agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni588Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-02-2013, 09:49   #331
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
resimlerin altındaki yazı resimleri görmeden önce yazılmış resimler görüldükten sonra şu şekilde bir cevap yazılmış:

Sn.Sincom;

Malesef tahmin ettiğim gibi kök çürüklüğüne yakalanmış.

Saçakların ve kökün durumu çok kötü. Bence hiç masrafa girmeyin. Ancak yinede şansımı deneyeyim derseniz bulunduğunuz yerdeki zırai ilaç bayiisinden çilekte kök çürüklüğüne karşı kökten uygulanabilen bir ilaç temin etmeniz ve bu ilacın yanında güçlü bir köklendirici ürün satın almanız ve birlikte uygulamanız gerekli.

Bu bahsettiğimiz ilaç ile köklendirici nerden baksanız size 100TL ile 150 TL arasında bir maliyet olacaktır. İlacın ve köklendiricinin de bir çoğu elinizde kalacağı için bence hiç bu yönteme başvurmayın ve yaptığınız arge denemesini sonlandırın .

Sincom:

Hocam sonlandırayım o problem değil ama ilk diktikten sonra herşey güzeldi gelişim oldu yapraklar açtı..Ama sorun neydi neden böyle oldu acaba? Diktiğimden beri aynı besinli suyu kullandım sebep bumu yoksa başka birşeymi var sayın hocam?

Sn.Sincom;

Yaşadığınız problemin neden kaynaklandığını ve bir daha böyle bir hatayı yapıp başarısızlık yaşamamanız için öğrenme isteğinizi taktirle karşıladığımı belirtmek istiyorum.

Ne yazıkki sizin yaşadığınız sorunu şu anda Sn.vetman arkadaşımızda yaşamakta.

Diğer forumda da yazılanları takip etmeye çalışıyorum ve çok önemli hatalar yapılıyor.

Sulamayı artırmaktan ec yi yükseltmekten bahsediyorlar. Burada yaşanılan sorun kullandıkları besin ile alakalı değildir. Tamamen fide dikiminden itibaren uygulanan yanlış sulama rejimi ile alakalıdır.

Bu yazılan önerilerin tamamı yanlıştır. Günde 6 sefer sulamadan bahseden arkadaşlar bu yazdığım yazıları okuduklarında nedemek istediğimi anlayacaklardır .

Kış aylarında drenajınız ne kadar iyi olursa olsun . Kullanılan kokpitin bir su tutma kapasitesi var . Bu su tutma kapasitesini yok sayarak yapılan sulamalarda kökler oksijensiz kalır ve sonuç kök çürüklüğü başlar . Fideler besini kökleri aracılığıyla alır kökler çürüdüğü zaman veya çürümeye başladığı zaman istediğiniz kadar ec yükseltin o besini o fideye aldıramazsınız.

Kokopit ortamında yapacağınız sulamalarda örnekleyecek olursam diyelimki fide başı 200 cc günde 1 kez su veriyorsunuz. Verdiğiniz fide sayısıda 10 adet olsun. Toplamda 2 Lt besinli su verdiğinizde drenajdan geri dönen besinli su toplamda %20 yani 400cc geliyorsa ve ikinci gün sulamasında yine toplamda 2lt besinli su verdiğinizde drenajdan geri dönen %40 yani 800cc geri geliyorsa kokopitin suya doymuş olduğu anlaşılır ve sulama periyoduna ara verilerek yani 2 güne 1 e geçilecek ve yine drenajdan gelen su miktarı hesaplanarak uygulama yapılır.

Hava koşulları malum kış aylarında olduğumuzdan dolayıda bitkinin su kullanma değerleri düşük olacaktır. Yağışlı havalarda sulama yapılmamalı ve yağışlı gün sayısı 2 gün 3 gün devam ettiğinde çok az su vererek kokopitin tamamen kurumaması ve nemli kalması sağlanır.

Kış aylarında topraksız tarımda gün doğumundan 2 saat sonra sulama başlar ve kışın öğle saatlerinde son bulur.

Yaz aylarında gün doğumundan 2saat sonra başlar gün batımından 2 saat önce biter. Bunun sebebi kök hastalıklarına yani kök çürüklüğüne davetiye çıkarmamak ve kokopitin kurumamasını hafif nemli kalması içindir.

Antalya da ısıtma yapılan topraksız seralarda bile kış sezonu olduğundan dolayı güneşli havalarda 2 sulama kapalı havalarda 1 sulama yapılmakta. Hangi bitki var ise mesela çilek ise güneşli havalarda sabah fide başı 100cc öğlen fide başı 100cc kapalı havalarda 100cc sulama yapılmakta.

Bu seralar ısıtmalı sera yani gece ısıtma kazanları yanıyor. Bu da içerinin daha sıcak olması ve bitkinin daha çok su kullanmasına imkan veriyor. Ama ne sizin nede sn. vetman ısıtması olmadığından dolayı bitkinin su kullanması daha da az olacaktır.

. Günde 6 sulama ile ancak yaz aylarında yapılabilecek bir olayı kış aylarında yapılırsa sonuç hüsran , maddi kayıp ve üzüntü olacaktır.

Yapılan bir diğer hata ise gübre tasarrufu yapılacak diye drenajdan gelen besinli suyun tekrar besin olarak kullanılmasıdır.

Bu şekilde kullanım olması için sürekli olarak tankın kontrol altında tutulması mantari ve bakteriyel hastalıkların önüne geçilmesi gerekli müdehalenin yapılması sağlanarak kullanılabilir.

Aksi halde tankta her türlü hastalık olabilir ve her sulamada bu bitkilere bulaşabileceği maalesef göz önünde bulundurulmadığı gibi bu olayı tavsiye eden kişilerin bitki hastalık ve zararlılarının yaşayışı , yayılışı konularında kendilerini yetiştirmesi ve tavsiyede bulunduğu zaman sonuçlarının ne olacağını ve öğrenmeleri gereken çok önemli bilgilerin olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Biraz uzun oldu ancak sn. Sincom sizin yaşadığınız sorun her sulama yaptığınızda drenajdan gelen miktarı ölçüp ve eğer %20 den fazla drene oluyorsa sulama programınızı buna göre yapmanız gerekiyordu.

Denemeye tekrar başlamak istiyorsanız şuandaki kokopitlerinizde bu hastalık mevcut. Bu kokopitlerin dezenfekte edilerek steril edilmesi gerekiyor. Aksi halde yeni fide dikimi gerçekleştirdiğinizde onlarada bulaşma riski çok fazla.

Bir diğer husus besinli suyu verdikten sonra drenajdan besin tankına bağlantı var ise şu anda o besin tankınızın içerisinde bulaşmış vaziyette.

Sonuç olarak doğru besin solusyonu , doğru ve zamanında sulama periyodu , zamanında ilaçlama ( gerek kök bölgesine gerek yaprak bölgesine ) yapılması gerekiyor. Aynı zamanda bitkiye baktığınızda bir gariplik sezdiğinizde danışmanız gerekli .

Bu yazdıklarım sadece sizin için değil diğer arkadaşlar içinde yararlı olacağını umuyorum. Yukarıda yazdığım yazılarda 6 kez sulama örneği ve bazı şeyler sizin için yazılmış kelimeler değil . bu sebeble sakın beni yanlış anlamayın .

Gerek hobi olarak gerekse ticari olarak bu işe soyunanların başarılı olmaları için yazılmış kelimelerdir.

Forumlarda gerek hobi olarak gerekse ticari olarak yapılan uygulamalarda güzel başarılı fotoğraflar görmek temennisi ile .

Yine sorularınız olduğunda buralardayım.

selamlar...


Önemli not :

Yukarıda yazdığım sulama fide başı 200cc yazılar çilek için geçerlidir. Domates , biber veya başka bitkiler için değildir.

Sn.vetman ve Sn.sincom her iki arkadaşımız ile bir ticari alışverişimiz yoktur. Ne roa ne kokopit nede besin solusyonu alışverişimiz olmamıştır tamamen yardım amaçlı yazılan yazılardır.

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 10:23   #332
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2013
Şehir: ÇORLU
Mesajlar: 25
Tartışma!

Değerli dostlar. Sn. Mehhmet Fatih' in Resimlerdeki bitki gelişimleri için yaptığı yorumlar ile, Sizlerin yaptığı müdahaleler örtüşüyor.(anladığım kadarı ile.) Konuyu, önemi nedeni ile arşivleyeceğim için tartışma sonuçlarını gözlemliyorum. Selamlar.

B.T.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 16:16   #333
Ağaçsever
 
casper1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 86
Mehmet bey gerçekten çok faydalı bir paylaşım olduğunu düşünüyorum.İlginizin devamını diliyorum
teşekkür ederim.

casper1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 16:25   #334
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
Bütün bilgiler Sayın Oğuz Alper'den alınmıştır sormak istediğiniz her konuda kendisine bilgi@topraksizcilek.com adresinden ulaşabilirsiniz.

cseee beğendi.
MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 16:32   #335
Ağaçsever
 
casper1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 86
Ortamda hava sirkülasyonu açısından perlitin cocpeat ten daha kullanışlı olduğunu bazı yazılarda görmüştüm,Kendimde perlit kullandığım için bunu rahatlıkla söylüyebilirim .Perlitte hiçbir zaman cocopeat gibi çamurlaşma olmuyor ne kadar su verirseniz verin tanelerine alabildiğini alıyor. Aralarındaki boşluklar oksijen girişini sağlıyor,tabi bunlar benim görüşüm farklı görüşte olanlara da saygı duyarım.

casper1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 22:06   #336
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
casper bence haklısın .
Probleme çözüm ararken, durgun suda veya akan suda topraksız tarımı göz önüne almaksızın katı ortama çare arasanız , problemi görür ama nedenini doğru tespit edemeyebiliriz.

Problem sulama müddeti veya günde ne kadar sulama yapacağınız değil. Köklerin oksijenlenmesini sağlayıp sağlıyamadığınızdadır.

O yüzden tamamen su içinde bitki yetiştirmeden hareket eden bir tarım metodunda çok su değildir problem . Problem oksijenlenmeyi sağlıyamamaktır.

Drenajı bu bağlamda anlamak gerekir.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 22:33   #337
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: yalova
Mesajlar: 9
iyi çalışmalar kitaplardan sonra forumlara bakarak birşeyler öğrenmek isteyen birisi olarak perlitin cocpeatın ekstra masraf olarak karşımıza çıkması yerine akan suda çilek yetiştirmek mantıklı olmazmı bilgilendirirseniz sevinirim

kanumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 08:10   #338
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
casper bence haklısın .
Probleme çözüm ararken, durgun suda veya akan suda topraksız tarımı göz önüne almaksızın katı ortama çare arasanız , problemi görür ama nedenini doğru tespit edemeyebiliriz.

Problem sulama müddeti veya günde ne kadar sulama yapacağınız değil. Köklerin oksijenlenmesini sağlayıp sağlıyamadığınızdadır.

O yüzden tamamen su içinde bitki yetiştirmeden hareket eden bir tarım metodunda çok su değildir problem . Problem oksijenlenmeyi sağlıyamamaktır.

Drenajı bu bağlamda anlamak gerekir.
Haklısınız lakin cocopeat ortamında drenaj ne kadar iyi olursa olsun cocopeatin su tutma kapasitesi yüksek oldugu için kapasiteyi fullediğimiz zaman bitkinin oksijen alması zorlaşıyor.Biz yarım kiloluk delikli plastik kaplarda yaptıgımız denemede bitkinin renklerinde solukluk gördüğümüz zaman önceleri besin eksikliğinden oldugunu sanmıştık fakat içindeki cocopeati avcumuzda sıktıgımızda şarıl şarıl su aktıgını görünce sulamaya ara verdik akabinde renkler tekrar canlandı ki bu plastik kapların drenesi cok mukemmel olmasına ragmen cocopeat fazla su tutmuştu.

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 08:39   #339
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kanumu Mesajı Göster
iyi çalışmalar kitaplardan sonra forumlara bakarak birşeyler öğrenmek isteyen birisi olarak perlitin cocpeatın ekstra masraf olarak karşımıza çıkması yerine akan suda çilek yetiştirmek mantıklı olmazmı bilgilendirirseniz sevinirim
Akansuda çilek yetiştiriciliğini katı ortama kıyasla pek önermiyorlar bu konuda küçük bir deneme girişimini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/evde-to...lari/20675.htm

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 11:34   #340
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: yalova
Mesajlar: 9
Teşekkürler MehmetFatih bey manisa salihlide durasıllı tarafında 22 dönüm zeytinliğim var 2 dönüm kadar boş bir yerim kaldı acaba diyorum bu topraksız tarımı bu alanda yapabilirmiyim o yüzden sayın vetman996 nın çalışmalarını tecrübelerini ve sizinde bilgilerinizi öğrenebilirsem benim için çok iyi olacaktır selamlar.

kanumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 11:40   #341
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MehmetFatih Mesajı Göster
Haklısınız lakin cocopeat ortamında drenaj ne kadar iyi olursa olsun cocopeatin su tutma kapasitesi yüksek oldugu için kapasiteyi fullediğimiz zaman bitkinin oksijen alması zorlaşıyor.Biz yarım kiloluk delikli plastik kaplarda yaptıgımız denemede bitkinin renklerinde solukluk gördüğümüz zaman önceleri besin eksikliğinden oldugunu sanmıştık fakat içindeki cocopeati avcumuzda sıktıgımızda şarıl şarıl su aktıgını görünce sulamaya ara verdik akabinde renkler tekrar canlandı ki bu plastik kapların drenesi cok mukemmel olmasına ragmen cocopeat fazla su tutmuştu.
Çok iyi arıza tespit edilmiş.

Problemimiz , çok sulama değil , eksik besin değil.

Drenaj , ama drenajdan maksat ne ?

Kullandığımız katı ortamın bünyesinde suyu aşırı tutmasından kaynaklanıyor diyebiliriz. O zaman katı ortamımızı oksijenlenmeyi sağlıyabilecek şekilde ayarlamamız daha doğru bir tercih olacaktır.

Ağaçlarda daha ilk başlarda bu konu hakkında açıklayıcı bir çok bilgi olduğunu hatırlıyorum .

Kudret hoca , katı ortamın seçilmesinin önemini anlatmıştı.Ve ilave olarak katı ortamın sterilizasyonuna önem vermekten de bahsetmişti. Diye hatırlıyorum .

Tabii tatbikata başlayınca bir arıza çıkınca telaşa düşmek ve teorik bilgileri hemen hatırlayamamak çok normaldir.
Sayın vetmanın deneyiminden bizim çıkaracağımız bilgi;

Katı ortamda kullanılacak meteryaller steril olmalı .

drenaj ile katı ortamın cinsine göre (katı ortamda kullanılan meteryallerin su tutma kabiliyetlerine göre , mevsimsel değişiklikler de göz önüne alınarak)
Ayarlanmalı .

Bu ayar da hedef köklerin OKSİJEN Alımını sağlıyacak şekilde yapılmalı.


Ben kendi adıma Sayın vetmanın deneyiminden bunları çıkardım . Kendisi mutlaka daha fazla bilgileri de test etmiş ve öğrenmiştir. Bizimle bunları paylaşacağını umut ediyorum .

Not; bu bilgiler Ağaçlarda daha önce çalışılmış ve kıymetli hocalar tarafından yer yer anlatılmıştır. Kudret hoca, bana da önce sistemin doğru çalıştığından emin ol sonra bitki ekimine geç diye çok kere söylemişti. Ve drenajın çok önemli olduğunu anlatmıştı .
Ama tatbikata geçtiğimizde bazen hocaların dediklerini unutabiliyoruz. ( kendi adıma söylüyorum)

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 20:03   #342
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kanumu Mesajı Göster
Teşekkürler MehmetFatih bey manisa salihlide durasıllı tarafında 22 dönüm zeytinliğim var 2 dönüm kadar boş bir yerim kaldı acaba diyorum bu topraksız tarımı bu alanda yapabilirmiyim o yüzden sayın vetman996 nın çalışmalarını tecrübelerini ve sizinde bilgilerinizi öğrenebilirsem benim için çok iyi olacaktır selamlar.
Sayın kanumu,biz vetman ile ortağız,seramızda Salihli'nin çavlu köyündedir.Birbirimize yakınız sormak istediğiniz soruları memnuniyetle cevaplayabiliriz.

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 20:17   #343
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Çok iyi arıza tespit edilmiş.

Problemimiz , çok sulama değil , eksik besin değil.

Drenaj , ama drenajdan maksat ne ?

Kullandığımız katı ortamın bünyesinde suyu aşırı tutmasından kaynaklanıyor diyebiliriz. O zaman katı ortamımızı oksijenlenmeyi sağlıyabilecek şekilde ayarlamamız daha doğru bir tercih olacaktır.

Ağaçlarda daha ilk başlarda bu konu hakkında açıklayıcı bir çok bilgi olduğunu hatırlıyorum .

Kudret hoca , katı ortamın seçilmesinin önemini anlatmıştı.Ve ilave olarak katı ortamın sterilizasyonuna önem vermekten de bahsetmişti. Diye hatırlıyorum .

Tabii tatbikata başlayınca bir arıza çıkınca telaşa düşmek ve teorik bilgileri hemen hatırlayamamak çok normaldir.
Sayın vetmanın deneyiminden bizim çıkaracağımız bilgi;

Katı ortamda kullanılacak meteryaller steril olmalı .

drenaj ile katı ortamın cinsine göre (katı ortamda kullanılan meteryallerin su tutma kabiliyetlerine göre , mevsimsel değişiklikler de göz önüne alınarak)
Ayarlanmalı .

Bu ayar da hedef köklerin OKSİJEN Alımını sağlıyacak şekilde yapılmalı.


Ben kendi adıma Sayın vetmanın deneyiminden bunları çıkardım . Kendisi mutlaka daha fazla bilgileri de test etmiş ve öğrenmiştir. Bizimle bunları paylaşacağını umut ediyorum .

Not; bu bilgiler Ağaçlarda daha önce çalışılmış ve kıymetli hocalar tarafından yer yer anlatılmıştır. Kudret hoca, bana da önce sistemin doğru çalıştığından emin ol sonra bitki ekimine geç diye çok kere söylemişti. Ve drenajın çok önemli olduğunu anlatmıştı .
Ama tatbikata geçtiğimizde bazen hocaların dediklerini unutabiliyoruz. ( kendi adıma söylüyorum)


Biz tatbikta geçmeden evvel araştırmalarımızı detaylıca yaptık başta perlit ortamında yetiştirmeyi düşünüyorduk ama suyu tutması cocopeat e göre cok daha az oldugu için ve Antalya'da yapılan tarım fuarında firmalar ile görüşmelerimiz sonucunda,en son kararı Oğuz Alper Beyi dinledikten sonra cocopeat ile yapmaya karar verdik.Bu aşamaların hepsinden önce İstanbul'a Kudret Hocamızı ziyarete gittik hem sera bekçisini teslim alıp hemde hocamızın engin fikirlerinden faydalanmak istedik kendisi hangi kültürde yaparsanız yapın ama drenajı cok iyi yapın drenajı yapamazsanız bu işe başlamayın demişti.Bunun üzerine bizde cocopeatlerin altına kimi yerde pomza kimi yerde delikli naylon kimi yerde sadece cocopeat kullanarak değişik usüllerde denemelerimizi yaptık,kanallarımızı yaptırırken eğim vermeyi ihmal etmedik.Drenajımız ne kadar iyi olursa olsun cocopeat çok iyi su tutma kapasitesine sahip sıcak havalarda pek sorun olacağını düşünmüyorum ama bana göre fidenin altına gelen cocopeat cok az olmamalı.

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2013, 22:03   #344
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 166
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MehmetFatih Mesajı Göster
Akansuda çilek yetiştiriciliğini katı ortama kıyasla pek önermiyorlar bu konuda küçük bir deneme girişimini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/evde-to...lari/20675.htm
İddalı bir yaklaşım önermeyen kimmiş merak ediyorum doğrusu.

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2013, 23:44   #345
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Benim şahsi araştırmalarıma göre bir sistem diğerinden daha iyidir , gibi bir hükme varmak doğru değil . Ancak doğru uygulanabilirse her sistemin başarılı olabileceği durumlar izledik.

Akan su veya durgun suda yapılmış çok başarılı uygulamalar var.

Tabii ilk başlayanların zorluğu hangi sisteme karar vereceği konusudur.

Hepsini birden denemek bana çok zor gibi geliyor.

Bitkiyi katı bir ortamda ayakta tutarak onun ihtiyacı olana iklimi ve besini hem sera ortamında hem katı ortamın içinde doğru verebilirsek başarılı sonuçlar alabiliriz. Ve diğer uygulamalara göre ilk başlıyanlara tavsiye ediliyor. Bitkinin istediklerinde yapacağımız yanlış, sonuçlara da yansıyacaktır.

Ben amatörce yaptığım denemelerde akan su - durgun su - katı ortam hepsini denedim .

Ne tesadüf ki sadece katı ortamda yaptığım denemede diğerlerinden daha az başarılı oldum . Katı ortamın bana göre en önemli handikapı köklerdeki arızayı çok geç görebilmekten geçiyor.
Ve katı ortam ilk zamanlarda iyi çalışıyor gibi gözükse de zamanla Bünyesinde tuttuğu su miktarı ve drenaj konularında değşiklikler gösterebiliyor. Sistemde tıkanmalar birikmeler meydana gelebiliyor. Arıza meydana geldikten sonra farkına varılıyor.

Yine de en kolayı katı bir ortamda yetiştirciliğe başlamak en doğrusu . Ama o ortam iyi izlenmeli . Bitkiyi boğmadan sistem kontrol altında tutulmalı.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2013, 23:52   #346
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Mehmet fatihin dediği gibi ,( Kudret Hoca da kendilerine ısrarla söylemiş.)

Drenaj ille de drenaj . Kullandığınız katı ortamı, malzemenin tabiatına uygun izlemeler yapmak lazım . Ve drenajın niye önemeli olduğunu unutmadan kontrol etmek lazım . Drenaj köklerin oksijenlenmesine imkan verecek şekilde olmalı .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2013, 23:59   #347
Ağaçsever
 
casper1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 86
Bildiğim kadarıyla akan suda her şey, normal katı ortamdaki gibi yetiştirilebiliyor.Ama dezavantajları katı ortama göre fazla olması bu işe yeni girenleri korkutuyor. Prof. dr Ayşe GÜL ün Topraksız tarım kitabında yazdığı gibi.Örneğin elektrik kesintisi veya arıza durumunda çözelti akışının kesilmesi,yazın çözelti sıcaklığının ayarlanmasında ki güçlükler vs.

smnvrl beğendi.
casper1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 07:36   #348
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 166
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi casper1 Mesajı Göster
Bildiğim kadarıyla akan suda her şey, normal katı ortamdaki gibi yetiştirilebiliyor.Ama dezavantajları katı ortama göre fazla olması bu işe yeni girenleri korkutuyor. Prof. dr Ayşe GÜL ün Topraksız tarım kitabında yazdığı gibi.Örneğin elektrik kesintisi veya arıza durumunda çözelti akışının kesilmesi,yazın çözelti sıcaklığının ayarlanmasında ki güçlükler vs.
Siz de İsmail Bey de gayet güzel belirtmişsiniz. Şu şekilde yazıyım nft açık ara kökün çok daha iyi oksijen almasını sağlar. Drip sistemlerinde kök çürümesi havasız kalma sorunu yaşayanları görüyorsunuz. İyi drenajınız yoksa kökü boğuyorsanız toprakla yapmaktan pekde bir farkı olmaz. Her sistemin avantaj ve dezavantajları vardır tabi ki. Her ne kadar elektrik kesintisi jenaratörle su sıcaklığı tanka yapılacak basit bir strafor izolasyonuyla çözülebilir olsa da NFT çok daha büyük bir bilgi birikimi ister ve çok daha hassas olacaktır. Yeni başlamak için zorlayıcı olabilir.

Bir de bu işi her zaman bitkiye göre düşünmek lazım marul üretmek istiyorsanız cocopeat içerisinde yapmak çok anlamsız. Ben üreticilerde görüyorum aynı cocopeat tekrar tekrar kullanılmaz zarar verir hastalık oluşturur. NFT de bir sorun olursa kökte bitki hemen yenilenebilir bu çok büyük bir avantaj. Çilek/Salatalık tartışılabilir Domatesi zaten standart cocpeat/perlit içerisinde daha avantajlı olabilir.

Bir de şunu karıştırmamak lazım 100 bitki 1000 bitki ile çalışıyorsanız istediğiniz sistemi yapın zaten hangisi daha iyi anlıyamazsınız. Hepside eşit derecede kolay olur. Ancak bu forum evde topraksız tarım uygulamaları kısmı olmadığı için on binlerce bitki üzerinden düşünmek lazım. O zaman işler tamamen değişir.

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 18:42   #349
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
SAYIN Ankafar yaptığınız yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim eksik olmayın
nft sistemde bitkileri dikim yaptığımız noktaya bardak pet gibi ürünlerin içersine dikip daha sonra perlit koymak avantaj sağlarmı siz çilekleri direk delikleremi bırakıyorunuz yoksa herhangi bir metreryal koyuyormusunuz

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 19:48   #350
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Tekrar Merhaba

Merhaba Kıymetli Dostlar.
Yoğun bir iş temposunun ardından sizlerle birlikteyiz. iş yoğunluğu nedeniyle paylaşımlarımıza kısa bir ara vermiştik bu arada yokluğumuzu hissettirmeyen değerli arkadaşım Mehmet Fatih Beye teşekkür ediyorum.
Değerli dostlar, ilkönce seramızdaki çileklerimizin dikimden 45 gün sonrasının fotoğraflarını (dikim sonrası ve 45 gün sonrası tek fotoğrafta) paylaşarak başlayalım sonra da fikirlerimizi paylaşalım düşüncesindeyim.
işte kıyaslama resimlerimiz:

Eklenen Resimler
     
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 19:52   #351
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Bitkilerimizde problem sadece büyümede gerilik gözüküyor. bunun nedenlerini daha sonra tekrar gözden geçiririz düşüncesindeyim.
işte diğerleri:

Eklenen Resimler
     
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 19:53   #352
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Vetman bizi korkuttun arkadaş . Yokluğunda gözler seni aradı. Neyse kötü bir şey yok ve tekrar yazılarını paylaşımlarını izleyebileceğiz.
Tekrar görmekten sevinçliyiz

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 19:58   #353
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Sayı vererek resmini paylaştığımız çilekler güneşi en az alan kısımda. diğer alanlardaki çileklerdeki büyüme daha iyi aslında. sayı verdiğimiz çilekleri paylaşmaya devam...

Eklenen Resimler
   
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:06   #354
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Vetman bizi korkuttun arkadaş . Yokluğunda gözler seni aradı. Neyse kötü bir şey yok ve tekrar yazılarını paylaşımlarını izleyebileceğiz.
Tekrar görmekten sevinçliyiz
Merhaba İsmail Bey.
Malum bir koltukta bir kaç karpuz taşıma telaşındayız. bazen kaybolursam yanlış anlamayın sakın. işlerimiz yoğundur ve tekrar paylaşım için döneceğizdir.
Sizlerle fikir alışverişinde bulunmak bizleri de memnun ediyor. çok teşekkür ederim. sizleri seramızda konuk etmekten zevk alacağımızı söylemiştik, tekrar hatırlatırız. Her zaman kapımız açıktır. Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:09   #355
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Merhaba İsmail Bey.
Malum bir koltukta bir kaç karpuz taşıma telaşındayız. bazen kaybolursam yanlış anlamayın sakın. işlerimiz yoğundur ve tekrar paylaşım için döneceğizdir.
Sizlerle fikir alışverişinde bulunmak bizleri de memnun ediyor. çok teşekkür ederim. sizleri seramızda konuk etmekten zevk alacağımızı söylemiştik, tekrar hatırlatırız. Her zaman kapımız açıktır. Selamlar... Saygılar...
Havalar biraz müsaade etsin . İnşallah gelmeyi çok isterim .
Sağlıcakla kalmanı temenni ederim

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:15   #356
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kanumu Mesajı Göster
Aranıza yeni katılmış bir topraksız tarım meraklısı olarak öncelikle selamlar demek isterim.Sayenizde topraksız tarım olayını araştırmaya başladım.Sayın vetman996 bir hemşeriniz olarak yaptığınız çalışmaları takip etmeye çalışıyorum inşallah başarılı olursunuz.
Sayın kanumu, çok teşekkür ederim. cevabı biraz geç yazdığım için de kusuruma bakmayın lütfen. topraksız tarım biraz stresli ama oldukça zevkli bir uğraş. tüm deneyimlerimizi buradan paylaşmak düşüncesindeyiz. umarım size ve tüm dostlara katkı yapabiliriz. selamlar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:18   #357
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismail 55 Mesajı Göster
sayın vetman 996 bir fideye günlük 200 ml üzerindemi sulama yaptınız
Sayın İsmail 55 Bey. sulama işini yeterince bilemediğimiz için günlük 200 ml. nin üstünde sulama yaptık. bu da bizi birtakım sıkıntılara soktu. ama sonuçta hatamızı anladık. şimdilik herhangi bir problem gözükmüyor.(büyüme geriliğinden başka)

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:25   #358
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan Mesajı Göster
Sayın vetman996;
Yaptıklarınızı ilgi ile izliyorum. Çileklerinizinde iyi olduğuna sevindim.
Bu sitede gördüğüm çilek yetiştirme ile ilgili güzel çalışmalardan biri de sayın mtugrul 33 ün
(Topraksız tarımda Çilek Uygulamalarım ) çalışmalarıdır.
Yanılmıyorsam, sulama sistemi açık sistemdi ve günde iki defa sulama yapıyordu. Yani Mersin şartlarında ki Nisan ayına ait sulama rejimi.

Gerçi sorun anlaşılmış ve konu kapanmış gibi görünüyor ama, yinede Mersinli öğretmen arkadaşın bilgi ve deneyiminden faydalanmak gerekir diye acizane bilgilendireyim istedim.

Sağlıkla kalın.
Sayın ateşkaptan merhaba.
İlginiz için teşekkürler...
Sayın mtugrul 33 beyin çalışmalarını ilgiyle okudum. kendisi hem topraklı hem de topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği yapıyor ve oldukça bilgili bir arkadaşımız.
Paylaştığı tecrübelerden bilgi ednmeye çalışıyoruz. Nisan ayı içerisinde 2 defa sulama yapmış ama biz ocak- şubat ayında günde birkaç kez sulama yapınca sanırım cocopeatın yapısını bozduk.
Paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim. selamlar....

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:28   #359
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın wetmen bunca iş arasından bize zaman ayırdığnız için eksik olmayın
zaman olarak çok soğuk bir zamanda başladık eylül sonu ekim ortası çilek dikimi yapsaydık belkide şimdi başka pılanlardaydık
zamanın dışıda dikilen çilekler gübre alımı çok az olduğundan şuan için zorlanmamaız normal,şu günleri hasarsız atlatabilirseniz 20 şubat ilk cemre düşecek
sistem hala kapalı devremi devam ediyorsunuz,kök yıkamasını kaç sulamadan veya nekadar zamanda kök yıkaması yapıyorsunuz şimdiden teşekkür ederm

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:30   #360
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Geç sonbahar fide dikimlerinde meyva vermeye , örtü altında 3 ay gibi bir zaman gerekiyor diye biliyorum. ( DİĞER ŞARTLAR SABİT VE DOĞRU OLARAK KABUL EDİLİRSE)
Parantez içi matematik formulü gibi oldu . İktisadi matematik formullerinde çok sık kullanılır. Diğer şartlar sabit sayılırsa sözü. Bitki konusunda diğer şartların sabit olması oldukça zor.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025