View Single Post
Eski 28-02-2009, 22:49   #40
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sevgili Arsus,

Öğrenme azminizin olduğu her halinizden belli. Bilmiyorum yaşınız kaç? Ben 55 yaşında makina mühendisiyim. Yani pek tarımdan da anlamam. Ama yılların verdiği birikim ve Ar-Ge kökenli çalışmalarımdan dolayı internet ortamında her bulduğum kaynağı okumaya çalışıyorum.

Ağaçlar.net' te bende yeni sayılırım, 28 Kasım 2008' de keşfettim. Sıvı besin nedir? Nasıl hazırlanır? Bunları hep forumdaki yazışmalardan, özellikle Sevgili Kudret Ağabey' in bitmez tükenmez enerji ile arkadaşlara çözdürdüğü besin formüllerini inceleyerek nasıl hazırlandığını öğrendim.

Ben besini hazır olarak Kudret Bey' den ve Sevgili Envor' dan aldım bugüne kadar. Ama bende senin gibi uğraştığım şeyi öğrenmek ve keşfetmek babında excel' le uğraşarak besin hazırlama sayfası yapmıştım.

Bu yüzden senin nasıl bir hata içinde olduğunu hemen gördüm. Daha önce çalışmasam ve klasik excel' i iyi kullanmasam bende senin yaptığın hatayı farketmeyebilirdim. Ama daha ilk satıra Azot için ppm değeri girip, kaynak şeçiminde tek seçim yaptırdığınızı görünce yanlış yolda olduğunuzu farkettim.

Formülü oluştururken NPK olarak değil PKCaN (Ben akılda kalsın diye PEKCAN diyorum) olarak düşünürsen rahat edersin. Çünki genellikle çok uç bir istek olmazsa Fosforu (P) tek kaynak bir kimyasaldan çözümleyebiliyorsun ve kullandığın kimyasalın cinsine göre beraberinde genellikle Potasyum (K) veya Azot (N) geliyor. MKP veya DKP kullanırsan K, MAP veya DAP kullanırsan N ilavesi geliyor. Ama genelde MKP kullanıldığı için K ilavesi geliyor.

Bu yüzden birinci adımda Fosfor (P) miktarını garanti altına aldıktan sonra, ikinci adımda fosforun yanında K ilavesi geldiyse onuda dikkate alarak besin eriyiğindeki Potasyum (K) değerini sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesele KNO3) yeteri kadar Potasyum içeren gübre miktarını bulup Potasyum (K) miktarını sabitliyorsun. Bu adımda da ilave olarak Azot (N) ilavesi gelecektir. Üçüncü adımda Kalsiyum (Ca) miktarını sağlamak için belirlediğin kimyasal kaynaktan (Mesala Ca(NO3)2) yeterli kalsiyumu alacak miktarda gübre ilave edip Kalsiyum (Ca) miktarını sabitliyorsun. Bu adımdan da büyük bir ihtimalle sana Azot (N) ilavesi gelecektir. Son adım olarak Azot miktarını tayin etmek için daha önceki adımlarda çıkan azot miktarlarınıda göz önüne alarak sıvı besin formülünü tamamlamak için gerekli sadece Azot içeren Üre (NH2), Nitrik Asit (HNO3) veya Amonyum Nitrat (HH4NO3) gibi bir kimyasalla sistemde gerekli olan Azot miktarını sabitleyeceksin. Eğer Mağnezyum'u Mg(NO3)2 mağnezyum nitrattan almayı düşünüyorsan Azot tayinini beşinci adıma bile atabilirsin. Ama genellikle Mağnezyum Sülfat (MgSO4) kullanılıyor. Beşinci adımda Mağnezyum (Mg) miktarını sabitlerken sana hediye olarak bir miktar sülfür (S) kalacaktır. Bu yüzden Sülfür için ayrı bir çalışma yapmana gerek kalmayacak çıkanla yetineceksin. Böylece makro element formülün bitmiş olacak. Mikro elementler kolay nasıl olsa.

Bu arada bahsetmeyi unutuyordum. Besindeki azot miktarını ikiye bölüp bir kısmını nitrat (NO3), bir kısmını Amonyum (NH4) azotu olarak vermeyi yabancı kaynaklarda okudum. Sayın Envor' la yaptığımız sohbette bununda sebzenin lezzeti ve yumuşaklığı üzerinde etkisi olduğunu öğrendim. Ben ziraatle 3 aydır ilgileniyorum. Bunun ötesinde başka faydaları varmıdır bilemiyorum. Genellikle toplam Azot miktarının %20' si nin (NH4) azotu olması isteniyor. Bu konuda Ziraat mühendisi arkadaşlar daha detaylı bilgi verirlerse benimde dağarcığım gelişmiş olur.

Allah kolaylık versin. Soracağın şey olursa tekrar görüşürüz.


Düzenleyen Sarıcan : 01-03-2009 saat 07:31 Neden: İlave
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön