agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/11975.htm)

Oğuz Alper 28-06-2009 00:55

Sn.Halil Bey ;

Kesinlikle hem bitkinin daha iyi gelişmesini sağlar hem de olası hastalıklara da etkisi olur. Daha önceden vermiş olduğunuz toprağınızda ki birikmiş gübrelerinde alımını sağlar .Ancak en son kullanılan ilaçlar sistemik ve bakırlı preparatlarla arası 15 gün , kontak etkili ilaçlarda arası 3 gündür.

Oğuz Alper 28-06-2009 01:01

Sadece yapraktan uygularsanız yaprak yüzeylerini geliştirir , üst hastalıklara etkisi olur. Kesinlikle kökten de uygulamanızda yarar var. Kökten uyguladığınızda Bitkinin gelişimi , gübrelerin alımı , kök çürüklüğü , nematod ... gibi bunlara fayda eder.

Sadece yaprak uygulaması ile kök hastalıklarını ve bitkinin kök bölgesinde ki gelişimini sağlayamassınız.

Halil Önen 28-06-2009 01:17

Sn.Oğuz bey,

sağ olun.

Benzer soruyu karpuz için soruyorum.

Bir gurup karpuzun kırlmasına 10 ya da 15 gün var.

Bir gurup karpuz da portakal büyüklüğünde belki bazıları biraz daha büyük.

Birinci ve ikinci gurup karpuzlar için ayrı ayrı cevap istiyorum.

Siz de biliyorsunuz ki, bir karpuz kökeninde en çok 4,5,6 karpuz olur.

Bunlardan genelde iki tanesi pazar kalitesindedir. Yani köken ancak iki tanesini besleyebiliyor ve bunlar satıma geliyor.
Diğerleri satılmıyor. Onlara kelek diyoruz. Bunlar da hayvanlara yem olarak veriliyor.

Yukarıda anlatılan yarıdan uygulama sonrası,

bir kökende 3 üncü ya da 4 üncü karpuzu da pazar kalitesinde alabilirmiyiz?

Uygulama 10 ya da 15 gün mü olmalıdır?

saygılar

Yukarıdaki yazınızı göremedim.

Oğuz Alper 28-06-2009 01:19

Bionem veya ROA kullanıldığında gerek yapraktan gerekse kök bölgesine uygulandığında eğer hasat yapılıyorsa uygulandığı andan itibaren hasat yapılabilir. Bekleme süresi yoktur.

Oğuz Alper 28-06-2009 01:21

Sn. Halil Önen ;

Karpuz ile ilgili sorunuzu yanıtlamam için ekilmiş olan karpuzun cinsini söyler iseniz hemen yanıtlayabilirim .

Halil Önen 28-06-2009 01:29

Birinci guruptaki yuvarlak,

ikinci gurptaki söbe ceşidi.

Litaretürdeki isimlerini bilmiyorum.

Oğuz Alper 28-06-2009 01:38

Birinci gruptaki karpuzunuz için hasata 15 -20 gün kaldığından uygulama yapmamız size ek maliyet getirecektir.Bu yüzden bu grupta uygulama yapmamanızı öneririm.

İkinci gruptaki karpuzlarınıza yarıdan başladığımız için ;damlama sulama ile kök bölgesine 3 gün ara ile iki sefer uygulama yaparsanız ve yaprak uygulamasını 3gün ara ile iki sefer ve sonrasında 1 hafta ara ile hasata 1 haafta kalana kadar yapabilirseniz.

Güzel de bir gübreleme ve su programı ile 3. karpuz ve hatta 4 .karpuzu da market e satış kalitesine getirebilirsiniz. Yine sorularınız olursa yardımcı olurum. ( Yaprak uygulamamızda karpuzunuzun kollarının altını üstünü boy abdesti aldırmamız çok önemli özellikle kırmızı örümcek için çok önemli )

Oğuz Alper 28-06-2009 01:47

Karpuz deyince 2007 senesin de bir anım geldi aklıma. Toplam 46 dönüm karpuz ekmiştim.Her kökende 4 karpuz ve inanılmaz tonaj aldım. Fakat kilo 10krş olunca fide ve işçilik parasını bile zor çıkarmıştı ve bende çilek le yetiştiriciliğime devam ettim.

Halil Önen 28-06-2009 01:49

Sn.Oğuz bey,
damlama sistemi yok.

Damlama sistemi için 3 gün ara ile 2 sefer uygulama yapmadan da, anlattığınız gibi sadece yaprak uygulaması ile 3. hatta 4. karpuzu alma şansımız yok mu?

(Ben yazarken yazıyorsunuz.Son yazdıklarınızı sonradan okuyorum. Zaten ağır yazıyorum)

Oğuz Alper 28-06-2009 01:53

Kök bölgesine Taral da karıştırıp ve karışım devam ederken kovalara aktarıp kök bölgelerine 1 su bardağı dökme şansınız olursa 3. hatta 4. karpuzu alma şansımız olur. Sebebine gelince ne kadar saçak o kadar karpuz olacağından vede kök bölgesinin besinleri rahat aldırabilmemiz açısından çok önemli . Ayrıca kök bölgesindeki hastalıklara da etki etmesi için kök uygulamamız şart.

Oğuz Alper 28-06-2009 01:55

Gübreleme yi nasıl yapıyorsunuz?

Halil Önen 28-06-2009 01:58

Kökenlerin kolları büyüdü, hatta birbirine girmiş durumda.

Sizin dediğinizi yaparsak kolları ezeriz. Siz de biliyorsunuz, daha çok zararımız olur.

Oğuz Alper 28-06-2009 02:02

Anladığım kadarı ile salma sulama ile uygulama yapıyorsunuz. Malesef yaprak uygulaması sadece bitkinizin üst hastalıklardan korunmasını sağlayacak ve kollarınızın daha iyi bir yeşil olmasına fayda edecektir.

Damlama sulama olmadığından ve kök bölgesine uygulama yapamadığımızdan ötürü sizin beklentinizi karşılamaz.

Halil Önen 28-06-2009 02:04

Sizi yine kaçırdım.

Gübreleme yanmış hayvan gübresi.

Oğuz Alper 28-06-2009 02:06

Kök uygulaması şart .

Halil Önen 28-06-2009 02:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oğuz alper (Mesaj 453522)
Kök bölgesine Taral da karıştırıp ve karışım devam ederken kovalara aktarıp kök bölgelerine 1 su bardağı dökme şansınız olursa 3. hatta 4. karpuzu alma şansımız olur. Sebebine gelince ne kadar saçak o kadar karpuz olacağından vede kök bölgesinin besinleri rahat aldırabilmemiz açısından çok önemli . Ayrıca kök bölgesindeki hastalıklara da etki etmesi için kök uygulamamız şart.

Bunu yapabilecek miyiz bi bakalım.

Bostan içinde geçen yıl dikilen asma fidanları var.
Dediğiniz gibi salma sulama yapılacak.

Salma verilmeden ne kadar önce ve taral da karıştırdığımız karışımdan, ne kadar, hangi zaman aralıklarında kök uygulaması yapılmalı.

Ya da şöyle sorayım.

Karpuzda kök uygulaması yapılırken asmalara kök uygulaması ve sonrası yaprak uygulaması nasıl olmalı.?

Oğuz Alper 28-06-2009 02:29

Asmalarınızın kök bölgesine taral da karıştırdığınız 200lt suda 1 lt Bionem i bu karışımdan 5lt dökebilirsiniz . Yaprak uygulamasıda aynı oranda ki karışımı yapraklarınızın altına üstüne ve asmanızın gövdesine püskürterek yapabilirsiniz.

Salma sulama ile Bionem i kök bölgesine uygulamanız tam verimli olmaz bazı köke fazla gider bazı köke hiç gitmez . Yarım yamalak bir uygulama olur.

Halil Önen 28-06-2009 02:35

Onu anlatamadım.

Kök uygulaması yaptıktan ne kadar zaman sonra salma su koyvermeliyiz.

Halil Önen 28-06-2009 02:42

Yoksa kök uygulamasından sonra hiç salma su verilemiyor mu?

Halil Önen 28-06-2009 03:35

Gitmişsiniz.

Köyden gelmiştim.
Bunları yarın uygulayacaktık.
Son bir sorum daha olacaktı. Yarın yine gideceğim.

Sabaha bakarım.

Sizi sıkmış olabilirim.
Zamanınızı ayırdığınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekür ederim.

Duymayacaksınız ama,

İyi geceler

Oğuz Alper 28-06-2009 11:06

Halil Bey ;

Rica ederim. Uykusuzluktan ve yorgunluktan kusura bakmayın yatmak durumunda kaldım.

Bitkilerinize Kök uygulaması yaptıktan sonraki sulama ihtiyacı ne zaman olursa o zaman salma sulama yapabilirsiniz.

Önemli bir konu da ürünlerinizin raf ömrüdür. Yaprak uygulamalarını yaptığınız taktirde ürünlerin raf ömrünü de uzatacaktır.

İlginize ben teşekkür ederim.

Oğuz Alper 28-06-2009 11:59

1 Eklenti(ler)
Toprağa Bionem uygulamasının Domates bitkisinde ki gelişimine etkisini gösteren saksı testi

Soldaki 3 saksı kontrol , sağdaki 3 saksı Toprağına Bionem uygulanmış olan saksı

Oğuz Alper 28-06-2009 12:05

1 Eklenti(ler)
İlginç bir labaratuvar testini sizlere sunmak istiyorum.

Resimdeki Hıyar Bitkilerinin Açıklaması :

a tepsisi Bionem

b tepsisi Bionemin içerisindeki bakterinin steril hale getirilip uygulama sonucu

c tepsisi Kontrol grubudur

Oğuz Alper 28-06-2009 12:10

1 Eklenti(ler)
Kök bölgesine etkisi :

Soldan 1. resim :BİONEM
Soldan 2. resim :Bionemin içerisindeki bakterinin steril hale getirilip uygulama sonucu
Soldan 3. resim :Kontrol

Oğuz Alper 28-06-2009 12:17

1 Eklenti(ler)
YAPAY OLARAK Sclerotinia sclerotiorum FUNGAL ETMENİ İLE BULAŞTIRILMIŞ TOPRAK BULUNAN SAKSILARDA BİONEM VE DİĞER BAZI UYGULAMALARIN BİBER BİTKİLERİNİN GELİŞİMİNE OLAN ETKİSİ

SOLDAN 1. saksı : Kontrol
SOLDAN 2. saksı : Metil Bromid ( ZEHİRLİ !!! )
SOLDAN 3. saksı : Bionem ( % 100 ORGANİK )
SOLDAN 4. saksı : Basamid ( ZEHİRLİ !!! )
SOLDAN 5. saksı : Kontrol 2

Oğuz Alper 28-06-2009 12:21

1 Eklenti(ler)
YAPAY OLARAK Phytophthora capsici FUNGAL ETMENİ İLE BULAŞTIRILMIŞ TOPRAK BULUNAN SAKSILARDA BİONEM VE DİĞER BAZI UYGULAMALARIN BİBER BİTKİLERİNİN GELİŞİMİNE OLAN ETKİSİ

SOLDAN 1. saksı : Kontrol
SOLDAN 2. saksı : Metil Bromid ( ZEHİRLİ !!! )
SOLDAN 3. saksı : Bionem ( % 100 ORGANİK )
SOLDAN 4. saksı : Basamid ( ZEHİRLİ !!! )
SOLDAN 5. saksı : Kontrol 2

Oğuz Alper 28-06-2009 23:47

2 Eklenti(ler)
Bionem uygulamasının nematoda olan etkisi ( LABARATUVAR ORTAMI )

Soldaki Uygulama öncesi

Sağdaki BİONEM Uygulamasından 5 dk. Sonra

Oğuz Alper 28-06-2009 23:54

2 Eklenti(ler)
Bionem'in Botrytis cinerea sporlarının çimlenmesine olan etkisi (7saat içerisindeki spor çimlenmesi)

Soldaki Kontrol grubu

Sağdaki Bionem uygulanmış olan

Oğuz Alper 28-06-2009 23:56

1 Eklenti(ler)
Bionem içerisinde etkili bakterinin Rhizoctonia solani missellerine olan etkisi

gilan 29-06-2009 10:44

Bionemin içerisindeki bakterinin steril hale getirilip uygulanması ne demek?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025