Yapraklarda sararma ve uçlarda kuruma
Değerli dostlar merhaba, seramızdaki çileklerimizde küçük de olsa problem şekillenmeye başladı. zamanında tedbirimizi almazsak küçük problemin büyüme ihtimali var. Problemin kaynağının besleme yetersizliğiyle ilgili olduğunu düşünmekteyiz. Besin eriği formulünü Sayın Kudret Hocam hazırlamıştı. önerdiği sulama rejimi günde 6 defa sulamaydı. seramızda külleme benzeri mantari hastalık başlangıcı başlayınca çok sulama yaptığımız günde bir kez sulama yapmamız önerildi. biz de günde bir kez sulamaya başlayınca bu kez bitkilerimiz yeterli besin eriği alamadı diye düşünüyorum. Birkaç çilek fidesini cocopit içinde sadece şebeke suyu vererek (deneme için) büyütmeye çalıştım. 22 gün herhangi bir problem çıkmadı. daha sonra yaprak uçlarında kuruma şekillenmişti. kuruyan kısımları makasla temizledikten sonra besin eriği vermeye başlayınca kurumanın sona erdiğini gözlemledim. bir kaç çilek fidesini ise güneşsiz ortamda yetiştirmeyi denedim. 30 günde 23 cm. boya ulaşmışlardı ama yapraklarda herhangi bir kuruma oluşmamıştı.
Kıymetli dostlar, problemli çileklerimizin resimleri ektedir. görünen problem yaprakların renklerinde açılma ve yaprak uçlarında kuruma. değerli üstadların tavsiyelerini beklemekteyiz. selamlar... saygılar...
|