25-08-2015, 15:27 | #62 |
Ağaç Dostu
|
Bahcedenn'den "Edirne Patlıcanı" Bendekilerin çoğu böyle kısa formlu. Zaten pek uzamayan bir çeşit sanırım. Az daha uzasın diye beklediklerim rengini değiştirip tohuma kaçmaya başlayınca beklemekten vazgeçtim |
05-09-2015, 14:15 | #63 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 348
|
Alıntı:
|
|
06-09-2015, 11:58 | #64 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada, yine Burdur Yerli domateste birbirinden farklı iki tip meyve daha var. Biri kırmızı, diğeri pembe bir çeşit. Pembe olanı bu sıralar 1 kg'ı geçen meyveler veriyor ve formu da bendeki diğer çok iri pembelere ve kırmızılara nispeten düzgünce, üstelik verimli, hastalık filan da görülmedi. Önümüzdeki yıl bilhassa pembe olanı ana çeşitlerden biri olarak çoğaltmaya karar verdim. Sizin tohum aldığınız domatesler pembe miydi, kırmızı mıydı? Patates yapraklı olan da çok verimli çıktı. önümüzdeki yıl izole bir ortam da tekrar yetiştireceğiz; bakalım aynı özellikleri -yaprakların şekli dahil- gösterebilecekler mi(?) Birkaç nesil aynı özelliklerini sürdürebilirse standartlaşmış yeni bir çeşidimiz olabilir Aşağıdaki fotoğrafta bu pembelerden en irisi görülüyor; 1.150 gr. |
|
09-09-2015, 21:10 | #65 |
Ağaç Dostu
|
Heyyamola'dan "Arnavut Biberi" İlk meyvelerde sorunlar çıkmıştı, uçlarında veya alt kısımlarında bozulmalar, çürümeler vardı. Sonra kayboldu. Üzerindeki dokularla birlikte kendine münhasır bir biber tipi. Etli oluşu, tadı, aroması, acısı... Acı biberi seven herkes için ayrı bir yer edineceğini sanıyorum. Çoktandır topluyoruz. Bitkiler bir metre boyu geçti, uzamaya devam ediyorlar, bir buçuğa az kaldı. Tek sorun dalların meyveleri taşımakta zorlanması |
09-09-2015, 23:05 | #66 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,870
|
@Taşlıbahçe, arnavut biberler benimde sizin dediğiniz gibi ilk çıkanlar çürüdü, bozuldu. ancak halen kızaran bir tane yok daha. Birkaç tane sararan gördüm. Bozulduğu için mi sararıyor yoksa kızarmaya mı çalışıyor çözemedim. Benimkiler 1 m. boyda değil halen. |
10-09-2015, 13:16 | #67 |
Ağaç Dostu
|
Bozulduğu için sararıyor. Sulamayı düzenli, belki daha sık yapmanızı öneririm. etli biberler diğerlerinden daha fazla su ve besin ihtiyacı duyuyorlar sanırım. bendeki diğer etli biberlerde de benzer sorunlarla karşılaştım. Zamanında besin ve su takviyesi sorunu çözüyor. En azından burada öyle oldu. |
14-09-2015, 20:30 | #69 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
"San Marzano"yla ilgili sıkıntımı anlatmıştım alıntılanan mesajda. Bir gözlemimi aktararak tamamlamak istedim. Geçtiğimiz gün bir arkadaşım ziyarete geldi (Ağaçlar netten Çiroz olarak tanıyanlar vardır) ve San Marzanoların çiçek burnu çürüklüğüne hassasiyetini konuşurken bendeki sorunsuz yetişen bitkilerin diğerlerine göre daha az güneş ışığına maruz kaldığını söylediğimde o da aynı deneyimi yaşadığını, bir ağacın yarı gölgesinde kalanlarda bu problemin görülmediğini anlattı İstanbul'da. Bu durumda tüm gün güneş ışığının en azından yaşadığımız iklimde rahatsızlığı tetiklediğini söyleyebiliriz belki. Ve belki Meyvelitepe'nin sorun yaşamamasını da kuzey yamaçta oluşlarına ve bize göre daha serin bir coğrafi bölgede bulunuşlarına bağlayabiliriz(?). Benzer deneyimleri olanlar -veya olmayanlar- domates yetiştirmeyle ilgili bölümde bunları paylaşırlarsa sevinirim... |
|
14-09-2015, 20:40 | #70 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Dunya guzeli Benim cogalttigim tohumun cok kaliteli oldugunu soyleyemem ama siz (ve diger uyeler) cogalttiktan sonra ilerleyen yillarda verime de bakariz. Verim konusunda, kaliteli tohumla daha iyi bir degerlendirme yapabiliriz. Alıntı:
|
|
15-09-2015, 20:45 | #71 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-08-2011
Şehir: Çorum
Mesajlar: 76
|
SAYIN Birnefestoprak ve Taşlıbahçe. Sebze meyve türünü tanıyan, zevkleri için değişik türler yetiştirmeyi deneyen 84-72-56 yaşlarında üç kişi ile konuştum. Tümü damak tatları gelişmiş (gerçi Koyulhisar'lıların tümü öyle) insanlar. hiçbiri bu domatesi eskiden bilmiyor. Şu anda en gençleri İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin tohumlarından üretim yapıyor. Saygılar. |
15-09-2015, 21:08 | #72 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ilgilendiginiz icin cok tesekkurler. Bahsettiginiz kisilerin hepsi Koyulhisarli mi? Benim fikrim de cesidin Koyulhisar'la ya da Sivas'la bir ilgisinin bulunmadigi yonunde. Alıntı:
|
|
15-09-2015, 21:24 | #73 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
15-09-2015, 21:41 | #74 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Aslinda zaten adi vardir ama hangisi oldugunu bilemeyecegiz Yoresiyle ve hikayesiyle yurtdisinda cok bilinen bir cesit olduguna eminim. Buyuk ihtimalle Black from Tula olabilir. Black Krim de olabilirdi ama meyve agirligi bakimindan iri meyveli gozukmedigi icin onu eliyorum. Yurtdisinda dolasimda olan 300'den fazla koyu renkli domates var. Bunlarin cok azinin tohumu (bir elin parmaklarini gecmez) ya bir iki sirket araciligiyla Turkiye'de satisa sunuluyor ya da "yerel tohum" olarak dagitilip sanki o yoreye aitmis gibi dagitiliyor (bu ikincisi, tohum tasnifinde buyuk sorun yaratiyor). Alıntı:
|
|
15-09-2015, 22:34 | #75 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-08-2011
Şehir: Çorum
Mesajlar: 76
|
Evet hepsi Koyulhisar'da yaşıyor. Eşimin annesi, halası ve sadece kışları İstanbul'da geçiren bir akrabaları. Akraba bayanın İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin çekirdeklerinden fide üretip memleketinde bahçesinde yetiştirmesi ayrıca ilginç geldi bana. |
15-09-2015, 22:52 | #76 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Black from Tula bu yıl yetiştirdiğim bir çeşit ama onunla rengi dışında bir benzerliği yok. Boy, şekil, tat, etin kıvamı ve çatlama hassaslığıyla ondan farklılık gösteriyor. Bu yıl etkinlikte paylaşmayı düşündüğüm için ve artık bu yanlış ismi kullanmak istemediğim için, ne olmalı, ne demeli, bir şey demeli mi? emin değilim... Öncelikle Türkiye'de dağıtımı olan siyah domatesleri bir incelemekte fayda var, iyisi mi önce bu işi, arkasından diğer siyahları inceleyerek birşeyler yakalayabiliyor muyum bir bakayım |
|
15-09-2015, 23:18 | #77 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Meyve agirligi icin bir aralik (aralikla birlikte meyveler genelde ne kadar agirliktaysa gr olarak o deger) verebilir misiniz? Bir de catlama her meyvede var mi (bunu cevaplarken yagis durumunu da dusunun lutfen; eger yagmurlu donemde catladilarsa onu bileyim)? Bir de lezzet daha cok tatli mi asidik mi yoksa bu ikisinin karisimi mi? Bunlardan yola cikarak listeyi daraltabiliriz. |
16-09-2015, 09:40 | #78 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Taşlıbahçe, 15.08.2015 günü bahçedeki domatesi toplamaya yetemedik. Ürün o kadar bol ve güzeldi. Bir hafta sonra gittiğimde bir sepet ürün çıkmadı. Sulamada sorun söz konusu değildi, güneşin alnı kabağında hepsi, güneş aynı güneş. Tek neden var olağandışı bir sıcak yaşandı o hafta. Bu sıcak meyveyi de bozdu ürünlerin kalitesini de. Zeytin dibinde az güneş alan bir kaç fideden alınan ürün lezzet yönünden güneş altındakileri tutmuyor. Ben şöyle düşünüyorum, olağanüstü sıcak olan bir kaç günde domatesi kollayacak bir yol bulmalı yoksa güneş ürünü ve fideyi yakıyor. |
14-10-2015, 20:38 | #80 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ilk hasattan son hasada ne kadar sure gecti acaba? |
14-10-2015, 21:58 | #81 |
Ağaç Dostu
|
İlk hasat 19 Temmuz. Son hasat iki hafta sonra domatesleri söktüğümde olacak; daha yeni yeni kızaran veya henüz yeşil meyveler var. Son heybetli derken gerçekten "heybetli" olan son meyve demek istedim çünkü bahsettiğim ve bitki üzerinde olan diğer meyveler bu kadar irileşmeyecek gibi görünüyor. Bitkiden ne zamana kadar meyve alabileceğimizi merak ediyorsanız bir kökü sökmeden bırakır ve gözlemlerim. Sökme nedenime gelince; geçen yıl domateslerde aralık ayında dahi ürün aldım ama tatlarda bozulma var; genel olarak bitkilerin yeşil aksamında da öyle ve yatakları kış sebzelerine veya örtücülere açmak daha uygun görünüyor. İki hafta sonra tüm domates çeşitleri için bitki başına ortalama verimleri de öğrenmiş olacağım. Tüm hasat süreci boyunca her çeşidin hasadını ayrı ayrı not aldım. Altlarındaki toprak, sulama biçimi ve miktarı vb. ; kısacası tüm yetiştirme koşulları aynı olduğundan bu veriler sağlıklı bir fikir verebilir. Düzenleyen Taşlıbahçe : 15-10-2015 saat 16:16 Neden: ek |
14-01-2016, 21:55 | #83 |
Ağaç Dostu
|
Geçtiğimiz sezon neredeyse yetiştirdiğimiz her sebzenin hasadında ağırlıklarını da not aldık ve sezon sonu bitki sayısına bölerek ortalama verimlerine baktık. En tutarlı ve son meyveye kadar disiplinli davrandıklarımız ise domatesler oldu. 25 farklı çeşit yetiştirdiysek de aşağıda hepsini değil, hem geçtiğimiz yılın etkinliğinden bize gelen, hem de etkinlikten gelmeyen ama bu yıl etkinlikte paylaşmış olduğumuz domates çeşitlerinin bitki başına ortalama verimlerini veriyorum. Tüm çeşitler aynı çimlenme takvimine sahip olup aynı şekilde hazırlanmış yataklarda, aynı sulama yöntemi ve miktarına ve diğer beslenme yöntemlerine sahiptiler. Bu veriler genel geçer sayılamazsa da en azından kendi bölgemiz için dikkate alınabilecek bir veri sayılabilir. Bizde görece az meyve veren bir çeşit başka bir iklimde şaşırtabilir veya tam tersi. Tabii ki miktar her şey değil, ayrı konu. Özellikle sezon başında çiçek burnu çürüklüğü görülen meyveler ve sezon sonu yeşil kalan meyveler tartıma girmediğinden ortalamaya pozitif etkileri olmadı. Bu durum da kısmi olarak yine iklim ve bölgeyle ilişkilendirilebilir. Bitki başına ortalama verimler: Alakır etlisi (köpek Hayası) : 8140 gr. Black From Tula : 3125 gr Burdur Yerli Domates : 15.900 gr. Burdur Yerli Domates(Patates yapraklı) : 10.850 gr. (Tek bir birey olduğundan ortalama sayılmaz) Bursa Dağlı Kırmızı :12.000 gr Cherokee Purple : 3083 gr Çizgili İstanbul : 2850 gr Heybetli : 8825 gr Rouge d'Irak : 4422 gr Siyah Koyulhisar (Kara domat olarak paylaşıma eklemiştim) : 3957 gr |
15-01-2016, 13:49 | #84 |
Ağaç Dostu
|
Burdur Yerli Domates : 15.900 gr. Bursa Dağlı Kırmızı :12.000 gr Burdur Yerli Domates(Patates yapraklı) : 10.850 gr. (Tek bir birey olduğundan ortalama sayılmaz) Heybetli : 8825 gr Alakır etlisi (köpek Hayası) : 8140 gr. En iyi çalışmalardan birini yapmış oldunuz. Ne zamandır en verimli ve tad olarak iyi domatesin ne olduğunu bilmek istiyordum. Keşke hepimiz bu şekilde istatiski bilgi çıkarabilseydik. Bizim yerli domateslerle benzerlik gösterdiği için en verimli ilk üç tohumu istemeyi unutmuşuz. Aslında benim verim olarak merak ettiğim tat olarak beğendiğim üç domates tohumunu size gelen tohumlar arasında göndermeyi düşünüyordum. Eşit şartlarda verim ve lezzetlerini bir de siz test edersiniz. |
15-01-2016, 19:31 | #85 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler sayın Muda Buradaki liste aslında çok daha uzundu ama yalnızca paylaşım etkinliğiyle ilintili olanları verdim. Lezzet, verim ve hastalıklara dayanıklılık söz konusu olduğundaysa bizim ilk üçümüz Alakır Etlisi, Heybetli ve Bursa dağlı Kırmızı oldu Zaman içinde ilk üçte değişiklikler olabilir. Önümüzdeki yıl çeşit sayısını domateslerde on ikiye düşürüyoruz ki çok sevdiklerimize daha fazla yer verebilelim. Sonrasında da her yıl yeni birkaç çeşit denemeye devam ederiz herhalde. Tohum paylaşım etkinliğine ise önümüzdeki yıl yalnızca paylaşımcı olarak katılmaya karar verdik ki zaten elimizdeki tohumları deneyimleyerek eritebilmemiz birkaç yılımızı alacak gibi görünüyor... |
16-01-2016, 07:31 | #86 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ortalamalari vermissiniz. Fide sayilari asagi yukari nedir acaba? Bir de Cherokee Purple'a sasirdim dogrusu. Daha iyi bir performans beklerdim ondan... Heybetli bir pembe domates icin oldukca iyi verim vermis, sevindim. Tat/verim acisindan cok mutlu eden bir cesit bu. Burdur domatesinin de verimi cok iyiymis. 15 kg verim oldukca iyi. Buna sira geldiginde bakalim bizde nasil sonuc verecek... Düzenleyen birnefestoprak : 16-01-2016 saat 16:05 |
16-01-2016, 15:18 | #87 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alakır etlisi (köpek Hayası) : 10 kök. Bu çeşitte yanlış ağırlık verdim. İki birey doğal olarak hibritlenmiş ve farklı meyve yapısına sahiptiler, onların ağırlığını ayrıca almıştım ancak İlk dikim krokisine bakıp bölme yaptığımdan 10'a değil de 12'ye bölmüşüm yanlışlıkla. Bu durumda ortalama 9080 gr'a çıktı. Black From Tula : 6 kök Burdur Yerli Domates : pembe çıkan bitkinin ortalamasını vermiştim yalnızca iki kök. İki kök de kırmızı çıktı; onlar ortalamada 8200 gr'da kaldı. Patates yapraklı çıkan ise tek birey olduğundan o bireyin meyve ağırlığını verdim. Bursa Dağlı Kırmızı :12 kök Cherokee Purple : 6 kök. Sezon ortasına kadar meyvelerde çiçek burnu çürüklüğü görüldü. Bu meyveler dahil edilmediği için sizi şaşırtmış olabilir. Çizgili İstanbul : 6 kök. Bu çeşitte de, serin havalarda diğer çoğu çeşit sorunsuzca meyve verirken ciddi yarılmalar oldu ve olgunlaşamadılar. Onlar da ortalamaya dahil edilmedi. Heybetli : 8 kök Yukarıda, Alakır etlisindekine benzer bir hata var. Hatırlarsanız bu çeşitte iki bodur bitki çıkmıştı. Çiçek açıp durdular ancak ağustos ortasına kadar halen meyve vermediler. Ben de sökmüştüm. Onlar da meyve vermedikleri halde bölme işlemine girmişler aynı nedenle. Doğru sonuç 9928. Rouge d'Irak : 8 kök Siyah Koyulhisar (Kara domat olarak paylaşıma eklemiştim) : 8 kök |
|
16-01-2016, 17:04 | #88 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
25-07-2016, 22:24 | #89 |
Ağaç Dostu
|
Bu yıl rüzgarlardan dolayı sıkıntılıyız. Bir de hortum afeti eklendi; hortum aşağıda, denizdeydi ama fırtınası her yanı dağıttı. Hemen işe koyulduğumuzdan bahçenin o harap halini fotoğraflayamadım ki içimden de gelmedi. Şu an bazı bitkilerde kayıplarla, gecikmelerle de olsa her şey yolunda sayılır. Bir de yeni kedimiz çok zarar yaptı. Tohumdan ektiğim pek çok bitkiyi henüz çıkmamışlarken veya çok küçüklerken telef etti. Etkinlikten gelen her tohumu ekemedik. Özellikle izolasyon mesafelerini elden geldiğince sağlamaya çalışınca yaptığımız planlamada gördük ki bir çok çeşide yer yok. Bu nedenle önümüzdeki etkinliğe özellikle beklediğim üç çeşit tohumun talebi dışında yalnızca paylaşımcı olarak katılacağız. Velhasıl, bu yıl yine birbirinden güzel bitkilerin tohumlarını elden geldiğince paylaşacağız. İlk olarak "Ana Tohum" projesinden "Mollaköy (Mollakendi)" kavunuyla başlayalım. İkinci yılımız. Bu yıl verim iyi. Bol bol paylaşırız. |
|
|