agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni933Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-04-2009, 19:26   #691
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-03-2009
bir soru

Merhaba herkese. İnternette gezinirken alternatif a.ş. diye bir şirketin sitesinde pomza ile ilgili bir sürü veri vermişler ve tek başına pomzanın yıllarca çilek bitkisinin gübre veya herhangi bir şeye gerek duymadan karşılayacağını yazmışlar. işte link http://www.alternatiftarim.com/pomza.htm Acaba burda yazılanlar doğrumudur **** şöylede sorabiliriz burda yazan değerler çilek yetiştirmek için yeterlimidir? Eğer öyleyse bizim yok efendim ec'ymiş phmış sonra Kudret Bey aman yetişlermiş öldük bittiklermiş yapmamıza gerek yok. Ustalardan cevap beklemekteyim ona göre. Bu arada Kudret beyin Bana gönderdiği besin eriğiyle durgun su kültürü denemesi yaptım. Perlit bulamadığım için şimdilik yarım avuç kadar tofta duran fidelere besin eriyiği vererek öldürmemeye çalıştığım bir kaç domatesi ne yapacağını bilmeyerek bekletiyorum. Şantiyede olduğum için eve de gidemiyorum bakalım ne olacak. Yakın zamanda fotolarını yükleyeceğim ama hafifte utanıyorum. Çünkü birşeye benzemiyorlar. Benzedikleri garanti olunca yükleyim en iyisi rezil olmayalım.

yolcu8264 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 09:46   #692
Ağaçsever

çelebi's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2007
Linki bende inceledim, Pomza’nın kimyasal özellikleri şöyle;

Oksit Miktar (%)
SiO2 43.04
Al2O3 14.88
Fe2O3 12.94
TiO2 2.89
MnO 0.19
Cr2O3 0.03
V2O5 0.03
P2O5 0.92
CaO 8.95
MgO 10.10
BaO 0.04
K2O 1.83
Na2O2 3.30
pH 7.0

Ürünün kullanımıyla ilgili birde haber var;
http://www.alternatiftarim.com/image...t_cukurova.jpg

çelebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 09:50   #693
Ağaçsever

çelebi's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2007
Bu değerlere göre yani pomza kullanılarak yapılan bir yetiştirilikte besin eriyiğinin formülü değişir mi?

çelebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 10:19   #694
Ağaç Dostu

tabiat's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2006
Galeri: 2
Bahsi geçen değerlere bakılırsa bu çilekler azot, bakır,çinko ve molibden istemiyorlar. Pomza taşı girintili yapısı sayesinde su sorunu olan bölgelerde su ve gübre kullanımını azaltıyor ama tek başına bitki beslemede kullanıldığını ilk kez duydum.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 10:21   #695
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 7
Ben neredeyse ikna olacağım... Aslında eğer bu kadar etkiliyse 30 m^2 bahçe toprağıma
1 ton pomza, bir miktar gübre eklemeyi düşünmeye başladım... Hemde ekonomik galiba...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 16:32   #696
Ağaçsever

Acaba o haberdeki gibi sadece pomza ve su kullanıp bitki yetiştirmek gerçekten mümkün mü? mümkünse gübre kullanım maliyeti sıfırlanabilir demektir. Ustalar nerdesiniz. Sayın envor, Kudret bey?

Eski 15-04-2009, 16:38   #697
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Bu konuyu bende merak ettim.

Eski 15-04-2009, 21:42   #698
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolcu8264 Mesajı Göster
Acaba o haberdeki gibi sadece pomza ve su kullanıp bitki yetiştirmek gerçekten mümkün mü? mümkünse gübre kullanım maliyeti sıfırlanabilir demektir. Ustalar nerdesiniz. Sayın envor, Kudret bey?
Mümkün değil.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 21:54   #699
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Arkadaşlar, adamlar demiyorki alında bu pomza taşını hiç bir gübre kullanmadan topraksız tarım yapın. Toprağınızı ıslah etmek için kullanırsanız, yani bahçe toprağına katarsanız içindeki fosfordan dolayı fosforlu gübre kullanmanıza ihtiyaç kalmaz diyor.

Öyle bir şey olsa biz balkonda hobi yapmaya çalışan uyanıklar varda, antalyada sera işi ile uğraşan profesyoneller enayi mi?

Topraksız tarımda pomza taşının fideyi taşıyıcı ortam olarak kullanılacağı belki yüzlerce yerde yazılı, tek özelliği gözenekli yapısından dolayı su tutma özelliğinin fazla ve ağırlığının hafif olması.

Fidenin ihtiyacı olan elementleri ayrıca vereceksiniz ******. Çilek yetiştiren vatandaş gazeteye beyanat verirken pomza ortamında çilek yetiştirdiğini söylüyor ama sistem katlı sistem ve mutlaka sulama tertibatı var. İçine kattığı sıvı besinden de bahsetmemiş hepsi bu kadar.

Ama ben uyanığım diyen bir arkadaşımız varsa kurar sistemi, koyar pomza taşını, basar içme suyunu, 15 gün sonrada alır fideleri eline gider nereye atarsa atar.

Bu işi yapıyorsanız fidenin ihtiyacı olan makro elementlerin N-P-K olduğunu bileceksiniz ve fidenin bu elementlerden ne kadar ihtiyacı olduğunu da bileceksiniz. Ondan sonra bu elementleri hangi kaynaktan karşılayacağınız size kalmış. İster sıvı besin kullanırsınız, ister hayvan gübresi.

Yazıyı yazıp çıktıktan sonra tekrar okudum çilek üreten vatandaşın sayfasını. Vatandaşın uyanıklığına bakın ki organik çilek ürettiğini söylüyor.

Yani hem katlı sistem yapıp topraksız tarım yapıyor hemde organik tartışması çıkmasın diye bütün besini pomza taşından aldığını söylüyor ve bunuda sadece lafla bir üniversite araştırmasına bağlıyor.

Buna resmen şark kurnazlığı derler. Üretilen çilek organik mi? değil mi? Topraksız tarım organik mi? Organik dediklerinde sanki azotun yerine başka bir element kullanıyorlar, hayvan gübresinde de azot yok, kahrolsun azot. Azotsuz günler...

Alternatif tarımın verilen birinci linkteki topraksız tarım başlığını açıp okuyun, pomza taşını üreten firmanın böyle bir iddiası yok. Pomza ile topraksız tarımın nasıl yapıldığını ve nasıl faydalar sağladığını anlatıyor. Besin kullanmaya gerek yoktur demiyor.

Düzenleyen Sarıcan : 15-04-2009 saat 22:32 Neden: ilave
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 23:35   #700
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Bence, bölgesinde boş oturmayıp, iyi kötü bir sistem kuran şahsı değilde gazetesine haber yapma kaygısıyla yarım yamalak edindiği bilgiyi, kafasını gözünü kıraraktan yazan muhabiri daha çok eleştirmek gerek.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2009, 08:45   #701
Ağaçsever

Sn. Sarıcan garip bir sinir ve telaşla yazmışsınız galiba. Burda kurnazlık yapmaya çalışan yok. En azından ben öyle değilim. Evinde üç beş kök domates yetiştirmeye çalışan ve onunda kafasını gözünü yararak yapan bir insanım. Ticari bir faaliyetim olmadığı için kurnazlık yapmaya gerekte duymuyorum. Bu sorunun amacı yayınlanan bir haberde iddia edilen şeylerin doğruluğu var mı **** pomza kullanıldığı zaman farklı besin eriyiği formülü mü gerklidir veya bazı gübreler olmasa da olur mu gibi bir beyin fırtınası yapmaktı. Boşverin birlikte Mersinde seracılık yapan 'ŞARK KURNAZI'na koro halinde küfür edelim. Hatta forumda acaba böyle birşey mümkün mü diyen arkadaşlarımıza kurnazlıktan başlayıp daha ağır hakaretler edelim. Bir taraftanda zaten topraksız tarımı da aynı alandan beş kat ürün almak mümkün mü diyen kurnazların bulduğuna eminim.

Eski 16-04-2009, 14:20   #702
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Bence fazla kırıcı olmaya gerek yok...
Aşağıdaki konuda çok haklısın sn. Sarıcan.

Eski 16-04-2009, 14:21   #703
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. yolcu8264,

Benim sizi hedef alan en küçük bir çıkışım yok o yazıda, tersine yeni başalayan bir arkadaşımız olarak kafanızı bulandıran manşete canım sıkıldı. Bu forum paylaşım tabanlı bir arkadaşlığa dayanıyor. Burada en son düşünülecek şey başka bir arkadaşımızı rencide etmektir.

Siteye sıvı besin konusunda hizmet veren iki arkadaşımız olmasa iddia ediyorum bugün forumda bulunan ve balkonda tporaksız tarım yapmaya kalkışan arkadaşların %90' ı havlu atar. Ziraat mühendisi veya işi daha önceden profesyonel tarım veya kimya sanayi ile ilgili olmayan bir çok arkadaşımız sıvı besin temin edemez hale gelir.

Sn. Envor' un mesleği bu, kendisine yeni sera yaptı. Böyle bir şey olsa neden sıvı besinle uğraşsın ki. Meseleye birde bu açıdan bakarsan, benim gazete manşetine neden kızdığımı anlarsın. Kolay gelsin.

Eski 17-04-2009, 22:26   #704
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-08-2008
Sayın sarıcan besin eriyiği konusunda çok haklısınız, Kudret amca ve sevgili enver olmasaydı şuan hiçbirşey yapamıyorduk bu kesin.

jibuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2009, 09:17   #705
Ağaçsever

Merhaba herkese. Sn Sarıcan yanlış anladım sizi galiba özür dilerim. Peki şimdi bu pomzayı çilekte kullanırsak besin eriyiği değişmesi gerekirmi acaba? Yoksa normal kullandığımız formüllerde değişiklik yapmadan mı kullanmak gerekir? Hangisi daha sağlıklıdır?

Eski 18-04-2009, 11:12   #706
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Hiç önemli değil Sn. yolcu8264, özür dilemek meziyettir. Bir meslektaşın beni anlamamasına daha çok üzülürdüm. Siz topraksız tarım yapmayı düşündüğünüze göre pomzayı fideyi destekleyeci ortam olarak düşünün. Bitki zaten kendisi için gerekli olanı alıyor. Sıvı besinin EC ve pH' ını kontrol etmeniz yeter diye düşünüyorum. Pomzanın içindeki elementlerin sıvı besini nasıl etkileyeceğini herhalde en iyi Sn. Envor bilir. Belki yaşamışlığı vardır.

Eski 22-04-2009, 22:43   #707
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-03-2009
Sn Sarıcan,

Gazete manşeti ve de içeriğine kızma konusunda son derece haklısınız.

Bugün yaşadıklarımdan ve son mesajları okuduktan sonra ben de sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istedim. Bugün yaşanan tecrübe en sonunda belirtilmek üzere önce şunu belirtmek istiyorum;

En acemilerinizden biri olarak ben pomza taşını bundan 2-2.5 yıl önce bir gazete haberinde ilk defa gördüm. Büyük bir holdingin (ismini hatırlayamıyorum) Tuz gölü yakınındaki Hasan Dağı'nda (sanırım)ürettiklerini, volkanik bir yapıda olduğunu, çok gözenekli bir yapısı olması dolayısıyle su tutma özelliği olduğunu (en belirgin ve etkin özelliği) toprakla karıştırıldığında su tassarrufu sağladığını okumuştum.

Bu foruma 2 ay kadar önce dışardan, yakın zamanda da üye olarak katıldığımda hem bu forumdan hem de yabancı bir kaç kaynaktan pomza taşının nötr yapıda olduğunu ve katı ortam için bitki kökünün tutunması için ve yine su tutma özelliği olduğunu okudum.

Konuya bu kadar uzak olan, dış ticaret mesleğinde iştigal eden biri olarak böyle bir yanıltıcı haberin nasıl yapılabildiğine gerçekten hayret ettim.

Bugün yaşadıklarım ise;

Kudret beyin ve Enver beyin katkılarıyla (bu konuda da haklısınız Sn. Sarıcan) balkon ve bahçede yapacağım deneme üretimine biraz destek, biraz heyecan merakı nedeniyle ilçe tarıma gittim. Detayını değil sonucunu söyleyeyim, Topraksız Tarım ile ilgili bir bilgileri olmadığı gibi, temin edeceğim besin eriyiğinin içeriği, miktarı, fiyatı, ne kadar fide için kullanılabileceği konularında bana, arkadaşlar BANA soru sordular. ))

Bu nedenle bu foruma ve burada destek veren herkese saygı ve sevgilerimle.

Küçük ama aslında büyük NOT: İnternet araştırmalarım doğrultusunda edindiğim biligiye göre Belçika ve Hollanda'da seraların %90-95'i EUROGAP sertifikalı Topraksız Tarım yapıyor. Ülkemizde oran 450.000 dönüm seranın 1.500 dönümü topraksız.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 12:41   #708
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-04-2009
merhaba ben balkonumda ve küçük bahçemde topraksız tarım yöntemi ile domates yetiştirmek istiyorum .ayrıntılı teknik bilgiye nereden ulaşabilirim?

mydeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 17:01   #709
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Merhaba arkadaşlar. Mini seraya 3 Mart ta ektiğim tohumlar bayağı gelişme gösterdiler .Ancak havaların soğuk yağmurlu ve rüzğarlı olmasından dolayı yerlerine alamadım . Fakat mini seradan taşmaları seraya sığmamaları yüzünden dün akşam 28 nisan günü yerlerine dikmeyi uygun buldum. Yaklaşık tam bir ay önce sevgili envor un yolladığı domates fidelerinide dün akşam diktim. Envorun yolladığı marulları geldikten bir hafta sonra alel acele hazırladığım delikli levhaya dikmiştim, gelişmeleri iyi gidiyor ama bir vakit ayırıp güzel bir sistem yapmam lazım.
Arkadaşlar yetiştirdiğim fideleri resimledim.Mini seranın çok işe yaradığını göreceksiniz .
Şimdiye kadar fide yetiştirmemiştim bir kaç basit deneme dışında. Şimdi sistemi dahada geliştirip fide yetiştirme zevkini tatmak istiyorum. 4 cm derinliğindeki tohum yatağına henüz açilmamış bir kurşun kalem dikerek fidelerin eni boyu kakkında bir fikir versin istedim.

Eklenen Resimler

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 17:15   #710
Ağaç Dostu

devamı

Eklenen Resimler

mentes_17 ve moznaneci beğendi.
Eski 30-04-2009, 18:54   #711
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-04-2009
Bilgileri toplasak

Merhaba,ben ilköğretim 7.sınıf öğrencisiyim topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum büyüklerimden de yardım alarak.Ama forumda bilgi verilen sayfaların yanında çok yazı var okumak uzun sürüyor acaba buraya biri tek tek besiin eriyiğinin hazırlanmasından hasadına kadarki dönemle ilgili bilgileri toplayıp tek tek geçirebilir mi?(su kültüründe çilek)

tarıMeraklısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 18:57   #712
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Yaşın azıcık büyük olsaydı ''Bizde leşi öldürene kaldırtırlar'' benzeri bir mesaj alırdın.

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 19:00   #713
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarıMeraklısı Mesajı Göster
Merhaba,ben ilköğretim 7.sınıf öğrencisiyim topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum büyüklerimden de yardım alarak.Ama forumda bilgi verilen sayfaların yanında çok yazı var okumak uzun sürüyor acaba buraya biri tek tek besiin eriyiğinin hazırlanmasından hasadına kadarki dönemle ilgili bilgileri toplayıp tek tek geçirebilir mi?(su kültüründe çilek)
Tabii ki biri toplayabilir. Mesela sen

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 20:03   #714
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-01-2009
bu konuyu bende merak ettim

karagoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 20:30   #715
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
devamı
Kudret Hocam, tek kelimeyle muhteşem. Ben nasıl gözden kaçırmışım bu fotoğrafları

İşler hafiflediğinde ilk iş olarak Kudret Hocaya danışılıp, mini sera yapılacak ve fideciliğe merak salınacak

Eski 30-04-2009, 21:38   #716
Ağaç Dostu

Sevgili malbman ,gerçek söylüyorum bambaşka bir zevkmiş. Ben bu kadar zevkli olacağını ummamıştım. Gayem sadece ne ektiğimi bilmekti. Fakat tohumlar çimlenip büyümeye başlayınca bayağı zevkli oldu. Tavsiye ederim.

Eski 30-04-2009, 21:41   #717
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

En kısa zamanda hocam, en kısa zamanda.

Eski 01-05-2009, 22:18   #718
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Kudret hocam,

Sizin domatesler topraklı'ya benziyor.
Ben mi yanlış görüyorum acaba?

Selam ve saygılar.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 23:34   #719
Ağaç Dostu

Sayın indomie, gördüğünüz teknelerde yarı yarıya karıştırılmış torf+ kum var. 5 senedir ayni agregatı kullanıyorum.Gördüğünüz büyük parçalarda pomza taşı. Derinlik olarakta
10-11 cm gibi.

Eski 02-05-2009, 08:13   #720
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Kudret hocam,

Torf kum ile karışınca toprak rengini almış, yanılttı beni. Pomzayı da renginden dolayı çakıl zannettim.

Bize "topraksız tarım"ı tavsiye ederken sizin "topraklı tarım" yapabileceğinizi düşünmüş olmamdan dolayı özür dilerim.

Selam ve saygılar.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
#bursa topraksız tarım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025