agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni92Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-03-2011, 13:04   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-02-2011
Şehir: TOKAT/Turhal
Mesajlar: 1
çoook güzel görünüyorlar ellerinize emeğinize sağlık sonuna kadar...

paylaşımlarınız çook güzel olmuş herşey harika görünüyor bol kazançlar... Herşey gönlünüzce olsun

Bu form bize çok yaralı bilgiler veriyor emeği geçen herkese de çok teşekkürler

kenan1337 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 13:13   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Ellerinize emeğinize sağlık sayın mtugrul33, hayırlı kazançlar, bol, bereketli hasadlar dilerim.
Çok güzel bir örnek sergilediniz. tebrikler.
Bu hasad dönemi nekadar sürebilir, yaklaşık 7000 kök çilek var demiştiniz, bu dönemde toplam nekadar ürüm alınabilir. Rica etsek bizlere sera maliyeti sulama gübre vs toplam masraf ve gelir hakkında bir fikir verebilirmisiniz. Gayem bir seranın 5-6 senede ancak kendini amorti eder hesaplarına açıklık kazandıra bilmek.
Yapmış olduğunuz harcamalardan , diktiğiniz fide cinsinden vs bilgileri topluca bir mesajda paylaşırsanız umarım çok faydalı bir kaynak olur.
Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim,kolay gelsin.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Arkadaşlar öncelikle sayın hocam Kudret Beyin ve sizlerin iyi dileklerinizden dolayı çok teşekkür ederim.Öncelikle yaptığım bu çalışmayla ilgili olarak sizleri biraz bilgilendirmek istiyorum;
1. SERA YAPIMI:
7 metrelik Te demir eğmeçlerinin ucuna hurdacıdan aldığım demirlerden 1,5 mt. Her iki ayağa ekleyerek işe başladık.Bunlardan 40 adet yaptık.2 mt ara ile yere balyozla 80 cm. çaktık.İki yanından ve tepen boydan boya demir kaynatarak işi sürdürdük.Yan bağlantı demirlerine 8 lik demir kaynattık.Plastik örtüyü bu demirlere plastik bağlantı çıtaları ile tutturduk.Yere sabitledik.
2 . OLUKLARIN YAPIMI:
İlk önce 6 metrelik demirler 2şer metreler halinde spiral ile kesildi.Eşkenar üçgen olacak şekilde birbirleri ile kaynatıldı(2x2x2mt.)A şeklini alan eşkenar üçgenler zemin tesfiyesinden sonra çirpi çekilerek 1,5 mt.aralıklarla birbirine daha önce açılan vidalama yerlerinden tutturuldu.A lar üzerine 40 cm’lik olarak kesilen silme demirler yarım daire şeklinde büküldüler.Bunlar A üzerine yerden 20cm.yüksekten başlayarak 40 cm.arayla kaynatıldı.Oluk güzergahlarına dikey ve yatay inşaat demirleri kaynatarak olukta oluşacak sarkmalar önlendi.Olukta kalın(0,7mm.)siyah naylon kullanıldı.Oluklarda kaynak işlerini sonradan yaptığımızdan dolayı,naylon malzeme oluklara çivi ile dikilerek oluşturuldu.Sarkma olmaması içinde iplerle gemici düğümü ile bağlandı.
3. TOPRAKSIZ ORTAMIN HAZIRLANMASI:
Ana malzeme perlit olarak kullnıldı(%95).Ayrıca Pomza taşı,torf ve leonardit karışımı birbiriyle iyice harmanlanarak raflara kondu.Damlama hortumları yerleştireldi.Üst ince naylonu dikildi.Çapraz dikim yapıldı(25 cm.arayla)(Göç kendini gide gide düzer ata sözümüz vardır;bizim ki de öyle oluyor.Olukları tümsek şeklinde yapıp.tek sıra (15 cm.)ekmemiz daha iyi olabilirdi.)

SERA MALİYETİ:
Demir+işçilik+toprak+fide+plastik örtü+nakliye masrafları+elektrik abone+sulama birliği üyeliği+ benzin ve yeme içme dahil toplam masrafımı bu gün topladım.Çıkan sonuç 9450 Tl.(Ancak ben,hurda demir ve kullanılmış eğmeçler kullandım.Sera kurulumunda 50Tl. Yevmiye ile çalışan demirci bir arkadaştan yararlandım.Kendimde işçiliğini yaptım.

Arkadaşlar ben rubigem cinsi fide ektim.Adana’dan getirttim.Bu cinsi seçtiğim için de çok memnunum.Resimlerden de görmüşsünüzdür;çiçek tutumu ve meyve düzgünlüğü ideal.Aroması mükemmel.Fiyat olarak da diğer çileklerden farklı olarak 50 krş.daha yüksek fiyata malı satabiliyorsunuz.Ürünün tamamı 1. kalite.Ben tüm dostlara tavsiye ederim.İsteyen arkadaşlara da fide temininde yardımcı olabilirim.Ziyaretimize gelecek arkadaşlarımıza birer kasa ikramımız olacak.

Çilek üretimimiz haziran ayı sonlarına kadar devam eder.Bir kök fideden yaklaşık 1000-1500 gr. arasında bir ürün alabilirsiniz tabiî ki iyi bakmak kaydıyla.Yaklaşık 2000Tl.civarında gübre vs.masrafimız olur diye düşünüyoruz.Bu yıl tüm masraflarımızı alasiliriz diye düşünüyoruz.Ancak beklenmeyen hastalık veya şok fiyat düşüşleri olumsuz etken olabilir.
Ancak biz,görünen şartlarda bu yıl çilekçilerin iyi kazanacağını umuyoruz.Ekim alanı geçen yıla göre daha az oldu bu yıl.
NOT:Bu sistemde damlama sulama hortumlarının mutlaka basınç ayarlı olması gerekiyor.Çünkü tüm fideleri eğer eşit şekilde sulamamız için bu şarttır.
Arkadaşlar ,emek sarfeden herkesin emeğinin karşılığını Allah verecektir.

En içten sayı ve hürmetlerimi sunarım.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 13:19   #33
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
merhaba sayın mtugrul 33,
ürününüzün bol kazançlı olması dileğiyle, gerçekten şimdiye kadar gördüğüm en kaliteli çilekler ve en kaliteli işçilik ve emek,
Bu arada bende fide siparişimi hatırlatmış olayım, aynı meyveyi verecek fidelerden istiyorum ona göre, önülmüzdeki ay fide için tekrar sizi rahatsız ederim, bol ürün demiyorum, zaten üretimi hakkıyla yapmışınız, size bundan sonrası için bol kazançlar,

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 16:40   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
Ellerinize sağlık süper olmuşlar Allah her şeyden saklasın.

Bol Kazançlar.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 18:39   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 214
Allah nazardan saklasın. İmrenerek baktım . Tebrik ederim. Allah çalışana veriyor gerçekten. Başarılarınızın devamını dilerim.

katsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 19:10   #36
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Rubigem cinsini tavsiye ediyorsunuz peki Yaz dikimi 15 temmuz - 15 ağustos deniliyor siz eylülde ekme kararı aldınız peki frigo mu ekiceksiniz yoksa taze fide mi ?
Arada 1 ay filan olucak fakat bizim bölge eylül ayında sıcak olacağından taze fidelerin tutumu düşük olabiliyor muş ? Siz hangisi tercih edeceksiniz ?
Frigo ile taze fidede verim farkı var bu yüzden soruyorum.
Dekara 7000 adet fidede 5-7 ton frigo ile
Taze fide ile 1-1.5 ton , 2. yıl 4-5 ton deniliyor.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 20:17   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sn mtugrul33

hani derler ya adam gibi adam, sizin çilekler de çilek gibi çilek. Neden mi? pazara gittiğim de koyu kırmızı bordoya yakın renkte devasa büyüklükte ya da hayli ufak aynı kasada çilekleri görünce elim gitmiyor almaya. hormondan mı? cinsinden mi?, gdo'lumu? aşırı zehirli ilaçtan mı bilmem ama almıyorum.

Biz kdz ereğli'li olarak en iyi Osmanlı çileğini biliriz, taze yeriz, reçelini yeriz. Ancak sizin bu rubigemler kalp şeklinde, tohum derinlikleri, meyva rengi ve formu çok doğal canlı. lezzeti aromasını da buradan tadamıyoruz ama ereğli li olarak denemeye ve çilek gurusu olarak naçizane değerlendirmeye yapmaya da hazırız.)))

Emeğinize sağlık.

Topraksız tarım yaıpyorsunuz bu kadar optimum formda bu mevsimde ihracatlık ürün yetiştiriyorsunuz. Merakım şu ki;

- candem gübre, melas ve humik asiti nasıl kullanıyorsunuz?
- bunları fermante ederek belli miktarlarda mı bitki kök bölgelerine veriyorsunuz?
- bahsekonu gübrenin besin eriyiği ec değerlerine etkisi olmuyor mu?
- ema ve mikorozia gibi mikroorganizmalardan yararlanıyormusunuz?

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 20:25   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederiz sayım mtugrul33, bu tür bilgileri paylaştıkça topraksız tarımın yaygınlaşmasında önemli bir yol alacağımıza bütün kalbimle inanıyorum. Bol kazançlar başarılı çalşmalar dilerim. kolaygelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 21:29   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Geldim işin maliyet ve kar kısmına ki en çok da merak edilen kısım bu!!!!

topraksız tarım ilgimi çekti. 1 yıl bu sitemizi izledim. Sonra 2 yıldır üyeyim. Sevgili Kudret abimiz ve Sn Envorun katkılarıyla bir dirhem toprağı olmayan bir üye olarak (kayınvalide toprağı henüz işlenmenmiyor ve fiziken uzak )) 2 yıl balkonda muhteşem zevk aldığım çok iyi bir üretim yaptım. ben bile şaşırdım. Maydonoz ekmeden suyun içinde salkım salkım çeriler (tek bir salkımda 30 adet) bir teki 750 gr gelen penbe domatesler, vs.

Ama net bir sera maliyet ve işletme maliyet hesapları göremedim. (Tabiat işletme maliyeti hesabı hariç)

bakıyorum siizin çileklere muhteşem, kasa kasa. Bakıyorum sizin seraya hurda demirlerle yapılan aksları olmayan mütevazi ama tekrar kasalardaki çileklere bakıyorum bu iş olur hakikatten olur diyorum.

Herkesce olması için Sn mtugrul sorularım şu ki;
- sera konstriksiyonunda aks yok. Sera tünel genişliği nedir? (yaklaşık olarak 4-4.5 mt?)
- u boru profiller kaç inch?
- et kalınlığı nedir?
- sera naylonu uv limi? (aslında uv ye de gerek yok çünkü kaolinle meyveyi kapla. Ne güneş yanığı, ne uv zararı, ne de zararlı pest zararı)

- her bir tunel en ve boyu?
- her bir u tunel profil aralığı?
- Fide olarak almak ile tohumdan yetiştirmenin piyasa koşullarında kabul gören maliyet oranı nedir? 2/3? 1/3 (Sn Envor nedersiniz?)

- Sn delimus'un sorduğu frigo (erkenci, sağlıklı ve yüksek verimli) ve taze fide üretim farkı?

Bu sorularım başlangıç detay ve maliyetleri.

Sonraki sorularım en önemli konu olan besin eriyiği (EC) ph, iklimlendirme, vs.

Ancak İlk sorularım en uygun maliyetle aldığınız bu kasalar dolusu ye beni ürünlerini alan sizin cevaplarınızın bir çok kimseye teşvik edici (hem maliyet hem karlılık) olacağına inanıyorum.



okumadığım konu başlığı çok azdır.

Ancak topraksız tarımda ilk kurulum sermaye maliyeti çok yüksek derler, 10 dönümden aşağı başlarsan hiç bu işe kalkışma derler, ama hiç bir zaman da nedenleri, nasılları net ortaya konmaz

Şimdi sizin seraya bakıyorum, fide miktarna bakıyorum, kullandığınız malzeme ve ürün cinsine bakıyorum, yatıyorum, kalkıyorum hesap ediyorum, sonunda sizin ürününüzün kalitesine bakıyorum, burda bir yanlış anlaşılma var sanırım diyorum;

bunu açıklayalım, öncü müteşebbis konumunuzla ve üstadlarımızın yardımıyla bu maliyet ve karlılık konusunu bu başlıkta netleştirelim.

saygılarımla

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 21:53   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
tebrikler saatlerce inceledim seyrettim kendim yetiştirmiş gibi mutlu oldum başarınız daim olsun

mustafatokmak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 07:36   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Sevgili arkadaşlarım
Tüm sorularınızı tek tek yanıtlayacağım.Ancak bu sabah çektiğim bazı fotolarımı sizinle paylaşmak istiyorum.

Eklenen Resimler
     
ozlemy, SUDEM ve Udebay beğendi.
mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 07:55   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Anamurda bu yıl kış mevsimi hiç yaşanmadı.Çileklerimiz yoğun bir çiçeklenme gösteriyorlar.Bir taraftan ürün alırken bir taraftan da çiçeklenme devam ediyor.Raflardaki yaprak yoğunluğunu atmak için bir kısım kuruyan ve eskiyen yaprakların temizliğine başlanacak.Yine bu sabahtan bazı görüntüler...

Eklenen Resimler
     
ozlemy, SUDEM ve Udebay beğendi.
mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 08:12   #43
Ağaç Dostu
 
ibrahim doğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 141
sn.mrtugrul33; öncelikle bol kazançlar dilerim.inşallah bu güzel çalışmanızın karşılığını alırsınız sanırım insanın emeğinin karşılığını alması gibi güzel bişey yok...sizi kutlarım bu güzel çalışmanızdan ve paylaşımınızdan dolayı...inanıyorumki burada bunları gören çok kişi bu işe sarılacaktır,bende bu yıl ilk defa domates üretimi yapacağım ağaçlar net ten aldığım gazla...
1 - seranız kaç m2
2 - 27 şubatta ilk hasadı yaptınız bu hasat süresi ne zaman bitecek..ve yeni hasat dönemi ne zaman başlayacak
3 - hasat bitince fideleri sökecekmisiniz,yenisinimi dikeceksiniz
4 - yeni dikim ne zaman olacak yeni sezona sıfırdanmı başlanacak ve yeni sezon ne zaman...
bu sorularımı cevaplarsanız memnun olurum...

tekrar sizi kutlar bol kazançlar dilerim.selamlar....

ibrahim doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 08:15   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Rubigem cinsini tavsiye ediyorsunuz peki Yaz dikimi 15 temmuz - 15 ağustos deniliyor siz eylülde ekme kararı aldınız peki frigo mu ekiceksiniz yoksa taze fide mi ?
Arada 1 ay filan olucak fakat bizim bölge eylül ayında sıcak olacağından taze fidelerin tutumu düşük olabiliyor muş ? Siz hangisi tercih edeceksiniz ?
Frigo ile taze fidede verim farkı var bu yüzden soruyorum.
Dekara 7000 adet fidede 5-7 ton frigo ile
Taze fide ile 1-1.5 ton , 2. yıl 4-5 ton deniliyor.
Sn.Delimus,ben bu yı çileği taze fide olarak ekim ayının 20 sinden sonra ekebildim.Taze fideyi pek çok insan bilmez .Açıklarsam eğer;tarladan sökülerek topraklarından arındırılmış fidenin iki derecelik ortamda saklanmış halini ifade ediyor.
Ben gelecek yıl,şu anda bahçemdeki fidelerden ,fide toprağı ile doldurulmuş kaseler içerisine kollardan alarak üreteceğim.Eylül ayının sonunda ekeceğim.Bu fidelere pot fide deniyor.Çilekte bir kural var;erken ekilen fidenin ürünü geç,geç ekilen fidenen ürünü erken olur.Geç ekilen fidelerde meyve iriliği fazla olur ancak kardeşlenme daha az olur.Kaliteli ürün eldesinde bölgemizde geç ekim yayginlaşıyor.Sizin verdiğiniz tonaj miktarı biraz hayali kalıyor.Dekarda ister eylüll başında,isterserseniz ekim ayında ekin tonaj hesabı yapılırken fide başına(sağlıklı fide için geçerli)en az 1 kg.olarak hesaplanır.Sizin verdiğiniz rakamlar açık alan ekim sonuçları olabilir.Bölgemizde ağustos ayında frigo fide ekenler oluyor.Ancak bunu ürün amaçlı olarak değil de bir yıl sonrası için fide üretim amaçlı ekiyorlar.
Sn delimus,umarım cevaplarım yeterli olmuştur.Saygılar sunarım.Size de marul üretemenezde başarılar ve bol kazançlar dilerim.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 08:28   #45
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn.mtugrul33,

Çilekleriniz ve çalışmanız her türlü övgüyü hakeder nitelikte. Bol kazançlar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 08:29   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Sn mtugrul33

hani derler ya adam gibi adam, sizin çilekler de çilek gibi çilek. Neden mi? pazara gittiğim de koyu kırmızı bordoya yakın renkte devasa büyüklükte ya da hayli ufak aynı kasada çilekleri görünce elim gitmiyor almaya. hormondan mı? cinsinden mi?, gdo'lumu? aşırı zehirli ilaçtan mı bilmem ama almıyorum.

Biz kdz ereğli'li olarak en iyi Osmanlı çileğini biliriz, taze yeriz, reçelini yeriz. Ancak sizin bu rubigemler kalp şeklinde, tohum derinlikleri, meyva rengi ve formu çok doğal canlı. lezzeti aromasını da buradan tadamıyoruz ama ereğli li olarak denemeye ve çilek gurusu olarak naçizane değerlendirmeye yapmaya da hazırız.)))

Emeğinize sağlık.

Topraksız tarım yaıpyorsunuz bu kadar optimum formda bu mevsimde ihracatlık ürün yetiştiriyorsunuz. Merakım şu ki;

- candem gübre, melas ve humik asiti nasıl kullanıyorsunuz?
- bunları fermante ederek belli miktarlarda mı bitki kök bölgelerine veriyorsunuz?
- bahsekonu gübrenin besin eriyiği ec değerlerine etkisi olmuyor mu?
- ema ve mikorozia gibi mikroorganizmalardan yararlanıyormusunuz?
Sn.Soilless,
Öncelekle topraksız tarıma yapmış olduğunuz katkılardan dolayı size de teşekkür etmeyi bir borç bilirim.Şimdi sorularınızı yanıtlayalım;
-Ben gübrelemede besin eriyiği kullanıyorum.Candem güborganik gübreyi 3 kg. olarak haftada bir gün veriyorum.Tüm besin eriyiği ile sulamalarımda 200ml.hümik asiti tank içerisine karıştırıyorum.Melası ise 1kg.olarak eritip candemle birlikte karıştırıyorum.Haftada bir gün de sadece su ile(gübresiz)sulayarak yıkama yapıyorum.
-Ec değerlerini ve ph değerlerini sık sık ölçüyorum.Bu değerleri yükseltmiyor.
-Sn.Soilless,bir ay ocak ayı içerisinde bazı bitkilerde sararma ve kurumalar oluştu.Bionemi köklerden kullandım(Dekara 1 lt.),yapraklardan da Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum.Gerçekten hangi topraksız tarım faaliyeti yaparsanız yapın mutlaka yararlı bir bakteri türünü kullamnmanız lazım Ben tavsiye ederim.Yapraklardan roa vereli bitki daha sağlıklıhale geliyor.Kök çalışması hızlanıyor,****** bu benim gözlemim.
ilginize teşekkür eder selamlarımı yollarım...

caglartekin beğendi.
mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 09:11   #47
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
Gerçekten tebrik ediyorum mükemmel görünüyor

hudaverditavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 09:55   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Geldim işin maliyet ve kar kısmına ki en çok da merak edilen kısım bu!!!!

topraksız tarım ilgimi çekti. 1 yıl bu sitemizi izledim. Sonra 2 yıldır üyeyim. Sevgili Kudret abimiz ve Sn Envorun katkılarıyla bir dirhem toprağı olmayan bir üye olarak (kayınvalide toprağı henüz işlenmenmiyor ve fiziken uzak )) 2 yıl balkonda muhteşem zevk aldığım çok iyi bir üretim yaptım. ben bile şaşırdım. Maydonoz ekmeden suyun içinde salkım salkım çeriler (tek bir salkımda 30 adet) bir teki 750 gr gelen penbe domatesler, vs.

Ama net bir sera maliyet ve işletme maliyet hesapları göremedim. (Tabiat işletme maliyeti hesabı hariç)

bakıyorum siizin çileklere muhteşem, kasa kasa. Bakıyorum sizin seraya hurda demirlerle yapılan aksları olmayan mütevazi ama tekrar kasalardaki çileklere bakıyorum bu iş olur hakikatten olur diyorum.

Herkesce olması için Sn mtugrul sorularım şu ki;
- sera konstriksiyonunda aks yok. Sera tünel genişliği nedir? (yaklaşık olarak 4-4.5 mt?)
- u boru profiller kaç inch?
- et kalınlığı nedir?
- sera naylonu uv limi? (aslında uv ye de gerek yok çünkü kaolinle meyveyi kapla. Ne güneş yanığı, ne uv zararı, ne de zararlı pest zararı)

- her bir tunel en ve boyu?
- her bir u tunel profil aralığı?
- Fide olarak almak ile tohumdan yetiştirmenin piyasa koşullarında kabul gören maliyet oranı nedir? 2/3? 1/3 (Sn Envor nedersiniz?)

- Sn delimus'un sorduğu frigo (erkenci, sağlıklı ve yüksek verimli) ve taze fide üretim farkı?

Bu sorularım başlangıç detay ve maliyetleri.

Sonraki sorularım en önemli konu olan besin eriyiği (EC) ph, iklimlendirme, vs.

Ancak İlk sorularım en uygun maliyetle aldığınız bu kasalar dolusu ye beni ürünlerini alan sizin cevaplarınızın bir çok kimseye teşvik edici (hem maliyet hem karlılık) olacağına inanıyorum.



okumadığım konu başlığı çok azdır.

Ancak topraksız tarımda ilk kurulum sermaye maliyeti çok yüksek derler, 10 dönümden aşağı başlarsan hiç bu işe kalkışma derler, ama hiç bir zaman da nedenleri, nasılları net ortaya konmaz

Şimdi sizin seraya bakıyorum, fide miktarna bakıyorum, kullandığınız malzeme ve ürün cinsine bakıyorum, yatıyorum, kalkıyorum hesap ediyorum, sonunda sizin ürününüzün kalitesine bakıyorum, burda bir yanlış anlaşılma var sanırım diyorum;

bunu açıklayalım, öncü müteşebbis konumunuzla ve üstadlarımızın yardımıyla bu maliyet ve karlılık konusunu bu başlıkta netleştirelim.

saygılarımla
Sn.Soilless,
Benim yaptığım,basit bir yapı.Tünel arası genişlik4,5 m.Tünellerde kullandığım malzeme boru değil.Profil demircilerde Te diye adlandırılan bir demir var.bunların en kalın cinsinden temin edildi.Tünel içine konulan A tipi oluk yapısı üç yerden destekli şekilde yere çakılıdır.Bu sistemde bir kaç noktadan tünellerle bağlantılıdır.Bu yıl ara ara esen sert rüzgarlara dayandı.Maliyeti en aza indirmek için ben özellikle hurda demirlerden yararlandım.Siz sıfır malzemedende,hatta boru ile de yapabilrsiniz.tamamen kendim tasarladım.****** eksik yönler olacaktır.Tünelde 7 metrelik eğilmiş te dimirleri sağ ve sol ayaklara 1,5 m.te demirlerini kaynattım.Bu konuyla ilgili forumda daha önce bilgi verdim.Amaç en az maliyete elden geldiğince en yüksek verim değilmi?Ben bu üreteme deneme amaçlı olarak yapıyorum.Verim istediğimiz gibi olursa bunu üç dönüme çıkarmayı hedefliyorum.
Fide konusunda ise;ben osmanlı çileği ile ilgili çok şey işittim.Ancak yeme nasip olmadı.burada profesyonel çalışmada tomumdan üretim yapılmıyor.Fide fiyatları potu 15 kuruştan gidiyor.Tohumdan üretimi bu yıl merakımı gidermek için yaz döneminde Anamurun yAbanoz yaylasında deneyeceğim.Ben en az beş yıllık bir araştırmanın sonucunda bu işe niyetlendim.Umarım çalışmam iyi bir fikir verici olur.Saygılarımla.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 10:01   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim doğan Mesajı Göster
sn.mrtugrul33; öncelikle bol kazançlar dilerim.inşallah bu güzel çalışmanızın karşılığını alırsınız sanırım insanın emeğinin karşılığını alması gibi güzel bişey yok...sizi kutlarım bu güzel çalışmanızdan ve paylaşımınızdan dolayı...inanıyorumki burada bunları gören çok kişi bu işe sarılacaktır,bende bu yıl ilk defa domates üretimi yapacağım ağaçlar net ten aldığım gazla...
1 - seranız kaç m2
2 - 27 şubatta ilk hasadı yaptınız bu hasat süresi ne zaman bitecek..ve yeni hasat dönemi ne zaman başlayacak
3 - hasat bitince fideleri sökecekmisiniz,yenisinimi dikeceksiniz
4 - yeni dikim ne zaman olacak yeni sezona sıfırdanmı başlanacak ve yeni sezon ne zaman...
bu sorularımı cevaplarsanız memnun olurum...

tekrar sizi kutlar bol kazançlar dilerim.selamlar....
Sn.İbrahim Bey
Öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim.Pek çok Ankara'lı Anamur'a yerleşmiş durumda.Sorularınızı yanıtlayacak olursam;
1-Üç bloktan oluşan seramın toplam 75 m.uzunluğu var.Yaklaşık yarım dönüm bir alan içinde yer alıyor.
2-İlk hasadımızı 8 ocak 2011de yaptık.Haziran ayının sonuna kadar üretim devam eder.
3-Hasat sonunda fideler sökülür.Yeni sezon için yeniden yazırlanır.İsterseniz sökmezsiniz.Ancak çilek veriminde %30 a varan düşüşler olur.
4-İklim şartları Akdeniz Bölgesinde farklılık yapıyor.Burada yeni sezona ekim şekline bağlı olarak Ağustos-Ekim ortaları arasında yapabilirsiniz.
Saygılarımla.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 10:14   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Arkadaşlar,
Ben aynı zamanda bir köy ilkokulunda birleştirilmiş sınıfta 5 sınıf bir arada eğitim veren bir okulda çalışıyorum.Hem müdür,hem öğretmen ve hem de hademe olarak çalışıyorum.Burada hem topraksız tarımı ve hemde öğretmenliği yapabiliyorsam,bu zamanımı planlamam sayesinde olmaktadır.Topraksız tarımın yeni olması nedeniyle kurulacak sistem konusunda kararsızlık ve bilinmeyenlerden dolayı pek çok kişi bu işten elini çekmektedir.Ben gönül rahatlığı ile sizleri bu işi yapmaya çağırıyorum.Korkmadan bu işe girin.Katlı sistemde işçilik çok kolay,bu işçilik maliyetlerini düşürüyor.
Saygı ve sevgilerimi yollarım.

badembaba ve oldgandalf beğendi.
mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 10:49   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Sayın mtugrul33 hayırlı olsun. İnanın kendim yapmış kadar mutlu oldum. Forumdaşlarımızın bu tür başarıları göğsümüzü kabartmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük bir motivasyon kaynağı oluyor.

Emeğinize sağlık.
Teşekkürler Sn.Malbman.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 16:08   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-05-2010
Şehir: manisa-akhisar
Mesajlar: 235
söyleyek söz yok ,hani derler ya sözün bittiği yerdeyiz,eline,emeğine,gönlüne sağlık, bilgilerinizi paylaşımınızdaki açık yüreklilik için teşekkürler,ne deyim yolun açık olsun,bitkilerin her daim yeşil olsun.

akçay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 16:53   #53
Ağaç Dostu
 
ibrahim doğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 141
sn.mtugrul33;
sizin üstteki mesajınızı okuyunca çocukluğuma gittim bende sizin şimdiki öğretmenlik yaptığınız şekilde bir köy okulunda okudum bütün tüm okul zaten 25 çocuktuk hepimiz aynı odanın içerisinde 5 sınıf bir arada ama o günler çok güzelmiş insan şimdi daha iyi anlıyor,orda öğretmen olmaya çok kararlıydım ama imkanlar elvermediği için orası son okulum oldu.sonuçta matbaacı olduk...bence kendinizi çok şanslı histmelisiniz ve mutlu olmalısınız ...ne mutlu size ...
size tüm kalbimle mutlu bir yaşam dilerim...
tüm sorularıma verdiğiniz cevaplar için de teşekkürler...hoşçakalın....

ibrahim doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 12:28   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sn mtugrul33,

Verdiğiniz detaylı ve net bilgiler için teşekkür ederim. Hem kurulum maliyeti, hem alınan ürün kalitesi açısından gerçekten çok başarılı ve çok heveslendiren bir çalışma yaptınız. Nazar değmesin.

Sezon sonunda toplam işletme maliyeti, toplam ürün ve toplam gelir rakamlarını da bu sayfalarda paylaşabilirseniz çok memnun oluruz. Bu bilgiler sanırım bir çok kişiye teşvik edici bir bilgi olur.

Bol yeşil ve kırmızı hasatlar ve başarılar diliyorum.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 19:44   #55
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Fideyi nasıl kendimiz yetiştirebiliriz ,
Bir yetişmiş çilek fidesinden 100-150 kadar fide üretmek mümkün.
Hazırlanmış alana, isteğe bağlı 50-75-100cm aralıklarla dikip, kollardan fide üreteğiz ve Akdeniz bölgesinde, soğukların başlamasıyla kasım aralık ayında, yerine aktarıcaz.

Peki fide yetiştirmek için ne zaman yetişkin fideleri ekmeliyiz? Sıcak ve uzun güneşte kollanma artıyormuş...


Düzenleyen Delimus : 06-03-2011 saat 20:20
Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2011, 12:04   #56
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
elinize sağlık hocam maşallah çok çalışkansınız Allah eksikliğinizi göstermsin
benim ağbimde Antalyada öğretmen Andolunun birçok yerinde öğretmenlik yaptı sizi daha iyi anlıyorum ama ne yapalım maalesef elden birşey gelmiyor
kendinizi bu tarz uğraşlarla dahada hayata bağlı kalıp daha faydalı olcağnıza inanıyorum ALLAH yar ve yardımcınız olsun)

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2011, 12:36   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
Sayın Mtugrul33 Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum diye yazmıştınız nereden temin edebiliriz bilgilerini verebilirmisiniz. Teşekkürler.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 08:33   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seazone Mesajı Göster
Sayın Mtugrul33 Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum diye yazmıştınız nereden temin edebiliriz bilgilerini verebilirmisiniz. Teşekkürler.
Sn .Seazone,
Roa yı internette http://www.roa-turkiye.com/Ana%20sayfa.html
adresinden ulaşabiliyorsunuz.Sahibinin adı Oğuz Alper bey,bizim forumdaki arkadaşlardan biri.Telefonla bana ulaşarak bazı yararlı tavsiyelerde bulunmuştu.Size onun telefon numarasını veriyorum.(541 227 22 70)
Saygı ve selamlar.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 09:31   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın mtugrul33,

Bu ürettiğiniz çileği direk Anamur da mı elden çıkarıyorsunuz ? Yoksa Mersine mi götürmek gerekiyor ? Bozyazı da 500 m2 bir sera kursak sizce uygun olur muydu ? Alan bakımından bir yorum yapar mısınız ? Mesela bu iş katlı bile olsa 1-2 dekardan az olmamalı gibi . . .

Hem okul hem serayı idare edebildiğinize göre akrabalar mı var ? Güvendiğiniz işçiler mi var ? Bu iş nasıl oluyor ?

Saygılar...

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 13:10   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Sayın mtugrul33,

Bu ürettiğiniz çileği direk Anamur da mı elden çıkarıyorsunuz ? Yoksa Mersine mi götürmek gerekiyor ? Bozyazı da 500 m2 bir sera kursak sizce uygun olur muydu ? Alan bakımından bir yorum yapar mısınız ? Mesela bu iş katlı bile olsa 1-2 dekardan az olmamalı gibi . . .

Hem okul hem serayı idare edebildiğinize göre akrabalar mı var ? Güvendiğiniz işçiler mi var ? Bu iş nasıl oluyor ?

Saygılar...
Sn.Akın Bey,
Çileğin pazarlanması sorunsuz.Anamurdaki çilek komisyoncuları aayağınızdan gelip alıyorlar.Anamur ile Bozyazı bitişik iki semt gibidir.Akın Bey,500 m2 serada katlı sistem yaparsanız yaklaşık 10 bin fide dikersiniz.Elbette ekilen alanın artması kar oranınızı arttırır.Bu sistemde tüm işler ayakta egilmeden yapıldığı için işçilik çok kolay olmaktadır.Normal sistemde çalışan insanlarda bel fıtığı olayları çok fazla görülüyor.Bu sistemde ise bu mümkün değildir.Ben saat 14.30 dan sonra artan zamanda işlerin tamamını kendim yapabiliyorum.Kurulumu tamamladıktan sonra iş otomatiğe dönüyor.Sadece bu aydan sonra çilek toplamada işçi çalıştırmaya başlanacak.Çünkü ürün miktarı artıyor.Şu an haftada iki kere 100-150 kg.çilek topluyoruz.bunu eşim ile beraber topluyoruz.Başkada herhangi bir akraban yardım almış değiliz.
eğer Bozyazıda böyle bir çalışma düşünürseniz,size yardımcı olabilirim.benim serayı gelip gezebilirsiniz.Ayrıca Anamur ve Bozyazıda kurulmuş daha teferruatlı seralardan da fikir edinebilirsiniz.
Umarım bir nebze yardımcı olmuşumdur.Selamlar,saygılar.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024