View Single Post
Eski 15-02-2013, 09:49   #331
MehmetFatih
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
resimlerin altındaki yazı resimleri görmeden önce yazılmış resimler görüldükten sonra şu şekilde bir cevap yazılmış:

Sn.Sincom;

Malesef tahmin ettiğim gibi kök çürüklüğüne yakalanmış.

Saçakların ve kökün durumu çok kötü. Bence hiç masrafa girmeyin. Ancak yinede şansımı deneyeyim derseniz bulunduğunuz yerdeki zırai ilaç bayiisinden çilekte kök çürüklüğüne karşı kökten uygulanabilen bir ilaç temin etmeniz ve bu ilacın yanında güçlü bir köklendirici ürün satın almanız ve birlikte uygulamanız gerekli.

Bu bahsettiğimiz ilaç ile köklendirici nerden baksanız size 100TL ile 150 TL arasında bir maliyet olacaktır. İlacın ve köklendiricinin de bir çoğu elinizde kalacağı için bence hiç bu yönteme başvurmayın ve yaptığınız arge denemesini sonlandırın .

Sincom:

Hocam sonlandırayım o problem değil ama ilk diktikten sonra herşey güzeldi gelişim oldu yapraklar açtı..Ama sorun neydi neden böyle oldu acaba? Diktiğimden beri aynı besinli suyu kullandım sebep bumu yoksa başka birşeymi var sayın hocam?

Sn.Sincom;

Yaşadığınız problemin neden kaynaklandığını ve bir daha böyle bir hatayı yapıp başarısızlık yaşamamanız için öğrenme isteğinizi taktirle karşıladığımı belirtmek istiyorum.

Ne yazıkki sizin yaşadığınız sorunu şu anda Sn.vetman arkadaşımızda yaşamakta.

Diğer forumda da yazılanları takip etmeye çalışıyorum ve çok önemli hatalar yapılıyor.

Sulamayı artırmaktan ec yi yükseltmekten bahsediyorlar. Burada yaşanılan sorun kullandıkları besin ile alakalı değildir. Tamamen fide dikiminden itibaren uygulanan yanlış sulama rejimi ile alakalıdır.

Bu yazılan önerilerin tamamı yanlıştır. Günde 6 sefer sulamadan bahseden arkadaşlar bu yazdığım yazıları okuduklarında nedemek istediğimi anlayacaklardır .

Kış aylarında drenajınız ne kadar iyi olursa olsun . Kullanılan kokpitin bir su tutma kapasitesi var . Bu su tutma kapasitesini yok sayarak yapılan sulamalarda kökler oksijensiz kalır ve sonuç kök çürüklüğü başlar . Fideler besini kökleri aracılığıyla alır kökler çürüdüğü zaman veya çürümeye başladığı zaman istediğiniz kadar ec yükseltin o besini o fideye aldıramazsınız.

Kokopit ortamında yapacağınız sulamalarda örnekleyecek olursam diyelimki fide başı 200 cc günde 1 kez su veriyorsunuz. Verdiğiniz fide sayısıda 10 adet olsun. Toplamda 2 Lt besinli su verdiğinizde drenajdan geri dönen besinli su toplamda %20 yani 400cc geliyorsa ve ikinci gün sulamasında yine toplamda 2lt besinli su verdiğinizde drenajdan geri dönen %40 yani 800cc geri geliyorsa kokopitin suya doymuş olduğu anlaşılır ve sulama periyoduna ara verilerek yani 2 güne 1 e geçilecek ve yine drenajdan gelen su miktarı hesaplanarak uygulama yapılır.

Hava koşulları malum kış aylarında olduğumuzdan dolayıda bitkinin su kullanma değerleri düşük olacaktır. Yağışlı havalarda sulama yapılmamalı ve yağışlı gün sayısı 2 gün 3 gün devam ettiğinde çok az su vererek kokopitin tamamen kurumaması ve nemli kalması sağlanır.

Kış aylarında topraksız tarımda gün doğumundan 2 saat sonra sulama başlar ve kışın öğle saatlerinde son bulur.

Yaz aylarında gün doğumundan 2saat sonra başlar gün batımından 2 saat önce biter. Bunun sebebi kök hastalıklarına yani kök çürüklüğüne davetiye çıkarmamak ve kokopitin kurumamasını hafif nemli kalması içindir.

Antalya da ısıtma yapılan topraksız seralarda bile kış sezonu olduğundan dolayı güneşli havalarda 2 sulama kapalı havalarda 1 sulama yapılmakta. Hangi bitki var ise mesela çilek ise güneşli havalarda sabah fide başı 100cc öğlen fide başı 100cc kapalı havalarda 100cc sulama yapılmakta.

Bu seralar ısıtmalı sera yani gece ısıtma kazanları yanıyor. Bu da içerinin daha sıcak olması ve bitkinin daha çok su kullanmasına imkan veriyor. Ama ne sizin nede sn. vetman ısıtması olmadığından dolayı bitkinin su kullanması daha da az olacaktır.

. Günde 6 sulama ile ancak yaz aylarında yapılabilecek bir olayı kış aylarında yapılırsa sonuç hüsran , maddi kayıp ve üzüntü olacaktır.

Yapılan bir diğer hata ise gübre tasarrufu yapılacak diye drenajdan gelen besinli suyun tekrar besin olarak kullanılmasıdır.

Bu şekilde kullanım olması için sürekli olarak tankın kontrol altında tutulması mantari ve bakteriyel hastalıkların önüne geçilmesi gerekli müdehalenin yapılması sağlanarak kullanılabilir.

Aksi halde tankta her türlü hastalık olabilir ve her sulamada bu bitkilere bulaşabileceği maalesef göz önünde bulundurulmadığı gibi bu olayı tavsiye eden kişilerin bitki hastalık ve zararlılarının yaşayışı , yayılışı konularında kendilerini yetiştirmesi ve tavsiyede bulunduğu zaman sonuçlarının ne olacağını ve öğrenmeleri gereken çok önemli bilgilerin olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Biraz uzun oldu ancak sn. Sincom sizin yaşadığınız sorun her sulama yaptığınızda drenajdan gelen miktarı ölçüp ve eğer %20 den fazla drene oluyorsa sulama programınızı buna göre yapmanız gerekiyordu.

Denemeye tekrar başlamak istiyorsanız şuandaki kokopitlerinizde bu hastalık mevcut. Bu kokopitlerin dezenfekte edilerek steril edilmesi gerekiyor. Aksi halde yeni fide dikimi gerçekleştirdiğinizde onlarada bulaşma riski çok fazla.

Bir diğer husus besinli suyu verdikten sonra drenajdan besin tankına bağlantı var ise şu anda o besin tankınızın içerisinde bulaşmış vaziyette.

Sonuç olarak doğru besin solusyonu , doğru ve zamanında sulama periyodu , zamanında ilaçlama ( gerek kök bölgesine gerek yaprak bölgesine ) yapılması gerekiyor. Aynı zamanda bitkiye baktığınızda bir gariplik sezdiğinizde danışmanız gerekli .

Bu yazdıklarım sadece sizin için değil diğer arkadaşlar içinde yararlı olacağını umuyorum. Yukarıda yazdığım yazılarda 6 kez sulama örneği ve bazı şeyler sizin için yazılmış kelimeler değil . bu sebeble sakın beni yanlış anlamayın .

Gerek hobi olarak gerekse ticari olarak bu işe soyunanların başarılı olmaları için yazılmış kelimelerdir.

Forumlarda gerek hobi olarak gerekse ticari olarak yapılan uygulamalarda güzel başarılı fotoğraflar görmek temennisi ile .

Yine sorularınız olduğunda buralardayım.

selamlar...


Önemli not :

Yukarıda yazdığım sulama fide başı 200cc yazılar çilek için geçerlidir. Domates , biber veya başka bitkiler için değildir.

Sn.vetman ve Sn.sincom her iki arkadaşımız ile bir ticari alışverişimiz yoktur. Ne roa ne kokopit nede besin solusyonu alışverişimiz olmamıştır tamamen yardım amaçlı yazılan yazılardır.

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön