agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm)

MeyveliTepe 13-08-2017 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1515594)
Bilgi için teşekkür ederim, hem turşu hem zeytin yapım süreçlerinde laktik asit kullanım sonuçlarını buradan da aktaracağım.

Bu serumun içerdiği laktik asit önemsiz miktardadır. Esas içeriği laktik asit yapıcı lactobacillus ailesi bakterilerdir, aklınızda bulunsun.

Lonicera 17-08-2017 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1515589)

Bir su bardağı kadar bu sıvıdan alıp, temiz bir suya bir yemek kaşığı pekmez ilavesi ile çoğaltmak istiyorum.


Çoğaltmak için bir su bardağı laktik asit solüsyonu ve harnup pekmezini 1,5 litrelik kireçsiz klorsuz su içerisine koyup ağzını kapattık. Bügün 3.günü ve ph kağıdı ile ölçüm yaptığımda 3-4 aralığında renk sıkalasını tutturmuş olduğunu gördüm. Acaba şekerin asidik yapısı nedeniyle mi yoksa bakterilerin artışı ile mi bu düşüş olmuştur, merak ediyorum.

MeyveliTepe 17-08-2017 15:13

Bakteriler laktik asit üretmiştir, bu yüzden PH düşer.

Bir sonraki denemenizde karışımı hazırladıktan hemen sonra ölçüm yapın, bir de 7 gün sonra ölçün farkı görürsünüz.

Lonicera 17-08-2017 15:34

O zaman ben daha fazla laktik asit için buzdolabına koymuş olduğum 1.5 litrelik solüsyonlardan birini dışarı çıkarıp pekmez ekleyeyim. Yoksa dediğiniz gibi seyreltik bir laktik asit pek bir işe yaramayacak gibi. Turşuda da deneyeceğim ama zeytinde kesin deneyip sonuç almak istiyorum.

MeyveliTepe 17-08-2017 18:44

Sanırım bir konuda yanlış anlaşılan bir şey var.

Turşuya laktik asit değil, lactobacillus ilave etmenizin bir anlamı var. Böylece artan bakteri popülasyonu turşudaki sebzelerde bulunan şekeri yiyerek laktik asit üretsinler ki, buna zaten turşudaki sebzelerin fermantasyonu deniyor. Turşuya laktik asit ilave etmenin bir artı değeri yok.

Laktik asit bazen asitlik ayarlamak için kullanılıyor. Söz gelimi zeytin salamurasında ilk başlangıçtaki PH seviyesinin ayarlanması gibi. Böylece salamuradaki lactobacillus'lar zeytindeki şekeri tüketip kendileri laktik asit üretene kadar salamura kontaminasyona karşı koruyucu olsun. Turşuda böyle bir şey gerekli değil. Elinizdeki serum asit değil bakteri zengini ve bu haliyle asitten çok daha değerli :)

Lonicera 18-08-2017 12:33

Olay tarafımdan şimdi anlaşıldı işte...:)))

PrinceRa1n 21-09-2017 19:18

Şimdi bu yaptığımız bakterileri bitkilere verebiliyor muyuz g gelişimlerini hızlandırmak amacıyla bir de pirinç suyu derken pirincin şişmesi için içine konulan sudan mı bahsediyorsun uzun eğer öyleyse. Pirincin kaç gün beklemesi gerekir suyun içinde lütfen aydınlatır mısınız

Sûz-i Dilârâ 28-09-2017 14:44

Pirinç suyunun, sütün bir ölçüsü var mı?

Sütün pastörize ya da yem yiyen inekten alınması farkediyor mu:)

MeyveliTepe 28-09-2017 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1519099)
Pirinç suyunun, sütün bir ölçüsü var mı?

Sütün pastörize ya da yem yiyen inekten alınması farkediyor mu:)

Bir pilav için gereken kadar pirincin yıkama suyu (1 büyük bardak) yeterlidir. Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişede ağzı tülbentlenmiş bir şekilde 5-6 gün dışarıda, tercihan temiz, çiçeklik, ağaçlık bir yerde beklettikten sonra temiz büyük bir şişeye alıp buna 4-5 litre kadar süt eklemelisiniz. Süt, herhangi bir süt, kutu sütü dahi olabilir(bozuk süt olmamalı).Bekletilmiş pirinç yıkama suyunu süte ilave etmeden önce kontrol ediniz. Üzerinde (beyaz zar haricinde) yeşil, siyah vb. küflenme olmamalı, kokusu hafif ekşimsi olmalıdır.

Sûz-i Dilârâ 28-09-2017 17:36

Pirinç suyunu şişeye aldım. 6 gün bekleyeceğim. Not almış olalım.

Sûz-i Dilârâ 29-09-2017 10:34

n11'de ph metre buldum. Bahsedilen ölçüm kağıtları bu herhalde, sipariş vereceğim olur gelirse.

https://urun.n11.com/testler/ph-metr...E&gclsrc=aw.ds

Sûz-i Dilârâ 02-10-2017 09:13

Pirinç suyunun üzerinde beyaz küflerin yanında iki tane de koyu yeşil, küçük küf vardı.

Ev yol kenarında olduğu için egzos, duman, toz vs. den korumak için evin içinde çok havadar bir yere bırakmıştım. Yeterince havadar değil miydi acaba, pirinç suyunu dökmem mi gerekiyor şimdi ve hava sıcaklığıyla alakalı olabilir mi bu durum?:(

Küfleri aldım ama yayılmaya devam eder mi? Ya da yeniden mi deneyeyim:confused:

MeyveliTepe 02-10-2017 09:23

Onlar dursun, gidişata bakarsınız. Tedbiren yeni bir tane daha hazırlayabilirsiniz.

Pirinç yıkama işini kaynar suyla yapıyorsunuz, değil mi?

Üzerinde beyaz kefere gibi zar oluşması çabuk olmuş. Aslında o duruma geldiğinde 6 gün beklemeye gerek yok.

Sûz-i Dilârâ 02-10-2017 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1519450)

Pirinç yıkama işini kaynar suyla yapıyorsunuz, değil mi?

Soğuk suyla:( kaynar suyla mı yıkanıyordu:D

MeyveliTepe 02-10-2017 09:44

Hayır, kaynar suyla yıkanmalı. Genellikle zaten öyle yapılır, sizin nasıl yaptığınızı bilmediğim için sordum.

Sûz-i Dilârâ 02-10-2017 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1519454)
Hayır, kaynar suyla yıkanmalı. Genellikle zaten öyle yapılır, sizin nasıl yaptığınızı bilmediğim için sordum.

Anladım, ben her zaman soğuk suyla yıkardım, yapılışında kaynar su detayı verilmemiş olduğu için bildiğim gibi yapmıştım.

Önemli değil, hemen birazdan yeni pirinç suyu hazırlarım. Pirinç yıkadığımız suyu (soğutup) cam şişeye alıyorum, ağzını tülbentle bağlayıp havadar, güneş görmeyen bir yere bırakıyorum.

Diğer şişeye devam mı ediyoruz şimdi, beyaz zarlar oluştuğuna göre sütü ekleyeyim mi? Bu suyu bitkilerimde kullanırım.

MeyveliTepe 02-10-2017 10:29

Kaynar suyun fonksiyonu, suda ya da (büyük ihtimal) pirinç tanelerine yapışık fungus sporları ya da başka mikroorganizmalar varsa başlangıçta onların elimine edilmesini sağlamak.

Sûz-i Dilârâ 02-10-2017 12:28

1 Eklenti(ler)
Yeni denemelerim. Fotoğrafı ne kadar çevirsem de ters oluyor.:(

Eklenti 658313

Ph metre kâğıtlarım da geldi. İlk olarak ve hemen musluk suyunun ph'ına baktım 8-9 arası bir renk çıktı.
İkinci olarak da önceki pirinç suyunun ph'ına baktım. Kâğıt renginde kaldı. Onu da musluk suyuyla hazırlamıştım.

Sûz-i Dilârâ 03-10-2017 15:17

1 Eklenti(ler)
Önceki denemem. Bakterilerim çalışıyor:cool:

Sûz-i Dilârâ 04-10-2017 18:37

Cam kavanozdan alttaki sıvıyı süte karıştırmadan nasıl alacağım ben şimdi:o Plastik değil ki bir yerlerinden keselim:o

Muda 05-10-2017 16:21

Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.

Sûz-i Dilârâ 07-10-2017 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1519783)
Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.

Sayın Muda, teşekkür ederim tavsiyeniz aklımda bulunmakla beraber hortum almak için çarşıya çıkmaya üşendim:D

Buradaki suyu denemelik niyetiyle kullanayım dedim, pirinç çok nasılsa yine yaparız:D

Şişeyi eğdirdiğimde üstteki süt tabakası kalıp halinde arkaya gitti ve alttaki su kaba boşaldı.:D

Ph'ını ölçtüm, 4-5 arası 5'e yakın bir renk çıktı. Musluk suyu kullanmıştım, önceki ph'ı 8-9 arası bir renkti.

Laktik asit bakterisi üretebilmiş miyim sayın Meyveli Tepe:confused:

Sûz-i Dilârâ 07-10-2017 12:00

1 Eklenti(ler)
Bir de hatıra fotoğrafı çektim.
Eklenti 658604

Sonra hemen dolaba kaldırdım.

devrann 05-11-2017 16:21

Bu lactobacillus yoğunluklu sıvıyı bitkilere ne kadar uygulamamız gerekli saksıda değilde serada yapıp uygulasam babamın biber serasında mesela.

Sûz-i Dilârâ 22-01-2018 15:14

Pirinçli yemekler yaptığımda sevindirik olmaya başladım. Bugün yaprak sarması yapınca yine pirinç suyu çıktı, sevine sevine şişeye boşalttım. :p

Üç şişe olmak üzere, bir şişeyi sardunyalara veriyorum, ondan mı sebep bilmiyorum ama yeni, iri ve koyu yeşil yapraklar verir oldular, ikisinde çiçeklenme var. :D

Sûz-i Dilârâ 25-01-2018 10:42

1 Eklenti(ler)
Son yaptığım laktik asit bakterilerim.

Nedense bu sefer ph'lar 6 çıktı, öncekilerde 4-5 arası bir değer çıkıyordu. :confused:

evandevan5 25-01-2018 11:15

Bu karışımın gübre olarak faydası kanıtlanmış mı. çünkü aklım durdu şuanda bu sayfayı görünce ;)

Sûz-i Dilârâ 28-01-2018 18:39

Şimdiye kadar sardunyalarımda kullandım, sonuç çok güzel. Bu mevsimde yarı ölü olması gereken bitkilerim gürleşti, bazılarında çiçek tomurcuğu başladı.

Enzim hazırladığımda maya niyetine 1 su bardağı katıyorum şişedeki bütün iri parçaları una çeviriyor.

Batı Rüzgarı 28-01-2018 19:28

ilginç... hayat herşeyde olduğu gibi bir denge üzerine kurulu. çeşitli toprak karışımları dışında toprağın bakteriyel florası da bitkilerin gelişmesini etkiliyor. hangi gübre hangi toprak karışımı hangi bitkide nasıl tepki verir tahmin etmek zor. bu işler kolay değil.neyse mesajım bulunsun.pilav koktu burnuma :)

Sûz-i Dilârâ 02-02-2018 15:06

1 Eklenti(ler)
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

Eklenti 665324

MeyveliTepe 02-02-2018 16:01

Güneşe koymayın, ılık ve karanlıkta kalsın.

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 08:14

1 Eklenti(ler)
Laktik asit bakterilerine devam. Nedense bu bakteri çoğaltma işini çok sevdim. Bir nevi evcil hayvanımmış gibi geldiğinden sanırım:D

Yeni denemelerim.

Kokular süper, çatal banmamak için kendimi zor tutuyorum. Sanki lor peyniri gibi. Yalnız küçük şişede neden dipte çökelti kaldığını anlayamadım. Suyun rengi de yeşil.
Eklenti 665957

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1529915)
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

Eklenti 665324

İşler gayet yolunda gidiyor. Basınç, fokurdama, tek sıkıntımı hava çıkışı için yeterli boşluk bırakmadığımdan havasını alırken yaşadım. Ama taşırmadım hiç, azar azar havasını alıp köpürme geçtikten sonra tekrar havasını alarak sakinleştirdim.:)

Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?

Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?

MeyveliTepe 09-02-2018 11:55

Alıntı:

Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?
Ortam ısısına bağlı olmakla beraber, 20-25 derece ısıda 15 gün yeterli olmalı.

Alıntı:

Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?
Neticede olacak olan bakterilerin besinleri tüketerek çoğalması olduğu için kullanılacak serum miktarı çok önemli değil. Daha önce yaptığınız gibi küçük bir çay bardağı dolusu gayet yeterlidir. Serumun az ya da çok olması sadece besinlerin tüketileceği zamanı 1-2 gün oynatır. Her durumda besin miktarıyla orantılı olarak bakteri popülasyonu çoğalacaktır.

Altur 13-02-2018 20:42

Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

MeyveliTepe 13-02-2018 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Altur (Mesaj 1531091)
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Peynir altı suyu tuzlu değil mi?

Altur 14-02-2018 18:56

Peynirin mayalanması için cinsine uygun (beyaz peynir, tulum gibi) laktik asit bakterisi kullaniliyor. Tuz kullanılsa bakteriler ölür. Sonra çökelen peynir ayrılıp tuzlaniyor. Mayalanma sırasındaki artık peynir altı suyu çoğunlukla atılıyor. Çoğunlukla dere yataklarına verildiğinde de çevre kirliliği yaratıyor. Bu peynir altı sularinin birkismi işlenerek sporcular için protein tozları yapılıyor. Yurt dışında tarımda kullanım alanları var içerdikleri besin maddeleri açısından zengin. Piyasada dana derisinden üretilen bitki gelişimi için önemli olan aminoasitler satılıyor. Bitki gelişimi ve toprak iyileştirmesi için günlük asitlerden bile daha etkili olduğu İddaa ediliyor bu aminoasitlerin.
Şimdi peynir altı suyundaki bu amino asitler bedavaya alınıp aynı şekilde fayda sağlanabilir mi? Artı içindeki laktik asit bakterileri yaşıyorsa topraktaki yararlı mikroorganizmaların destekleyip fusariyum gibi zararlı mikroorganizmalari da baskilayacaktir.
Uygulama miktarını bilmiyorum ama gözümü karartarak 2 maşrapa peynir altı suyunu yarım kova su ile seyreltip seradan 10 adet biber bitkilerine döktüm. En azından doz aşımi yapıp bitkilere zarar verecekler mı gözlemlemek için

Sûz-i Dilârâ 16-02-2018 16:11

1 Eklenti(ler)
Şişelenmiş laktik asit bakterilerimi çoğaltmaya başladım. 20-25 güne kadar hazır olursa artık bitkilerime vermeye de başlarım diye düşünerek. Burada bahar çoktan geldi gibi. :(

Bu defa 5 lt.lik şişelere bir çay bardağı laktik asit bakterisi sıvısından, bir su bardağı pekmez ve 3 lt kadar (ben göz kararı yaptım) suyu doldurdum.

Fotodakiler 4. günündeki şişeler. Bir tanesinde kabarcıklar oluşarak beyazlaşma var, diğerinde düz. Bu gün basınç kuvvetlenmeye başlamış ikisinde de artık 4-5 gün, günde birkaç kere havasını almak gerek.

nanemolla 22-02-2018 18:36

Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?

MeyveliTepe 22-02-2018 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla (Mesaj 1532397)
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?

Bu sıvıyı İrfan çayına eklemeyin. İrfan çayı da laktik asit bakterileri de çok faydalı şeyler olmakla birlikte karakterleri biribirinden farklı. İrfan çayı aerobik organizmalar ve çözünmüş oksijen içerir. Laktik asit bakteri serumu anaerob'dur ve oksijen içermez. Yani içerikleri biribirine uyumlu değildir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025