agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm)

MeyveliTepe 29-09-2020 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1595627)
https://www.youtube.com/watch?v=NCXttIrLc3U

Burdaki videoda bokashi ve LAB hakkında detaylı anlatım var.

...]

Çok kötü ve saygısız bir anlatım. Kendisini tanırım, defalarca elinde kağıt kalem bize gidip geldi. Adamcağız dediği Gil Carandang'ı da ben söyledim kendisine. Dr.Higa hakkında söyledikleri de doğru değil.

Çamfıstığı 04-10-2020 07:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1556413)
Serumları yapıp süzüp kaldırdıktan sonra, önce aktifleştirilmiş lactobacillus sıvısı yapacaksınız. Bunun için, 1 litre melas, 1 litre serum ve 18 litre suyu iyice karıştırıp bir kaba dolduracaksınız. Ağzı kapalı ama gazı boşaltacak bir düzene ihtiyacınız var. Hava kilidi iyi iş görür. Karanlık ve ılık bir yerde 15 gün bekleyecek. Bu sıvıyı sulama suyuna 1:50 - 1:100 aralığında bir oran ile kullanabilirsiniz.


Bu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.

Sn.Meyvelitepe,

Hazırladığımız serumu 1/50 veya 1/100 oranında kümes hayvanlarına faydalı olması anlamında vermemizde bir sakınca olurmu acaba.

MeyveliTepe 04-10-2020 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamfıstığı (Mesaj 1595912)
Sn.Meyvelitepe,

Hazırladığımız serumu 1/50 veya 1/100 oranında kümes hayvanlarına faydalı olması anlamında vermemizde bir sakınca olurmu acaba.

Verebilirsiniz. Aktifleştirerek de henüz tazeyken 1:20 civarında sulandırarak verebilirsiniz.

köpük_bahçesi 04-10-2020 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1556413)
SBu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.

Sayın MeyveliTepe ben evde kompost yapıyorum ve yaparken sadece yoğurt suyu kullanıyorum. Bu serumu kullansam komposta ekstra ne katkısı olur.

Birde Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) ilgili bir çalışma yapacağınızdan bahsetmişsiniz böyle bir çalışma yaptınız mı site göremedim.

Özge 26-11-2020 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1556413)
Bu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.

Önceki yazılarınızdan yola çıkarak bokashi kovasını evin bir haftalık organik çöpüyle doldurduğumuzu ve fermentasyonun 2-4 haftalık süreçte tamamlanacağını varsayarsak, bokashi'yi solucanlara vermeden önce fermentasyonun tamamlanması için atıkları poşete alıp birkaç hafta bekletmek mi gerekir? Tabi bu sırada kova tekrar dolacak ve yeni bir poşet daha beklemeye alınacak. Böylece her hafta bir poşet fermente solucan besini elde etmiş olacağız. Bahçem için planladığım bu akışta bir yanlışlık var mı danışmak istedim.

MeyveliTepe 26-11-2020 23:25

Evet, olabilir. Ayrıca poşette bekletmeden de solucanlara verebilirsiniz. Solucanlar için c:n oranı daha önemli. Organik çöpleri biriktirirken aralara kağıt karton kırpıntıları da eklerseniz karbonu yükselterek c:n oranını ayarlamış olursunuz.

Özge 27-11-2020 04:57

Evet, anlattığınız gibi kağıt kırpıntısı ekleyip laktik asit bakteri sıvısı fısfıslayarak yapacağım. Sonuçta c:n oranını göz kararı ayarlamış olacağım. Peki, solucan kabını gözlemleyerek optimum c:n oranını tutturup tutturamadığımı anlayabilir miyim? Örneğin, çöpler önce biter kağıtlar tüketilmeden kalırsa karbonu çok koymuşum gibi bir çıkarım yapmak mantıklı mı?

ezo 18-12-2020 08:58

İlk serum çalışmam maalesef çöp oldu. Pirinç suyuna süt eklemeden önce süzmemiz mi gerekiyor?

MeyveliTepe 18-12-2020 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezo (Mesaj 1600798)
İlk serum çalışmam maalesef çöp oldu. Pirinç suyuna süt eklemeden önce süzmemiz mi gerekiyor?

Şart değil.

dürriye 20-12-2020 04:43

Sayın Gökhans ve Sayin Meyvelitepe, yanıtlarınız için teşekkürler ediyorum. Tavsiyenize uyarak ikinci denememi yaptım, başarılı oldu. Tüm aşamaları tamamladım. Kendime göre şöyle pratik bir yontem de kullanmaya başladım. 5 litrelik pet su bidonlarinin tabanlarinı kesip , başaşağı olacak şekilde kapağın olduğu yere birkaç parça et ,peynir vs için marketlerden verilen köpük tabak kırpıntısı yerleştiriyorum.
Bu sayede çıkacak suyla çöpün temasını kesiyorum. Açtığım taban kısmından dolduruyorum malzemeyi.Tabani takrar yerine yerleştirip ek yerine streç film sarıp yine başaşağı olarak muhafaza ediyorum 15 gün. Suyu almak için kapağı hızlıca açıp tekrar kapatıyorum
Boylece musluk ve bidon zahmetinden kurtulmuş oldum.

peyker 05-02-2021 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sofii (Mesaj 1566048)
Merhaba, Benim denemem biraz değişik sonuçlandı. Pirinç suyunu karanlık bir mutfak dolabında bekletmiştim. Yaklaşık 1,5 bardak kadar pirinç suyuna 2 litre UHT süt ekledim, kavanozun ağzını hava alacak şekilde örtüp balkonda beklettim. Havadan bakteri toplama meselesini yanlış anlamışım sanırım, şimdi tekrar okuyunca karanlık bir yerde ve 20-25 derece gibi bir sıcaklıkta beklemesi gerektiğini anlıyorum. Karışım kefir gibi bir kıvamda. Kötü koku yok, hatta merak edip tadına baktım, tadı da tatlımsı kefir gibi. Market yoğurdu ile yoğurt mayalayınca sünen bir kıvamda yoğurt olur ya hani, kıvamı öyle. Fotoğraflardaki gibi sıvının altta kalması gibi bir durum olmadı. Tamamı homojen, bildiğiniz kefir :) Tülbentten geçireyim belki sıvı kısmı ayrışır dedim, bütün karışım tülbentten geçti. PH ölçtüm, 4 çıktı. Böyle bir durumla karşılaştınız mı acaba? Gereksiz tüketim konusuna kafayı takmış biri olarak o iki kutu (UHT de olsa) sütün boşa gitmesine gönlüm el vermiyor.
- Kavanoza alıp bu kez karanlık ve ılık bir yerde biraz daha mı bekletsem diye düşünüyorum ama bilemedim.
- Üstte kalan tortunun hayvanların sindirim sistemi için iyi olduğunu okumuştum, denemek için köpeğime tattırdım, bayıla bayıla yaladı. Bu karışım işe yaramayacaksa köpüşe yedirsem mi?
- Enzim yapmaya başladım, bu karışımı enzimde kullanabilir miyim?
- Meyvelitepe'nin bloğundan okuduğum apartmanda kolay komposto yapımı ile ilgili yazısından yararlanarak bir nevi bokashi yapıyorum. Gazete kağıdı, yumurta viyolü gibi kağıtları parçalıyorum; ekşi maya, melas, su karışımı ile kağıtları ıslatıyorum, 2 hafta hava almayacak şekilde bekletip sonra kurutuyorum. Bunu da evden çıkan organik atıklarla karıştırıp hava almayacak şekilde bekletiyorum. En son toprağa gidiyorlar. Klasik bokashi sürecini serum yerine ekşi maya ile yapıyorum diye özetlenebilir. Bu işte şu anda elde ettiğim karışımı kullanabilir miyim?

Merhaba.
Yaklaşık 1 sene olmuş alıntıladığım yukarıdaki post gireli. Ama benim bokashi kompost serüvenim yeni başlıyor ve laktoserumumu yapma aşamasındayım. Acaba daha kolay yolu yok mu diye düşünürken; bu yazıda "süreci ekşi maya ile götürme" bölümünü gördüm ve gözlerim parladı. Olabilir mi ve nasıl?
Ayrıca laktoserum oldu diyelim. Bunu çoğaltamaz mıyız, tekrar tekrar baştan mı almak gerekli süreci?
Okumalarım devam ediyor ama burada olup sorumu gören ve yardımcı olmak isteyen olursa mutlu olurum.
Teşekkür ederim şimdiden.

Düzeltme1: Ek bir soru;
Kombucha çayını bokashi serumu olarak kullanabilir miyiz?
Bir ara çok fazla miktarda kombucha üretimi yapıyor ve sevdiklerimle paylaşıyordum. Bir süre sonra ilgi azaldı ve elimde yaklaşık 2 ay mayalanmış kombucha sıvısı kaldı ve eminin kilerindeki buzdolabında belki 3-4 senedir kavanozlarda duruyor. Durdukça faydasının arttığını okumuştum. Mesela onları seyreltip (hangi oranda?) bokashi serumu olarak kullanabilir miyim?
Ve diğer sorumu yenileyeyim; ekşi mayayı kullanabileceğimizi okudum yukarıda; nasıl? Lütfen bilen izah edebilir mi?
Not: Pirinç suyumu kontrol ettim. Bugün 6. gün ama üzerinde minicik de olsa bir küf noktası gördüm. Çöp oldu. Yeniden deneyeceğim.

peyker 06-02-2021 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi köpük_bahçesi (Mesaj 1595937)
Sayın MeyveliTepe ben evde kompost yapıyorum ve yaparken sadece yoğurt suyu kullanıyorum. Bu serumu kullansam komposta ekstra ne katkısı olur.

Birde Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) ilgili bir çalışma yapacağınızdan bahsetmişsiniz böyle bir çalışma yaptınız mı site göremedim.

Yoğurt suyu da oluyor mu bokashi sıvısı olarak?
Başka alternatifler var mı?
Peyniraltı suyu?

Bilgisi olan cevap yazabilir mi?

Peşpeşe attığım postlardan da anlaşılacağı üzere; bir an önce çöp turşusuna başlamak istiyorum ve pratik bir serum/sıvı arayışındayım.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Özge 19-02-2021 18:31

3 Eklenti(ler)
Benim serum denememde bir şeyler ters gitti gibi. Sütü ekleyeli 10 gün oldu. Süt kalıntıları ve serum tam olarak ayrışmadı. Ayrıca serum üstte birikti ve miktar olarak çok az. :( Beklemeye devam etmeli miyim sizce?

Eklenti 716473
Eklenti 716474
Eklenti 716472

chelik26 21-03-2021 09:25

1 Eklenti(ler)
Daha önce pirincin soğuk yıkama suyu ile hazırladığımız laktik asiti, 4 bardak arıtma suyu ve 1 bardak üzüm pekmezi, bardağın %75 i kadar aktik asit karışımımızı karanlı 20derece odaya bıraktım. Yalnız resim çekerken şarap yapan biri olarak sayımn @meyvelitepe ye sorum şarap yaparken maya olarak laktik asit kullanabilirmiyiz?
Bu resimde gazını almayı unutmaya önlem olarak serum öğnesini şişeye taktık, hortumun içi su dolu, böylece gaz çıkarken içeri oksijen girmeyecek bir nevi şarap yapmış olacağız, Peki bu doğrumu sn Meyvelitepe, yksa arada bir oksijen alması daha mı iyi?
Başka bir soru aklıma geldi Sn meyvelitepe, mesela pekmez yerine, bal polen karışımı koysak laktik aside ne gibi artı eksi olur?

MeyveliTepe 21-03-2021 13:04

Şarap sürecine laktik asit bakterisi karışırsa şarap bozulur.

Şarap (ve sirke) sürecinde mayalar çalışır. Ortama laktik asit bakterisi girdiğinde süreç başka bir şeye evrilir.

Bal gibi değeri yüksek bir şeker koymanın bir anlamı yok. Aksine balda antibakteriyel bileşiklerin bulunduğu söylenir.

chelik26 21-03-2021 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1604592)
Şarap sürecine laktik asit bakterisi karışırsa şarap bozulur.

Şarap (ve sirke) sürecinde mayalar çalışır. Ortama laktik asit bakterisi girdiğinde süreç başka bir şeye evrilir.

Bal gibi değeri yüksek bir şeker koymanın bir anlamı yok. Aksine balda antibakteriyel bileşiklerin bulunduğu söylenir.

Teşekkür ederim açıklama için.

chelik26 03-04-2021 17:23

3 Eklenti(ler)
Sn Meyvelitepe, laktik asite pekmez karıştırarak elde ettiğim karışım değerleri resimdeki gibi, ama su katmayı unuttum, sadece laktik asit ve pekmez karışımı, bu karışımı yine 1:1 1:05 mi karıştırmalıyım. 1 Karışım, 1 ve 05 su **** tam tersi mi?
Bir başka sorum ise,
Pirinç suyunu 10 gün beklettikten sonra sütle bekletmeden direk daha önce yaptığım laktik asite karıştırdım, sonra aklıma geldi, bu sefer tüm karışıma süt ekledim :) Acaba sonuç değişik olurmu, Zaten süt hemen alta çökmüş.

MeyveliTepe 03-04-2021 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1605183)
Sn Meyvelitepe, laktik asite pekmez karıştırarak elde ettiğim karışım değerleri resimdeki gibi, ama su katmayı unuttum, sadece laktik asit ve pekmez karışımı, bu karışımı yine 1:1 1:05 mi karıştırmalıyım. 1 Karışım, 1 ve 05 su **** tam tersi mi?
Bir başka sorum ise,
Pirinç suyunu 10 gün beklettikten sonra sütle bekletmeden direk daha önce yaptığım laktik asite karıştırdım, sonra aklıma geldi, bu sefer tüm karışıma süt ekledim :) Acaba sonuç değişik olurmu, Zaten süt hemen alta çökmüş.

Anlattığınızı pek anlayamadım.

Laktik asite pekmezi niye karıştırdınız? Laktik asit ve lactobacillus serumu aynı şey değil. Lactobacillus serumuna mı pekmez karıştırdınız? Öyle ise, su ilave etmediğiniz için bakterilerin üreyebilecekleri yeterli hacimi oluşturmadınız demektir. Bu ortamda bakteriler pekmezi tüketirler ama popülasyon çok artmaz, çünkü yerleri yok. Üstünden çok zaman geçmediyse var olan karışımın 5 misli kadar klorsuz su ekleyin.

Pirinç yıkama suyunu fermente ettikten sonra süte eklemenin sebebi, karışımdaki lactobaciilus dışındaki organizmaların ölüp sadece laktozdan beslenen lactobacillus'un kalmasını sağlamak. Sonradan süt eklediğinizde, arada geçen zaman çok değil ise sürecin yine çalışması lazım.

halcur 26-05-2022 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1102872)
Eklenti 370494

Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz.

Eklenti 370495
Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak.

Eklenti 370496

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bakterileri bir serum şeklinde birikiyor.

Eklenti 370497

Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım.

Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir.

Sayın Meyvelitepe, market sütü de olur mu?
(3 gündür sütçüyü kaçırıyorum. Pirinç suyu artık yoldan çıkacak)

gaseker 26-05-2022 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1615878)
Sayın Meyvelitepe, market sütü de olur mu?
(3 gündür sütçüyü kaçırıyorum. Pirinç suyu artık yoldan çıkacak)

Bilgi sahibi olmadan fikir yürütmeye çalışırsam market sütü daha bile iyi olabilir, nihayetinde sürecin önemli bir ayrıntısı da diğer mikroorganizmalardan kurtulmak.

MeyveliTepe 26-05-2022 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1615878)
Sayın Meyvelitepe, market sütü de olur mu?
(3 gündür sütçüyü kaçırıyorum. Pirinç suyu artık yoldan çıkacak)

Olur tabii.

Ortalıkta "çiğ süt" diye anlatanlar açıkçası bilgiç görünmek adına uyduruyorlar. En ucuzundan uht süt gayet güzel olur, ben hep öyle yapıyorum.

cetine 28-05-2022 13:39

Sağım hijyenine uyan çiftçi hiç görmedim. Çiğ süt kullanılacaksa önceden kaynatılmalı. Sütün mikrobiyolojik içeriği de ayrı biz dezavantaj. Bunda ısrar edenler başarıyla LAB izole edebiliyorlar mı ki?

Ek not: Büyük şirketler, köy kooperatiflerinden köylülerden toplanan sütleri, günde 2 kere tankerlerle topluyor. Tanker şöförü, sütü almadan önce hazır kitlerle bazı testler uyguluyor. Su katılımı veya antibiyotik gibi. Eğer pozitif sonuç alınırsa sütü almadan gidiyor.

Bu sütleri köylüler birilerine satıyor. O kişiler yarı fiyata aldığı bu sütleri piyasaya "mis gibi doğal organik taze inek sütü" diye satıyorlar.

Tüketim için Ülker, Pınar, Tire Süt, Carrefour organik sütleri tercih ediyorum.

halcur 30-05-2022 15:19

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Ben de denemek istedim bu çalışmayı.
Anlattığınız işlem basamaklarını aynen yaptım ama (fotoğrafta da görüyorsunuz) serum kısmı az oldu gibi. Ayrıca yoğurdumsu kısım sarı/pembeleşti. Ağır kokuyor. Fazla mayanmış peynir gibi.
Ne dersiniz?
Eklenti 725321

Eklenti 725322

MeyveliTepe 31-05-2022 14:44

Az süt kullandıysanız böyle olur. Bence olmuş

halcur 31-05-2022 17:02

1 Eklenti(ler)
Son durum bu fotoğraftaki gibi. Süzdüm. 1 lt'den az fazla çıktı. Şişeye koyup buzdolabına kaldırdım.

Süzerken ellerim de seruma çokça temas etti, sorun olur mu, bilmiyorum.

Alıntı:

(Etkinlik Özeti: 1 bardak pirinci 2 bardak suyla çalkalayıp elde ettiğim suyu 6-7 gün ağzı açık/bezle örtük cam kavanozda beklettikten sonra, temiz bir cam kavanozun içine 3 lt süt koyup, bu pirinç suyu ile karıştırıp, ağzını bezle örtüp, karanlık bir yerde beklettim.7 gün sonra süzdüm.)
Eklenti 725327

MeyveliTepe 31-05-2022 20:15

pH ölçebiliyor musunuz?

halcur 31-05-2022 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1615987)
pH ölçebiliyor musunuz?

PH Ölçer yok ama planlarımda var.

halcur 19-06-2022 12:05

2 Eklenti(ler)
Eklenti 725623

Eklenti 725624

11 gün oldu. 15 gün demişti Sayın Meyvelitepe, yanlış hatırlamıyorsam. Olup olmadığını nasıl anlarız acaba. Fikir verecek ver mı? Aygıt yok.
Burası Adana. Çok sıcak. Çok geç kalmak da istemiyorum.

Alıntı:

Sayın Meyvelitepe:

pH en önemli indikatör. Hiç bir şey yoksa koku.

halcur 19-06-2022 12:07

Alıntı:

Mesaj Sahibi MeyveliTepe
pH en önemli indikatör. Hiç bir şey yoksa koku.
"koku" nasıl olmalı sorusunu da sorayım.
Örnek;
sirke gibi...
peynir gibi...vs

Cevap:
Mesaj Sahibi MeyveliTepe: Turşu kokusuna benzer bir koku olmalı ve çöp kokusunu andırır ağırlaşmış bir koku olmamalı.

Tayfun03 19-06-2022 18:47

Teşekkürler bilgi için

MeyveliTepe 19-06-2022 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616372)
"koku" nasıl olmalı sorusunu da sorayım.
Örnek;
sirke gibi...
peynir gibi...vs

Turşuya benzer keskin bir koku.

Olmaması gereken ise ağırlaşmış, çöp kokusunu andırır bir koku.

halcur 28-03-2023 13:55

Alanım değil, çok anlamam ama aklıma geldiği için soruyorum. Mevzu laktik asit ise yoğurt suyu yoğun bir şekilde laktik asit barındırmıyor mu? Neden yoğurt suyu kullanmıyoruz da pirinçle uzun bir süreci takip ediyoruz?
Aydınlatacak birileri varsa sevinirim.

MeyveliTepe 28-03-2023 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1620417)
Alanım değil, çok anlamam ama aklıma geldiği için soruyorum. Mevzu laktik asit ise yoğurt suyu yoğun bir şekilde laktik asit barındırmıyor mu? Neden yoğurt suyu kullanmıyoruz da pirinçle uzun bir süreci takip ediyoruz?
Aydınlatacak birileri varsa sevinirim.

Mevzu laktik asit değil, laktik asit üreten fermente edici bakteriler. Yoğurtta da genelde 2 tür olarak bunlardan var. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğinizde onlarca farklı lab türü var. Bunlardan asitlere en dayanıklı olan ve lab ailesinden fermentasyon sahnelerinin astsolisti sayılan L.Plantarum en etkili fermente edici türü yoğurtta bulunmaz. Yoğurt yerine, kurulumunun üzerinden en az 15 gün geçmiş sağlıklı turşu suyunda L.Plantarum bol bol bulunur. Buradan da çoğaltarak devam edebilirsiniz.

TME05 07-04-2023 21:50

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Geçen hafta hazır satılan bokashi setlerinden birini alıp evde kompost üretimine başladım. Şimdi de laktobasil serumla yaprak gübresi, pestisit gibi sıvılar da üretmek istiyorum. Ayrıca bahçede de daha büyük ölçekli bokashi yapmak istediğimden elimdeki laktobasil serumunun yetmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta görünen ve hazır satılan bu serumu pirinç suyu vb. işlemlerini yapmadan çoğaltabilir miyim?
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

MeyveliTepe 07-04-2023 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TME05 (Mesaj 1620509)
Merhabalar,
Geçen hafta hazır satılan bokashi setlerinden birini alıp evde kompost üretimine başladım. Şimdi de laktobasil serumla yaprak gübresi, pestisit gibi sıvılar da üretmek istiyorum. Ayrıca bahçede de daha büyük ölçekli bokashi yapmak istediğimden elimdeki laktobasil serumunun yetmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta görünen ve hazır satılan bu serumu pirinç suyu vb. işlemlerini yapmadan çoğaltabilir miyim?
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

Resimlerini yayınladığınız şişeler ticari bir ürün. Ticari olarak satılan ve içinde LAB türü bakteri olduğu iddia edilen bir ürünün usülüne uygun ve içinde hangi tür ve hangi CFU miktarında organizma olduğunun da belli olması lazım. Başka bir anlatım ile "mikrobiyal gübre" sıfatıyla resmi tescilinin olması lazım. Aksi halde, içinde bakteri var diye böyle birşey satılamaz, satılıyorsa da ilgili mevzuatı aldatarak satılıyordur. Nitekim, LAB türleri ve fototropik bakteri içeren ticari ürünler de var ve organizmaların türleri ve miktarları bakımında tescil edilmişlerdir. Oysa resimlerini koyduğunuz şişe içeriğinin "pH düzenleyici" olduğu yazılı. Hiç bir organizma içermiyor olabilir. İçinde sıfır bakteri varsa da, patojen organizmalar varsa da hiç bir şey iddia edemezsiniz.

Sorunuza gelince. Resmini gösterdiğiniz şişelerden üretmeyi düşünmek yerine;

1. Doğru düzgün tescili olan ve tariflerine göre 1 litreden 20 litreye çoğaltma prosedürleri belli olan mikrobiyal tescilli bir ürün edinip ondan çoğaltmak mümkün,

2. Bu başlıkta anlatıldığı ve bir çok kişinin deneyip yaptığı gibi, pirinç yıkama suyunda (nişasta içeriğinden dolayı) bakteri toplayıp, süt ile LAB türlerini izole eden yöntemi kullanıp Lakto Serum yapabilirsiniz. Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'ın tüm dünyaya öğrettiği ve dikkatli yapılırsa etkili bir yöntemdir.

Daha kestirme olsun isterseniz ve elinizde ev yapımı, kurulduktan sonra üstünden en az 15 gün geçmiş, üstü kef olmamış sağlıklı bir turşu varsa, bu turşunun suyundan melas içerikli bir besiyere aşılayarak istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Resmini gösterdiğiniz, içinde ne olduğu belirsiz şişedekine göre çok daha garantili olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. 2.ci maddedeki yöntemlerle yapacağınız preperatta fototropik bakteri olmayacaktır ama pirinç suyu ile yapılanda, bakteri toplama aşamasını yaptığınız yerin özelliklerine göre muhtelif LAB türleri olacaktır. Turşu suyu ile aşıladığınızda ise büyük oranda Lactobacillus Plantarum bakterisi olacaktır (ki, en güçlü fermente edici LAB türüdür).

TME05 07-04-2023 23:00

Bir süredir sizin blogunuzu takip ediyorum, sayenizde buradan ve blogunuzdan bir çok şey öğrendim. Bu konuda ne kadar teşekkür etsem azdır, çok teşekkür ederim. Ayrıca bu yanıtınız için de teşekkür ederim.
Her ne kadar o şişelerdeki sıvının kokusu tariflere uysa da üzerinde "ph düzenleyici" yazmasından ve bakterilerden hiç bahsetmemesinden şüphelenmiştim. Bu yüzden doğrudan fotoğrafını koymak istedim :)
O zaman, en iyisi üşenmeyip pirinç suyundan itibaren başlamam gerek :)
Tekrardan çok teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim. Sağlıcakla kalın.

MeyveliTepe 19-04-2023 12:09

Söyle bir şey gördüm. Doğru düzgün tescili de var. pH regülatörü diye satılandan çok daha garantilidir. https://www.belplas.com.tr/profamik-land

TME05 07-05-2023 11:00

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1620595)
Söyle bir şey gördüm. Doğru düzgün tescili de var. pH regülatörü diye satılandan çok daha garantilidir. https://www.belplas.com.tr/profamik-land

Tekrardan merhabalar,
Ben de artık iş başa düştü deyip pirinç suyundan ilk laktobasillerimi üreteyim dedim. Sütü ekledikten 10 gün sonra bu şekilde oldu:
Eklenti 728205
Eklenti 728206
Eklenti 728207

(elimde süt az olduğu için 280gr pirinç suyuna 550 gr süt ekledim)


Sizce altı sarı, üstü beyaz ve gri olan bu küf bir sorun mudur? Yani olmuş mu? :)

Bir de; bakterilerin türlerine baktığımızda verdiğiniz bağlantıdaki türler, pirinç suyundan elde ettiğimiz türlerden daha mı fazladır?

MeyveliTepe 07-05-2023 11:17

Pirinç yıkama suyunu dışarıda bir yerde ağzını tülbentleyip ekşiyene kadar beklettiniz, değil mi?

TME05 07-05-2023 11:39

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1620817)
Pirinç yıkama suyunu dışarıda bir yerde ağzını tülbentleyip ekşiyene kadar beklettiniz, değil mi?

Evet, tülbentle değil ama kavanozda; kavanozun kapağı üstünde ama kapalı olmayacak, hava alacak şekilde 9 gün boyunca, doğrudan güneşin girmediği ama aydınlık, cam balkonlu balkonda beklettim. Kokusu; ekşimsi, mayamsı, hamurumsu, sütümsü bir kokuydu. Sonuç aşağıdaki fotoğraflardaki gibi olmuştu.

Eklenti 728213
Eklenti 728214

Üstündeki küfleri kaşıkla sıyırıp, çift kat kalın bir bezden geçirerek süzdüm ve süt ekledim.

Yoksa bu küflerin hiç oluşmaması mı gerekiyordu? :S


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025