![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
Çoğaltmak için bir su bardağı laktik asit solüsyonu ve harnup pekmezini 1,5 litrelik kireçsiz klorsuz su içerisine koyup ağzını kapattık. Bügün 3.günü ve ph kağıdı ile ölçüm yaptığımda 3-4 aralığında renk sıkalasını tutturmuş olduğunu gördüm. Acaba şekerin asidik yapısı nedeniyle mi yoksa bakterilerin artışı ile mi bu düşüş olmuştur, merak ediyorum. |
Bakteriler laktik asit üretmiştir, bu yüzden PH düşer.
Bir sonraki denemenizde karışımı hazırladıktan hemen sonra ölçüm yapın, bir de 7 gün sonra ölçün farkı görürsünüz. |
O zaman ben daha fazla laktik asit için buzdolabına koymuş olduğum 1.5 litrelik solüsyonlardan birini dışarı çıkarıp pekmez ekleyeyim. Yoksa dediğiniz gibi seyreltik bir laktik asit pek bir işe yaramayacak gibi. Turşuda da deneyeceğim ama zeytinde kesin deneyip sonuç almak istiyorum.
|
Sanırım bir konuda yanlış anlaşılan bir şey var.
Turşuya laktik asit değil, lactobacillus ilave etmenizin bir anlamı var. Böylece artan bakteri popülasyonu turşudaki sebzelerde bulunan şekeri yiyerek laktik asit üretsinler ki, buna zaten turşudaki sebzelerin fermantasyonu deniyor. Turşuya laktik asit ilave etmenin bir artı değeri yok. Laktik asit bazen asitlik ayarlamak için kullanılıyor. Söz gelimi zeytin salamurasında ilk başlangıçtaki PH seviyesinin ayarlanması gibi. Böylece salamuradaki lactobacillus'lar zeytindeki şekeri tüketip kendileri laktik asit üretene kadar salamura kontaminasyona karşı koruyucu olsun. Turşuda böyle bir şey gerekli değil. Elinizdeki serum asit değil bakteri zengini ve bu haliyle asitten çok daha değerli :) |
Olay tarafımdan şimdi anlaşıldı işte...:)))
|
Şimdi bu yaptığımız bakterileri bitkilere verebiliyor muyuz g gelişimlerini hızlandırmak amacıyla bir de pirinç suyu derken pirincin şişmesi için içine konulan sudan mı bahsediyorsun uzun eğer öyleyse. Pirincin kaç gün beklemesi gerekir suyun içinde lütfen aydınlatır mısınız
|
Pirinç suyunun, sütün bir ölçüsü var mı?
Sütün pastörize ya da yem yiyen inekten alınması farkediyor mu:) |
Alıntı:
|
Pirinç suyunu şişeye aldım. 6 gün bekleyeceğim. Not almış olalım.
|
n11'de ph metre buldum. Bahsedilen ölçüm kağıtları bu herhalde, sipariş vereceğim olur gelirse.
https://urun.n11.com/testler/ph-metr...E&gclsrc=aw.ds |
Pirinç suyunun üzerinde beyaz küflerin yanında iki tane de koyu yeşil, küçük küf vardı.
Ev yol kenarında olduğu için egzos, duman, toz vs. den korumak için evin içinde çok havadar bir yere bırakmıştım. Yeterince havadar değil miydi acaba, pirinç suyunu dökmem mi gerekiyor şimdi ve hava sıcaklığıyla alakalı olabilir mi bu durum?:( Küfleri aldım ama yayılmaya devam eder mi? Ya da yeniden mi deneyeyim:confused: |
Onlar dursun, gidişata bakarsınız. Tedbiren yeni bir tane daha hazırlayabilirsiniz.
Pirinç yıkama işini kaynar suyla yapıyorsunuz, değil mi? Üzerinde beyaz kefere gibi zar oluşması çabuk olmuş. Aslında o duruma geldiğinde 6 gün beklemeye gerek yok. |
Alıntı:
|
Hayır, kaynar suyla yıkanmalı. Genellikle zaten öyle yapılır, sizin nasıl yaptığınızı bilmediğim için sordum.
|
Alıntı:
Önemli değil, hemen birazdan yeni pirinç suyu hazırlarım. Pirinç yıkadığımız suyu (soğutup) cam şişeye alıyorum, ağzını tülbentle bağlayıp havadar, güneş görmeyen bir yere bırakıyorum. Diğer şişeye devam mı ediyoruz şimdi, beyaz zarlar oluştuğuna göre sütü ekleyeyim mi? Bu suyu bitkilerimde kullanırım. |
Kaynar suyun fonksiyonu, suda ya da (büyük ihtimal) pirinç tanelerine yapışık fungus sporları ya da başka mikroorganizmalar varsa başlangıçta onların elimine edilmesini sağlamak.
|
1 Eklenti(ler)
Yeni denemelerim. Fotoğrafı ne kadar çevirsem de ters oluyor.:(
Eklenti 658313 Ph metre kâğıtlarım da geldi. İlk olarak ve hemen musluk suyunun ph'ına baktım 8-9 arası bir renk çıktı. İkinci olarak da önceki pirinç suyunun ph'ına baktım. Kâğıt renginde kaldı. Onu da musluk suyuyla hazırlamıştım. |
1 Eklenti(ler)
Önceki denemem. Bakterilerim çalışıyor:cool:
|
Cam kavanozdan alttaki sıvıyı süte karıştırmadan nasıl alacağım ben şimdi:o Plastik değil ki bir yerlerinden keselim:o
|
Sn. Sûz-i Dilârâ;
Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Buradaki suyu denemelik niyetiyle kullanayım dedim, pirinç çok nasılsa yine yaparız:D Şişeyi eğdirdiğimde üstteki süt tabakası kalıp halinde arkaya gitti ve alttaki su kaba boşaldı.:D Ph'ını ölçtüm, 4-5 arası 5'e yakın bir renk çıktı. Musluk suyu kullanmıştım, önceki ph'ı 8-9 arası bir renkti. Laktik asit bakterisi üretebilmiş miyim sayın Meyveli Tepe:confused: |
1 Eklenti(ler)
|
Bu lactobacillus yoğunluklu sıvıyı bitkilere ne kadar uygulamamız gerekli saksıda değilde serada yapıp uygulasam babamın biber serasında mesela.
|
Pirinçli yemekler yaptığımda sevindirik olmaya başladım. Bugün yaprak sarması yapınca yine pirinç suyu çıktı, sevine sevine şişeye boşalttım. :p
Üç şişe olmak üzere, bir şişeyi sardunyalara veriyorum, ondan mı sebep bilmiyorum ama yeni, iri ve koyu yeşil yapraklar verir oldular, ikisinde çiçeklenme var. :D |
1 Eklenti(ler)
Son yaptığım laktik asit bakterilerim.
Nedense bu sefer ph'lar 6 çıktı, öncekilerde 4-5 arası bir değer çıkıyordu. :confused: |
Bu karışımın gübre olarak faydası kanıtlanmış mı. çünkü aklım durdu şuanda bu sayfayı görünce ;)
|
Şimdiye kadar sardunyalarımda kullandım, sonuç çok güzel. Bu mevsimde yarı ölü olması gereken bitkilerim gürleşti, bazılarında çiçek tomurcuğu başladı.
Enzim hazırladığımda maya niyetine 1 su bardağı katıyorum şişedeki bütün iri parçaları una çeviriyor. |
ilginç... hayat herşeyde olduğu gibi bir denge üzerine kurulu. çeşitli toprak karışımları dışında toprağın bakteriyel florası da bitkilerin gelişmesini etkiliyor. hangi gübre hangi toprak karışımı hangi bitkide nasıl tepki verir tahmin etmek zor. bu işler kolay değil.neyse mesajım bulunsun.pilav koktu burnuma :)
|
1 Eklenti(ler)
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.
500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu 3,5 çay bardağı su yarım çay bardağı da pekmez kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi. İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım. Eklenti 665324 |
Güneşe koymayın, ılık ve karanlıkta kalsın.
|
1 Eklenti(ler)
Laktik asit bakterilerine devam. Nedense bu bakteri çoğaltma işini çok sevdim. Bir nevi evcil hayvanımmış gibi geldiğinden sanırım:D
Yeni denemelerim. Kokular süper, çatal banmamak için kendimi zor tutuyorum. Sanki lor peyniri gibi. Yalnız küçük şişede neden dipte çökelti kaldığını anlayamadım. Suyun rengi de yeşil. Eklenti 665957 |
Alıntı:
Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak? Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak? |
Alıntı:
Alıntı:
|
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum. İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor? Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Peynirin mayalanması için cinsine uygun (beyaz peynir, tulum gibi) laktik asit bakterisi kullaniliyor. Tuz kullanılsa bakteriler ölür. Sonra çökelen peynir ayrılıp tuzlaniyor. Mayalanma sırasındaki artık peynir altı suyu çoğunlukla atılıyor. Çoğunlukla dere yataklarına verildiğinde de çevre kirliliği yaratıyor. Bu peynir altı sularinin birkismi işlenerek sporcular için protein tozları yapılıyor. Yurt dışında tarımda kullanım alanları var içerdikleri besin maddeleri açısından zengin. Piyasada dana derisinden üretilen bitki gelişimi için önemli olan aminoasitler satılıyor. Bitki gelişimi ve toprak iyileştirmesi için günlük asitlerden bile daha etkili olduğu İddaa ediliyor bu aminoasitlerin.
Şimdi peynir altı suyundaki bu amino asitler bedavaya alınıp aynı şekilde fayda sağlanabilir mi? Artı içindeki laktik asit bakterileri yaşıyorsa topraktaki yararlı mikroorganizmaların destekleyip fusariyum gibi zararlı mikroorganizmalari da baskilayacaktir. Uygulama miktarını bilmiyorum ama gözümü karartarak 2 maşrapa peynir altı suyunu yarım kova su ile seyreltip seradan 10 adet biber bitkilerine döktüm. En azından doz aşımi yapıp bitkilere zarar verecekler mı gözlemlemek için |
1 Eklenti(ler)
Şişelenmiş laktik asit bakterilerimi çoğaltmaya başladım. 20-25 güne kadar hazır olursa artık bitkilerime vermeye de başlarım diye düşünerek. Burada bahar çoktan geldi gibi. :(
Bu defa 5 lt.lik şişelere bir çay bardağı laktik asit bakterisi sıvısından, bir su bardağı pekmez ve 3 lt kadar (ben göz kararı yaptım) suyu doldurdum. Fotodakiler 4. günündeki şişeler. Bir tanesinde kabarcıklar oluşarak beyazlaşma var, diğerinde düz. Bu gün basınç kuvvetlenmeye başlamış ikisinde de artık 4-5 gün, günde birkaç kere havasını almak gerek. |
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025