agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Biberiye (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1384.htm)

Mine Pakkaner 16-06-2006 00:04

Biberiye
 
BİBERİYE:



1. TAKIM: Tubiflorales

2. FAMİLYA: Lamiaceae

3. CİNS: Rosmarinus

4. TÜR: Rosmarinus Officinalis L.

5. MAHALLİ ADLARI: Kuşdili, Hasaban, Lacivert Gül, Itırların Prensi

6. BİTKİ HAKKINDA GENEL BİLGİ VE ÜLKEMİZDEKİ YAYILIŞI:

Dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde 1500-1700 m yüksekliklere kadar yetişme ortamı bulmuştur. Çok sayıda varyete ve forma sahiptir. Akdeniz havzası başta olmak üzere ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde kültüre alınmıştır.

Akdeniz ülkelerinde yabani olarak yetişir. Yayıldığı ülkeler Portekiz, Yugoslavya, Fransa, İspanya, Tunus, Fas, Cezayir ve İtalya'dır.

Ülkemizin batı ve güney kıyılarında yabani olarak yetişir. Park ve bahçelerde yetiştirilir. Baharat v.b. Amaçlarla kültürü yapılamaz. Baharat olarak da fazla kullanılmaz.

Uçucu yağ üretimi yok denecek kadar azdır. Bunun yanında, birçok ülkede doğal yetişen biberiye toplanmakta ve değerlendirilmektedir. Ancak istatistiği tutulmamaktadır. Bu nedenle rakamla ekonomik önemi belirtilememektedir.

7. BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ:

Çalımsı karakterli bir bitkidir. Sapı lifsi yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. Genç dalları dört köşelidir. Yaprakları karşılıklı, sapsız ve kulakçıksızdır. Yaprakları çam yapraklarına benzer. Yaprak ayası uzunca, oldukça etli, üst tarafı tüysüz, koyu renkli; alt tarafı ise çok tüylü ve beyazımtrak yeşil renklidir.

Yaprak kenarları alt tarafa doğru kıvrık olup kışın yapraklarını dökmez. Yaprakları dil şeklinde, 2-3 cm uzunlukta, 2-4 mm genişliktedir. Yaprak ayası derimsi, dar, şeritsi veya mızraksıdır. Yaprak ucu küttür. Taban kısmı çok kısa sap şeklinde daralmıştır.

Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak koltuklarında küçük topluluklar halindedir. Bütün sene çiçeklidir. Ve çiçekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Çanak yaprakları tüp şeklinde, iki dudaklı ve çok tüylüdür. Taç yaprakları da tüp şeklinde ve iki dudaklıdır.

Çiçekleri mavimsi beyaz, mor ve eflatun renklidir. Üst dudakta iki dar lop, alt dudakta üç dar lop bulunur. Alt dudağın orta lobu diğerlerinden daha büyük ve çukurdur. Stamerler iki tanedir.

Flament, korolla tüpünden daha uzun, kıvrık, mor renklidir ve tabanında küçük bir diş yapısında çıkıntısı vardır. Dişi organ iki karperli, stilusu uzun ve kıvrık, stigması iki parçalıdır. Çiçeklerinde nektarium bulunur.

Meyvesi esmer, küçük fındıksı yapıdadır. Yapraklarında %8 tanen, %1-2 uçucu yağ ve acı madde bulunur.

8. FAYDALANMA YÖNLERİ:
En ucuz baharatlardandır. Mutfakta et, sebze, omlet,çorba, sos ve salatalar da, hemen hemen her türlü gıdada sevilerek tüketilir. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz içecek, çeşni ürünü ve etlerde, ayrıca şekerleme, dondurma ve fırın ürünlerinde kullanılır. Gıda sanayinin kullanımının dışında, son zamanlarda sentetikler kadar etkili biberiye antioksidanları üretilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayrıca parfümeri, kozmetik ve eczacılıkta kullanılır. Özellikle spazm çözücü, romatizma, gargara, tavman, burkulmalara karşı fiziksiyon, idrar söktürücü, tenter, ateş düşürücü, astım ve birçok hastalığa karşı faydalıdır.

9. YETİŞTİRİLMESİ:

İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ: Yetiştiği yerler yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerdir. 1500-1700 m yüksekliğe kadar yayılmasında iklim değişikliklerine dayanıklı olması ve serin iklim koşullarında da rahatlıkla üretilebilmesi etkendir.
Toprak isteği yönünden fazla seçici bir bitki değildir. (İLİSULU -1992)

EKİM-DİKİM:Kendisi doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Tohumlarını saçarak koloniler oluşturmaktadır. Tohumları ekilerek kolay üretilebildiği gibi, çok koku yayan biberiye bitkileri vejetatif olarak çelik alma yoluyla da üretilebilir. Bahçelerde,tarlalarda ve kısmen gölgelik yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.

BAKIM:Kendisi ürediği için bakımı hakkında yeterli bilgimiz yoktur. Fakat, bakımında fazla zorluk çekilmeyeceği anlaşılmaktadır. (İLİSULU-1992)

HASAT-TOPLAMA: Biberiye, akdeniz kıyılarında işlenmemiş bölgelerde bütün yıl çiçek açan bir bitkidir. Bu bitkinin bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılır ve gölgede kurutulur. Böylece her zaman kullanılır. (İLİSULU-1992

10. VERİM:
Doğadan toplandığı için dekara verimini söylemek isabetli olmaz. Ancak sık ekilmiş bir biberiye kolonisinden bir kişi filizleri kırarak günde 400-700 kg yaş drog toplayabilir 5-7 kg yaş drogtan ise 1kg kuru drog elde edilir. (İLİSULU- 1992)

11. MUHAZAFA -PAZARLAMA:
Elde edilen yaş filizli, çiçekli droglar gölgede kurutulurlar. Kutularda tarla ve çuvallarda saklanır, pazarlanır. Satın alınırken iyi saklanmış olmasına, kokusunun azalıp azalmamasına, böçek ilacı yapılmamış olmasına dikkat edilmelidir. (İLİSULU-1992)

Kaynak: Keşap Tarım İlçe Müdürlüğü Çiftçi Yetiştiricilik Bilgileri

memet 16-06-2006 08:54

"Arifin fikri neyse zikride odur"yemeklere bir iki yaprak atmak çok lezzet katıyor.
(fazlası zarar)tadı çok güçlü.

malina 16-06-2006 12:12

Alıntı:

"Arifin fikri neyse zikride odur" yemeklere bir iki yaprak atmak çok lezzet katıyor
Ev bahçesinde bulunması gereken bitkilerden :) Kullanım miktarı az ve eklikeyf bir bitki değil :) Bir saksı yetiyor.

DevrilgenKayik 18-06-2006 22:06

antioksidan özelliği de çok güçlüdür. Bitkisel yağlarınızın içine 1-2 demet koyarak, dayanıklılığını arttırabilirsiniz.

güvenkatkat 21-06-2006 15:47

sayın mine hanım bilgileriniz biraz yanlış BİBERİYE uçucu yağı şu anda türkiyede üretilerek yurtdışına pazarlanan birkaç bitkinin içinde yer almaktadır

arsakay 21-06-2006 16:09

Merhaba Güvenkatkat, hoşgeldiniz. :))

Mine hanım yazılanları alıntı yapmış
dikkatinizi çekerim.

Kaynak: Keşap Tarım İlçe Müdürlüğü
Çiftçi Yetiştiricilik Bilgileri

Mine Pakkaner 22-06-2006 00:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi güvenkatkat
sayın mine hanım bilgileriniz biraz yanlış BİBERİYE uçucu yağı şu anda türkiyede üretilerek yurtdışına pazarlanan birkaç bitkinin içinde yer almaktadır

Merhaba güvenkatkat sanırım çiftçi broşüründe eksik olan bilgiler sizde var. " Uçucu yağ üretimi yok denecek kadar azdır. Bunun yanında, birçok ülkede doğal yetişen biberiye toplanmakta ve değerlendirilmektedir. Ancak istatistiği tutulmamaktadır. Bu nedenle rakamla ekonomik önemi belirtilememektedir."

Biberiye uçucu yağının üretim ve ihracat istatistiklerini siz verirseniz üyelerimiz bilgilenir.

Bu arada hoşgeldiniz ;) , yeni gelen arkadaşlar kısmında kendinizi tanıtırsanız seviniriz. katılımınız bol olsun, yorum yapmaktan, bildiğiniz konularda katkıda bulunmaktan ve bilmediklerinizi sormaktan çekinmeyin. :rolleyes:

Selamlar.

Billur Korkmaz 11-05-2007 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DevrilgenKayik (Mesaj 27253)
antioksidan özelliği de çok güçlüdür. Bitkisel yağlarınızın içine 1-2 demet koyarak, dayanıklılığını arttırabilirsiniz.

Bakın bu çok güzel bir bilgi, bizim sitenin bahçesinde epeyce var biberiye, bir miktar toplayıp hemen koyacağım yağ şişelerime.. Hem de herkese önereceğim.. Teşekkürler..:cool:

ZÜMRÜT 13-05-2007 15:50

Biberiye Yağini Bayanlarin Kullanmasini Tavsiye Ediyorum Güzel Ve Taze Bir Cild Için

Billur Korkmaz 13-05-2007 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ZÜMRÜT (Mesaj 103806)
Biberiye Yağini Bayanlarin Kullanmasini Tavsiye Ediyorum Güzel Ve Taze Bir Cild Için

Sevgili Zümrüt,
Bu yağı kendimiz mi çıkartacağız, hazır satın mı alacağız? Kendimiz elde edeceksek yöntemi konusunda bilginiz varsa ve bizimle paylaşırsanız seviniriz..
Hele ki taze ve güzel bir cilt söz konusu ise lütfen hemen yanıtınızı bekliyoruz..:D

denizakvaryumu 15-09-2008 16:07

Biberiye genelde Ege ve Akdeniz bitkisi diye bilinir ama karasal iklime uygun yani dondurucu soğuklara karşı gelen türleri de vardır.

Madalene Hill Rosemary ve Arp Rosemary Ankara gibi soğuk şehirlerde biberiye yetiştirmek isteyenlerin mutlaka almaları gereken iki çeşidi.


http://www.mountainvalleygrowers.com/rosoffarp.htm
http://www.mountainvalleygrowers.com...delinehill.htm


http://www.gardenharvestsupply.com/p...&idproduct=543

denizakvaryumu 08-10-2008 10:40

Biberiye, sindirim, dolaşım problemleri, nöralji, hafif spazmlar, gazlanma, ağrı, egzama, kas ağrıları, siyatik, astım, nefes darlığı, romatizma ve deprasyonla ilgili olarak kullanılmaktadır. Hatta parazitlere karşı da etkili bir kullanımı söz konusudur.

Bitkisel bir ilaç olarak biberiye, hafızayı güçlendirir, kan dolaşım ve sinir sistemini uyarır, gazlanmayı rahatlatır.

Akdeniz iklim şartlarında yetişen, yapraklarını dökmeyen küçük bir çalı bitkidir. Yaprakları iğneli ve koyu yeşil renktedir. Uçucu yağlar içerir ve solgun mavi renkli çiçekleri vardır. Çok ışıklı, kuru ve sıcak toprakta en iyi şekilde büyür. Yaprakları birçok rahatsızlıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılır.

Biberiye, sindirim, dolaşım problemleri, nöralji, hafif spazmlar, gazlanma, ağrı, egzama, kas ağrıları, siyatik, astım, nefes darlığı, romatizma ve deprasyonla ilgili olarak kullanılmaktadır.

Hatta parazitlere karşı da etkili bir kullanımı söz konusudur. Bitkisel bir ilaç olarak biberiye, hafızayı güçlendirir, kan dolaşım ve sinir sistemini uyarır, gazlanmayı rahatlatır.

Biberiye aynı zamanda spazmlara karşı, ürin üretimini artırmak için idrar söktürücü ve aybaşı kan akışını uyarıcı olarak kullanılır.

Biberiye, genellikle, balla tatladırılmış çay şeklinde uygulanmaktadır. Harici kullanımda ise biberiye yağı faydalı sonuçlar vermektedir.

PROF.DR.TURHAN USLUDAN

Biberiye ile tedavilerden birkac anı:

1. Migren ağrılarından şikayetçi ve cebinde bir sürü ağrı kesici ilaçlarla dolaşan ve kriz anlarında "başımı kesin de bu ağrıdan kurtulayım" diyen ve ilaçların tesiri ile adeta 24 saat uyumaya başlayan bir hastaya biberiye çayı tavsiye edildi. Günde 5-6 çay bardağı biberiye çayı tedavisinden 20-25 gün sonra migren ve baş ağrıları bir daha gelmemek üzere sona erdi.

2. Kızakla kayarken düşüp kızak freni demirinin ayak bileği ile diz arası orta bölgede büyükçe bir bölgede etini kemiğe kadar kaldiran hastaya dikis atildi ancak kalkan kısmın büyüklüğünden 1 ay iç kısmındaki deri canlanmadı ve doktorlar "bu bolgeye deri nakli yapmamız gerekir" dediler.Ameliyat yapacak Doktor "Amerikadan yeni bir ilaç geldi önce birkaç gün bunu sürüp deneyelim, sonuc alamazsak ameliyatı yaparız" dedi. Sürülen yağ deriyi 3-4 gün sonra canladırmaya başladı. Bu yağın etiketine baktığımda Rosmarinus kelimesini görünce biberiye bitkisine olan ilgim cok daha arttı.

3. Çocuklar sağa sola koşuştururken düşüp başlarını veya el ve ayaklarını bir yerlere carptığında bu yagi suruyordum ve şişmesi, morarması veya ağrıması gereken bölgelerde bunların hiç biri gerçekleşmiyordu.

4. Bir hastanın ayaklarında diz altı bölgesinin dolaşım bozukluğu nedeniyle ayakları soğuk idi. Biberiye çayı ile bu sorunları çözüldü.

5. Çok yaşlı hasta 2 yıldır geceleri uyuyamama sorunu vardı. Biberiye çayı içmeye başladıktan sonra gece de gündüz de uyumaya başladı.

6. Çok yaşlı bir hasta gut hastalığından muzdarip idi ve kanında urik asit yüksek çıkıyordu. Biberiye cayi ile bu sorunu çözüldü.

7. Boyun kireçlenmesinin sonucunda boynu tamamen hareketsiz duruma gecen bir hastaya Biberiye yağı ile yapılan masajlar sonucu 1 hafta sonra boynunu hareket ettirmeye basladı.

8. Koşarken çarptığı eli mosmor oldu. Biberiye yağını sürdük 2 saat sonra morluk gecmeye basladi.

9.Biberiye yağı ecza dolabımızda artık yerini almıştı. Bir yerin mi ağrıyor (örneğin baş ağrısı) sür biberiyeyi en azından geçici olarak ağrı geçsin. Bir yerin kesildi mi, cizildi mi sür biberiye yağını cok süratle iyileşsin.

Umarım arkadaşlar için bu bilgiler yararlı olur

http://www.gidaraporu.com/biberiye_g.htm

denizakvaryumu 09-10-2008 22:02

http://www.papagenos.com/plantdb/plants.asp?catid=11

Biberiye meraklılarına :)

denizakvaryumu 09-10-2008 22:41

İnsanlar, gıdaları muhafaza amaçlı olarak soğutmanın kullanılmaya başlamasından binlerce yıl önce ufalanmış biberiyeye sarılmış etin bozulmadığını fark etmişler; ete hoş ve lezzetli bir tat vermek için biberiye kullanmışlar.

Zencefile benzer tadı ve kokusu nedeniyle biberiye günümüzde de mutfaklarda bol miktarda kullanılmaktadır. Balık ve et yemeklerinde, özellikle de kuzu rostosunda ve kümes hayvanlarının pişirilmesinde tercih edilmektedir.

Akdeniz ülkelerinde patates ile zeytinyağlı patlıcan, biber ve domates kızartmalarında; sucuk, sosis, sos, güveç yemekleri ve salatalarda kullanılmaktadır. Sirke, sıvı yağ ve tereyağına tat vermek için tercih edilmektedir. Taze filizleri özellikle ızgaralarda etlere tat vermek amacıyla kullanılır. Pek çok mutfakta bitkinin taze yaprakları kurusuna göre daha fazla tercih edilmektedir.

Biberiyenin, eti daha uzun süre bozulmadan muhafaza etmesinin yanı sıra, hafızayı koruduğuna da inanılmaktadır. Eski Yunan’da öğrencilerin, hatırlama güçlerini artırmak amacıyla başlarına biberiyeden örülmüş taçlar taktığı bilinmektedir.

Aradan yüzyıllar geçmiş, bu bitki eşlerin birbirlerine sadık kalmalarının sembolü olarak evlilik törenleriyle birleştirilmiş ve yaşayanlara ölümü hatırlatmak amacıyla cenaze törenlerinde de kullanılmıştır.

Shakespeare, Hamlet isimli oyununda, biberiyenin bu özelliğine atıfta bulunmuş, Ophelia Hamlet’e taze bir biberiye dalı vererek “Bu biberiye… hatırlanma için” demiştir.

Biberiye ile Tedavinin Tarihi

Eskiden biberiye tüm aromatik-koruyucu bitkiler gibi, baş, solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı kullanılmıştır. Geleneksel Çin hekimleri baş ağrısı, hazımsızlık, uykusuzluk ve sıtmanın tedavisinde biberiyeyi zencefil ile karıştırarak tavsiye etmişlerdir. Ortaçağ boyunca, biberiye aşk büyüsü olarak ta kullanılmıştır.

Kimi efsanelere göre genç birisi çiçekli bir biberiye dalıyla birlikte karşı cinsten birine dokunduğunda, bu çiftin aniden birbirlerine aşık olacaklarına inanılırdı. Bu aromatik bitkinin, yastığın altına koyularak uyunduğunda, kötü rüyaları defettiğine inanılırdı.

Evlerin etrafına ekilerek, büyünün etkisinden insanları koruduğuna olan inanç yaygın hale geldi. Bu uygulama, bitkinin ev halkına karşı kadının egemenliğini ortaya çıkardığına inanılan Ingiltere’ de 16. yüzyılla birlikte yeni bir tartışma ortaya çıkardı.

Erkeklerin bitkiyi evlerinin etraflarından sökerek evde kendilerin egemen olacaklarına inandılar. Fransızlar, hasta odalarının etrafında ve hastanelerde bir çeşit tedavi edici tütsü olarak biberiyeyi asarlardı. II. Dünya Savaşına kadar Fransız hemşireler, ardıç meyveleri ile birlikte bu bitkiyi antiseptik olarak hastane odalarında yakmışlardır.


Çağdaş herbalistler, biberiyenin dolaşım, sinir ve sindirim sistemini uyardığını belirtmektedirler. Bu nedenle baş ağrısı, hazımsızlık ve depresyon tedavisi ile kötü kokan nefes için gargara olarak tavsiye edilmektedir.

Ayrıca kas ağrılarına karşı harici kullanımı ve gevşeme amacıyla banyosu tavsiye edilmektedir.

Orta Amerika halk hekimleri, biberiye yağını, böcek kovucu ve adet söktürücü olarak kullanmaktadırlar.

Tedavi Amaçlı Kullanım

Gıda Zehirlenmesi

Etler içerdikleri yağların okside olması ve kokmasıyla zamanla bozulurlar. Biberiye ve yağı potansiyel olarak güçlü antioksidan bileşikler içerir. Gerçekte de ticari gıda koruyucularına göre daha fazla koruyucu güce sahiptir.

Biberiyenin koruyucu özelliği, piknikte bizi gıda zehirlenmesine karşı korumaya yardım edebilir. Bu amaçla, ufalanmış yaprakları hamburger eti, balık, makarna ve patates salata-sıyla karıştırılabilir.

Enfeksiyonlar

Aynı bileşikler, bozulmanın geciktirilmesinin yanı sıra enfeksiyona yol açan pek çok mikroorganizmanın gelişimini engeller. Mesela bahçemizde başımıza gelecek küçük kesiklerde ufalanmış taze biberiye yapraklarını yıkadıktan sonra yara üzerine koyup, sonra sıkıca bandaj yapabiliriz.

Sindirim Problemleri

Biberiye kas gevşetici olarak, sindirim kasılmalarında düz kasların gevşemesine yardım edebilir. Avrupa Komisyonu Uzmanlar Komitesi, biberiyenin hazımsızlık tedavisinde kullanılması için onay vermiştir. Çok farklı coğrafyaya ait mahallî kültürlerde bitki, sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı kullanılmaktadır.

Tıkanıklık

Diğer aromatik bitkiler gibi, üşütme, nezle ve alerjiler sebebiyle burun ve göğüs tıkanıklılarının rahatlatılmasına yardım edebilir.

Kadın Hastalıkları

Antispazmatikler sadece sindirim kasılmasını değil aynı zamanda uterusdaki gibi diğer düz kasların kasılmalarını da azaltırlar. Bibe-riye teorik olarak uterusu rahatlatır. Ancak Italyan a-raştırıcılar bunun tam kar-şıtı görüşler ileri sürmüş-lerdir. Hamile kadınlar, bi-beriyenin tıbbi amaçlı kullanımından kaçınmalıdır. Diğerleri ise muayyen günlerinde bu bitkiyi deneyebilirler.

İlginç Ihtimal

Antioksidanlar kanseri önlemeye yardım eder. Pennsylvania Devlet Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, biberiye yaprakları öğütülerek laboratuvar hayvanlarının yemlerine katılmıştır. Daha sonra da bu hayvanların tümüne kanser yapıcı olarak bilinen kimyasallar enjekte edilmiştir. Sade besinle beslenen hayvanlarla karşılaştırılınca, biberiye içeren besinle beslenen hayvanların bariz bir şekilde kanserden korundukları görülmüştür.

Tavsiyeler

Sinirsel ve üşütmeye bağlı baş ağrısına karşı bitkinin hafif çayı tavsiye edilmektedir. Mideyi sakinleştirmek veya burun açmak amacıyla bitkiden hoş aromatik bir çay yapmak amacıyla, her fincan için bir çay kaşığı ufalanmış bitki kaynayan suya atılır. 10 veya 15 dakika demleyip süzülür. Günde üç fincan içilebilir. Iki yaş altı bebeklere biberiye sulandırılarak verilebilir.

Güvenlik Faktörü

Biberiyenin yemekte kullanılan miktarlarda, insan sağlığına herhangi bir zararı görülmezken, bilakis, biberiye yağının çok az miktarı bile mide, böbrek ve sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Fazla miktardaki dozlar ise zehirlenmeye neden olur.
Bazı vakalarda bitkiyle temas eden kişilerin alerji oldukları rapor edilmiştir. Bunun özellikle bitkinin ticari anlamda üretimiyle uğraşan kişilerde daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.

Kullanım Rehberi

Biberiyeyi sadece hekimlerin önerdiği tıbbi dozajlarda alınmalıdır. Mide bozulması veya ishal gibi rahatsızlıklarla karşılaşıldığında ya miktar azaltılmalı ya da tamamen kesilmelidir

http://www.cicekmatik.com/

Kiraz 09-10-2008 22:56

Teşekkürler Denizakvaryumu.

13 numaralı mesaj hakkında:
Aynı mesaj bana da gelince biberiye yağı edindim (aktarlarda ve bazı eczanelerde küçük şişeler içinde satılıyor).

Düşmeden sonra kesin morarması beklenen yaralanmalarda kullandık, kesinlikle morarma olmuyor. (Komşumda, koltuktan alnının üzerine düşen bir ufaklık için kullanıldı, hemen arkasından doktora götürüldü ve muayeneden sonra doktor morarma olacak demişti).

Arkadaşım birkaç gün önce ellerini kapıya sıkıştırmıştı, parmak uçları da mosmordu ve ağrıdan parmaklarını kullanmadığını söylemişti. Biberiye yağı sürdük, morluklar değil ama dakikasında ağrısı kesildi.

Ellerimi sık sık bahçede, evde yaraladığım için acı veren ufak kesiklere sürüyorum, acı anında gidiyor.

denizakvaryumu 09-10-2008 23:33

Çay demlerken içine bir kaç dal biberiye atmanızı tavsiye ederim.

m ü g e 10-10-2008 00:04

Sn. denizakvaryumu ve Sevgili Nurbahar, yazdığınız bilgilerden sonra biberiye yağı kesin alacağım :) Bazı yemeklerde biberiyeyi severek kullanıyorum, bundan sonra biberiye yağını da evimde bulunduracağım :)

denizakvaryumu 17-10-2008 23:24

Biberiye yaprağı, eklem ağrısı, kas ağrısı, iştah kaybı gibi küçük sindirim problemleri, hafif bulantı ve mide gazı tedavilerinde kullanılır. Biberiye yaprakları, çeşitli maddeler içerir.

Bakteri öldürücü etkisi
Bakteri öldürücüdür, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak bölgesini rahatlatır. Dahilen tentür ya da çay gibi, içecek olarak alınır. Biberiye yaprakları, sıkılarak uygulanabilir veya sıcak su içine bırakılarak ıslatılabilir ve yapraklar bükülerek de kullanılabilir.

Biberiye yağı cilt için ideal
Biberiye yağı cilde uygulandığında, cilt yüzeyindeki kan akışını arttırır. Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Biberiye bitkisi sağlığa çok yararlı olduğu gibi, mükemmel bir güzelleştiricidir.

Biberiyenin tıbbi etkileri

• Kan dolaşımını hızlandırır.Kılcal damarları açar.

• Karaciğeri tedavi eden bitkilerin başında gelir.

Biberiye yağı,kanser tümörlerinin ve vücuttaki yağ bezelerinin zamanla eriyerek kaybolmasını sağlar.

• Sinirleri uyarır ve güçlendirir.

• Mide ve bağırsakları uyarır. Böylece sindirime (özellikle yağlı yiyecek yendiğinde) yardımcı olur.

• Hazımsızlıktan oluşan gazları söktürür.

• Safra salgısını artırır.

• İdrar söktürücüdür.

• Kadınlarda aybaşını düzene sokar. Gecikmeleri önler. İyi bir adet söktürücüdür.

• Etkili bir toniktir.

http://www.ekolay.net/saglik/haber.a...HaberID=522787

denizakvaryumu 20-12-2008 03:07

http://www.baldur-garten.de/produkt/...%27/detail.jsf

Arkadaşlar
bu sarkık ve keskin kokulu biberiye Ankara Karşıyaka-Bahar peyzajda var.

Linkte kışa dayanıklı diyor ama Ankara soğuklarına dayanıp dayanmayacağını test etmek için birkaç tane aldım.

nariçi 20-12-2008 08:25

Lavantayı lavanta sabunu konusuna göre tanımlayabiliyorum. Ama biberiyenin kokusu nasıldır ? Gidip baharatçıda sorup koklayacağım. Ama tohum bulabilirmiyim bilmiyorum. Bu ikisi arasındaki koku dışında en önemli fark nedir?

Harun Parlak 20-12-2008 09:52

Görüntü olarak Lavanta nane yapraklı biberiye iğne yapraklıdır. Biberiye çokda arsısdır rüzgar bile bir dalını koparsa toprağa değdiği yerde yetişir.

nariçi 21-12-2008 20:42

Bizdeki iğne yapraklı ama lavanta sabunun nasıl kokusu varsa aynı rayiha var. fark çiçeklerinde herhalde birinde çiçekler sürgün uçlarında yapraklardan daha yukarıda, diğerinde resimlerden gördüğüme göre sürgünlerde yaprak aralarından çiçek açıyor. Yarın baharatçıdan kuru biberiye incelemesini yaparım, eğer varsa tabii burada.

Volare 25-12-2008 20:34

Biberiye'nin bu kadar faydalı bir bitki olduğunu bilmiyordum.
Migrendeki faydaları bile bu bitkiyi baştacı yapmaya yeter.

Crocus Şen 10-02-2009 11:42

Merhaba,
Bende evimde biberiye,kekik ve lavanta yetiştirmek istiyorum.Tohumdanmı,fidedenmi nasıl olacağını bilmiyorum.Bahçem olmadığından saksıda yetiştirmek istiyorum,kullanacağım saksıların boyutu nasıl olmalı?Ayrıca ne koşullarda yetişir?Bol güneştemi olmalı yoksa ışıklı ortamdamı?Bilginiz dahilinde faydalanmak isterim...

Polen 12-02-2009 16:35

Çok rahatlıkla bol miktarda bulabilirsiniz. özellikle çit bitkisi olarak kullanılıyor.
Bu mevsimde bile çiçekleri var.

Şimdi ilk işim ;"Biberya çeliği" alıp saksıda köklendirmeyi denemek.
Çok arsız olduğunu Tekin bey yukarıda hatırlatıyor.

Sonra da; Çayının kokusu, aroması nasılmış? tanışalım!

Polen 12-02-2009 20:07

Komşu sitede çit bitkisi olarak bir sağnak vardı.
Bir tutam sürgün kırdım. Kekik gibi koku saldı..

Kendi site bahçesinde öteye beriye sokuşturdum. Tutar inşallah.
İlk fırsatta arılığın arazisinede çelikler dikeceğim. Arıların çok ziyaret ettiğini görmüştüm..

Biberiyenin yeşil yapraklarından Bir demlik çayını yaptım.
Rengi : Ihlamurun koyusu gibi.
Tadı : Az mayhoş, kısmen acı gibi, kendine has aromalı, içimi rahat.
Kokusu: Kekik kadar keskin değil. Kendine has kokusu var.

denizakvaryumu 13-02-2009 00:24

1 Eklenti(ler)
Eklenti 62618

Sarkıcı biberiye, kaya bahçeleri ve duvarlar için.

denizakvaryumu 13-02-2009 00:47

1 Eklenti(ler)
Eklenti 62620

Sarkıcı biberiye

hercai_feslefen 13-02-2009 14:15

Biberiyenin faydaları saymakla bitmez. bende küçük bir reçete vermek istedim.diz ağrıları için aynı oranlarda biberiye yağı,hardal yağı,badem yağı karıştırılır.güneş görmeyen yerde saklanır. her akşam ağrılı bölgelere sürülerek,hafifi masaj yapılır.%100 kotn kumaşla sarılır.düzenli olarak uygulanır.ANCAK; Yakıcı yağlar olduğundan cilde alerji yapmaması için öncelikle 2 günde bir sürülerek gözlemlenir.mücereptir, denenmiştir.:rolleyes:

kaktüs 05-03-2009 14:59

Sayın denizakvaryumu

Bitkilerin çeşitli türleri konusunda çeşitlendirmeler yapmanıza bayılıyorum. Çalı formunda, genellikle çit olarak kullanıldığını bildiğim ve gördüğüm biberiyenin sarmaşık gibi sarkıcı olanlarını da bulmuş ve gösteriyorsunuz ya.. Helal olsun diyorum... :)

Crocus Şen 07-03-2009 13:14

Bundan 2 gün öncesine kadar heryerde biberiye tohumu ararken bir arkadaşımın apartman girişinde gördüm oldukça fazlaydı,dayanamayıp hemen 1 dal kopardım,kendimi bu yüzden çok şanslı hissettim,eve gelip hemen suya koydum köklensin diye ..:)

kaktüs 09-03-2009 09:42

Toprağa dikince bile kolayca kökleniyor. Suda köklendirmeyi denemedim.. (Gerçi ben genellikle elime ne geçse toprağa sokuşturuveriyorum :) )

Crocus Şen 09-03-2009 09:45

Aslında suda hala bir hareket yok Sevgili Kaktüs,bugün toprağa daldıracağım artık..

Kharel 09-03-2009 15:05

Babam da direkt olarak bahçeye dikti kopardığı dalları, 1 aydır bir ölme belirtisi göstermediler.

KaRaMeLa 21-03-2009 00:02

Arkadaslar merhaba. Ben bu sene balkonumda cicekten cok yesil bitkiler yetistirmeye karar verip, birkac cesit tohum aldim fakat alirken rosemary ( biberiye) nin turkcesini feslegen olarak dusunup yanildim ve sonucta biberiye oldugunu eve gelince hatirladim. Almisken ekeyim dedim ve ektim. Bu kadar faydali oldugunu bilmiyordum. Simdi okuduklarimdan cok etkilendim ve alddigim en yararli tohumun, yanlislikla aldigim tohum oldugunu farkettim. Faydali bilgilerinizden dolayi cok tesekkur ederim.
Fakat sorun su ki; saksida biberiye yetistirmek ne kadar saglikli? maydanoz gibi bicmek suretiyle mi koparilmali? dayanikli mi? yoksa her yil mi ekmeliyim? yapraklarini koparip kurutsam sonra cay gibi demleyip mi icsem?
Bugun pet bardaga tohumlari ektim. Bakalim sonuc alabilecek miyim. Ilk kez boyle bir tecrube yasiyorum. Yani tohumdan yetistirmek. Cok farkli bir tecrube ve inanilmaz zevkli imis. Insallah cimlenirler. Buradan okuduklarimla ogrendigim sekilde ektim bakalim ne olacak.

kaktüs 16-04-2009 13:23

Biberiye çalı gibi olan çok yıllık bir bitki. Yazın üzerinde sevimli mor çiçekleri oluyor. Çalımsı formundan dolayı maydanoz gibi olmayacaktır :)

Benim anladığım çaya veya yemeğe "taze dallarından" katılarak aroma veriyor olması. Çünkü herdem yeşil bir çalı (en azından ben hiç yaprağını döktüğünü görmedim). Çok isteği yok saksıda da kolaylıkla yetişebiliyor.

feneradasi 02-06-2009 07:35

Kış boyunca arada bir su vermek dışında hiç ilgilenmediğim saksıda biberiyemin alt yaprakları kuruyup dökülmeye başladı, üstlerinde hala yeşil yaprakları(iğneleri) var, sabahları güneş alan öğleden sonra serin olan bir balkonda 2 günde bir de su veriyorum. Besin eksikliği olabilir mi, ya da saksısı küçük gelmeye başlamıştır belki.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

didem ipek 02-06-2009 10:34

Merhaba,

Ben de feneradasi ile aynı dertten muzdaribim. Büyük bir saksının içinde olan ve Koçtaştan iki ay önce aldığım biberiyemin, üstleri yeşil ama alt ve iç tarafta kalan yaprak sararmaya ve sertleşmeye başladı. Yukarıda bakımının kolay olduğu ve arsız bir bitki olduğu söyleniyor ama ben daha önce de bir biberiye kurutmuştum, bu yüzden biraz korktum :(

Az ya da çok suluyor olabilirim. Tüm gün güneşte mi olmalı, yarı gölgeli bir yere mi almalıyım? Besin öneriniz olur mu?

Yardımlarınızı rica ediyorum.

feneradasi 10-06-2009 02:06

Ben biraz internete baktım, biberiye çok su isteyen bir bitki değilmiş, kuruluktan hoşlandığını yazmışlar. Ben tuttum iki günde bir suya boğdum zavallıyı. İğne yapraklı olması dolayısıyla da aşırı sulama sonucu beklenen çürüme görüntüsünü de vermedi.

Bir süre kadar sulamamayı düşünüyorum, bir de mümkün olduğu kadar çok güneş istiyormuş, daha iyi güneş alan balkona taşıyacağım.

Bu çözümler belki sizin de işinize yarayabilir didem ipek.

feneradasi 14-06-2009 15:39

Önemli değil.
Ben daha iyi güneş gören bir yere aldım 1 haftadır da su vermiyorum gözle görülür bir şekilde canlandı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025