![]() |
|
![]() |
#271 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-08-2008
|
Alıntı:
Cevabınız için teşekkürler, mesajınızı aldık. bitkinin iyi gelişebilmesi için çiçeğin kellesini kopar hiç acıma ![]() Peki kurumuş dalları ne yapayım, onların da koparılması gerekiyor mu. selamlar... saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2012
|
Kurumuş dallar hastalık ve zararlılara bilhassa sera içi nismi nem arttığında fungal hastalık etmenlerine konukçu olabilir. Fakat bitkilerinizde zarar eşiği denecek oranda kuru dal yok gibi.Uygun bir fungusitle ilaçlayın problem olmaz. Uygun ilaç ve ilaçlama hakkında bilginiz varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Manifesto, uygun ilaç ve ilaçlama ile detaylı bilgi paylaşabilirseniz daha yararlı olur düşüncesindeyim. selamlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2012
|
Sayın Vetman996, Sayın MANİFESTO cevap verecektir ancak bende bildiklerimiz yazayım dedim. Dikimden 3 hafta sonra, Ridomil (metalaxly, Mancozeb) 400 gr/dekar ile damlamadan ilaçlama mutlaka yapılmalıdır. Kuru yaprak felan göremedim, ancak çok sağlıklılar, Çiçeklere kıyamasanızda kesinlikle koparmalısınız. Bol kazançlar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Ağaç Dostu
|
Ayrıca bu ilaçlama kısmı, Diğer önemli konu ise artık bitkiler gelişmeye başladığı için, formül nedir bilemem ama formüldeki Fosforik asit, ve Çinko mutlaka değerinde ve dozunda verilmelidir. Fazla fosforik asit, ve çinko bitkiye muazzam derecede zarar vermektedir. Azı ise gelişmeyi yavaşlatacaktır. Hayırlı günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Ağaç Dostu
|
Ayrıca, Çileğin belalısı 'Thrips' için ise, Zararlılar ile mücadelede zehirli kimyasallar kullanmak yerine, FEROMON tuzaklarını incelemeni tavsiye ederim. Zehirli kalıntı olmasın diye yapılan BİYOTEKNİK bir mücadele şeklidir. Organik tarımda kullanılmaktadır, ancak ****** sizin yaptığınız İnorganik tarımdada kullanılabilir.... Saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın yalandünya, paylaşımlarınız için teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Sayın Vetman, Çiçekleriniz hayırlı olsun. Çok güzeller ama koparmak zorundasınız. Sebebini Sayın Manifesto anlatmış. Ben kuru dallar için bir şey söyliycem. Kuru yaprakları ve dallar gövdeden alırken, sapının dibine doğru tutun, yana doğru çekin, böylece yaprak sapının gövdeye bağlantısı olan ince zar gibi olan kısmıda çıkarabilirsiniz. O bağlantı yeri olan ince birleşim yeri gövdeye bağlı kalırsa, bahsedilen fungal hastalıklara sebep olabilir. Eğer kök agredatı sıkı tutmuyorsa, kuru yaprağı çekerken, diğer elinizle fideye destek olun. Tutunduğu yerden oynamasın. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#279 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kuru dalcıkları almak için uğraşmayın gerek yok.Bitkinin en hassas dönemi. Çok zaruri olmadıkça bitkiye el vurmayın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Manifesto Signum WG güzel bir ilaç biz 10 gün önce kullanmıştık, koruyucu için tekrar tekrar kullanmaya gerek var mı acaba. fiyatı 50 tl. civarıydı. Hangi dönemlerde hangi ilaç, vitamin vs. konusunu da tekrar paylaşabilirseniz tüm dostlara daha yararlı olabiliriz düşüncesindeyim. selamlar... saygılar... teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#281 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aynı etken maddelere sahip ilaçları üst üste kullanmamaya özen gösterin.Patojenler savunma mekanizmalarını devreye sokarak etken maddeye karşı direnç gösterirler. Besleme ve koruma bir çok değişkenlere bağlı olarak farklılıklar gösteren bir konudur.Siz zaten Kudret beyle çalışıyorsunuz,besleme konusunda problem olacağını sanmam. Koruma konusundada problemi olan arkadaşlar problemlerini yazarlarsa yardımcı olmaya çalışırız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#282 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Neden çilekte ve neden damlamadan? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili MANİFESTO, Sizin belirttiğiniz ürünlerdede kullanılabilir, ancak çilektede kullanılan bir fungusittir. Yaltır'ın lanselerinde; Ridomil ile fideler ilk baştan ilaçlandığı gibi, dikimden 3 hafta sonrada özellikle kısa gün çeşitlerinde tekrardan kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Neden damlamadan? Cevap: mantari hastalıkların kökten yukarıya doğru çıktığından olma ihtimali yüksektir, diye düşünüyorum. Korumanın kökten başlaması için olma ihtimali yüksek bence. Kaldıki sistemde saykap, **** malç naylonu farketmez zaten materyaller plastik olduğu için mantari hastalıkların olmasıda doğaldır sevgili dostum: Ancak yaltır bunu sadece kısa gün çeşitlerinde tavsiye etmiş, diğer çeşitlerde yani nötr gün çeşitlerinde böyle bir uygulama söz konusu değildir. Hayırlı akşamlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nadirde olsa çilekte mildiyo görüldüğü durumlarda Ridomil, üstten sisleme şeklinde kullanılabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
agaclar.net
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
|
Son durumun resimleri var mı? Bir haftada neler oldu acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Ağaç Dostu.
|
Merhaba Sevgili Dostlar; Kısa bir aradan sonra seramızdan fotoğraflarla tekrar birlikteyiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Ağaç Dostu.
|
Seramızda herhangi bir sıkıntımız yok. sera bekçimiz de görevini yapıyor. bize fazla bir iş kalmıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Ağaç Dostu.
|
Bugünlerde çiçekleri toplamakla zamanımız geçiyor. Meyveleri toplayacağımız günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Geçen topladığımız çiçekleri saydık. ikiyüz civarındaydı. ne zamana kadar çiçek toplayacağımızı bilemiyorum. hala yanlış mı yapıyoruz diye düşünmekten kendimi alamıyorum. selamlar... saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-03-2011
|
Sayın Vetman, Size bir kaç sorum olacak, akıl vermek gibi algılanmasın lütfen. -Isıtma için elektrik kullanmak istiyorsanız rüzgar türbini kullanmayı düşündünüz mü? -Elektrik yerine pelet sobası gibi bir soba ile kalorifer sistemine benzer borulu ısıtma sistemi düşündünüz mü? -Seranızda verim arttırmak için karbondioksitçe zengin bir ortam oluşturmayı düşündünüz mü? topraksız tarım yapan bazı seralar bu uygulamayı yapıyorlar. -Sera içi hava akışını sağlamak için jetfan sistemlerini düşündünüz mü? Eğer biogaz kullanacaksanız ve metal tank kullanamaya karar verirseniz lütfen korozyonu, tank basınç emniyet sistemlerini vb. konuları uzman birisine sormadan kara düzen imal ettirmeyin. Şarkışlada bu konuda bir deneme düzeneği patladı ve bir kaç kişi zarar gördü, aynı şekilde başka bir denemede denemeyi yapanlar ne yazıkki vefat ettiler. Umarım bol ve hayırlı bir hasat olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın redrua Merhaba, paylaşımlarınızı akıl vermek gibi algılamayız, bundan emin olabilirsiniz. her paylaşımınızı yolumuzu aydınlatan fener olarak algılayabiliriz ![]() deneme seramızı kurarken amacımız işi öğrenmek, olabilirliğini görmekti. seramızı kurarken seyyar olsun düşüncesiyle iskelet direklerini tenekeler içine betonlayıp toprağa gömerek monte ettik, başarılı olursak kurmayı düşündüğümüz daha büyük serada bunları da kulanabilmek düşüncesindeyiz. deneme seramızda ısııtmaya masraf yapmayı düşünmedik. ama gördük ki soğuk havalarda büyüme duruyor ve havalar ısındığında büyüme hızlanıyor. Sayın Manifesto ısıtma ile ilgili güzel önerilerde bulundu. formdaki arkadaşlar bu önerileri değerlendirmeliler diye düşünüyorum. sorularınıza gelirsek; - ısıtma için elektirk kullanacak olursak rüzgar türbini yerine güneş enerjisi kullanmayı tercih ederim. nedenine gelince; bulunduğumuz coğrafya özellikle güneş enerjisi kullanmaya daha uygun. ayrıca güneş panelleri eskiden çok pahalıydı şimdi fiyatlar oldukça ucuzlamış. özellikle çinden çok ucuz fiyatlara paneller gelebiliyormuş. geçen gün makina mühendisi bir profösörle bu konuları konuştuk. bizim etlik kümesimizde 2 aylık 3bin tl. civarında elektrik faturası geliyor bunun önüne geçebilmek için alternatifleri konuştuk. önerdiği güneş enerjisiydi. ayrıca enerji bakanlığının bu konudaki çalışmalarından bahsetti. -serada verim artırmak için karbondioksit jeneratörü kullanıldığını okumuştum ama detaylı bilgim yok. büyük seramızı yaparsak kullanmayı düşünürüz. - sera içi hava akışı sağlamak için jetfan sistemi düşündük ve serayı yaparken fan yerleştireceğimiz alanları belirledik ve çerçevelerini de hazırladık. havalar tamamen ısınmaya başlayınca fanlarımızı yerleştirmeyi düşünüyoruz. bizim sera kurma fikrimiz kümesimizden ve büyükbaş tesisimizden çıkan gübreleri biyogazla ısıtılan serada değerlendirme düşüncesiyle çıkmıştı. ama sizin de belirttiğiniz gibi biyogazda sakıncalı durumlar oluşabiliyor. güneş enerjisine yoğunlaşmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. daha önce belirtmiştim ama yeniden paylaşayım. Sayın Kudret Hocamın önerdiği kümes sobasının bacasından ısıtma düzeneği bizim için çok daha ucuz ve pratik olacağını düşünüyorum. önerileriniz ve temennileriniz için teşekkürler... selamlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#292 | |
Ağaç Dostu.
|
Sayın B.T.S Merhaba. Göndermiş olduğunuz özel mesaja cevap yazdım ama posta kutunuz dolu sanırım gönderemedim. özel bilgi içermediği için affınıza sığınarak buradan cevap yazıyorum: Alıntı:
tekrar teşekkürler... selamlar...saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-01-2013
|
Sn. Vetman996; örneğim ekte. Yeni kullanıcı olduğum için bazı sorunlarım oluyor.Af ola. Üstteki makara kuyu çıkrağı gibi çevrilince tünel boyunca uzanan mil bütün maakaraları çeviriyor.böylece örtü malzemesini yukarı veya aşağı indirebilirsiniz diye düşündüm.Tıpkı sera yan havalandırmaların sarmalı gibi.Sizlere soracak çok sorularım var.Ama dinleme ve bilgi edinme safhasındayı. Başarılar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#294 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Güzel bir çalışma fakat ek maliyet ve kapalı kalacağı ortalama 10 saat boyunca bitki bölgesinde nisbi nemi % 95 lere çıkaracağından başta kurşuni küf olmak üzere fungal patojenlere davetiye çıkaracaktır. Sisteminiz tünel tipi seralarda birinci kat muşambayla arasını fazla açmamak kaydıyla(10-15 cm)ikinci kat olarak kullanılabilir. Birde sistemdeki muşambayı aşağıdan yukarıya değil yukarıdan aşağıya kapanacak şekilde tasarlayın. Aşağıdan yukarıya kapamada üst bölgede ne yapsanızda açıklık kalacak ve sıcak hava kapalı alanı kısa sürede terkedecektir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Ağaç Dostu.
|
Yapraklarda sararma ve uçlarda kuruma
Değerli dostlar merhaba, seramızdaki çileklerimizde küçük de olsa problem şekillenmeye başladı. zamanında tedbirimizi almazsak küçük problemin büyüme ihtimali var. Problemin kaynağının besleme yetersizliğiyle ilgili olduğunu düşünmekteyiz. Besin eriği formulünü Sayın Kudret Hocam hazırlamıştı. önerdiği sulama rejimi günde 6 defa sulamaydı. seramızda külleme benzeri mantari hastalık başlangıcı başlayınca çok sulama yaptığımız günde bir kez sulama yapmamız önerildi. biz de günde bir kez sulamaya başlayınca bu kez bitkilerimiz yeterli besin eriği alamadı diye düşünüyorum. Birkaç çilek fidesini cocopit içinde sadece şebeke suyu vererek (deneme için) büyütmeye çalıştım. 22 gün herhangi bir problem çıkmadı. daha sonra yaprak uçlarında kuruma şekillenmişti. kuruyan kısımları makasla temizledikten sonra besin eriği vermeye başlayınca kurumanın sona erdiğini gözlemledim. bir kaç çilek fidesini ise güneşsiz ortamda yetiştirmeyi denedim. 30 günde 23 cm. boya ulaşmışlardı ama yapraklarda herhangi bir kuruma oluşmamıştı. Kıymetli dostlar, problemli çileklerimizin resimleri ektedir. görünen problem yaprakların renklerinde açılma ve yaprak uçlarında kuruma. değerli üstadların tavsiyelerini beklemekteyiz. selamlar... saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Kudret Hocam merhaba, özel mesajla seramızdaki son durumu özetledim. önerilerinizi bekliyorum, selamlar... saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Sayın vetman özel mesajda söylemiştim buradan tekrarlıyarak arkadaşlara yardımcı omak istiyorum. Arkadaşlar lütfen 1 veya 2 adet oda tipi dijital termometre ve higrometre alıp seranızın ortalama iki yarısına biretane koyunuz sıcaklığı ve nemi kontrol ediniz. Bitkinin şartlar uygunsa fazla sulanmasından sıkıntı kaynaklanmaz. Çilek katı ortamda yetiştiği gibi akarsu sistemindede yetiştirilebilir. Önemli olan fazla sulama değil şartların uygun olmasıdır. Birinci problem drenaj, herzaman üstüne basa basa söyledik. Sonra ısı ve nem, Bunları kontrol etmeden netice tesadüfi olur. Düzenleyen Kudret Tezel : 08-02-2013 saat 17:40 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Hocam zannedersem bize az sulamayla yeterli besin verebileceğimiz bir formül gerekiyor ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-01-2013
|
resimler çok güzel inşallah yaparsınız hayırlısı olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |