agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Biberiye (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1384.htm)

tabus 27-01-2015 15:25

Biberiye

Antalya'da kolaylıkla bulup yetiştirebileceğimiz biberiyenin (Rosmarinus offic
inalis) çelikle nasıl yetiştirileceğine
dair detaylı resimleri ve yazıyı görünce..
Öncelikle harika paylaşım, teşekkürler. Ellerinize sağlık, sn. İsmail Kuzucu..
Sonra da kendime dönüp ne şanslıyım ki Antalya'dayım diyorum. :)

İsmail Kuzucu 09-02-2015 18:37

http://www.agaclar.net/forum/1344443-post118.htm http://www.agaclar.net/forum/1344444-post119.htm buradaki mesajlarda alımını ve dikimini anlattığım biberiyelerin köklenmiş halleri..

http://www.agaclar.net/forum/attachm...6-img_5459.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...6-img_5460.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...6-img_5475.jpg

İsmail Kuzucu 19-02-2015 18:47

Çelikler için kısa bir video:
https://www.youtube.com/watch?v=ORUqYTcUV6U

hira 26-02-2015 16:39

Biberiyeden çelik almak için uygun zamandamıyız? Tomurcuklanmış, biberiyenin çiçek açtıgını bilmiyordum :o

İsmail Kuzucu 26-02-2015 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1359529)
Biberiyeden çelik almak için uygun zamandamıyız? Tomurcuklanmış, biberiyenin çiçek açtıgını bilmiyordum :o

Şuan tam zamanı, havalar ısınmadan çelik yapıp dikebilirsiniz.

HalilAyar 06-03-2015 09:38

Gunaydin
Boya giden ve cali seklinde olan biberiyi biliyordum ancak Sarkici formda olani hic gormemistim. Extra bilgi icin tesekkurler

labilgin 25-10-2015 15:06

Biberiyeler kuruyor

Merhaba, İstanbul'da bahçede büyüttüğüm biberiyelerin önce iç kısımlarındaki dallarından başlayan kuruma, zamanla tüm bitkiyi sarıyor ve bitki tamamen kuruyor. Az sulamayı denedim ama sonuç aynı. Yardımcı olabilecek bilgi paylaşırsanız çok sevinirim.

Asoo 10-03-2017 11:10

İstanbul'da köklendirip, plastik torbada bir sene geçiren dört adet biberiyemi, Bolu, Göynük, Bozcaarmut Köyündeki bahçeme götürdüm. Ama daha önce diktiğim fidanların köydeki hayvanlarca yendiğini görünce dikmek hususunda tereddüt yaşadım.

Şansımı çoğaltmak için üç adetini torbaların altını delerek 10-15 cm kadar derinliğinde çadırın içine diktim. Bir tanesini de dışarıya diktim.

Yaklaşık yirmi gün sonra bir daha gittiğimde dışarıdakinin yarısı yenmişti. Fakat gayet canlı duruyordu.

İçeridekilerde de kötü bir hal gözlemlemedim.

Yaklaşık bir buçuk ay sonra gittiğimde hepsi kurumuştu. Yapraklar beyazlaşmış, grileşmiş, ama bitki üzerinde idi. Odunsu yapı çıtır çıtır kırılıyordu.

Kışın meteorolojiden takip ettiğim kadarıyla -17 oC sıcaklık gördüler. Türünü maalesef bilmiyorum. Ben soğuğa yordum. Soğuk bölgelerde yetiştirmek için önerilen türleri denemekte fayda var.

its_just_a_ride 15-09-2017 13:15

Anlaşılan kimse tohumdan üretmekle uğraşmıyor bu arkadaşı. Çelik al çoğalt :). Büyümesi de çok uzun sürüyor zaten tohumdan.

bergenia 15-09-2017 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1517866)
Anlaşılan kimse tohumdan üretmekle uğraşmıyor bu arkadaşı. Çelik al çoğalt :). Büyümesi de çok uzun sürüyor zaten tohumdan.

Ben denedim 2 ay önce ektim hala çimlenmedi. Biraz eşeledim belki karıncalar çalmıştır tohumları diye birkaç tane sağlam tohum gördüm. Pakette son kullanma tarihi 2018 yazıyordu bayatta sayılmaz. Çelik bulsam bende öyle çoğaltırdım tohum insanı fitil ediyor.

AkisSoftware 17-04-2018 08:55

Bu bitkiden bende yetiştirdim. Bakalım büyüyecekmi

efi 29-05-2020 22:22

Biberiye çeliğini almak için özel bir mevsim var mıdır? Şimdi alsam başarılı olabilir miyim? Bir de toprağa diktikten sonra ne kadar sürede kök salıyor? Ben suda köklendirmeye çalıştım ama 1 aydır hiçbir hareket yok. Ölmüyorlar ama kök de vermiyorlar. Her gün kontrol etmekten yoruldum. Galiba bir tek benim biberiyelerim tutunamıyor :(

its_just_a_ride 30-05-2020 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efi (Mesaj 1589863)
Biberiye çeliğini almak için özel bir mevsim var mıdır? Şimdi alsam başarılı olabilir miyim? Bir de toprağa diktikten sonra ne kadar sürede kök salıyor? Ben suda köklendirmeye çalıştım ama 1 aydır hiçbir hareket yok. Ölmüyorlar ama kök de vermiyorlar. Her gün kontrol etmekten yoruldum. Galiba bir tek benim biberiyelerim tutunamıyor :(

Şimdiden sonra yaz sürecinde alacağınız çelikleriniz daha güzel köklenir. Suda denemeye devam edin. Sonuç gelecek.

efi 30-05-2020 21:15

Çok teşekkür ederim, inşallah öyle olur. Aynı zamanda çeliklemeyi de ilk defa öğrendiğim için tedirginlikle ve heyecanla bekliyorum.

asdafas 03-10-2020 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alibumin (Mesaj 817979)
Merhabalar,

Uzun zaman oldu foruma girmeyeli :) Daha önceki yazılarımda biberiye köklendirme denemelerimi iletmiştim.Biberiyeyi perlit ile köklendirme de %95 başarı sağladım.Köklendirdiğim tüm çelikler şimdi yerlerinde huzurla büyüyorlar,hatta artanları güzel saksılara dikerek çevremdeki dostlarıma dağıttım...Perlit ile köklendirmedeki bu başarı mart ayı ve sonrasındaki köklendirmede %20 oranlarına düştü,köklenen çeliklerde çok sağlıklı görünmüyorlar.Bu nedenle biberiyenin çelik ile köklendirmesini Ekim ayında alacağınız çeliklerle yapmanızı öneririm.

perliti nasıl bir saksıda ve içerde mi yoksa dış ortamda beklettiniz

its_just_a_ride 03-10-2020 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asdafas (Mesaj 1595847)
perliti nasıl bir saksıda ve içerde mi yoksa dış ortamda beklettiniz

Direkt güneş almayan bir ortamda iç mekanda olursa daha hızlı köklenir. Saksı ebatını da çelik sayınıza göre belirleyin. Perlitin belirli bir nem oranında kalması gerektiği de unutulmamalı.

its_just_a_ride 15-04-2021 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delete (Mesaj 1605739)
Biberiye gölgede yetişiyor mu?

Güneş ister.

Portakal Rengi 16-04-2021 08:49

Zor

yabançileği43 16-04-2021 09:29

Ben de biberiyeleri severim. Annem ev ortamında çelikle getirdiği biberiyeleri büyütüyordu. Bir karış boya kadar çok güzel uzuyor, kök atıyor, sağlıklı kalıyordu. Ancak sonrasında kuruyup gidiyor. Saksı iriydi, gübreli verimli bir toprağı var. Ancak sanırsam toprağı sevmedi. Kum karıştırdım, nazikçe söküp kumlu toprağa diktim. Ancak kuruma devam ediyor. Biberiyelerin güzel olduğu başka bir yerden toprak aldım. Bakalım görücez;)
Not olarak güneş problemi olduğunu sanmıyorum, balkon bol bol güneş alıyor. (Hatta bu sebeple birçok bitki yetişmiyor)

its_just_a_ride 16-04-2021 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yabançileği43 (Mesaj 1605793)
Ben de biberiyeleri severim. Annem ev ortamında çelikle getirdiği biberiyeleri büyütüyordu. Bir karış boya kadar çok güzel uzuyor, kök atıyor, sağlıklı kalıyordu. Ancak sonrasında kuruyup gidiyor. Saksı iriydi, gübreli verimli bir toprağı var. Ancak sanırsam toprağı sevmedi. Kum karıştırdım, nazikçe söküp kumlu toprağa diktim. Ancak kuruma devam ediyor. Biberiyelerin güzel olduğu başka bir yerden toprak aldım. Bakalım görücez;)
Not olarak güneş problemi olduğunu sanmıyorum, balkon bol bol güneş alıyor. (Hatta bu sebeple birçok bitki yetişmiyor)

Saksıda biberiye yetiştirmek zor. Genelde kuruyorlar. Ağır ve killi topraklar seviyorlar. Bir de öyle deneyin olmadı.

its_just_a_ride 16-04-2021 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uçucu yağlar (Mesaj 1605758)
Bende biberiye dikmek istiyorum, geçenlerde avm bahçesinde gördüm, bayağı güzel artmış sağa sola yayılmış.
İki bina arasına dikeceğimde, mesela saat 2 ile 3 arasında, yani 1 saat kadar güneş görmesi yeterli olur mu?

Bir 3-4 saat ister en azından. Yine de deneyin isterseniz.

yaseminthefarm 12-05-2021 22:18

çok değerli bir bilgi tecrübe. Bende nisan ayında yaptığım denemelerde %100 başarısız oldum. Neyi yanlış yaptım diye araştırıyordum. Zamanlamam yanlışmış. Teşekürler tekrardan. Perlitte güzel bir bilgi oldu.

its_just_a_ride 13-05-2021 22:17

Hava daldırma (air layering) ile de oldukça kolay üretilebildiğini buraya ekleyelim. Özellikle çit çalışması yapanlar, yetişkin bol sürgünlü bir anaçla hızlı sonuçlar alabilirler.

Hörmetler 26-06-2021 17:18

Hümik fülvik asit desteği ve simbiyotik zenginlik bitkiye her şeyi tolere ettirebilir, şehirde bina aralarında hangi bitki güneş görüyor ki, ekseri beton yığını?

Tesbih Ağacı 17-07-2021 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ejder İnciri (Mesaj 1609082)
Bir süre önce ben de diktim bahçeye bir kaç adet biberiye, güneş gören görmeyen yerlere, ancak çalılaşma oldu, kimi yandı kıp kırmızı, kimi yarı canlı, kimi hafif yeşil tel tel cılız. Hümik asit falan verdim, deniz yosunu verdim arada, düzenlide suladım.

20 cm yükseklikte vardı, tüpünden çıkardım diktim, sorun nedir anlamadım.

Canlandırmak için bir öneriniz olur mu?

Ucuz 20-20-20 npk lar al az miktar abartmadan kullan, hümik asit bazen bazı bitkiler için iksir gibiyken kimilerini yakıp atıyor gibi geldi bana, yinede emin değilim.

Kimse yok mu? 17-07-2021 16:43

Toprak iyi değilse ne yapsan boşa.

Subayevleri 19-07-2021 17:50

...Bazen beton üstünde kendiliğinden bakımsız susuz topraksız yetişen bitkiye; başka verimli koşullarda ne bakım yapsanız da tutmuyor.
Şans :(

its_just_a_ride 31-07-2021 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delete (Mesaj 1609394)
(ANKAMALL) Harita yerini paylaşayım ancak bu görsel eski, (2021 temmuz) bugün dikkatimi çekti, abartmıyorum ama gövde çapı insan bileği kadar boyuda insan boyu kadar nerdeyse: https://www.google.co.uk/maps/place/...3!4d32.8327093

Kuzey taraf derken? Dört tarafı açık bunun coşar tabii bu şekilde.

its_just_a_ride 01-08-2021 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delete (Mesaj 1609405)
Kuzeyden kastım yerini merak edip gidip görmek isteyenler olursa mahiyetindeydim; yinede anladığınız anlam üzerinden gidersek, dört yönünününde açık alan olması karasal iklimde risk teşkil etmesi gerekirken enteresan bir şekilde neredeyse 1,5 metre yüksekliğe ulaşmış (gps fotoğrafta sanırım yeni dikildiği zamanlar olsa gerek)

Anlıyorum. Yukarılarda güneş isteği konuşulduğu için ona örnek olarak paylaştınız zannettim. -20, -25'ler görülmediği sürece sıkıntı yaşamaz.

Kızıl Tilki 01-08-2021 17:30

Merhaba,
Bati cephesine bakan kapi onune Ekim 2020 döneminde biberiye ektik. Agustos 2021 dönemine gelmis olmamiza ragmen biberiyeler ilk diktiğimiz günkü gibiler. Ilerleme de yok, gerileme de. Kışı ve bahari atlattı. Eksik olan ne olabilir?

Saygılarımla,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025