![]() |
Merhaba arkadaslar.
Bu konulu bilgileri okuyunca,Rozmarin tohumu aldim ve bir derince saksiya ektim. Aciklamada 100 cm kadar buyebilirmis diye yaziyor. Cok faydasi varmis,sayenizde ogrenmis bulundum,ve her kim yazdiysa,elinize saglik diyorum.Henuz yeni ekildi,ciktiklarinda fotograflayip eklerim. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Çok iyi değil ama idare eder galiba... |
1 Eklenti(ler)
biberiye agacini kurcalarken mor ciceklerinin yaninda kurumus cicekleri fark ettim. icinde tohum sandigim kahve rengi tohumlar var. resmini koyuyorum simdi tohum alabilirmiyim ,tohum bumudur, guneste kurutmaya gerek varmidir bilen bana anlatirsa memnun olurum
|
sayın fzbmt. resimdekiler biberiye tohumları ve tohum keseleri, eger bitki üzerinde doğal olarak tam olarak kurumasını beklerseniz ayrıca güneşte kurutmanıza gerek kalmaz ve daha sağlıklı tohum elde etmiş olursunuz.
|
merhaba,
internette biberiye resimlerine bakıyordum. ağaç gibi büyümüşler bazıları. biberiyenin böyle olması mümkün mü ? :) http://remodelista.com/img/sub/uimg/...y-rosemary.jpg http://newgrowthdesigns.com/styleblo.../1438.1438.jpg http://cdn.followpics.com/show/69665...98fHGZhc_c.jpg https://okl.scene7.com/is/image/OKL/...ge_1?$product$ http://www.burpee.com/images/product...d003292_lg.jpg http://img0038.popscreencdn.com/1532...-of-2-home.jpg |
çok sevdiğim bir bitki (yine birçok kez olduğu gibi aynı cümleyle başladım:D) arkadaşımın saksısından 2 minik dal koparıp toprağa dalırıverdim hemen kök yaptılar:)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Fzbmt, Sayın Gokkurt açıklamış ancak aşağıdaki resimden bitkinizi daha detaylı tanıyabileceğinizi düşünüyorum.
Alıntı:
|
Sayın Erdoğan,
Evet ancak bu çalışmalar ciddi anlamda özen ve bitkiyi tanıma gerektiriyor. Uygun dönemde dalların örülmesi, budama vs. gibi uygulamalar yapılmış. Bunun dışında kullanılan toprak, yetiştirildiği ortam, hava, sıcaklık, nem vs. )de çok önemli ve etkili. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın Erdoğan,
Biberiye çok yıllık odunsu bir bitki. Ancak elbette onun da çeşitleri var. Hepsinin gövdesi bu şekilde gelişim göstermiyor maalesef :( Ama fotoğraflardaki çalışmalar gerçekten çok güzel :) Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ziraat yüksek mühendisiyim, doktora yapıyorum ancak alanım:"sebze yetiştirme ve ıslahı" Şifalı bitkileri, süs bitkilerini yetiştirmek hobim desek daha doğru olur:) ben marketlerden alınan çiçekleri pek tavsiye etmiyorum açıkçası. Genellikle ticari boyut düşünülerek çok farklı bölgelerden/ülkelerden bitkiler getiriliyor ve çoğu zaman adaptasyon(uyum) sıkıntısı çekiyorlar. 1-3 hafta içerisinde renk solmaları, yaprak dökülmeleri başlıyor. En güzeli bulunduğunuz şehirde bir serayı ziyaret edip kendi elinizle seçip almanız. Saydığınız bitkiler dağlarda tepelerde bile kendiliğinden yetiştikleri için dediğiniz gibi bakımları oldukça kolay.
Alıntı:
|
Bende hem normal, her sarkan türevi var. Sarkan türevi kadar arsız bir bitkü görmedim. İlk aldığımda sarkan ütü olduğunu bilmediğimden normal toprağa ektim, ahtapot gibi sürekli dal vererek saçılıyorlar. Koku ve aktiflik olarak düz biberiyeden çok daha kanlı canlılar. Çok güzel ve bol çiçek veriyorlar, bal arıları yanına yaklaştırmıyor o dönemlerde. Düz biberiye daha ağaçsı pasif bir bitki, yavaş gelişiyor. Her iki ürü de budamaya iyi cevap veriyor, sıcağa, soğuğa, kara, susuzluğa herşeye dayanıklı.
Makarnaya domates sosuna eklenebileceği gibi, benim favorim küçük taze patetesleri hafif haşlayıp, zeytinyağı, tuz, sarımsak, karabiber, kırmızıbiber ve bol biberiye yaprağıyla harmanlayarak fırına vermek. Biberiye fırın patatese çok güzel bir rayiha ve lezzet katıyor deneyin derim. |
peki biberiye budamasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Ayrıca budadığım biberiyeleri kurutup kışın da yemeklerde kullanmak istiyorum, püf noktaları var mı ?
|
Merhaba,
Saksıda yetiştirdiğim yaz başında fide olarak aldığım biberiyem, 1 hafta evde olmadığımdan sulamadığım için kurudu. halbuki forumda yaptığım uzun gezintiden sonra öğrendim ki aslında çok fazla suya ihtiyacı olan bir bitki değilmiş. kurumasında farklı bir neden olabilir mi? yapraklarında herhangi bir hastalık belirtisi yok gerçi. yanına küçük bir dal daha ektim. şimdi bu yeni ektiğimin yanına yeni dallar da ekleyeceğim (arkadaşımın bahçesinde bulduğum biberiye çalısından) size sormak istediğim şey şu; biberiyeyi genişçe ama sığ bir saksıda mı yoksa daha derin ve daha küçük bir saksıda mı yetiştirmem iyi olur?Farklı bir yerde okuduğum bilgiye göre biberiye, köklerini iyice salabileceği büyük saksıları severmiş? Bu konuda bilgisi olan var mı? Teşekkürler |
Alıntı:
biberiye çabuk gelişen ve dayanıklı bitki. büyük saksıda çok daha hızlı gelişiyorlar tecrübeyle sabit. küçük bi dalı toprağa dikerseniz 2-4 haftada kendi boyundan daha uzun kök saldıklarını görürsünüz, bu yüzden ne kadar derin ve büyük saksı, o kadar gelişmiş sağlıklı biberiye olur :-) bu arada hazır aldığım bitkileri hayatta tutamadım bugüne kadar. ben de fidanlıktan sizin gibi bir fide biberiye almıştım malesef 6 günlük tatil dönüşü bitkiyi kurumuş ve sararmış şekilde buldum. dışardan çelik şeklinde alıp kendi köklendirdiklerim maşallah iyi durumda. bir de mümkünse organik bahçe toprağı kullanın. hazır topraklar pek iyi olmuyor. |
dün bauhaustan biberiye aldım üstünde rosemary yazıyordu. aslında hazır almak istemiyordum ama dayanamadım. rosemary demeleri ilgincime gidiyor çünkü çocukluğum bahçedeki bu kokuyla geçti. satılırken biberiye yazmayı hak ediyor.
|
1 Eklenti(ler)
Bu bitkide sık görmeye başladığım bir enfeksiyon türü var, biraz araştırma yapınca ingilizce isminin "fire blight" olduğunu öğrendim. Bitkinin dallarında yanmış gibi bir görüntü veren bir tür mantar enfeksiyonu diye geçiyor bazı yabancı kaynaklarda. Dün yine karşıma çıktı, fotoğrafını çektim.
Eklenti 475746 Özellikle nemli ortamlarda çok çabuk gelişim gösterebildiği ve kolayca bitkiden bitkiye yayılabildiğini öğrendim. Belirli bir mücadelesi olmadığını, fungusit kullanımıyla iyileştirilemese de durdurmakta faydalı olabileceğini, bilinen en net çözümünün enfeksiyonlu dalları kesip uzaklaştırmak olacağını belirtmişler. Dalı sardığında tamamen kurutuyor ve bitkide yayılım gösterdikçe tamamen kuruyup ölmesine sebep oluyor. Bu fotoğrafı çektiğim fidanlıktan birkaç biberiye alacaktım, fakat toplu halde durdukları yerde birkaç tanesinde bu enfeksiyonu görünce almaktan vazgeçtim şimdilik. Herkese sağlıklı ağaçlar dilerim... |
Yanlardan dal vermek yerine sürekli boylanmayı tercih eden biberiyeyi, biraz dolgunlaşması adına budamak istiyorum. Bu işlem sonrasında amacıma ulaşabilirmiyim? hatta kestiğim dalıda aynı saksıya diksem?
|
Bugün 2 adet aldım tamamen şans eseri lavanta almak için yaklaşırken gördüm lavanta diye gittim yanına 2 adet ağaç aş'nin fidanlığından aldım kokusu güzel fidanlarım 30 cm falan boyundalar bu sene çiçek açarlar mı acaba?
|
2 Eklenti(ler)
Boyu yaklaşık 2 metre civarı olan Biberiye.
|
Her bahçede 1 adet bulunması lazım
|
1 Eklenti(ler)
Yerini sevdi.
Zeytinyağı içine bir dal biberiye attım. Kavanoz içinde yaklaşık 1 hafta beklettim. Salatalarda kullanıyorum. |
Vallaha bu izmirlileri çok kıskanıyorum arkadaş, iklim güzel tabi, ne ekseler mis gibi büyüyor. :I
|
kuruyan biberiye
1 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar, biberiyemizi resimde gördüğünüz boyutta aldık. Eve gelince toprağını değiştirip daha büyük bir saksıya ektik. Fakat gölge bir yere koyduk. Aşağıdan kurumaya başladı. Bunun üzerine daha güneş bir yere aldık ama hala kendine gelmedi. Acaba sorun toprağı mı?. Toprağını mı değiştirmeliyiz? Yoksa mantar gibi bir hastalık mıdır?
|
4 Eklenti(ler)
Köylülerden aldığım 5 demetlik biberiyeden 400 adet çelik çıktı. Kısaca çelikleme işlemleri;
Eklenti 531265 Filizleri yeni sürgünler ve ana dal olarak iki gruba ayrıldı. (Ana daldan olanları çelikleri ayrı ektim, köklenme biraz daha geç oluyor.) Eklenti 531266 Odunlaşmaya başlayan alandan itibaren 10 cm kadar çelik kesildi. Eklenti 531267 Alt kısımda yer alan yapraklar 5 cm kadar koparıldı. Eklenti 531268 (Devamı bir sonraki mesajda.) |
3 Eklenti(ler)
9-10 cmlik çeliklerin 5 cmlik kısmı yapraksı, 4-5 cmlik alanı ise yapraklı olarak bırakıldı.
Eklenti 531269 Köklendirme için torf ve perlik karışımı kullanıldı. Eklenti 531270 Yapılan çelikler sıra ile bu karışıma dikildi. (Delik açıp dikmeye gerek duymadım.) Eklenti 531271 Bakalım sonuçlar nasıl olacak.. |
1 Eklenti(ler)
Saksıda Biberiye.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025