![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2008
Şehir: Kayseri/Niğde
Mesajlar: 38
|
Alıntı:
1.Doğrudan temasla bulaşma :En yaygın bulaşma şeklidir. Hasta hayvan hareketleri bulaşmada önemli rol oynar.Hasta ve sağlam hayvanların bir arada bulundurulması ile hastalık oluşur. 2.Hava yolu ile bulaşma: Hastalık hava yoluyla da bulaşır. Rüzgarın yönü, hızı, hava sıcaklığı, havadaki nem oranı bulaşmada önemli faktörlerdir. Rüzgar ile hastalık etkeni daha uzun mesafelere de (60 km) yayılabilir. 3. Dolaylı bulaşma: -İnsan vasıtası ile bulaşma (celep, hayvan bakıcısı, hayvan sahibi, çiftçiler, misafirler vs.) -Hastalığın doğal olarak bulunmadığı hayvanlar vasıtası ile bulaşma (kedi, köpek, kuşlar, fareler vs.), -Hastalıklı malzemeler (yem, ot, su, vs.) ve nakil araçları ile bulaşma, -Et ve et ürünleri ile bulaşma, -Süt ve süt ürünleri ile bulaşma, -Suni tohumlama ile bulaşma. Şap hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında yer almakla birlikte, insanlar hastalığa karşı fazla duyarlı değildir. Duyarlılık az olduğu için hastalık da oldukça seyrek görülür. İnsanlar, hasta hayvanların deri veya ağız mukozası ile temas ve yeterli ısı işlemi uygulanmamış (iyi pastörize edilmemiş) virüsle bulaşık sütleri içerek, çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılmayan peynirleri, yine yeterli ısı işlemi uygulanmamış, etleri tüketerek hastalığa yakalanabilirler. Hayvan Gübresi kendini kanıtlamış yıllardır kullanılan bir gübredir. Zararları konusunda bir bilgim yok maalsef o konuyu araştırmadım. Ama eğer bir gün hayvan gübresi satarsam emin olun her türlü zararı, gübrenin içeriği hakkında bildiklerimi forumda paylaşırım. Küflü Peynirlerin bazı türlerinde aflatoksin benzeri maddeler bulunduğu için aflatoksin içeren türler zehirler. Merak etmeyin yanlış anlamamız gereken hiçbirşey yok yani ben eminim buna . |
|
![]() |
![]() |
|
|