agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni588Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-02-2013, 20:17   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Çok iyi arıza tespit edilmiş.

Problemimiz , çok sulama değil , eksik besin değil.

Drenaj , ama drenajdan maksat ne ?

Kullandığımız katı ortamın bünyesinde suyu aşırı tutmasından kaynaklanıyor diyebiliriz. O zaman katı ortamımızı oksijenlenmeyi sağlıyabilecek şekilde ayarlamamız daha doğru bir tercih olacaktır.

Ağaçlarda daha ilk başlarda bu konu hakkında açıklayıcı bir çok bilgi olduğunu hatırlıyorum .

Kudret hoca , katı ortamın seçilmesinin önemini anlatmıştı.Ve ilave olarak katı ortamın sterilizasyonuna önem vermekten de bahsetmişti. Diye hatırlıyorum .

Tabii tatbikata başlayınca bir arıza çıkınca telaşa düşmek ve teorik bilgileri hemen hatırlayamamak çok normaldir.
Sayın vetmanın deneyiminden bizim çıkaracağımız bilgi;

Katı ortamda kullanılacak meteryaller steril olmalı .

drenaj ile katı ortamın cinsine göre (katı ortamda kullanılan meteryallerin su tutma kabiliyetlerine göre , mevsimsel değişiklikler de göz önüne alınarak)
Ayarlanmalı .

Bu ayar da hedef köklerin OKSİJEN Alımını sağlıyacak şekilde yapılmalı.

Ben kendi adıma Sayın vetmanın deneyiminden bunları çıkardım . Kendisi mutlaka daha fazla bilgileri de test etmiş ve öğrenmiştir. Bizimle bunları paylaşacağını umut ediyorum .

Not; bu bilgiler Ağaçlarda daha önce çalışılmış ve kıymetli hocalar tarafından yer yer anlatılmıştır. Kudret hoca, bana da önce sistemin doğru çalıştığından emin ol sonra bitki ekimine geç diye çok kere söylemişti. Ve drenajın çok önemli olduğunu anlatmıştı .
Ama tatbikata geçtiğimizde bazen hocaların dediklerini unutabiliyoruz. ( kendi adıma söylüyorum)

Biz tatbikta geçmeden evvel araştırmalarımızı detaylıca yaptık başta perlit ortamında yetiştirmeyi düşünüyorduk ama suyu tutması cocopeat e göre cok daha az oldugu için ve Antalya'da yapılan tarım fuarında firmalar ile görüşmelerimiz sonucunda,en son kararı Oğuz Alper Beyi dinledikten sonra cocopeat ile yapmaya karar verdik.Bu aşamaların hepsinden önce İstanbul'a Kudret Hocamızı ziyarete gittik hem sera bekçisini teslim alıp hemde hocamızın engin fikirlerinden faydalanmak istedik kendisi hangi kültürde yaparsanız yapın ama drenajı cok iyi yapın drenajı yapamazsanız bu işe başlamayın demişti.Bunun üzerine bizde cocopeatlerin altına kimi yerde pomza kimi yerde delikli naylon kimi yerde sadece cocopeat kullanarak değişik usüllerde denemelerimizi yaptık,kanallarımızı yaptırırken eğim vermeyi ihmal etmedik.Drenajımız ne kadar iyi olursa olsun cocopeat çok iyi su tutma kapasitesine sahip sıcak havalarda pek sorun olacağını düşünmüyorum ama bana göre fidenin altına gelen cocopeat cok az olmamalı.

MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025