![]() |
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : ) |
Alıntı:
#3 nolu mesajda bahsedilen çay oksijensiz ortamda, fermantasyon yoluyla yapılan çaydır. Bir bakıma otların turşusunu yapmak gibi bir şeydir ve fermantasyon 3 hafta kadar sürer. Laktik asit bakterileri içeren serum bu çayın kokuşmasını, zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Yapraklardaki her türlü şeker laktik asit bakterileri tarafından tüketilerek ortama hakim kalırlar. 3 haftanın sonunda kullanılmaz ise ortamda besin kalmayacağından ortam zararlı bakterilerin hakimiyetine dönebilir. İrfan çayı ise fermantasyon değildir. Yapraklardaki hücrelerin hızlı dekomposizyonu sayesinde içerdiği minerallerin kısa sürede suya geçmesini sağlar. Hızlı havalandırma metodu ile yapılır. İçerdiği bakteriler oksijen seven bakterilerdir. Havalandırma devam ettiği müddetçe zararlı bakteriler üreyemez ve dört gün içinde kullanılabilir duruma gelir. Bu usul ile yapılmış çayda yapraklardaki şekerler oksijen seven bakteriler ve mayalar tarafından tüketilir. |
Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence. Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın. |
Alıntı:
|
: )
|
Laktik asit bakteri serumu
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu maksatla hiç denemedim. Yosunlara etkisi ne olur bilmiyorum. Prototip bir ortam yaratılıp denenebilir, ancak depolarınız güneş ışığı alıyorsa yosuna engel olmanız çok zor. |
1 Eklenti(ler)
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim. 2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim) |
Alıntı:
Bu aşamada fermantasyon yok, havadan bakteri yakalama var :) Damacanalarınızda ekşi kokuyu alıncaya kadar devam. Süt ilave ettikten sonra seraya alabilirsiniz ancak damacanaların karanlıkta olmasını sağlamalısınız. Elde edeceğiniz serumun miktarını ve bakteri yoğunluğunu belirleyen şey süt miktarı. Aslında o kadar çok pirinç suyuna ihtiyacınız yoktu. Tek bir damacanadaki pirinç suyu üç damacana serum elde etmenize yeterdi. Serum elde edildikten sonra, çok az miktarda (örn. bir su bardağı) serum ile bir damacana dolusu canlandırılmış ve çoğaltılmış lactobacillus sıvısı elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla hazırlığınız çok büyük bir miktarda serum elde etmeye yönelik. Elde edeceğiniz serumu buzdolabı sıcaklığında 1-2 seneye kadar saklayabiliyorsunuz. |
Pirinç suyunu yemekhaneden ayarladım aşçı sağ olsun :) O yüzden çok oldu. Fazlasını da atmaya kıyamadım. lactobacillus sıvısını tarla bitkilerinde kullanmak istiyorum yaklaşık 1 dönüm alanda 1 sezonda rahatlıkla tüketirim diye düşünüyorum.
Bu aşamada sulama konusunda oran ne olmalı ? Kullanmadan önce melas/pekmezle aktif hale mi getirmem veya çoğaltmam gerek? Mesela damlamadan 50 litre sulama yapmak istiyorum, bu karışımı nasıl hazırlamalıyım? |
Serumları yapıp süzüp kaldırdıktan sonra, önce aktifleştirilmiş lactobacillus sıvısı yapacaksınız. Bunun için, 1 litre melas, 1 litre serum ve 18 litre suyu iyice karıştırıp bir kaba dolduracaksınız. Ağzı kapalı ama gazı boşaltacak bir düzene ihtiyacınız var. Hava kilidi iyi iş görür. Karanlık ve ılık bir yerde 15 gün bekleyecek. Bu sıvıyı sulama suyuna 1:50 - 1:100 aralığında bir oran ile kullanabilirsiniz.
Bu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz. |
Bahsettiğiniz 20 litrelik sıvının bekleme süresi nedir?
|
Alıntı:
1 ay içinde kullanıp bitirmelisiniz. |
1 Eklenti(ler)
Evde yaptığım laktik asitte tortu üstte birikmişti fakat damacanalarda yaptığım laktik asitin tortusu alta indi bir sorun var mıdır? Damacanaları karanlık diye kazan dairesinde beklettim, Soğuktan olmuş olabilir mi?
|
Normalde üstte birikmesi gerekir. Yine de görünüş olmuş gibi.
|
Merhaba, Benim denemem biraz değişik sonuçlandı. Pirinç suyunu karanlık bir mutfak dolabında bekletmiştim. Yaklaşık 1,5 bardak kadar pirinç suyuna 2 litre UHT süt ekledim, kavanozun ağzını hava alacak şekilde örtüp balkonda beklettim. Havadan bakteri toplama meselesini yanlış anlamışım sanırım, şimdi tekrar okuyunca karanlık bir yerde ve 20-25 derece gibi bir sıcaklıkta beklemesi gerektiğini anlıyorum. Karışım kefir gibi bir kıvamda. Kötü koku yok, hatta merak edip tadına baktım, tadı da tatlımsı kefir gibi. Market yoğurdu ile yoğurt mayalayınca sünen bir kıvamda yoğurt olur ya hani, kıvamı öyle. Fotoğraflardaki gibi sıvının altta kalması gibi bir durum olmadı. Tamamı homojen, bildiğiniz kefir :) Tülbentten geçireyim belki sıvı kısmı ayrışır dedim, bütün karışım tülbentten geçti. PH ölçtüm, 4 çıktı. Böyle bir durumla karşılaştınız mı acaba? Gereksiz tüketim konusuna kafayı takmış biri olarak o iki kutu (UHT de olsa) sütün boşa gitmesine gönlüm el vermiyor.
- Kavanoza alıp bu kez karanlık ve ılık bir yerde biraz daha mı bekletsem diye düşünüyorum ama bilemedim. - Üstte kalan tortunun hayvanların sindirim sistemi için iyi olduğunu okumuştum, denemek için köpeğime tattırdım, bayıla bayıla yaladı. Bu karışım işe yaramayacaksa köpüşe yedirsem mi? - Enzim yapmaya başladım, bu karışımı enzimde kullanabilir miyim? - Meyvelitepe'nin bloğundan okuduğum apartmanda kolay komposto yapımı ile ilgili yazısından yararlanarak bir nevi bokashi yapıyorum. Gazete kağıdı, yumurta viyolü gibi kağıtları parçalıyorum; ekşi maya, melas, su karışımı ile kağıtları ıslatıyorum, 2 hafta hava almayacak şekilde bekletip sonra kurutuyorum. Bunu da evden çıkan organik atıklarla karıştırıp hava almayacak şekilde bekletiyorum. En son toprağa gidiyorlar. Klasik bokashi sürecini serum yerine ekşi maya ile yapıyorum diye özetlenebilir. Bu işte şu anda elde ettiğim karışımı kullanabilir miyim? |
Alıntı:
Yaptığınzı şey lactobacillus serumu olmamış. Tarife göre baştan yapmanızı tavsiye ederim. Öte yandan yaptığınız da zararlı bir şey değil, köpeğinize yedirmenizde bir mahzur olduğunu sanmam. |
Alıntı:
Çok teşekkür ederim Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
Laktobasil serumunu aktivite etmek icin seker pancari melasi mi kullanmaliyiz? Elma melasi kullanilmasi sorun teskil eder mi? Arastirmalarima gore: "Seker pancarı melası, toprak sağlığı için makul miktarda makro ve mikro besin içerir. Bunlar daha iyi bir bakteriyolojik toprak ömrü sağlar. Pancar melası topraktaki mikro organizmaları uyarır. Buna karşılık, toprağın yapısını ve nem içeriğini uyarırlar. Pancar melası ayrıca eser elementler ve şelatlar içerir. Pancar melası de zararlıları kovmak üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Daha fazla şekerli bir ürün arıyorsanız, elma melası öneririz." Dusuncelerinizi onemsiyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bir de, bu sıvıyı (sulandırılmış sıvıyı) kullanmanın süresi var mı? Dolapta ne kadar bekletebiliriz? |
Alıntı:
|
Bokaşi denemem
Bu başlık uzun süredir atıl kalmış. Tahminimce Bokaşi yöntemiyle kompost yapımı biraz zahmetli ve sabır istediği için birçok kimse uzun süre devam edememiş olabilir. Yanılıyorsam kusurumu affedin lütfen.
Ben de bokaşi serumu yaptım. Yaklaşık 3 haftadır da evdeki bütün organik atıkları toplayıp bokaşi talaşı ile kovada biriktiriyorum. Sızan suyunu alıyorum. Dün kovamız doldu. Yedek kovaya geçiyoruz. Dolan kovayı karanlık bodrumda 2 hafta kadar bekleteceğim. Sonra bahçede açtığım kompost çukurunda başlatacağım bakalım. Aşamaları ile ilgili fotoğraflar da çektim. Siteye fotoğraf eklemeyi biraz öğrenirsem daha detaylı yazıp görüntüleri ekleyeceğim. Doğadan aldıklarımızı geri vermenin zevkini yaşamanız dileğiyle... |
|
Princi sıcak suyla yıkadıktan sonra elde ettiğimiz sıvıyı şişeledikten sonra ağzını tülbentle örterek 1 hafta kadar beklettikten sonra ilave edeceğimiz süt kapımıza gelen sütçüden aldığımız sütü kaynatacakmıyız yoksa kaynatmadan direk sıvıya ilave ederek mi bekleteceğiz.
|
Alıntı:
|
Merhaba,
Pirinç yıkama suyunu bekleterek elde ettiğim sıvıyı süzerek süt ile karıştırdım. yaklaşık 2 gün geçti ve ayrışma şimdiden oluştu. İlk defa yaptığım için bilmiyorum bu kadar çabuk ayrışması normal midir? Her halükarda 15 gün beklemeyi düşünüyorum şu an için güzel bir yoğurt kokusu geliyor kabın içinden. Ne önerir daha önce yapmış olanlar? Teşekkürler |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Lactobacillus serumunu pekmez ve su ile karıştırıp hava kiliti taktığım şişeye bıraktım ama gaz çıkışı gözlemlemedim hiç ve yüzeyde hafif küf halkaları oluşmaya başlıyor gibi geldi. Normal midir sizce? bana problemli gibi geldi.
|
1 Eklenti(ler)
Süt ilavesinden 1 hafta sonraki durumu bu.Herhalde 1 hafta daha beklemek sonrasında şişelemek daha iyi olacak gibi geliyor,ne dersiniz.
Eklenti 709802 |
En yüksek bakteri popülasyonunu sağlayarak solüsyonu kullanmaya başlama zamanı, gaz çıkışının biterek beslenme ve üremenin bittiği zamandır sanırım.
Solüsyon pH'ı bize bu konuda fikir verebilir mi? 3 gün önce yaptığım solüsyonda pH 5.2 den 3.7 ye düştü. Gaz çıkışı devam ediyor. Serum pH:4.90 |
LAB solüsyonunun bitkilerde kullanımıyla ilgili biraz Google araması yaptım ama kullanım periyodu, zamanı gibi bilgilere pek ulaşamadım.
İşin aslı bir girdim çıkamadım :) Genelde LAB uygulanmış meyve sebzelerin sağlıklı, gelişmiş köklü olduğu gibi bilgi ve fotoğraflar var. Çıkan bilimsel çalışmalarda da kullanım şekliyle ilgili bilgilere ulaşamadım. Bir kısmı da laboratuvar ortamında yapılmış. (Tarım alanında literatürel bilgi birikimine sahip değilim) Gil Carandang araması yaptığımda ona ait olduğunu sandığım Facebook sayfasında bir e-kitap satılıyor. Meyvelitepe, siz bu kitabı aldığınızdan bahsetmiştiniz sanırım. Daha önce EM ile ilgilenmediğim için bu tarz bir preperatın yaprak ve topraktan kullanımıyla ilgili tecrübelere sahip değilim. Aklıma takılan bir kaç soru var. -Hepimizin sık karşılaştığı bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı kullanımı nasıl olmalı? -Bitki sağlıklıyken yapılan uygulamalarla LAB popülasyonu yüksek tutularak zararlı mikroorganizmalara yaşam alanı sunmamak mı ana amaç? Yoksa birbirini elimine etmeleri söz konusu mu (hücre yapısını bozarak vb) ? -Bitkilere yüksek yoğunlukta LAB uygulaması başka faydalı mikroorganizmalara karşı zararlı olabilir mi? (Buna solucan gübresi çayıyla birlikte veya ardışık uygulamaları da ekleyebiliriz) -LAB solüsyonunu bir dönemde belli bir dozun üzerinde uygularsak zararlı olabilir mi? |
Alıntı:
|
Pirinc
Benim de yaptığım pirinç suyu 7 gun bekletme
sonrasi kötü kokuyor. Sanırım basarisiz oldu.Bunun sebebi ne olabilir. Bilgisi olan arkadaşlar var mı? Teşekkürler |
Burdaki videoda bokashi ve LAB hakkında detaylı anlatım var. Videoda anlatılan slaytlar da Bu link de |
Alıntı:
Başarısız olmasının pek çok sebebi olabilir, kullanılan suyun klorsuz olmaması, ortamın aşırı sıcak veya aşırı soğuk olması, nem oranının fazla olması vs. Bence bunların sebebine fazla takılmayıp sürece en başından başlamak en doğrusu. Bende ilk denememde başarısız oldum fakat 2. Seferinde herşeyi birebir aynı yapmama rağmen bi sorun çıkmadı |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025