![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
|
arkadaşlar; iç anadolu için önerilen yediveren cinsi dediğimiz çilek çeşidi selva cinsidir. görüntü olarak rubigem ve camarosa kadar albenisi olmasada aşırı soğuktan etkilenmediği sürece kar yağıncaya kadar meyve alınabilir. Bizim bölgenin avantajı mersin ve antalya çileği tükenince haziran ayı sonu gibi çileklerin olgunlaşması, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-02-2009
|
Sevgili Arkadaşlar, 30.04.2011 itibariyle çileklerimin son hallerini sizlerle paylaşıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Ağaç Dostu
|
Katlı çilek serasında ektiğim domateslerim yetişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
|
Vallahi süperler mtugrul33 Allah nazardan saklasın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Fidede Soğuklama ihtiyacı : Alıntı:
Bu sene mesela çukurovada kayısılar soğuklanma ihtiyacını karşılayamadı çiçekler az oldu. Kafam iyice karıştı çilekte sadece erkenci yetiştirmek için mi gerekli yoksa verimide etkilermi bilemiyorum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Size ve seranıza kocaman bir maşallah diyesim geldi ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
"Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi vardır. Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-500 saat olarak belirlenmiştir." http://hayrabolutb.org.tr/media/zira...tiriciligi.pdf |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
hocam eliniz neye deyerse hayat buluyor ![]() resimler harika elinize emeğinize sağlık |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Ağaç Dostu
|
çilek fidesi
Alıntı:
1-Eylül-ekim ayında ekilen çileklerin kış sonunda verdikleri ilk kollardan fideyi keseye alıydrlar. 2-Alınan,kese içindeki fideler mart ayı içinde toprağa ekiliyor.(Soğuklanma bu süre içinde oluyor kanımca) 3-Ekilen çileklerin ilk kollarından fideler yapılarak satışa sunuyorlar. Delimus kardeş ben bu konunun uzmanı değilim.Söylediklerim tamamen buradaki gözlemim.Bunlar yanlış da olabilir.Dediğim şekilde alınan fidelerin yıllık iyi bir bakım periyodu sonunda fide başına en az 1 kg.çilek meyvesi alınıyor. Saygı ve sevgiler.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |
Ağaç Dostu
|
Tünel Tipi Katlı Çilek Ekimi
Alıntı:
Bu sistemde bir dönümü(25x40m.)boyutlarında düşünelim.25 m.olan kısa kenara 4,5 m.olan tünellerden 5 adeti sığar.Her tünel içerisine 5 katlı çiftli ekim yaparsınız.Uzunluk 40 m.olduğuna göre bir tünele 40x10=400m.uzunluğunda ekim oluğu oluşacaktır.5 tünelimiz olduğuna göre 5x400m=2000m.uzunluğunda bir ekim sahası oluşur.Çapraz ekimle buraya en az 20 bin fide ekebilirsiniz.Veya tek sıra sık ekimle 10 cm.arayla eksek 0,1x2000=20000 fide eder. Bu arazinin şekline bağlı olarak biraz azalır veya artar. Saygılarımla.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili mtugrul33, Siyah polietilenle yaptığın kanal genişliğini bilerek ve isteyerek mi geniş tuttun? Bu kadar geniş olmasa bir sıkıntı yaşarmıydın? Sence en optimum kanal genişliği ve derinliği ne olmalı? Yaşadığın problemleri ve buna karşılık olumlu yönleri varsa bahsedebilir misin? Kanalların birbirini gölgelememesi için optimim kat yüksekliği ne kadar olmalı? Yeni yatırım yapacak arkadaşlar için bu konu önemli olsa gerek. Fideler çok sağlıklı görünüyor. Eline sağlık, başarılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kanal genişliğinin dar olduğu boru tipi çilek uygulamalarındaki yaşanılan sıkıntıları biliyordum.Oluk genişliğini bilinçli olarak 30 cm. ve derinliğini de 20 cm.şeklinde yarım daire şeklinde yaptım.Kökler geniş alanda daha iyi gelişip,daha sağlıklı oluyorlar. A'ları yaparken aralarda rahat yürümek için 50 cm.lik boşluk bırakmıştım(Son resim yüklememdeki ilk resimde iyi görünüyor.)ancak bundan memnun değilim öyle ki kanalların bazılarından akan tahliye suları meyveleri ıslatıp zarar verebiliyor.Kanal üstlerinini mutlaka balık sırtı olması gerekiyor.Oluşan çiçek ve meyvelerin kanal lardan aşağıya doğru sarkması onların çürümelerini ve hastalanmalarını erxngelliyor.Bu yıl benim kanal sırtları düz olduğu için çok zayiatım oldu. Bu güne kadar yaptığım çilek miktarını topladım.4200 kg.civarında bir çileği toplamışım.Saygı ve selamlar.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kanal genişliğinin dar olduğu boru tipi çilek uygulamalarındaki yaşanılan sıkıntıları biliyordum.Oluk genişliğini bilinçli olarak 30 cm. ve derinliğini de 20 cm.şeklinde yarım daire şeklinde yaptım.Kökler geniş alanda daha iyi gelişip,daha sağlıklı oluyorlar. A'ları yaparken aralarda rahat yürümek için 50 cm.lik boşluk bırakmıştım(Son resim yüklememdeki ilk resimde iyi görünüyor.)ancak bundan memnun değilim öyle ki kanalların bazılarından akan tahliye suları meyveleri ıslatıp zarar verebiliyor.Kanal üstlerinini mutlaka balık sırtı olması gerekiyor.Oluşan çiçek ve meyvelerin kanal lardan aşağıya doğru sarkması onların çürümelerini ve hastalanmalarını erxngelliyor.Bu yıl benim kanal sırtları düz olduğu için çok zayiatım oldu. Bu güne kadar yaptığım çilek miktarını topladım.4200 kg.civarında bir çileği toplamışım.Saygı ve selamlar.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Ağaç Dostu
|
Bende seramda tezgah aralarını 50cm ve 1m olarak bıraktım, 50cm olan aralardan yürümek kolay gözüksede, çalışırken çok sorun yaşatıyor, bende pişmanım. Bol hasatlar ,bol kazançlar , kolay gelsin mtugrul33 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
sayın mtugrul33 emeğinize ve ellerinize sağlık. Topraksız tarımda geçen yıl çilek denemem oldu hasbelkader birşeyler yapmaya çalıştım.Ama sizinkilerin yanında esamesi bile okunmaz.size sormak istediğim sabah 07.00-08.00 arası sulama yaptığınızı okudum (eğer yanlış hatırlamıyorsam) bu bir saatlik dilimde devamlı mı sulama yapıyorsunuz **** kaç cc fide başına sulama yapıyorsunuz.Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Ağaç Dostu
|
Topraksız Tarımda Çileklerin Günlük Sulanması
Alıntı:
Ben çileklerimi sabah 07.00 ile 08.00 arasına denk gelen zaman dilimlerinden herhangi birinde sulama yapmaktayım.Sabah seraya gittiğim zaman gübre tankımda önceden doldurduğum 1000 lt.dinlenmiş suyun içine yeterli miktarda A ve B besin eriyiğimden koyarım.Karıştırmasını yaptıktan sonra da sulama sistemimi çalıştırırım.Tankın boşalması yaklaşık 3-4 dk.sürer.Aynı işlemi öğyeden sonra saat 17.00-18.00 arasındaki zaman diliminde de tekrar ederim. Sisteme verdiğim suyun fazlası oluk deliklerinden damlayarak yere iner.Elbette bu sera içinde zararlı otların hızlı çoğalmasına neden oluyor.Bu yüzden gelecek yıl drenaj yapıp tekrar besin eriyiğini geri dönüşümde kullanmak istiyorum. Saygı ve selamlar.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Jibuti, Sorunuzun bir kısmı gözüden kaçmış.Fide başına 150cc.su vermeye çalışıyorum(serin ortamda).Ancak havaların ısınmasıyla birlikte besin miktarını sabit tutarak su miktarını artırmaya başladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili mtuğrull33 paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Bilgi paylaştıkça büyür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Kudret Beyden aldığım formüle göre hazırladığım besin eriyiklerimin ilk partisi bitmek üzere.Bitkilerin gerek çiçek,gerekse yapraklanması çok güzel bir şekilde devam ediyor.Kullandığım su tankında 100 litre suya 1 lt.A ve B stoklarından kullanıyorum.Bazı sorunlarımızı Sn.Kudret Bey ve Sn.Sarıcan Beylerin yardımıyla aşmaya çalışıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Ağaç Dostu
|
Sevgii mtugrul33 haddim olmayarak bir öneride bulunmak isterim.gelecek yıl için drenaj yapıp drenajdan gelen suyu tekrar bein eriyiği tankına vermek istediğinizi belirtmişsiniz fakat bu yöntemi tavsiye etmem hele ki ticari olarak bu işi yaptığınızı düşünürsek sizi fazlasıyla yoracaktır.Otomatik ph, ec kontrol makinanız yoksa bu iş sizi ve bitklierinizi çok üzebilir.Drenajdan gelen her su besin eriyiği tankınızın ec ve ph'ını değiştirecek devamlı takviye yapmak zorunda kalacaksınız **** ec ph ayarlayacaksınız.Ayrıca drenajdan gelen besin eriyiğinin içerisinde hangi maddelerden ne kadar kullanıldığını bilmeyecek ve her takviyede gübre israfı oluşacak. Birde neden akıllı priz takıp sulamanızı onunla yapmıyorsunuz bu şekilde yorucu olmuyor mu sizin için. Sevili Kudret hocam ve sevgili Sarıcan varsa sorun yoktur. Kolay gelsin ürününüz bol olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Ağaç Dostu
|
Kudret abi , çilek için verdiğiniz besin eriğinin ppm değerleri nedir ? Ec-PH? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2010
|
elinize gönlünüze sağlık hocam söylenecek söz yok hocam benim 2 dönüm fındıklığım vardı ben bunları kestim sera yapmak iiçin 1 dönüm üzerine kendi imkanlarımla 2 tane örtü altı yaptım ilk seram 300m2 2. seram 200m2 dir ben burda göbek marul üretmek için yaptım kış sezonu nu kaçırdım. 1 dönüm de boş yerim var sizin bu çilekleri görünce aklıma boş alana (yemede yanında yat) ![]() hocam boş alana sizin bu sitemden yapacağım ve bana bu konu başlangıç ve bitime kadar yardımcı olursanız çok sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Ağaç Dostu
|
Mtugrul33, sadece yabancı ot için drenaj yapma bence, çünki benim hiç su vermediğim fideliğimde, şuanki seramda kullanılmayan bir kısmında boyuma gelicekler nerdeyse, toprağım desen kürek girmez taş gibi, o yüzden naylon tabanörtüsü sermen daha faydalı.Yabancı ot için ilaç atma , buharlaşıyor ve zararlıyor bitkiyi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
|
Sayın erbaşaran öncelikle kutlarım inşallah sonuda görürüz bunları resimlemeyi unutmazsınız sanırım çalışmalarınızda başarılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Ağaç Dostu
|
Karpuz için şimdi 1 m filan boyunda 0.2 mikron ince ama ucuz siyah örtüler var onları bir incele , siyah almanı tavsiye ederim ben şefaf aldım üzerinde su ağırlık yapmazsa onun altındada büyüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2010
|
*** hocam seralar kurulu ufak tefek eksiklerim var onları kışa kadar halletmeye çalışacağım seraların içinde göbek marul dikili hocam 1 dönüm açık alananım var sizin A SİSTEMİNİ buraya yapmayı düşünüyoruz sakarya da kış çok sert geçiyor herhangibi bi problemle karşılama imkanım nedir açık alanda A SİSTEMİNDE seraları kışın göbek marul olarak kullanmayı düşünüyorum bahar ve yaz aylarında açık alanımda sizin A sistemini düşünüyorum 50 ye yakın 1 parmak borular var bunları kullanmayı düşündüm A sisteminde adım adım bu konu yardımcı olurmusunuz ilk etep ta nereden başlayacağım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|