View Single Post
Eski 28-02-2009, 18:13   #37
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sayın Arsus;

Zannederim Sn. Envor yaptığınız formülü fazla inceleyemeden sadece kimyasal kaynaklar arasında Sodyum Molibdatı eksik gördüğü için onu ikaz etmiş. Sizde eklediğinizi söylüyorsunuz.

Ama malesef bu yaptığınız hesaplayıcı ile besin hazırlamanız mümkün değildir. Excel' i iyi kullandığınız belli, bunu profilinizde de belirtmişsiniz "kimsenin akıl erdiremediği yazılımlar geliştirmek" diye.

Burada amaç bir yazılım yazmak ve pazarlamak olsaydı yaptığınız formül sayfasındaki bağlantılı sayfaları nasıl oluşturduğunuz kimseyi ilgilendirmezdi. Ama paylaşım amaçlı bir sayfa yaptınızsa sonuca nasıl gittiğinizi ya anlatmanız **** excel sayfasında göstermeniz gerekirdi.

Formülünüzde eksikler var ama size bunu ancak klasik excel sayfası ile açıklayabilirim. Yalnız şu kadarını söylersem belki hatanızı anlarsınız. 1000 litrelik eriyik içindeki azot miktarını ppm olarak bir satıra yazar ve sonrada bunu tek kimyasal kaynakla sağlarsanız diğer kaynaklardan gelen azot miktarı ile çuvallarsınız. Sizin asıl ppm değerleriniz toplam satırında yatayda çıkan değerler olmalı. Kimyasal miktarını deneme yanılma ile formülü oluşturana kadar manuel olarak girmelisiniz.

Bazı kaynaklarda eriyik içindeki azot miktarını bile ne kadarı NO3 azotu, ne kadarı NH4 azotu diye ayrıca soruyor (Herhalde gerekli). Üç dört ayrı kaynaktan gelen azot miktarını nasıl tek satırda ve tek kaynaktan oluşturacaksınız. Ppm değeri formül için değişmez değerdir ve 1000 litre sıvı içinde çözünmüş element miktarının toplamını gösterir. Siz bir kaynaktan azot için gerekli ppm' i karşıladınız, diğer kaynaklardan gelen azotu ne yapacaksınız. Daha baştan eriyik formülünüz bozulmuş olacaktır.

Kolay gelsin. Eksiklerinizi giderdikten sonra tekrar tartışalım.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön