) ilavesi gelecektir. Üçüncü adımda Kalsiyum (Ca) miktarını sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesala Ca(NO3)2) yeterli kalsiyumu alacak miktarda gübre ilave edip Kalsiyum (Ca) miktarını sabitliyorsun. Bu adımdan da büyük bir ihtimalle sana Azot (N) ilavesi gelecektir. Son adım olarak Azot miktarını tayin etmek için daha önceki adımlarda çıkan azot miktarlarınıda göz önüne alarak sıvı besin formülünü tamamlamak için gerekli sadece Azot içeren Üre (NH2), Nitrik Asit (HNO3) veya Amonyum Nitrat (HH4NO3) gibi bir kimyasalla sistemde gerekli olan Azot miktarını sabitleyeceksin. Eğer Mağnezyum'u Mg(NO3)2 mağnezyum nitrattan almayı düşünüyorsan Azot tayinini beşinci adıma bile atabilirsin. Ama genellikle Mağnezyum Sülfat (MgSO4) kullanılıyor. Beşinci adımda Mağnezyum (Mg) miktarını sabitlerken sana hediye olarak bir miktar sülfür (S) kalacaktır. Bu yüzden Sülfür için ayrı bir çalışma yapmana gerek kalmayacak çıkanla yetineceksin. Böylece makro element formülün bitmiş olacak. Mikro elementler kolay nasıl olsa.

Bu arada bahsetmeyi unutuyordum. Besindeki azot miktarını ikiye bölüp bir kısmını nitrat (NO3), bir kısmını Amonyum (NH4) azotu olarak vermeyi yabancı kaynaklarda okudum. Sayın Envor' la yaptığımız sohbette bununda sebzenin lezzeti ve yumuşaklığı üzerinde etkisi olduğunu öğrendim. Ben ziraatle 3 aydır ilgileniyorum. Bunun ötesinde başka faydaları varmıdır bilemiyorum. Genellikle toplam Azot miktarının %20' si nin (NH4) azotu olması isteniyor. Bu konuda Ziraat mühendisi arkadaşlar daha detaylı bilgi verirlerse benimde dağarcığım gelişmiş olur.

Allah kolaylık versin. Soracağın şey olursa tekrar görüşürüz.

byhuk ve nk_tarim beğendi.

Düzenleyen Sarıcan : 01-03-2009 saat 07:31 Neden: İlave
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2009, 10:47   #41
Ağaç Dostu
 
derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
Sn. arsus çalışmalarınız için teşekkür ederim daha önce verilmiş olan ancak sizin gibi yeni katılımcıların gözünden kaçmış olabilecek bir kaç adres veriyorum.

http://users.hal-pc.org/~menendez/hydrocal.html
http://www.smart-fertilizer.com/inde...d=103&lang=ENG

Bu adreslerde sizin yapmaya çalıştığınız programın yapılmış hali var inceledikten sonra çalışmalarınıza ışık tutacağını düşünüyorum .
Başarılar dilerim.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2009, 11:31   #42
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Arsus,

Sn. Derin' in gönderdiği linktende görebilirsin, eriyik içindeki toplam azot miktarını nitrat (NO3), Amonyum (NH4) ve hatta Üre (NH2) diye üçe ayırıp üçünün toplamını almışlar. Herhalde vardır bir sebebi.

Sn. Derin,

Siz incelediğinize göre azot miktarının bölünmesi ile ilgili detaylı bir bilgi edinebildiniz mi? Sebebi nedir?

Eklenen Resimler
 
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2009, 14:51   #43
Ağaç Dostu
 
derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
Sn sarıcan ben çok fazla incelemedim tesadüfen bulduğum bir linkti ihtiyaç olur diye kaydetmiştim profesyonel bakış açısını tam anlamıyla yansıtıyor benim edindiğim bazı reçetelerde örneğin yalnızca nitrat azotu kullanılırken bazılarında hem nirat azotu hem amonyum azotu kullanılıyor. Bunun nedenlerini henüz bulamadım ancak bu konuda kapsamlı bir kaç uluslararası tezi inceliyorum edindiğim bilgileri paylaşmaya çalışacağım.
Elementlerin suda yalnız ve karışım halinde nasıl hareket ettiğini inceleyen bir bilim dalı var biz ne kadar yeni olsakta yurt dışı çok ilerde,
farklı kaynaklardan giren bu azot ve benzeri bileşimlerin su içerisinde bitki köklerinde alımları gibi çok detaylı konuları inceliyorlar.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2009, 21:30   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: hatay
Mesajlar: 12
Sayın Sarıcan ve Sayın derin,

Eleştirilerinizle ve mesajlarınızla bana çok yardımcı oldunuz. Şu anda bir sorunla karşı karşıyayım. NO3 ü nitrat, NH4 ü amonyum NH2 yi üre azotu diye adlandırmışsınız ve eriyikte herbirisinin gerekli miktarda bulunması gerektiğini yazmışsınız. Amonyum Nitratın
NH4 NO3 şeklinde yazıldığını sanıyorum. Yani içinde hem NH4 (nitrat) hem NO3 (amonyum) azotu var. Şimdi bu nitrat mı amonyum mu yoksa her ikisini mi içeriyor?

arsus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2009, 21:49   #45
Ağaç Dostu
 
derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
NH4 Amonyum iyonu +1 değerlikli
NO3 Nitrat -1 değerlikli
Herikisindende azot geliyor zaten dikkat ederseniz hazır programlarda toplam azot değeri dikkate alınıp içerisindeki azotun ne kaynaklı olduğu ayrıca belirtilmiş
yani siz toplam azot üzerinden değerlendirme yaparsanız daha sağlıklı sonuç almış olursunuz.
40 ppm amonyum azotu + 20 ppm nitrat azotu geldiğinde siz formüle 60 ppm azot(N) olarak aksettireceksiniz.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2009, 07:50   #46
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn Arsus,

Bahsedilen elbetteki iyonlar, Amonyum Nitrat (NH4NO3) içinden hem Amonyum (NH4) hemde nitrat (NO3) iyonu alırsınız ve ikisinin bileşiminde de Azot (N) vardır. Formülde Azot kolonunu bölüp her iyonu kendi kolonuna yazarsanız iş çözülür.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2009, 19:21   #47
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sayın Arsus;

Envor yaptığınız formülü fazla inceleyemeden sadece kimyasal kaynaklar arasında Sodyum Molibdatı eksik gördüğü için onu ikaz etmiş.
.
Evet çok detaylı incelemediğim doğrudur, ama benim kullandığım, hazırladığım reçeteler için bu yeterli. Ben genelde (N) azot'u kalsiyumdan aldığım için anormal görülmedi. Yanlız sn. Sarıcanın dediği şekilde olursa çok daha iyi olur.

Sn. Sarıcan sizin yapmış olduğunuz gübre programınıda burada paylaşırsanız çok iyi olur.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2009, 21:28   #48
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: hatay
Mesajlar: 12
Sayın Sarıcan, Sayın Derin ve Sayın Envor,

Hesaplayıcının üzerinde biraz daha çalışıp azot türlerini ayırdım ve daha önceki kaynaklardan kazanılan azotun rahatça hesaplanabilmesi için sıralamayı değiştirdim. Her kaynaktan kazanılan azotu türüne göre ayrı ayrı göstermesini sağladım.

Ancak tabloyu en başa fosfor için istenen ppm miktarı yazıldıktan sonra ,her kaynaktan kazanılan element miktarınıda dikkate alarak, diğer elementler için seçilecek kaynaklara göre otomatik olarak ppm miktarını hesaplayacak hale getirmek istedim. Bunun için Sayın Kudret Tezel'in

N--- P --K - Ca Mg S
120 40 178 120 37 48

1,0 + 0,33 + 1,48 + 1,0 +0,30 +0,4 şeklindeki denklemini kriter olarak almak istedim. Fakat Prf. Ayten Sevgican'ın "Örtüaltı Sebzeciliği" isimli kitabında aynı konu ile ilgili denklemleri inceledim. Kitaptaki değerler bu denklemdeki değerlerden çok farklı. Kaldı ki o değerlerin miminum optimum ve maksimum hallerinden bile bu denkleme yaklaşan bir denklem elde edemedim. Bu denklem olmazsa olmaz mı? Bu konudaki görüşünüz nedir?

http://www.akad12.com/varsayilan/formul.xls

arsus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 10:20   #49
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Arsus,

Yaptığınız çalışmadaki en büyük sıkıntı eriyik içindeki her bir element miktarını (ppm) illaki tek bir kaynak seçerek karşılamaya zorlamanız.

Ben fosfatı baz alarak başlayın derken formülde karşılanması en kolay ve genellikle tek kaynaktan karşılamanın çokça mümkün olduğundandır ama tek kaynaktan olacaktır diye bir şartta yoktur. Biliyorum ki her kaynak artışı senin işini zorlaştıracaktır, çünki bilinmeyen sayısı oldukça fazla bir denkleme çözüm arayışındayız.

Bir önceki mesajımda kükürt miktarı içinde pek zorlanmaya gerek yok demiştim ama geçen gün Sn. Derin' in gönderdiği linki inceledikten sonra diyebilirimki kükürt miktarınıda dikkate alırsak mağnezyumu o kadar kolay belirleyemeyeceğiz. Çünki forumda bugüne kadar yapılan örneklerde mağnezyum sülfattan elde edilen mağnezyum miktarı baz alındığında aynı miktar mağnezyum sülfattan kalan kükürt te besinin kükürt ihtiyacını karşılar diye düşünüyordum ama pekte öyle değil herhalde.

http://users.hal-pc.org/~menendez/hydrocal.html
http://users.hal-pc.org/~menendez/sample.html

Bu linki incelersen en sonunda Sülfür hesaba katılsın mı katılmasın mı diye soruyor. Çünki sülfür miktarını da kontrol etmeye kalkınca formül biraz daha zorlaşıyor. Bu linkten göreceğin üzere sende şunu yaparsan iyi olur, her bir element için bir adet kaynak seçene kadar bütün kaynakları açık olarak yazıp hangi kaynakları kullanmak istiyorsan onları okeylersen formülü kurman daha kolay olacak.

Birde amatör hesaplamalar da biz hep içme suyu ile hazırladığımız veya elimizdeki suyun kimyasal analizini bilmediğimiz için besin hazırlamakta kullanılan suyun kimyasal analizini göz ardı ediyoruz. Ama sen bir yazılım yapmaya çalışıyorsun. Bu yüzden linklerde de göreceğin üzere kaynak suyun kimyasal analizini ve buradan gelen elementlerin ppm' inide göz önüne almak zorundasın. Yani işin çok. Allah kolaylık versin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 17:56   #50
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Alıntı:
N--- P --K - Ca Mg S
120 40 178 120 37 48
Sayın arsus, bu denklemi kriter olarak almamalısın bence. Her bitkinin isteği bu şekilde olmuyor. Denklemi programı kullanacak kişinin kendisinin girmesi lazım. Bu benim düşüncem ******.

Alıntı:
her kaynaktan kazanılan element miktarınıda dikkate alarak, diğer elementler için seçilecek kaynaklara göre otomatik olarak ppm miktarını hesaplayacak hale getirmek istedim.
Yapmış olduğun programda (N) azotu en başa alırsan daha güzel olacak

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 19:07   #51
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 3
sayın Kudret tezel map torbası üzerinde 12-61-0 yazıyor ama MAP ı mol ağırlığı üzerinde hesaplarsak 1 mol-molekül MAP 115,103 gr çıkıyor burdada fosfor oranı 30,975 çıkıyo yüzde cinsindende baktığımızda %26,9 saf fosfor var öyleyse neden torbaların üzeride fosfor %61 olarak gösteriliyor.

Birde yazan oranlar saf (P) cinsindenmi yoksa (P2O5) olarak ağırlığımı
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

hakancihangir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 19:45   #52
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 3
1 mol-molekül HH4 18,112 gr geliyor burada azot miktarı yaklaşık NH4 ün %77 i Fakat buna karşın NO3 olarak hesaplarsak 1 mol-molekül'ü 62,08 gr geliyor buradada yaklaşık olarak % 22,7 gr saf azot var.
Şimdi Klasik gübre hesabı yaparken torbaların üzerine bakıp örneğin %46 üre azotu varsa 20 kg saf azot için nekadar kulanmalıyız diye yaptığımız klasik gübre hesap metodu yanlış olmuyormu bu şekilde hesaplarsak 43 kilo üre kullanırız
Aynı oranların NO3 formunu düşünelim %46 varsa yine saf azot hesabı yaparsak 43 kilo kullanırız
Fakat kütlece NH4 deki saf azot miktarı NO3 deki saf azot miktarının yaklaşık 3 katı yani NH4 uyguladığımız yere 3 kat daha fazla azot vermiş olmazmıyız

hakancihangir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 00:33   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba arkadaşlar,hakancihangirin şahsıma sorduğu soruyu cevaplamak istiyorum.
Bu konunun cevaplanmasından daha önemlisi ayni hataların kitaplarda bile tekrarlanması.
Herşeyden önce saf madde miktarı dendiğinde, saf element miktarını anlaşılmalıdır.
Ancak bazıyerlerde hatta birçok yerde saf madde miktarı ile saf element miktarı karıştırılmaktadır. Konunun önemini daha önceki forumlarda anlatmıştık ancak önemli başlığı altında olmadığı için önemsenmedi anlaşılan.
Bir gübre torbasına bakıldığında üç rakam görülür.
örnekler : 20-20-20
20-20-0
12-61-0
15-15-15 gibi.
Bu üç sayının ifade ettiği değerler şunlardır:
Birinci sayı saf element olarak% azot miktarıdır.Yani 20-20-20 gübresinin 100 kg ında 20 kg saf azot ( N ) vardır. İkinci sayı fosforlu madde miktarını gösterir. yani saf fosfor elementini değil, fosforun oksitlenmiş haldeki ( P2O5 fosfor penta oksit yani fosforun +5 değerli oksitini ) miktarını gösterir. Son sayı ise saf potasyum element miktarını değil ,fosfor gibi potasyumunda oksitlenmiş haldeki madde miktarını yani % potasyum oksit miktarını gösterir.
Özetlersek 100 kg 20-20-20 gübresi içinde , 20 kg azot ( N ) 20 kg ( P2O5 ) 20 kg da ( K2O) vardır. geri kalan 40 kg ise hiçbir değeri olmayan dolgu maddesidir.
Durum böyle olunca bu gübrenin 100 kg mında 20 kg saf azot,8,728 kg saf fosfor ( P ) ve 16,6 kg da saf potasyum elementi var demektir, nedenmi?
P2O5 in mol ağırlığı 141,95 gr dır fosforunki 30,975 olduğuna göre
2*30,975/141,95 =0,4364 yani fosfor penta oksidin 0,4364 ü saf fosfor elementidir.
K2O nun mol ağırlığı 94,2 dir Potasyumun ki 39,1 olduğuna göre 2*39,1 /94,2 =0,83 tür
Yani potasyum oksitin 0,83 ü saf potasyum elementidir.
Saf fosfor ( P ) miktarı, 20 kg *0,4364 = 8,728 kg
saf potasyum ( K ) miktarı 20 kg * 0,83 =16,6 kg dır

Şimdi 12-61-0 MAP NH4 H2 PO4 mono amanyum fosfat gübresini hesaplıyalım.
mol ağırlığı : 14,008+4*1,008+2*1,008+30,975+4*16 =115,031 gr
Azot 14,008 /115,031 =0,12
Fosfor 2*30,975 /115,031 =0,2692 P2O5 olarak 0,2692/0,4364 =0,6168 ~0,62

İkinci sorunuzdaki çelişkilerde Gerek NO3 gerek NH4 olarak azoto molekül olarak hesaplamaktan kaynaklanıyor. NO3 nitrat azotu molekülündede NH4 amonyum azotu molekülündede bir tek azot molekülü vardır ancak ismi nitrat veya amonyum azotudur.

istidlalci ve byhuk beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2009, 18:19   #54
/
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 1
tarım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Sevgili Arkadaşlar hepinize Merhaba;
Forumda sıkça sorulan ve en çok merak edilen şeyin topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak olduğunu biliyoruz.
Sayın Kudret Tezel bey bu konuda yardımcı oluyor,kendisine buradan saygı,sevgi vede yaptığı bu hizmetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Ama yinede ben burada basit bir şekilde EC hazırlamayı anlatmak istiyorum.
Arkadaşlar 50 litrelik iki ayrı bidona hazırlamamız gerekiyor.
Bidonların birine A tankı diyeceğiz diğerine B tankı.(karıştırmamak için siz keçeli kalemle üzerine yazmayı ihmal etmetin)
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
nitrik asit: (asit kullanırken çok dikkatli olmalısınız.TEHLİKELİ)
iz elementler(çok hassas tartmalısınız)
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:

Bu gübreleri ait oldukları bidonlarda 50 lt su ile iyice eriterek hazırlamamız gerekiyor.
bu elementlerin 50lt re suya kullanılacak miktarını açıklarsanız

fuat ulukaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2010, 13:25   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-05-2010
Şehir: manisa-akhisar
Mesajlar: 235
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Sevgili Arkadaşlar hepinize Merhaba;
Forumda sıkça sorulan ve en çok merak edilen şeyin topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak olduğunu biliyoruz.
Sayın Kudret Tezel bey bu konuda yardımcı oluyor,kendisine buradan saygı,sevgi vede yaptığı bu hizmetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Ama yinede ben burada basit bir şekilde EC hazırlamayı anlatmak istiyorum.
Arkadaşlar 50 litrelik iki ayrı bidona hazırlamamız gerekiyor.
Bidonların birine A tankı diyeceğiz diğerine B tankı.(karıştırmamak için siz keçeli kalemle üzerine yazmayı ihmal etmetin)
A TANKI
kalsiyum nitrat:
potasyum nitrat:
amonyum nitrat:
potasyum klorur:
demir(%6-sıvı):
B TANKI
magnezyum sülfat:
potasyum sülfat :
mkp :
nitrik asit: (asit kullanırken çok dikkatli olmalısınız.TEHLİKELİ)
iz elementler(çok hassas tartmalısınız)
mangan:
çinko :
borax :
bakır :
sod.molibdat:

Bu gübreleri ait oldukları bidonlarda 50 lt su ile iyice eriterek hazırlamamız gerekiyor.
sayın envor merhaba.yukarıdaki malzemelerin sadece isimleri var fakatkullanılacak miktarları nedir? teşekkürler

akçay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2010, 20:16   #56
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 1
bilgi için herkeze tsk ler

MaqnuM38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 12:07   #57
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-05-2009
Şehir: denizli
Mesajlar: 1
arkadaşlar merhaba
toprakta yetiştirilen bitkiler ( domates-biber-patlıcan-marul.....) için eriyiğin nasıl hazırlandığını ve hazırlanan bu eriyiğin bitkiler üzerinde kullanımı hakkında bilgi almak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

hasan korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 12:32   #58
Ağaçsever
 
Pendo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 54
Sayın envor besin eriyiği setim geldi teşekkür ederim. Ücretini pazartesi yatıracağım güveniniz için ayrıca teşekkür ederim saygılar..

Pendo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2010, 11:08   #59
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2010
Şehir: Hod Hasharon
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sn. Arsus,

Sn. Derin' in gönderdiği linktende görebilirsin, eriyik içindeki toplam azot miktarını nitrat (NO3), Amonyum (NH4) ve hatta Üre (NH2) diye üçe ayırıp üçünün toplamını almışlar. Herhalde vardır bir sebebi.

Sn. Derin,

Siz incelediğinize göre azot miktarının bölünmesi ile ilgili detaylı bir bilgi edinebildiniz mi? Sebebi nedir?
This software is now available in the Turkish language!

guysela31 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2010, 11:12   #60
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2010
Şehir: Hod Hasharon
Mesajlar: 3
Hydroponics yazılım

Bu yazılım artık Türk dili var!

guysela31 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024