agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/11975.htm)

maki01 24-07-2009 12:37

2 Eklenti(ler)
10 gün önce ve bugün :)

Eklenti 94688

Eklenti 94689

Ya da bionemden önce ve sonra :) Biber demiştim ama kiraz domateslerim süper hızlı gelişmiş. Bitkiler konusunda deneyimsizim. Sitemizden öğreniyorum yetiştirmeyi. Domates tohumlarını Mayıs sonunda ekmiştim ve güz domatesi olacak benimkiler diyordum. Çiçek vermeye başladı bile...
Teşekkürler Oğuz Bey...

yerbudak 24-07-2009 13:30

oğuz bey
işlemleriniz yapılmıştır size özeldende mesaj attım .
bu ürünle tanışma zamanı geldi artık :)

Oğuz Alper 24-07-2009 17:47

Sn.Yerbudak ;

Biyolojik Mücadeleye hoşgeldiniz. Konu başlığının ilk sayfasını mutlaka okuduktan sonra uygulamalara başlarsanız sevinirim. Sevgiler

Oğuz Alper 24-07-2009 17:49

Sn.Maki01 ;

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Sizlere mahçup olmamak inanılmaz mutluluk verici . Sevgiler

Oğuz Alper 24-07-2009 18:14

Bionem Mikrobiyal Gübre Ağaçlar.net resmi satış başlığımız açılmıştır. Sevgiler

yerbudak 24-07-2009 18:24

dün bütün gecemi bu başlığı ve yazılanları okumakla geçirdim ve kendime güven geldi bende yapabilirim. Bu forum da o kadar güzel insanlar var ki ... Sizlerle aynı yerde olmak ve paylaşmak süper şu günlerde insanlık adına bir çok sıkıntı varken sizlerle bir nebze de olsa bu sorunları aşmak harika .

Hepiniz iyiki varsınız.

Bu güzel formu oluşturan bütün arkadaşlara tekrar teşekkür etmek isterim.

Oğuz Alper 24-07-2009 18:26

Sn.Yerbudak ;

Aramıza hoşgeldiniz. Sevgiler

Oğuz Alper 24-07-2009 18:41

Sn.Ayhandukel ;

Biyolojik Mücadeleye hoşgeldiniz. Bu gemi sağlam gemi . Her türlü fırtınaya , olumsuz koşullara dayanıklıdır. Kaptan olarak doğru bir gemi seçtiniz.Sevgiler

Zeytinlibahçe 24-07-2009 21:02

sn alper bey

esim aradı bıonem ler bugun kargoyla elimize gecti.oldukca cabuk.Telefondayaptıgımız konusma esnasında bana son derece samimi ve kendinizi bu konuya adadıgınızı farkettim urunlerinizi simdilik 8 tane onceki sahibinden bana miras kalan en az 70 yasındaki kanserli zeytin agaclarımda en kısa zamanda uygun sartlarda yorum yapmadan kokten ve yapraktan sızın tam tarif ettiginiz sekilde kullanacagım buradanda krıtıgını yaparım yardımlarınız ıcın tesekkurler

ayhan dukel

Oğuz Alper 24-07-2009 21:10

Sn.ayhandukel;

Siparişinizin ulaşmasına sevindim. İlginize ve benimle ilgili yorumunuza çok teşekkür ederim. Miras zeytinleriniz emin ellere emanet . Uygulama titizliğine uyacağınıza hiç şüphem yok. Sevgiler

Oğuz Alper 25-07-2009 11:50

Forum üyelerimizin Pseudomonas Fluorescens bakterisinin etkilerini görebilecekleri Dünyada ki Bilimsel çalışmalardan bazı örnekler sunmak istiyorum. Türkçe olması da ayrıca sevindirici . Herkese sevgiler

Toprak kökenli patojenlerin mücadelesi oldukça zordur. Bu tip patojenlerin mücadelesinde ekim nöbeti, dayanıklı çeşit kullanımı ve kimyasalnmücadele yetersiz kalmaktadır.

Özellikle kimyasal madde uygulamalarında; ürünlerdeki ve topraktaki kalıntı problemi, ilaç kalıntılarının insanlara ve diğer canlılara olumsuz etkileri, patojenlerin kullanılan ilaçlara dayanıklılık kazanması, bazı fungusların klamidospor ve misellerinin ilaç kullanımına rağmen uzun yıllar toprakta canlı kalması gibi olumsuz faktörler bulunmaktadır.

Bu nedenle gelişmiş ülkelerde hızla ilaç uygulaması yerine biyolojik kontrol etmenlerinin kullanımına yönelik çalışmalarağırlık kazanmıştır (Mukerji and Garg, 1988a;Mukerji and Garg, 1988b; Cook, 1993).

Biyolojik mücadelenin en önemli yararı, hastalıkları kontrol altına alırken çevreye herhangi bir olumsuz etkisinin olmamasıdır. Bu mücadele şeklinde yararlı mikroorganizmalar, bitkinin kök bölgesinde patojenlere karşı bir savunma hattı oluşturarak bitkinin hastalanmamasını sağlamaktadır (Chet and Inbar, 1994; Gamard and De Boer, 1995; McCullagh et al., 1996).

Fluoresan pseudomonadların toprak kökenli fungal patojenleri baskı altına almasının nedeni; hedef patojene karşı rekabet edebilme güçlerinin fazla olması; patojene karşı bitkiye sistemik dayanıklılık kazandırmaları; mikolitik enzime sahip olmaları ve antibiyotik veya siderefor gibi metabolitleri üretmelerindendir .(Lim et al., 1991;Meyer et al., 1992; Natsch et al., 1994; De Weger et al., 1995; Buysens et al., 1996; Zhang et al., 1998;Walsh et al., 2001).

Günümüzde fluoresan pseudomonadlar, gerekbiyolojik kontrol etmenleri olarak gerekse bitki gelişmini teşvik edici bakteriler olarak büyük ilgi görmekte ve bu konuda birçok çalışma yapılmaktadır.

FLUORESAN PSEUDOMONADLARIN METABOLİK ÜRÜNLERİ
Sidereforlar :

Demir elementinin düşük çözünebilir özelliği nedeniyle anaerobik koşullar altında bitkiler
tarafından kullanımı oldukça sınırlıdır.

Bitkinin kök bölgesinde bulunan birçok mikroorganizmanın metabolik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ve siderefor adı verilen demir elementi içerikli birincil metabolik atıklar, bitkiler tarafından besin elementi olarak kullanılırlar.

Bununla birlikte sidereforlar, birincil metabolizma ürünü olmalarına karşın antibiyotik özelliklerinden dolayı genellikle sekonder metabolitler olarak düşünülmektedirler (Buysens et al., 1996; De Meyer and Höfte, 1997).

Fluoresan pseudomonadlar, birbirlerine kovalent olarak peptid bağlarıyla bağlanmış quinoline gruplarından oluşan ve pyoverdin veya pseudobactin olarak isimlendirilen renk maddesine sahip sidereforlar üretirler.

Bu renk maddeleri, suda çözünebilen, besi ortamına yeşilimsi sarı renkli görünümde yayılabilen ve ultraviyole ışık altında fluoresan parlama özelliğinde olan maddelerdir.

Fluoresan pseudomonadlardaki pyoverdin, Fe+3 iyonuna yüksek derecede bağlanma eğilimindedir. Bu bağlanma bakteri hücresinin dış membranındaki spesifik reseptörler tarafından gerçekleştirilir.

Daha sonra Fe+3 iyonu sitoplazma içerisine taşınarak bitkilerin kullanabileceği form olan Fe+2 iyonuna indirgenir. Pyoverdinler sayesinde demir elementinin bitki tarafından kullanılabilir hale gelmesi, içerisinde toprak kökenli patojenler de dahil olmak üzere diğer mikroorganizmalarda demir eksikliğinin ortaya çıkmasına yol açar. Bunun sonucunda mikroorganizmaların gelişimi engellenir ve sporları çimlenemez (Elad and Baker, 1985 )

Biyokontrol özelliği olan fluoresan Pseudomonas türlerinin çoğu bitki denemelerinde kullanılabilen, tipik siderefor özelliğinde olmayan bir veya birkaç antibiyotik bileşik üretir. Bu antibiyotikler, fungal ve bakteriyel patojenlerin gelişimini engeller.

Buna göre toprak kökenli patojenlere karşı kullanılan antibiyotikler 6 sınıfta toplanabilir. Bunlardan; phenazinler, phloroglucinoller, pyoluteorin, pyrrolnitrin ve cyclic lipopeptidler diffuze özellikte, hidrojen cyanide ise uçucu özelliktedir (Raaijmakers et al., 2002)

Phenazinler flavin koenzimlerin analoğu olup, elektron taşınmasını engelleyen ve hayvan hücrelerinde çeşitli farmakolojik etkilerinin olduğu bilinen antibiyotik grubudur (Keel et al., 2004).

Phenazinler, ferripyochelinin varlığında lipidlere ve diğer makro moleküllere zarar veren hidroksil radikallerinin oluşumunu katalize ederek mikroorganizmalara etkide bulunur.

FLUORESAN PSEUDOMONADLARLA BİTKİLERİN ETKİLEŞİMİ

Bitkilerin fluoresan pseudomonadlara etkisi, köklerden salgılanan salgıların içeriğindeki
farklılıklara göre belirlenir.

Kök salgıları, kök bölgesindeki mikroorganizmalara karbonca zengin organik asitler (citrate, malate, succinate, pyruvate, furnarate, oxalate ve acetate)’i ve şekerler (glucose, xylose, fructose, maltose, sucrose, galactose ve ribose)’i başlıca besin maddesi olarak sağlarken, α-aminoasitleri, nükleobazlar (tiamin ve biotin)’ı ve vitaminleri farklı oranlarda ek besin olarak temin eder.

Bu durumda fluoresan pseudomonadların karbon kaynaklarını kullanma kabiliyetleri kök bölgesindeki diğer mikroorganizmalarla rekabet açısından oldukça önemlidir.

Bu ilişkide kemotaksis, kamçısal hareket şekli, lipopolisakkaritlerin yapısı, dış membran proteini olan OprF ve az oranda da pili’lerin varlığı önemli rol oynar.

Fluoresan pseudomonadların bitkilere olan etkisi ise ya bitkilerin gelişimini teşvik etme ya da topraktaki patojenlerle rekabet ederek bitkilerin hastalanma oranlarını azaltma veya her iki özelliği birlikte bitkiye sağlama şeklinde özetlenebilir.

Bununla birlikte hem bitki gelişimini teşvik eden hem de hastalık gelişimini engelleyen ırklar da bulunmaktadır. Bu nedenle sahip oldukları özelliklere göre fluoresan pseudomonadlar biyogübreler veya biyopestisitler olarak isimlendirilebilir (Kleopper et al., 1980; Weller et al., 2002; Vessey, 2003; Lucy et al., 2004).

Oğuz Alper 26-07-2009 18:03

Sn.Acemifüsün ; Biyolojik Mücadeleye hoş geldiniz. Sevgiler

Lonicera 26-07-2009 18:07

Oğuz bey, aklıma takılan bir soru var. Şimdi bionem genel olarak zararlıları daha yumurtada iken yok ediyordu değil mi? Bu durumda bionem uygulama sonucu bahçemizdeki yararlı börtü böceklerin de yumurtaları, larvaları da imha olacak mı?

Oğuz Alper 26-07-2009 18:13

Sn.Lonicera ;

Yararlı böceklerde inanılmaz artış gösteriyorlar . Özellikle uğur böcekleri forum üyelerimizden Bionem kullananlar bunu çok rahat tesbit ettiler.

Sebebi faydalı böceklerin savunma mekanizmalarının farklı olması ve bir de bizim uygulamalarımızın yaprakların altı ,üstü ve gövdesi birde kök bölgesi olduğundan hedef zararlıların yumurtalarıda oradalar.

Ancak yararlı böcekler yumurtalarını ,larvalarını savunma mekanizmalarından dolayı daha korunaklı ve kuytu alanlara bıraktıklarından dolayı yumurtaları zarar görmüyor. Popülasyonlarını arttırmaya ve bizlere yardımcı olmaya devam ediyorlar .Sevgiler

Lonicera 26-07-2009 18:44

Bionem' i kullanmadan önce iyice karıştırmanın öneminin yanısıra, kullanım alanlarına çok ince püskürtülmesi de gerekiyorsa ( ki öyle olduğunu düşünüyorum) biz küçük bahçeciler için hangi tip pulvazitör uygun olabilir? Normal el fısfısları ile yapmak nerdeyse imkansız. Yapı marketlerinde satılan 5 LT' lik pompaların da püskürtme meme uçları tam randıman vermiyor. Önerebileceğiniz bir marka veya başkaca bir çözüm var mı?

Oğuz Alper 26-07-2009 18:48

Sn.Lonicera ;

Kesinlikle doğru söylüyorsunuz.Bu şekilde bir meme ucu taktığınızda ve sisleme şeklinde uyguladığınızda mükemmel sonuçlar almanızın yanı sıra ilaç sarfiyatınız da ciddi biçimde azalacaktır.

Bu konu ile ilgili çifçilerimizin taral kullananlar için tornacı ile özel inceltilmiş meme pulları döktürüp temin etmelerine aracılık ediyoruz.

Ancak ufak bahçe ve ev tipi fısfıslar için ne yazıkki çok araştırmama rağmen bulamadım. Bu konu ile ilgili her yere baktım malesef yok.

Bu konu hakkında çözüm için ufak bahçeleri olanların 50lt lik taral yaptırmaları.Ne yazıkki daha ufağını yapmak istemiyorlar. Bunu yapan firmayı da buldum. Eğer istek olursa bu konu da da yardımcı olabilirim.

Fiyat olarak çok yüksek rakamlar telafuz ediyorlar 50lt elektrikli ilaç makinası için 700Tl talep ediyorlar.

Lonicera 26-07-2009 19:29

Oğuz bey, gerçekten de çok uçuk fiyat istemişler. İnternette gezinirken aşağıdaki ürüne rastladım. Şarjlı bir pompa. Deneyen bilen varsa tecrübelerini aktarırlarsa çok iyi olacak. Fiyat 120 TL. civarındaymış.

http://www.blackanddecker.com.tr/gar.../catno/GSC500/

Oğuz Alper 26-07-2009 19:31

Gayet şık bir alet .İnce de püskürtüyorsa yanında da bir bıçaklı blendır . Ev kullanıcıları için bence değerlendirmeye değer.

grandrose 26-07-2009 19:32

sevgili o.alper.forumu ilgiyle izliyorum.anacı mahlep olan kiraz ağaçlarına arkadaşım biofer kullandı.görülür gelişme var.ama ben bionem kullanmak istiyorum.kirazları aynı zamanda diktik.bionemi kullanırsam fungusit ve intektisit kullanmam gerekmiyor herhalde.bu ürünü denizlide bulurmuym. emeğinize saygılar.

Oğuz Alper 26-07-2009 19:41

Sn.Grandrose ;

İlginize çok teşekkür ederim.

Bionemin su ile karışımını dikkatlice yaptıktan sonra .

Kök bölgesine yani taç iz düşümüne tüm sezon 2 sefer kök uygulaması yaptığınızda.

Ağaçlarınızın gövdesini , yaprakların altına ,üstüne püskürterek yaprak uygulaması yaptığınızda , Budamalarınızın arkasından yine yaprak uygulamalarınızı titizlikle devam ettiğinizde ve uygulama periyotlarını ağacınızı gözlemleyerek uyguladığınız zaman

Hiçbir kimyasal ilaç,bakırlı ve kükürtlü preparatlar, köklendiriciler kullanmanızı gerektirecek bir durum ile karşılaşmazsınız.

Zararlı böceklere insektisit uyguladığınızda hiçbir zaman popülasyonlarını sıfırlamanız mümkün değildir.

Bionem de amaç zararlı böceklerin yumurtalarını çatlatarak yeni birey oluşumuna engel olup popülasyonlarını zarar eşiği altında tutmaktır.

Kültürel önlemleri de aldığınızda ; yabani otları temizleyip ,eski yaprakları,budama artıklarınıda bahçenizden uzaklaştırıp uygun bir ortamda imha ettiğinizde zehirsiz , kaliteli ,tonajlı ürünler yetiştirebilirsiniz.

Denizlide malesef satın alabileceğiniz bir yer yok. Forum da satış başlığı altında satışımız bulunmaktadır. Sevgiler

acemifüsun 26-07-2009 22:06

Sn.Oğuz Bey;Bionemin 1lt suya ilave edilecek miktarıyla ilgili tereddütlerim var,çünkü uygulayacaklarımın hepsi saksıda süs bitkileri,çok narinler,özellikle Selluka.Bir kaç arkadaşımızın süs bitkilerinin yapraklarında uygulamadan sonra yanma olmuş.Bununla ilgi bana 1lt suya ml olarak yaprak uygulaması ve kök uygulaması için net bir ölçü verirmisiniz ?Ayrıca dün saksılarıma maalesef tuz serper gibi göktaşı koydum,okuduklarıma göre ;Bionemi kökler için ancak 15 gün sonra uygulayabileceğim,doğrudur değil mi?Sevgiler

Oğuz Alper 26-07-2009 22:55

Sn.acemifüsun;

Öncelikle kök bölgesine bakırlı preparatlar veya g.taşı gibi uygulama yaptıysanız Bionem kök uygulamasını 15 gün sonra yapabilirsiniz. Sistemik etkili ilaçlar ile arası 15 gün kontak etkili ilaçlar ile arası 3gündür.

Süs bitkilerinizin tamamına kök ve yaprak uygulamalarını aşağıda ki dozajlarda yapabilirsiniz.

Çok narin olarak kabul ettiğiniz süs bitkilerinizin çiçek kısmına püskürtmeden yaprakların altına,üstüne ve gövdesine ,çiçek sapına püskürtebilirsiniz.

Narin olan süs bitkilerinizde kök uygulamasını su ihtiyacı kadar Bionemli sudan verebilirsiniz.

Kök uygulaması için 1lt suya 5ml BİONEM (1lt Bionem Hızlıca çalkalanıp bekletmeden hemen 5ml bölünecek veya blendırdan geçirilip 5ml bölünecek ) bıçaklı blender ile karıştırılıp hazır hale getirilecek .

Yaprak uygulaması için 1lt suya 5ml BİONEM (1lt Bionem Hızlıca çalkalanıp bekletmeden hemen 5ml bölünecek veya blendırdan geçirilip 5ml bölünecek ) bıçaklı blender ile karıştırılıp hazır hale getirilecek .

Sevgiler

acemifüsun 27-07-2009 10:54

Oğuz Bey teşekkürler,iyi çalışmalar

Oğuz Alper 27-07-2009 10:57

Ben teşekkür ederim.Yine sorularınız olduğunda buralardayım:D Sevgiler

acemifüsun 27-07-2009 10:59

Oguz bey mailinize hemen bakarmısınız lütfen

Oğuz Alper 27-07-2009 11:03

Mailinizi cevapladım.İlginize tekrar teşekkürler.

Müjgan Yılmaz 29-07-2009 11:00

Sevgili Oğuz Alper
Bıonem ,keçi gübresi ıle gelen pireleri yok etmişti.Size yazmayı unutmuşum,kusura bakmayın konu geçınce hatırladım ve arkadaşa tavsiye ettim.Dün de farklı bir deneyim yaşadık, Bahçıvan lahana yaprakların da böcek gördüğünü söyleyince hemen bionem hazırladım,sonuç böcekler ****** yok olacak, en ilginci çekirgeler bu işten hiç hoşlanmadı yapraklara kondukları gibi kalktılar.Ben obur çekirgelere toleranslı davranıyordum (Bahçe çok büyük varsın sebeblensinler dıye düsünüyordum),erguvan fıdelerimin yaprakları her tarafından
zımbalanmış gibi olunca hemen bionem uygulamaya karar verdim,galiba bionem çekirgeler içinde uyarlanabilir.
Bionem in ,uygulama alanları içinde çekirge vardı da ben mi atladım yoksa?
Neyse yaşadığım bir olay,deneyim olduğu için paylaşmakta yarar var.

Oğuz Alper 29-07-2009 11:04

Sn.Müjgan Yılmaz;

Öncelikle diğer konu başlıklarındaki Bionem ile ilgili paylaşımlarınıza ve yorumlarınıza çok teşekkür ederim.

Bionem i uyguladığınızda Salyangoz ,pire , bit , kene , çekirge gibi zararlılardan çok rahat bir şekilde kurtulursunuz.

Tesbitleriniz kesinlikle doğrudur.Sevgiler

Müjgan Yılmaz 29-07-2009 15:33

Dikkatli okuyucuyum ama,denemek daha etkili oluyor demek ki!!
Sonuç olarak problemlerimiz çözülüyor.
Aslında size sormak istediğim konu TARALPOMPA ,efidancım.com da böyle bir ürün var;
20 lıtre kapasiteli,fıyatı sanırım 90 tl ,bıonem için uygun dıye düşünüyorum ne dersiniz?
Anladığım kadarıyla ,mikserle karıştırma sorununa çözüm getiriyor.

Oğuz Alper 29-07-2009 16:33

Sn.Müjgan Yılmaz ;

Kesinlikle çok haklısınız. Sizler denedikçe bazı olayları kendi gözünüzle görmeniz daha da önemli . Sizlerin sayesinde ; verdiğiniz güçle saha daki mücadelem daha da kuvvetleniyor.

Titiz uygulamalarınız ve deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Taral Pompa yı ilgili siteden inceledim.

Ancak ürünün özelliklerini yazmamışlar , resminden incelediğim kadarı ile püskürtme aletini ilaçlı su haznesine yüzeyden tazzikli bir şekilde vurdurup , Bionemi parçalatabilirsek kesinlikle kullanılabilir.

Blendır a da ihtiyaç bırakmayacaktır diye düşünüyorum. Sevgiler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025