Sayın redrua Merhaba,
paylaşımlarınızı akıl vermek gibi algılamayız, bundan emin olabilirsiniz. her paylaşımınızı yolumuzu aydınlatan fener olarak algılayabiliriz
deneme seramızı kurarken amacımız işi öğrenmek, olabilirliğini görmekti. seramızı kurarken seyyar olsun düşüncesiyle iskelet direklerini tenekeler içine betonlayıp toprağa gömerek monte ettik, başarılı olursak kurmayı düşündüğümüz daha büyük serada bunları da kulanabilmek düşüncesindeyiz. deneme seramızda ısııtmaya masraf yapmayı düşünmedik. ama gördük ki soğuk havalarda büyüme duruyor ve havalar ısındığında büyüme hızlanıyor.
Sayın Manifesto ısıtma ile ilgili güzel önerilerde bulundu. formdaki arkadaşlar bu önerileri değerlendirmeliler diye düşünüyorum.
sorularınıza gelirsek;
- ısıtma için elektirk kullanacak olursak rüzgar türbini yerine güneş enerjisi kullanmayı tercih ederim. nedenine gelince; bulunduğumuz coğrafya özellikle güneş enerjisi kullanmaya daha uygun. ayrıca güneş panelleri eskiden çok pahalıydı şimdi fiyatlar oldukça ucuzlamış. özellikle çinden çok ucuz fiyatlara paneller gelebiliyormuş. geçen gün makina mühendisi bir profösörle bu konuları konuştuk. bizim etlik kümesimizde 2 aylık 3bin tl. civarında elektrik faturası geliyor bunun önüne geçebilmek için alternatifleri konuştuk. önerdiği güneş enerjisiydi. ayrıca enerji bakanlığının bu konudaki çalışmalarından bahsetti.
-serada verim artırmak için karbondioksit jeneratörü kullanıldığını okumuştum ama detaylı bilgim yok. büyük seramızı yaparsak kullanmayı düşünürüz.
- sera içi hava akışı sağlamak için jetfan sistemi düşündük ve serayı yaparken fan yerleştireceğimiz alanları belirledik ve çerçevelerini de hazırladık. havalar tamamen ısınmaya başlayınca fanlarımızı yerleştirmeyi düşünüyoruz.
bizim sera kurma fikrimiz kümesimizden ve büyükbaş tesisimizden çıkan gübreleri biyogazla ısıtılan serada değerlendirme düşüncesiyle çıkmıştı. ama sizin de belirttiğiniz gibi biyogazda sakıncalı durumlar oluşabiliyor. güneş enerjisine yoğunlaşmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.
daha önce belirtmiştim ama yeniden paylaşayım. Sayın Kudret Hocamın önerdiği kümes sobasının bacasından ısıtma düzeneği bizim için çok daha ucuz ve pratik olacağını düşünüyorum.
önerileriniz ve temennileriniz için teşekkürler... selamlar...