Benim şahsi araştırmalarıma göre bir sistem diğerinden daha iyidir , gibi bir hükme varmak doğru değil . Ancak doğru uygulanabilirse her sistemin başarılı olabileceği durumlar izledik.
Akan su veya durgun suda yapılmış çok başarılı uygulamalar var.
Tabii ilk başlayanların zorluğu hangi sisteme karar vereceği konusudur.
Hepsini birden denemek bana çok zor gibi geliyor.
Bitkiyi katı bir ortamda ayakta tutarak onun ihtiyacı olana iklimi ve besini hem sera ortamında hem katı ortamın içinde doğru verebilirsek başarılı sonuçlar alabiliriz. Ve diğer uygulamalara göre ilk başlıyanlara tavsiye ediliyor. Bitkinin istediklerinde yapacağımız yanlış, sonuçlara da yansıyacaktır.
Ben amatörce yaptığım denemelerde akan su - durgun su - katı ortam hepsini denedim .
Ne tesadüf ki sadece katı ortamda yaptığım denemede diğerlerinden daha az başarılı oldum . Katı ortamın bana göre en önemli handikapı köklerdeki arızayı çok geç görebilmekten geçiyor.
Ve katı ortam ilk zamanlarda iyi çalışıyor gibi gözükse de zamanla Bünyesinde tuttuğu su miktarı ve drenaj konularında değşiklikler gösterebiliyor. Sistemde tıkanmalar birikmeler meydana gelebiliyor. Arıza meydana geldikten sonra farkına varılıyor.
Yine de en kolayı katı bir ortamda yetiştirciliğe başlamak en doğrusu . Ama o ortam iyi izlenmeli . Bitkiyi boğmadan sistem kontrol altında tutulmalı.
|