![]() |
|
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-08-2004
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 82
|
POLENİ OLUŞTURAN BİLEŞENLER Polenler üzerinde yapılan araştırmalarda en şaşırtıcı olanları şüphesiz içerdikleri maddeler olmaktadır. Kimyasal analizler sonucunda varılan nokta; Balansı polenin, sağlıklı bir yaşam için gerekli tüm besleyici unsurları kendisinde bulunduran, dünyanın yegane komple besin maddesi olduğudur. Rüzgarla tozlaşan bitki polenlerinin kimyasal içeriği böceklerle tozlaşan bitki polenlerinin içeriğinden çok farklı olup, böceklerle tozlaşan bitkilerin polenlerinin besin değeri oldukça yüksektir. Balarısıpoleninin genel bileşimi protein, aminoasitler, lipidler (doymuş ve doymamış yağlar ve onların türevleri) ile şekerden oluşmaktadır. Genel olarak polenin protein oranı % 8 - 35 arasında değişmekte olup, ortalama % 25 tir. Bu oran polenin türüne göre farklılık göstermektedir. Belirlenen proteinler insan organizması için temel oluşturacak ve alınması zorunlu olan yapıları oluşturmaktadır. Balarısıpoleninde şimdiye değin saptanmış olan hemem hemen bütün aminoasitler bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları; sistin, histidin, triptofan, methionin, fenilalanin , thereonin, arjinin, izolösin, lösin, lizin, valin ve glutamindir. 31 yağ asitinden 16'sı polende belirlenmiş olup en önemlisi palmitik asittir. Bunu myristik, linoleik, oleik, stearik ve diğer asitler izlemektedir. Balarısıpolenindeki şeker oranı % 15 – 50 arasında değişmektedir. Polisakkaritlerden kalloz, pektin, seluloz, lignin önemli miktarda bulunmaktadır. Polenin tadı bitki kaynağına bağlı olarak değişmekte olup genelde tatlı lezzettedir. Ancak tadı acımsı olan **** hoşa gitmeyen polenlerde vardır. Balarısıpoleni bilinen enzimler açısından da çok zengin bir kaynaktır. En önemli enzim glukoz oksidaz enzimidir. Arı tarafından petek gözlerine depolanan polende (arı ekmeği) taze polene göre daha fazla glukoz oksidaz enzimi bulunmaktadır. Bu da polene tat veren 7 – 8 çeşit maddeden sadece birisidir. Balarısı polenine beyazdan siyaha kadar değişen bir renk skası saplayan renk veren maddelerin başında karatonler gelmektedir(alfa karoten ve beta karoten). Ardından lycopin, xanthopyl, zeaksanthin ve diğerleri gelmektedir. Balarısı poleninin beklide en zengin olduğu alan vitaminlerdir. Hemen hemen bilinen tüm vitaminleri kapsamaktadır. Hem de öyle bir kombinasyonda yapısında bulundurmaktadır ki, insan organizmasının en iyi yararlanabileceği optimal sınırlar zorlanmaksızın yararlı olabilmektedir. Sırasıyla A, B komplex (niacin, biotin, pantotenik asit, riboflavin (B 2 ) ve pyridoxine (B 6 ), C, E, H ve diğerleri değişen oranlarda balarısı poleninin topakçıkları içinde bulunmaktadırlar. Alınan provitaminlerin veya vitaminlerin organizmaya yararlı hale gelebilmesi için gereken minerallerinde pek çoğunu kapsayan balarısı poleni, en dengeli doğal beslenme aracı olma birinciliğini elinde tutmaktadır. Balarısı poleninde saptanan minerallerin başlıcaları K, Na, Ca, Mg, S. dir. Eser veya iz elementler dediğimiz, miktarları küçük ama organizmada işlevleri büyük olan bu maddelerden en ön sırada olanları da şu şekilde sıralayabilmekteyiz. Al, Cl, Cu, I, Fe, Mn, Ni, Si, Ti, Zn . Başta phenolic asit olmak üzere en az beş altı adette değişik oranlarda organik asit balarısı polenin de saptanmıştır. Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde üzerlerinde daha kapsamlıca duracağımız nükleik asitler ve nükleotidler DNA, RNA ve diğerleri gibi diğer maddelerde ard arda sıralanabilmektedirler. Bütün bunların yanı sıra Auxins, brassins, gibberellins, kinins bibi büyüme düzenleyici maddeleride önemli düzeylerde barındırdıkları bilinmektedir. Sanıyorum balarısı poleni ile ilgili bu kadar şaşırtıcı değerleri bir arada vermek oldukça kafa karışıklığına da neden olmuştur. Bundan sonra aktaracaklarımız okunduğunda neden bu ürüne bu denli önem verilmesi gerekliliği konusunda taşlar beynimizde yavaş yavaş yerlerine oturacaktır. Ve bu altın taneciklere neden mucizevi besin denildiğinin anlamı daha bir açıkça ortaya çıkacaktır. (Devam edecek) |
![]() |
![]() ![]() |
|
|