22-08-2010, 21:30 | #1 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi
Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz. Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak. Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bakterileri bir serum şeklinde birikiyor. Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım. Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir. |
15-02-2013, 11:01 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Pirinç suyundan faydalı bakteri
Sevgili meyvelitepe Blogunuzdaki ''DENGE'' isimli yazınızdan faydalanarak yapmış olduğum faydalı bakteri (L.bacillus) üretme çalışmalarımda,size bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok memnun olacağım. Öncelikle karanlık bir ortamda üzeri kısmen kapalı olan pirinç suyunu bekleterek işe başladım,1 hafta sonra süzdüm ve süte boğdum tekrar bir hafta sonra baktığımda sütün kesildiğini ve serumun üst tabakada kaldığını gördüm bu serumu bir şiringa yardımıyla üstten üstten emdirerek başka temiz bir şişeye aktardım,Serumu aldığımız kaba biraz daha ılık süt ilave ederek tekrar karanlık bir ortama aldım. Buraya kadar yazarak anlatmaya çalıştım aşağıdaki ilk fotoğrafta; - 1 Kase melas - Önceden hazırladığım L.bacillus (öyle umuyorum) - 250 gram içme suyu pirinç suyunu temiz şişeye aldıktan sonra ph metre ile ölçtüğümde ph 4.3 çıktı. Ardından boş cam şişesine 5-6 kaşık melas koyup şişeye 250 gram içme suyu ilave edip çalkaladım. Sonra faydalı bakterilerimizi bu şişenin içine koyarak çalkaladım. ph'ını ölçtüğümde ise sizin bloğunuzda paylaştığınız bilgiye göre 7.2 çıkması gereken ph 5.6 çıktı Buraya kadar geldim.6 gün sonra tekrar ph ölçümü yapacağım şayet ph değeri 4-4.5 çıkması durumunda faydalı bakterilerimizin beslendiğini kanıtlamış oluyoruz. -Peki ben bu 1 litrelik sıvıyı topraktan vermek istediğim zaman inceltme oranım ne olmalı ? -Kuruyan fidanlarımın yerine yeni ekeceğim açık köklü ceviz fidanlarımın harcına (perlit,torf,leonardit,i.y.hayvan gübresine) spreyleyerek toprak altına alabirmiyim ? yoksa elimde bulunan em-a yımı kullanayım. şimdilik soracaklarım bu kadar ilginize teşekkür ederim. Düzenleyen malina : 16-02-2013 saat 18:40 Neden: Fotoğraflar foruma yüklendi |
16-02-2013, 03:21 | #3 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Sn.Aviator34, anlattığınız sürece göre pirinç suyu ile havadan bakteri avlayıp, süt ile de laktik asit grubu bakterileri izole etmekte başarılı olduğunuz anlaşılıyor. Aldığınız serumun PH'ının 4,3 olması bunun en önemli işareti. Mikroskop altında bakma imkanınız olursa tipik kolonileri görürsünüz. Bu serumu iki yıla kadar buzdolabında dormant halde saklayabilirsiniz. Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı. Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz. |
16-02-2013, 18:40 | #4 |
agaclar.net
|
Aviator34, Fotoğrafları foruma yükleyip mesajınızı güncelledim. lütfen bundan sonra siz de foruma yükler misiniz? |
16-02-2013, 22:59 | #5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Alıntı:
İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum. -Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ? Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ? |
|
16-02-2013, 23:18 | #6 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Alıntı:
Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü EM demek doğru değil. EM ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. EM'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir. EM ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için Filipinli Doğal Tarım ustası Gil Carandang'ın Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum. |
|
16-02-2013, 23:32 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
siz şimdi bunu çiçekleri beslemek içinmi yapıyorsunuz? aşmışsınız resmen ben yumurtanın haşlama suyunu bile çiçege vermeye korkarım birşey olur diye |
27-02-2013, 08:03 | #8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Alıntı:
Teşekkürler Meyvelitepe... |
|
27-02-2013, 16:44 | #9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
takibinizdeyiz... |
|
27-02-2013, 17:39 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Sevgili MeyveliTepe, Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün. teşekkürler |
27-02-2013, 18:04 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Selamlar, yağsız süt kullanılmalı değil mi? |
28-02-2013, 08:51 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Ben dün yaptığım balık enzimime de koydum.Hazırladığım fidan dikim harcınada spreyliyeceğim. |
09-04-2013, 19:03 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
bu da pirinc suyundan lactobacillus uretme cabamin sonucu.. pirinc suyunu 1 hafta beklettim mayhos kokudan cok peynir kokuyordu, süt ekledim 2 hafta gecti sayilir hala peynir kokuyorlar.. sizce cöp mü ? not: iki sisenin icerigi zamanlamasi ayni. ikisinin de kapaklari gevsek konmustu. soldaki zamanla sikilasmis. acinca gaz cikisi oldu. ama kokular ayni... |
09-04-2013, 19:16 | #14 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur. Mikroskop imkanı da varsa tipik laktik asit bakterileri mevcut mu diye bakılabilirdi. |
09-04-2013, 19:24 | #15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
Alıntı:
peynir kokusu normal mi yoksa istenen birsey degil midir? ek: sağdaki sise ,daha sari olan .. PH kagidiyla olcum 4-5 arasi verdi digerini 1-2 gun daha bekletmeyi dusunuyorum Düzenleyen antihistaminik : 09-04-2013 saat 20:06 Neden: ph olcumu |
|
09-04-2013, 19:29 | #16 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Tam olarak peynir değil ama kendine has bir kokusu vardır. Kötü kokmadığına göre koku bakımından bir problem görünmüyor. |
01-11-2013, 10:13 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
|
Sn, meyveli tepe. Merhabalar. Elime bir sekilde brottrunk denen sey gecti... Cok faydali ve icinde mikro organizmalar olan faydali bir icecek.. Sizinde bizlere cok sik bahsettiginiz latik asit (Milchsäure) cok bol oldugu, Yurt disinda icecek olarak satilan B12 agirlikli gida maddesi... Bu bugday (vollkorn) fermantasyonu ile elde edilen mikro organizmalar... Deneme bazinda yaptigim ve basarili oldugum denemelerimi daha sonra dile getirecegim.. Sizin cok önem verdiginiz laktik asit burada yogunlukla var... Ben bir miktar derin sogutucuya koydum. bugün yarin cikartip bir deney yapacagim... Mikro organizmalarin aktif olup olmadigini bilmek istedim... Sn. Meyveli tepe. Bu icecegin, e mail adresi: www.kanne-brottrunk.de Konuyu sizin degerlendirmeniz fevkelade olacaktir diye düsündüm... Saygilarimla Düzenleyen Yarkin : 01-11-2013 saat 15:26 |
01-11-2013, 12:22 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu? |
01-11-2013, 15:51 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
|
Sn. meyvelitepe , Brottrunk denen seyin icinde; Aminosäuren : Amino asitler Milchsäurebakterien : Laktik asit bakterileri Eiweißbausteine : Protein yapı taşları Vitamine, Mineralien Bulundugu dile getiriliyor... Deneme bazinda Brottrunk ile yaptigim yogurt sahane oldu... Kati, kremli gibi, susuz, gayet yumusak bir yogurt elde etdim.. Sizin bahsettiginiz pirinc suyundaki laktik asitlerde ayni görevi yapabilmesi lazim... Ne dersiniz ? |
01-11-2013, 16:46 | #20 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir. Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel. |
01-11-2013, 16:50 | #21 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Alıntı:
|
|
02-12-2013, 09:04 | #22 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
|
Alıntı:
Laktik asit bakterisi üretebilmek köy yoğurdu veya probiyotik yoğurdu sulandırıp pekmez ile karıştırıp hava verirsek bakterileri çoğaltabilirmiyiz? |
|
25-06-2014, 23:47 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Sayın MeyveliTepe, 100 ml laktik asit solüsyonu, 100 ml melas'ı 2 litre suda karıştırıp karanlık ortamda bekletmeye aldım, 3. günün sonunda içerisinde fotoğraflarda ki gibi bir oluşum meydana geldiğini gördüm, sizce bu oluşum normal mi? |
25-06-2014, 23:52 | #24 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Üstte beyaz küf olması normaldir, fakat emin olmak için PH değerini bilmekte fayda var. |
18-10-2014, 07:17 | #26 |
/
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
|
Sayın MeyveliTepe'ye 4 yıl önce açmış olduğu konudan dolayı teşekkür ederim. Harika bir konu denemelere başladım bile HAwai üniversitesinin Agustos 2013 yayınlamış olduğu bir pdf buldum aramalarım sonucunda "Natural Farming: Lactic Acid Bacteria" konu başlıklı burada aynı sizin gibi anlatmış bir de ufak bir not var yapraktan laktik asit vermek konusunda ; Meyve ürünlerinde laktik asidin yapraktan verildiği koşullarda meyvedeki birks değerini ( yani meyve tadını ) azalttığı bildirilmiş. Bu uygulamanın meyvenin son döneminde yapılmasıın uygun olduğu yazıyor dilerseniz pdf yi paylaşabilirim. Saygılarımla |
06-10-2016, 21:17 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Bir teşekkür bırakıyorum bu güzel konu için... Ben pirinci sekiz gün beklettim.Süt ekledim ve bir kaç gün sonra tam tarif edildiği gibi oldu.Ama yinede bir haftayı tamamlamasını bekleyeceğim. |
30-10-2016, 11:14 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Buzlukta saklasak olur mu? Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu? |
30-10-2016, 11:31 | #29 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Buzlukta saklamayın. Ağzı hava almayacak şekilde kapalı, serin ve karanlıkta saklayabilirsiniz. |
30-10-2016, 11:35 | #30 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,971
|
Bokashi denemeniz felaket ile sonuçlandı ise sebebi büyük ihtimal bokashi kovasındaki malzemeyi iyi sıkıştıramamış olmanız, içinde hava hava kalmış olmasındandır. Bokashi malzemesi hiç hava kalmayacak şekilde sıkıştırılıp, üst kapağı da hava sızdırmaz olduğunda içine laktik asit veya EM ile hazırlanmış kepek olmadan dahi bokashi oluyor. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|